Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Sunday, June 15, 2008

A kedvenc fotólaborom

Hardcore fotós olvasóim most bizonyára csalódnak bennem, amiért nem egy félreeső helyen lévő, kevésbé ismert ám annál oldckúlabb labort ajánlok, de bevallom: a Westendbe járok kidolgoztatni a képeimet. Ott is az alsó szinten közel a szökőkúthoz, a Pálvölgyi Fotónál. Nagyon sok képet dolgoztattam ki náluk és mindig maximálisan elégedett vagyok. A minőséggel, a kiszolgálással. Azért kezdtem hozzájuk járni, mert a környéken ők az egyetlenek, akik 6 után is nyitva vannak. Általában munka után, 7 körül esek be és gyors kidolgozást kérek. A3 méretben is percek alatt elkészitik a fotót, gyönyörű, csúcsminőségű papirra, ragyogó szinekkel. A szinek megérnek még egy hosszabb emlitést is, ugyanis a laborban elvégzik a szükséges szinkorrekciót. Megeshet ugyanis, hogy a monitorom, amelyen dolgozom, nem szinhelyes és ezért a kész kép egész más szinekkel rendelkezne, mint amilyennek a gépen láttam. A Pálvögyinél viszont ezt is korrigálják - hogy miként, az rejtély, de mindig eltalálják a tökéletes szineket és a végeredmény pont olyan, mint amilyennek elképzeltem.
A személyzetet egyenesen megkedveltem az idő során. Olyan kedvesen és szolgálatkészen állnak a pultnál, amilyen Magyarországon szinte példátlan. A weboldalukon olvasható, hogy az eladók maguk is fotósok, és ebben lehet valami, mert nagy szakértelemmel tájékoztatnak a képkidolgozásról, az objektivekről vagy a szűrőkről. Ha valamelyik fotó megtetszik nekik, megemlitik, elbeszélgetnek a fotózásról, ha az ügyfélnek is kedve van hozzá. Apróság, de nagyon sokat mond az összbenyomásról, hogy a képeket fehér kesztyűben fogják meg.
Itt van egy papirvágó a pulton, ahol az ügyfél megnyirbálhatja a kész fotóit. De mivel én béna vagyok és félek, hogy tönkreteszem a drága nyomatot, mindig a személyzet segitségét kérem és valóban készségesen segitenek, méretre vágják helyettem a képeket, ha szükség van rá.
A magáncélú és az eladásra, kiállitásra szánt fotóimat is mind náluk dolgoztatom ki. Jóval drágábbak az átlagnál, de szerintem minden fillért megér a profi, mégis barátságos hozzállás, a gyors szolgáltatás és a csúcsminőség.

Áraik: 10x15 fotó 90ft, A4 600ft, A3 1300ft. A 10x15 szokott néha sajogni a pénztárcámban, de a nagyobb, falra szánt méretre soha nem sajnálom a pénzt, hiszen ezek a képek sokáig diszitik a falat, albumot.


27 comments:

 1. Ha lesz pénzem el fogok látogatni hozzájuk ezekután. :)

  ReplyDelete
 2. Egyszer voltam ott, nem fotót kidolgozni, hanem filmet vettem. Az arc megjegyezte, hogy tökjó a filmes gépem, meg adott törlőt, hogy megpuceváljam. Mivel először raktam volna bele a filmet, megkértem, hogy segítsen, elmagyarázta, hogy kell, egy szó nélkül segített. Bár hozzátenném, pénz nélkül jöttem ki én is. :D

  ReplyDelete
 3. Hello, tudom nem a reklám helye de a onlinefoto.hu -n A4es méret 290ft

  ReplyDelete
 4. Hello!

  Én egyelőre maradok az itthoni nyomtatásnál, az árakat elnézve nem is vagyok oly nagy mínuszban :)
  De sajnos az A3-as méretű nyomtató még várat magára egy ideig...

  ReplyDelete
 5. Tibor, ahogy elnéztem az egész post a reklám helye:)

  Szerintem egyébként itt a kiszolgáláson és hozzáértésen van a hangsúly, nem az áron (az max fáj egy picit :D )

  Valamint az onlinefoto.hu-n a kidolgozás 2 nap, ha jól rémlik, itt pedig azonnali.
  Aki nem ér rá, annak bizony megér ennyit.

  ReplyDelete
 6. Ahh, a pálvölgyi, és az ő legendás "hozzáértésük".. Emlékszem, egyszer azzal oltották az előttem vásárló tagot, hogy a legújabb Sigma kétszerezők már annyira de annyira jók, hogy nincs is két blende fényveszteség rajtuk (mint a többi szaron), hanem csak olyan 1.5 körül... Whooooaaaa!!

