Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, May 29, 2008

Milyen szoftvert?

Ez is egy nagyon gyakori kérdés. Milyen progikkal bütykölöm a képeimet? Hát van egypár :)

 - A RAW konverzióhoz a Canon 'gyári', fényképezőgépekhez mellékelt szoftverét, a Digital Photo Professional-t használom. Egyszerű és nagyszerű szoftver, könnyű megszokni. A fehéregyensúly-állítás ilyen kis pöpec módön történik. A Photoshophoz képest nagyon kevés módosítást végezhetünk a képen, dehát ez is a RAW konverzió lényege: finomhangolni az expozíciót és a fehéregyensúlyt, akár egy filmes előhívásnál.
Nagyon sok fotómon csakis a DPP-vel készült módosítások vannak: színegyensúly korrigálása, egy pici alexpó a teltebb színekért és kontrasztemelés. Nagyon sok képnél elég is ennyi.

- Photoshop CS3. Nekem nagyon bevált, az alapvető funkciókra (vágás, átméretezés, keret) és a bonyolultab utómunkákra (rétegezés, maszkolás, ff koverzió) is ezt használom.
[Sokan használják az ingyenes GIMP-et, amely tudásra vetekszik a PS-el, legalábbis abban, amire egy amatőrfotósnak szüksége lehet. Nekem nem vált be, de gondolom megszokás kérdése. Továbbá kipróbáltam a Corel Paint Shop Pro-t is, ami viszont nagyon szimpatikus volt.]

- A HDR-t sokakhoz hasonlóan a Photomatix-al kezdtem, jó volt, bevált, de Vista alatt valamiért elkezdett fagyni, úgyhogy újabban a Dynamic Photo HDRi n. progit használom. 35 dollár volt, neten át megvásárolható és minden nap áldom a kitalálóját, annyira jó :) intelligens, rugalmas, sokoldalú és felhasználóbarát. Csak ajánlani tudom annak, aki szeretne belekóstolni a HDR világába.


4 comments:

 1. réges régen én is kipróbáltam a GIMP-et, akkor nagyon nem jött be. aztán nemrég hallottam hogy milyen szuper lett, meg csináltak hozzá olyan UI-t, ami a photoshopnak van, ezért újra kipróbáltam. hát még mindig szar :) rétegkezelés, színmenedzsment... szánalmas. de mint Open Source hívő, azért bátran ajánlom mindenkinek, hátha neki beválik. bár mondom, szerintem az alap funkciókban is silány.
  ha már CS3, akkor kiemelhetted volna a butus, de barátságos HDR támogatását, talán ez (és a 3D integráció, amire egy fotósnak ugye semmi szüksége) az egyetlen amiben többet nyújt a CS2nél.
  Photomatix nekem szépen megy Vistán, bár biztos nem használom annyit, mint te :D

  ps: írhatnál egy posztot a kedvenc PS pluginjeidről, kíváncsi lennék!

  jóéjszakát!

  ReplyDelete

 2. nem akartam nagyon leszóni a GIMP-et de vért izzadtam, amig egy meghivót összeraktam vele, kőkemény 3 rétegen: háttér, fotó és szöveg :) de lehet tényleg megszokás kérdése. Majd Dincsi mesél :)

  a Photoshop HDR kezelésével pedig ne kinozz és én sem teszem ezt az olvasókkal, jó? addig jó amig nem tudnak róla, egy vétek az emberiség ellen az a funkció :)
  Moderál

  ReplyDelete
 3. Ha igazán látni szeretnéd, hogy mit tud a géped, próbáld meg az Aperture 2-t. Nekem is Canonom van és a könnyű feldolgozás mellett az új RAW engine egy nagyságrenddel jobb eredményt ad...

  ReplyDelete
 4. Én rendszeresen használom a GIMP-et az egyik gépemen (a Linux mián), és a Photoshopot a másikon (igaz, "csak" a CS2-t). Ég és föld. A GIMP tényleg aranyos, sokat tud, meg minden, de a Photoshophoz nem mérhető.

  (Mondjuk egy ufraw pluginnel egész tűrhető RAW-konverteket is lehet vele csinálni, de a kimeneti képminősége, a szolgálatásai közelében sincsenek a PS-nek)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!