Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, June 24, 2008

A kezdetek

Néha megkérdezik, hogyan, mikor kezdtem el fotózni. Kb. három éve foglalkoztat a dolog, akkor kaptam meg első digitális fényképezőgépemet! :) Egy nyaralás során kezdtem el használni és azonnal megtetszett a dolog, az azonnai visszanézés, a képek piszkálgatása számitógépen. A dologból valószinüleg nem lett volna hobbi, ha nem kerül átmeneti válságba a magánéletem. Nyár végén nagyon sokat jártam a várost egyedül és hogy legyen egy ürügyem, vittem magammal a gépet is. Lassan kialakult az igény, hogy ne csak kattintsak, hanem próbáljam normálisan megragadni a kiszemelt témát.


Crimson Tides

A legelső, félig-meddig tudatosan elkészitett fotóm igy néz ki. Egy ködös nyári éjszakán kimentem a Városligetbe lefotózni a kedvenc üldögélős helyszinemet. Vittem a kis kompaktot és egy pici állványt és elkészitettem a képet. Persze itt még mit sem tudtam arról, hogy a szűk rekesz csökkenti a kiégéseket, semmit nem tudtam a fotózás technikáiról, az ISO, záridő és rekesz összefüggéseiről - csak azt tudtam, hogy szeretnék megörökiteni egy szép látványt. (már akkor is tükröződésbuzi voltam!) A Canon 350D-t egy évvel később szereztem be, amikor már kezdtem érezni a kompakt korlátait. Akkoriban ez volt a legnépszerűbb gépmodell és minden második gyönyörű fotó, amit láttam a neten, ezzel készült. Ezért úgy gondoltam, én is ilyet szeretnék, és lőn. :)28 comments:

 1. Nem tudnál ajánlani egy olcsó de jó fényképezőgépet? Engem tegnapelőtt hagyott ott a barátnőm, és megtetszett ez a városfényképezős ötlet.

  ReplyDelete
 2. Nem kell, megtaláltam a milyen gépet bejegyzést :)

  ReplyDelete
 3. Érdekes....

  Engem azért kezdett el érdekelni a fotózás, mert olyan tevékenység, ami miatt van megfelelő indokom arra, hogy egy kicsit kimozduljak a családból...

  Szerencsére a feleségem megérti, (na ja hiszen ismer, és tudja, hogy nekem szükségem van magányra, önálló kikapcsolódásra, mert csak így tudom elviselni a családdal, gyerekekkel járó kötöttségeket)

  Pedig mennyire imádom Őket! :)

  ReplyDelete
 4. Ezzel a Canon S5 IS géppel lehet olyan szép vízfotókat csinálni mint amiket te csináltál? (a kicsi záridősek) :)
  És elmosódott fényes esti képeket? Azokat mindig is imádtam. A szinte megfagyott vízcseppek, és az elmosódott esti képek a legszebbek. És a tájképek. De azokat telefonnal is tudok csinálni. Kivéve tükröződőseket :) Azokat is imádom :)

  ReplyDelete
 5. Lehet, lehet :) mindkét fajtát.

  ReplyDelete
 6. Az jó :) Alig várom akkor, hogy meg legyen rá a pénz :)

  ReplyDelete
 7. Decesso: ha lehet egy javaslatom, az S5-ös elődjét, az S3-ast válaszd, ha bridge-t akarsz. Az S5 nem lett egy túl jó darab a szériából, agyonpakolták pixelekkel, zajos, elég lágy a képe. Árban az S3 hasonló és egy garanciavesztést NEM okozó, az SD-kártyáról a firmware mellett futó szoftverkiegészítéssel (chdk.wikia.com/wiki/CHDK) olyan dolgokra lesz képes, ami még a tükörrefelexesekben sincs. Nekem S2-esem (is) van, nagyon jó és sokoldalú gép, megszerettei a fényképezést. Üdv és minden jót: Taki

  ReplyDelete
 8. Megnéztem, és az extreme digital már nem forgalmazza, és azt írják nagyon nehéz vele közeli képeket csinálni, nincs rajta vakupapucs, és ahogy néztem a vele készült fotókat, elég zajos mindegyik.

  ReplyDelete
 9. Decesso: hát, a zajt akkor szorozd meg 1,5-tel az S5-ben (S2 - 5MP, S3 - 6MP, S5 - 8MP). Komoly vakut szerintem úgysem bridge-re fogsz venni. A makróról meg csak ennyit: fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=135749
  Nem szenvedtem vele különösebben sokat, igazából pont a makrótudása miatt (is) szeret(t)em a gépet. Amúgy nemcsak az Edigital-t érdemes böngészni (220volt.hu), persze mindez csak a személyes véleményem. Sikeres választást, minden jót: Taki