  Dilettáns társaság, akik ügyesen lovagolják meg a vevőik sznobságát. Mondjuk olyan 4 éve voltam ott utoljára, azóta lehet, hogy jó útra tértek, de ebben azért nagyon nem bízok.

  ReplyDelete
 7. Azért van egy igazán profi labor is a városban: www.cpd-kft.hu/ Kicsit drágább, mint a Pálvölgyi, de egy fotóművész ismerősöm eküszik rá. A képekhez be lehet ágyazni a laborgépük színprofilját, így már otthon lehet látni a végső eredményt.

  ReplyDelete
 8. Kedves Jojo, elárulok egy titkot. én dolgoztam a Pálvölgyiben, és az akkori kollégáim, akiknek nagyrésze még mindig ott dolgozik, ilyen hülyeségeket nem mondtak. rengeteget tanultam tőlük én is. alapelv volt, hogy a vásárló maximálisan ki legyen szolgálva és elégedetten távozzon.
  a laborban pedig az a csoda, hogy nagyon jó laborosaik vannak, mindnek sok év tapasztalata van. ;) szerintem ez megér az előhívásnál ennyi pluszt. ja, és nem mellékesen nagyon jó minőségű papírra világítják a képet. nemrég hívattam elő egy másik helyről, mert olcsóbb volt és házhoz is hozták. egymás mellé tettem a két képet, és a pálvölgyis érezhetően nehezebb volt ugyanabban a méretben.

  ReplyDelete
 9. Ááá, igen, a color photo! Egyszer adtam be nekik vagy 10 tekercs diát. 100-as papírdobozokban kaptam vissza a képeket, ömlesztve. Otthon egyenként kellett szétpattintgatni a diakereteket, filmtipus és kockaszám szerint nagyjából szétválogatni és sorbarendezni (cca. 360 darabot). Profik! ;)

  ReplyDelete
 10. gamma21: Hát akkor csak az lehet, hogy hazudok, nem igaz?

  ReplyDelete
 11. Jojo nem érzem, hogy sznob volnék azért, mert minőséginek tartom a szolgáltatásukat. Mivel 4 évvel ezelőtt voltál ott utoljára, én egy hónappal ezelőtt, nem igazán naprakész az információd sem. Adj nekik egy újabb esélyt, én kb. két éve járok hozzájuk és már az első alkalom után tudtam, hogy törzsvásárló leszek! :)

  Itt pedig az előhivásról, kidolgozásról volt szó, nem a kétszerezővásárlásról. Abban nincs tapasztalatom.

  ReplyDelete
 12. A szakértelemről volt szó, abba talán a kétszerező is beletartozik. ;)

  ReplyDelete
 13. Balogh Zoltán17 June, 2008 13:54

  Ez rettenetesen drága!

  www.fotomarket.hu

  290HUF A4 590HUF A3 120 fotó fölött 29HUF 10x15

  Ismerem a laborosokat(Ring Fotó)nagyon jó minőségben nyomtatnak.Este feltöltöm a szerverükre,másnap délben mehetek a képekért.

  Színes-FF negatív hívás:Max fotólabor,bár ez elég drága 1000 HUF,de 90%ban gyönyörűen hívnak

  Nem reklámként írtam......

  ReplyDelete
 14. köszönöm a tippet Zoli! Szeretem az ilyen interaktiv megoldásokat, feltöltés stb., a foto.hu-nak van egy saját szoftvere, amellyel nagyon jó a feltöltés, de sajnos ők nem túl jó minőségben nyomtatnak.

  ReplyDelete
 15. Balogh Zoltán17 June, 2008 15:34

  Még annyi hogy az onilne feltöltésnél a végén a mejegyzésbe be kell írni hogy ne csináljanak rajta semmilyen kontarszt és szín módosítást,és olyan lesz a kép mint a monitoron.Ha valami gáz van a nyomattal,meg kell fordítani és a hátulján lesz egy nyomtatott kód sorozat számokból.Ha ott minden szám 0,akkor nem volt rajta autómatikus módosítás.

