Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, May 27, 2008

1073 - Teheruszály a Dunán

Nagyon szeretem nézni a Dunán tovaúszó teherhajókat és régóta dédelgetett tervem volt, hogy megörökítsem ezeket a hatalmas monstrumokat. Erre egy esős reggelen került sor.

Az előkészületekről:
Szerencsére messziről láttam, hogy közeledik egy hajó, és volt időm pontosan megtervezni a felvételt. A helyszín - Árpád híd lábánál - adott volt, akárcsak az objektív: mindössze az 50/1.8 alapobjektív volt nálam. Ebből kellett hát kihozni, amit lehetett.
A hajót az alsó harmadolóvonalba akartam hozni és a kép alját mindenképpen a tükröződésnek szentelni, mert a felhős idő miatt szép telített színek, mély tónusok voltak és ezt a víztükör még szebben megdobja. A hídpillérek és a hídszerkezet alja szerencsére jó geometriai hátteret adtak a tülkölve közelgő témámnak.

Az exponálásról:
Mivel nem volt túl világos, az ISO400 mellett döntöttem, a 350D-nek ez nem okoz zajosodási problémákat. A másik fontos paraméter a jókora élességtartomány volt, ezért f/9-re állítottam a rekeszt. Szerencsére a záridő így még elfogadható volt, 1/200, ezzel nem kellett kompromisszumot kötni.
[Mindig M, azaz manuál módban fotózok, mivel így tudom a leggyorsabban és legegyszerűbben módosítani a beállításokat. Néha ISO-t emelek, néha kettőt pityentek a záridőn, néha egyet pöccintek a rekeszen. Megvan a fílingje, amikor már fénymérő nélkül is meg tudom saccolni, hogy egy adott fényviszonyhoz milyen expobeállításokra van szükség! :) ]
És végül elérkezett a pillanat. A hajó kitolta rozsdás, nagy orrát a hídpillérek közül. Nesztelenül suhant és annyira lenyűgöző volt, hogy egy szívdobbanásnyi időre megfeledkeztem mindenről, de aztán észbekaptam és exponáltam. A hajó, részben az előkészületeknek, részben a szerencsének, részben pedig a tükörreflexes gép csodálatos lagmentes exponálásának köszönhetően nagyjából odakerült, ahova elképzeltem. A rákészülés kb. öt perc volt, tehát ezerszerese az exponálási időnek.

Az utómunkáról:
RAW-ban fotóztam (erről is lesz post), a Canon saját konvertáló szoftverét, a DPP-t használom. A fotó egy kis kontrasztot kapott és a fehéregyensúlyt leheletnyit eltoltam sárgába. Mivel a 350D hajlamos öntörvényűen kompenzálni a színeket és így túl zöldes képeket produkál, így nagyjából az eredeti színvilágot kaptam vissza.6 comments:

 1. Én nem értek a fotózáshoz, kérem.

  Viszont, ha elég sokáig nézem ezt, akkor hallom az uszály motorjának a dohogását is.

  Ez az ISO400-tól van, vagy az f/9-től, tessék mondani?

  ReplyDelete
 2. Esetleg illusztralhatnad a tortenetet tobb keppel, fazisokkal (nem sok van, csak szemleletesebb lenne) :)
  En ertem a dolgot, de mondjuk tobbeknek jobban leesne, hogy pl mi az a raw es mit is csinalsz vele ;)

  ReplyDelete
 3. RAW konverzióról külön post lesz, sok screenshottal (ejj de szép mádzsár mondat volt ez is)

  ReplyDelete
 4. Szia! Az hogy M módban fotózol azt jelenit, hogy van egy fénymérőd, amivel előtte mérsz fényt, esetleg azért próbaképpen megnézed a 350D fénymérőjével, vagy ránézel és azt mondod, f/9, ISO400 akkor ez 1/200-on tökéletes lesz, s nem kell semmilyen teszt mérés, expo előtte? :)

  ReplyDelete
 5. slan: ez a kép a 350D-vel készült éshát abban van fénymérő :)
  mondjuk poén lenne kipróbálni letakarni a fénymérőt és letesztelni, mennyire tanultam ki a beállitásokat és helyesen megsaccolni az értékeket anélkül is :)

  ReplyDelete
 6. ha erre gondoltál
  'Megvan a fílingje, amikor már fénymérő nélkül is meg tudom saccolni, hogy egy adott fényviszonyhoz milyen expobeállításokra van szükség! :)'

  ez úgy megy, hogy meglátok egy témát és mielőtt szememhez emelem a gépet, magamban megsaccolom, hogy mire lesz szükség és nagy az öröm, ha a gépbe nézve kiderül, közel jártam a valósághoz :)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!