  ReplyDelete
 10. Taki, igen! :)
  Örülök, h valaki egyetért velem...anno vacilláltam az S5 - S3 közt (akkor jött ki az S5, amikor gépvásárlás előtt álltam), és csak megerősíteni tudom, h jobban jártam az S3-al :)
  Decesso: én a 220 volt-nál vettem a gépem, segítőkészek voltak, és akkor ott volt a legjobb áron...két év garanciát adnak rá, nem egyet, mint pl az edigital. A vakupapucs nekem még sosem hiányzott; a makro tényleg megszokás-igényes, de működik, és egyáltalán nem zajos... :)(természetesen iso400 fölött már igen)
  (bocs mindenkitől, tudom, nem canon-fórum :))
  itt egy példa: www.flickr.com/photos/aginger/883844330

  ReplyDelete
 11. A 220 volt-nál sem lehet kapni

  ReplyDelete
 12. Viszont ha az s5 nem jó akkor nyitott vagyok egy ilyen árkategóriájú (max 90e) hasonló gépre is, amelyik kevésbé zajos képeket csinál. Nem szeretem a zajos fotókat...

  ReplyDelete
 13. nem jelennek meg a kommentek!

  ReplyDelete
 14. Köszi :) Ha majd akkor mikor összegyűlik a pénz lehet még kapni akkor veszek. Ha nem akkor nemtom... Akkor s5-öt veszek. Hacsak nem találok jobbat.

  ReplyDelete
 15. ÉN idestova három éve kezdtem el a digitális képrögzítést. Akkor jött rám ez a "kellegydigitálisgép" inger. Aztán nyaralás előtt egy héttel vettem egy Canon Powershot A510-et. Három évig őt nyúztam, és kezdtem tanulni hogy tulajdonképpen hogyan is kellene fotózni. Ahogy egyre több dologra rájöttem/utána olvastam úgy kezdtem érezni, hogy ez a gép már szűk nekem. Gyenge volt a fényereje, lassú volt a vakuja, nagyobb ISO-n iszonyatos zaj, beltérben gyakorlatilag használhatatlan volt, lassú is volt. Aztán amikor öcsém szalagavatóján nem sikerült épkézláb képeket készítenem elhatároztam hogy nekem több kell. Ezért kezdtem el tendálni a DSLR-ek felé. A bridge kategória számomra nem volt kérdés, hogy felejtős. Valami olyat akartam, ami gyors, okos, használható :) Mivel a pici kompatot minden visszásága ellenére nagyon szerettem, ezért maradtam a Canon-nál. A kérdést már csak pénztárcám határozta meg, így lett a válasz a 450d :) Két hete ismerkedünk egymással, és kezdem úgy érezni, hogy ebből hosszú és tartós kapcsolat lesz :) Gyors, okos, pontos, gombokról gyakorlatilag minden funkció elérhető, kompakthoz képest óriási fényerő, "zajtalan" képek ISO1600-on :) Imádom :D

  ReplyDelete
 16. Nekem is canon-om van (powershot s45), és egész szép képeket csinál, viszont az is zajos képeket csinál szobában és este. Ezért akarok valami "profibbat". Gyűlölöm a zajos képeket, és mivel a legszebb képeket este tudnám fotózni, így arra ez nem jó.

  ReplyDelete
 17. Igen az ember előbb-utóbb belátja, hogy a gépe egyes dolgokra egyszerűen nem alkalmas. A PowerShot S60 sem volt jó éjjeli hosszú záridős képekhez, a 350D viszont már gyönyörűen muzsikál.

  ReplyDelete
 18. Én még egy 2001-es londoni nyaraláson éreztem meg először, hogy amit látok azt a családomnak is meg akarom mutatni de nem volt mivel.
  Egy évre rá beszereztünk egy Fuji gépet. Azzal jól elvoltam, először inkább csak általános képeket készítettem, barátokról, családról stb. Egy olasz kiránduláson azonban megfogott a naplemente és egy bulizós nyári hajnalban pedig végképp rabul ejtett a fényképészet :) Igen, kicsit illuminált állapotban sikerült szerintem egész érdekes és jó képeket készítenem.
  2005ben egy Canon 350d volt az első dSLR gépem. Imádtam, de sajnos előző nyáron megfosztottak tőle :S
  Múlt karácsony óta pedig egy Sony A700-al fotózom.
  Régebben érzésből, manapság inkább szakcikkek és könyvek olvasgatásán keresztül kicsit tudásból is :)

  ReplyDelete
 19. Igen, és szerintem nagyon király lett az első képed Réka :)

  ReplyDelete
 20. 100 ezer alatt melyik a legjobb gép? Mert sok véleményt hallottam, és nekem az az elsődleges szempont, hogy zajtalan képek legyenek minden napszakban. Vagy az nem megoldható 100k-ból?

  ReplyDelete
 21. Ez attól függ, hogy a későbbiekben mennyit akarsz rászánni.... (illetve mennyit tudsz..)

