Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, June 26, 2008

A fotózás, mint szociális tényező

Elnézést azoktól, akik inkább technikai leirásokat szeretnének olvasni - a közeljövőben lesz több step-by-step is, igérem :) de nemrég felmerült egy olyan kérdés, amelynek kapcsán fontosnak tartom leirni ezeket a gondolatokat is.
A fotózás számomra egy fantasztikus örömforrás. Néha euforikus, néha terápiás érzés elkésziteni egy-egy jól sikerült képet. De mindez eltörpül ahhoz képest, amit ez a hobbi tett a szociális életemmel. Sok szép barátság, ismeretség és még több is alakult a fotós világon belül. Eleinte meglepett a dolog, de rövidesen már nagyon tudatosan kerestem más amatőrfotósok társaságát, hiszen a tanuláson, eszme- és objektivcserén túlmutatóan nagyon nagy ajándék, ha van kivel elmenni fotózni, kirándulni, kiruccanásokat tervezni, aki megérti, ha egy félórán keresztül fetrengek egy vizes pókháló alatt. A fotós barátaimnak sokkal jobban örülök, mint a legszebb HDR-emnek.


Aki szeretne fotósokkal ismerkedni, mindenképpen regisztráljon néhány fotósértékelő oldalon, portálon. A Fotóvilág, a Fotózz, a Fotósok világa, a FotoRace, a Fotóaréna a legnagyobbak közé tartoznak. Meg kell jegyeznem, Magyarországon fantasztikusan gazdag amatőrfotós élet zajlik a neten, az 'internetileg' jóval fejlettebb Skandináviában ilyesminek nyoma sincs. Tehát ki kell használni ezt a jó nagy közösséget. Az oldalakon lehetőség nyilik a fotók megosztására, kivesézésére. Néhol keményebb a hangulat, szigorúak az értékelések, gyakoriak a viták. Más helyeken sokkal barátságosabb a hangulat, azonban némileg alacsonyabb a fotók szinvonala. Azt hiszem, mindenki megtalálja a hozzá legjobban illő közösséget. A megosztó oldalakon kivül a fórumokon is lehet beszédbe elegyedni fotósokkal, pl. az Index fórumain sokféle fotós topic van.
A Flickr közösség is gyakran rendez fotóstalálkozókat, tehát ha az embernek van néhány magyar ismerőse, akkor könnyen össze lehet hozni fotósétákat onnan is. És az Indafotón rendszeresen rendeznek fotósétákat, ahol a kezdőtől a haladóig mindenféle fotóssal lehet találkozni.
Az általam látogatott összes fotóstaliban volt egy közös nevező: a jó hangulat. Mindegy, hogy kis kompakttal vagy profi felszereléssel érkeznek az emberek, nincs sem lenézés, sem irigykedés. Mindig akad, aki szivesen kölcsönadja a gépét, objektivjét kipróbálásra, rengeteget lehet tanulni és számomra mindig nagy ihlet látni, hogy mások hogyan fotóznak.


Sok ismerősöm tagja helyi fotóskluboknak is. Ez a komolyan érdeklődő amatőrök fontos lehetősége, hiszen itt már vannak tapasztaltabb fotósok, a klubok tanfolyamokat, táborokat szerveznek és kiállitást is rendeznek a tagjaiknak. Szóval a lehetőségek szinte végtelenek, remélem, másnak is sikerül olyan jó barátokra és szép emlékekre szert tenni, mint nekem a fotózás révén.2 comments:

 1. a tegnapi (vagy azelotti) posthoz is reagalva, nekem nagyon tetszik a blog. Nekem legjobban, a 'hogyan keszult' rovat tetszik :)

  Ilyen a mai net, hogy sokan fikaznak, de ne add fel!

  ReplyDelete
 2. Navarot (Süle Dávid)17 July, 2008 22:11

  Szia!
  Hát kissé megkésve írok, de jobb később, mint soha.

  Ebben a bejegyzésben olyan dolgokat írtál, amiket azért sejtettem. Mégis van a szövegben valami, ami nagyon tetszik, és lelkesít! Nagyon jó volt elolvasni az írásod!
  Köszönöm!

  Üdv:
  Dávid

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!