  Szívesen;-)

  ReplyDelete
 16. jaja a foto.hu is pont igy csinálja, én is beikszeltem hogy nem kell semmilyen változtatás és olyan szörnyű sötét és sárgás változatban kaptam meg a képeimet, hogy elborzadtam. Ezért jó, ha az ember kétes minőségű monitoron-kijelzőn dolgozik, hogy bemenni laborba, kérni egy próbanyomatot és aszerint kérni korrekciót - ezért szeretem a Pálvölgyit :)

  ReplyDelete
 17. Elolvastam pár írásod. Érdekesek! Ez viszont, ne haragudj, de nagyon marketing bűzös :(

  ReplyDelete
 18. hát ez van, én nem bánom ha a Pálvölgyinek fellendül a forgalma, elégedett ügyfél vagyok és nem szégyellek reklámot csinálni nekik, pedig nem származik belőle hasznom. Miért bűzös reklámozni azt, amit jónak tartok? Nem értem ezt a hozzáállást (no meg azt sem, hogy csak ahhoz szólsz hozzá, ami nem tetszik, de sebaj, megszokhatnám már)

  ReplyDelete
 19. A többi cikket még olvagatom. Azokban több olvasni valót találtam. Ha látok olyat, amit még nem mondott el más és hozzá tesz, akkor nyugi írni fogok ahhoz is ;)

  Pálvölgyit ismerem személyesen. A tieden kívül sok másnak is ismerem a véleményét. Tehát nem messziről jött ember vagyok. A cikk hangvételét tekintve pedig olyan volt, mint akinek előhívják pár tekercsét, ha megírod ezt a cikket. Bocs. Ilyen volt post, ha akartad, ha nem. Szvsz ilyen lett.

  ReplyDelete
 20. nehezen hivhatnák elő pár tekercsemet, tekintve, hogy
  1. egy hónapja Svédországba költöztem, onnan irpk, jópár évig biztos nem fogom betenni a lában Pálvölgyibe
  2. nem tekercsre fotózok, hanem CMOS-ra :)

  de hát más a vérmérsékletünk, másból indulunk ki, én naiv voltam és azt hittem hogy jót cselekszem, ez van.

  ReplyDelete
 21. Kívánok szép fényeket neked új otthonodban! Igen. Naív vagy, de attól még jót cselekedtél, ha valakinek sikerült jó labort ajánlanod. Nem vérmérséklet kérdése a dolog, hanem sok-sok tapasztalaté.

  ReplyDelete
 22. Érdekes, még egyszer sem kaptam a fejemre, mert a könyves blogomon megemlítettem honnan rendeltem a könyveket. Viszont vannak olyan kommentelők, akik CSAK negatívumot szeretnek írni.

  ReplyDelete
 23. Sziasztok. A Pálvölgyi Fotót én is csak ajánlani tudom. Talán ha kétszer mentem be érdeklődni, mindkétszer kedvesek, segítőkészek voltak annak ellenére, hogy nem vásároltam. Másik: Gratula az oldalhoz, most "tévedtem" ide, alkalmasint továbbolvasom. :) Csak így tovább! :)

  ReplyDelete
 24. Nemrég a WestEnd napok (?) keretében a külső stand mellett egy Pálvölgyis kolléga nagyon kedvesen mesélt és magyarázott nekem. DSLR vásárlás előtt állok. Mondtam, hogy ez távlati terv. Tehát nem a vásárlásomért, de hosszasan segített a véleményével, tapasztalatával. Nem befolyásolt, nagyon készséges volt. Eddig sosem vásároltam náluk semmit, még csak fotót sem hívattam elő, de eszembe fognak jutni legközelebb!

  Rékuc: Tegnap ajánlották az oldalad. Nagyon tetszik! Árad belőle a fotózás szeretete és a fotós "életérzés". :) Visszatérő látogató leszek! :) Jó fényeket Svédországban is, remélem látunk majd képeket az ottani világból! (lehet van fent, csak még nem találtam meg?)

  ReplyDelete
 25. 20x30-as képeket legutóbb a digilabor.net-en hívtam elő 200 Ft/db-ért, 1 nap alatt készen voltak falon vállalható minőségben.

  ReplyDelete
 26. Érdekes, még sose jutott eszembe a Pálvölgyibe menni. Egyszer voltam, szűrőt nézegettem objektívre, de mikor meghallottam az árát, majdnem leültem. :D Azóta csak a kirakatukat nézem meg, ha ritkán arra járok. :D

  Kb. három üzlettel arrébb, szemben van az Agfa labor, én ott hivatok elő és eddig - szinte - mindig elégedett voltam az eredménnyel. Általában a kiszolgálás is kedves, normális, bár nagy szakértelmet sosem igényeltem, azt hiszem. Árakban szerintem jobb, de nem emlékszem, hogy mi mennyi.

  ReplyDelete
 27. Csak az érdekesség kedvéért, mennyibe fáj Magyarországon egy tekercs film előhívtaása és beszkenélése nyomtatás nélkül?

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!