  100 eFt-ért lehet kapni dslr-t Nikon D40 és Oly 410E mindkettő most 99.000 Ft magaságában jár, kit obival. 110 eFt a sony A100; 120 eFt a Sony A200; 125 eFt Nikon D60; 129 eFt Canon 350D

  De ugye ezekhez kell még sok minden más is...pl + obik, polár, vaku stb...

  Ha maradsz a kompaktoknál, akkor választhatsz ultrazoomot, vagy bridge gépet. AZ obik árát megspórolod, persze zajosabb a képe, viszont alacsony ISO-val ez csökkenthető (a régi filmes gépeddel mikor fényképeztél 800ISO-val?) illetve, ha kevés a fény jöhet a vaku...

  Természetesen minden helyzetben ez sem igaz, sajnos neked és a pénztárcádnak kell döntenie.

  ReplyDelete
 22. Nézegettem gépeket, és utánaolvastam az alapfogalmaknak is, csak hogy ismerjem azért a profibb fényképezőgépeket, és úgy találtam ezt 120 ezerért:
  Nikon D60 kit (18-55mm DX II objektívvel)
  Szeptemberre lesz olyan 150 ezrem, úgyhogy majd meg tudom venni. Bár lehet addigra találok jobbat, de eddig ez a legjobb amit találtam.
  Van valakinek erről tapasztalata?
  szép képeket csinál ahogy néztem (www.dpreview.com/gallery/nikond60_samples/) , bár az esti képek kicsit zajosak
  www.dpreview.com/gallery/nikond60_samples/
  mondjuk ISO 3200-al...

  ReplyDelete
 23. Szigorúan magánvélemény: én nem vennék D60at. Ahogyan D40et sem. Mert:

  'Fontos tudnunk, hogy a Nikon a D60 vázba sem épített élességállító motort. (A D40 és D40x vázakból is már kihagyták) Ezekre a típusokra az AF-S jelzésű objektíveket kell csatolnunk, amelyekben megtalálható a zoom motor. A korábbi AF optikákat továbbra is használhatjuk, de csak manuális módban.' (www.220volt.hu/teszt/Nikon+D60)

  Ez azt jelenti, hogy csak a drágább fajta AF-S obikat használhatod vele. A többit - a kicsi és sötét keresőre való tekintettel - elég nehéz manuális fókusz módban használni.

  150 ezerért már kapsz egy Canon 400D-t kitben és még egy 50/1.8 obi is belefér a keretbe. A 400D a Nikon D80-al van egy kategóriában, szóval egy fokkal jobb, mint a D40-60 sorozat.

  ReplyDelete
 24. Na most ezt nem értem. Nemrég olvastam, hogy a motoros zoom szar, és a tükörreflexes gépekben mechanikus zoom van.
  ("Bosszantó, ha a ráközelítés túl lassú. Mire beállítjuk, a téma esetleg elsétál. Sajnos a tükörreflexes gépek objektívjeinek kivételével ritkán találkozhatunk mechanikus (motor közbeiktatása nélkül működő) zoom rendszerrel. Még az igényes bridge-kamerák legtöbbjénél is úgy oldották meg a dolgot, hogy az objektív körüli gyűrű elforgatásával egy motort vezérlünk. Ez mozgatja a megfelelő lencsetagot, tehát ez egy mechanikusnak álcázott motoros zoom.")
  www.fotovilag.hu/article/article.php?menu_id=62&article_id=11&page=2
  Akkor minek bele zoom motor?
  Úgy látszik többet kéne olvasnom ezekről, mert még azt sem tudom mi az az élesség állító motor. Azt jelenti, hogy anélkül csak manuálisan lehet állítani az élességet?
  Amúgy köszi a gyors választ :)

  ReplyDelete
 25. Szia Decesso,
  a dslr-eknél a zoomot valóban kézzel (a gyűrű elforgatásával) lehet állítani. A motor az élesség beállításához szükséges.
  A Nikon vázakban sokáig be volt építve ez a motor, ezért csak a drágább objektívek voltak saját élességállítással ellátva (aminek a nevében szerepel az AF-S, Sigmánál a HSM előtag). A d40 az első olyan gépük, amelybe már ezt nem építették be, ezt követte a d40x, d60. A kitobjektívek ezeknél is AF-S jelzésúek, tehát működik az autófókusz, sőt van olcsó teleobi is, a Nikon AF-S 55-200. Ez VR (képstabis)változatban is kapható, nem drágább a Sigma 70-300 APO-nál.
  Nekem d40-em van, én ennyi hiányossággal együtt tudok élni.
  Mielőtt márkát választasz, mindenképpen nézegess tesztképeket, neked melyik színvilága jön be a legjobban. Nehogy úgy járj mint egy kolléganőm, aki most adott el egy 350d-t elég jó obiparkkal, és váltott Nikonra (d40-re), mert annak jobban tetszett a színvilága, képminősége, gép ergonómiája stb.

  ReplyDelete
 26. Köszi a tanácsot!

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!