Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Wednesday, June 4, 2008

A reggeli fürdőző

Sokan azt hiszik, hogy ezt a helyes gatyás galambot ábrázoló fotómat PS segítségével hoztam létre. Pedig csak mákom volt, szokás szerint :) a történet anekdotába illő és leginkább a 'hogyan NE fotózzunk' szemléltető kategóriába illik. Az előző postban az előkészület, helyismeret, felkészültség jelentőségéről prédikáltam. Ennél a fotónál mindezt felrúgtam. A szükség nagy úr!


Helyszín: Nyugati tér, a Westend előtti parkoló, a buszmegállók mellett.
Időpont: reggel 8 körül egy esős éjszakát követő, verőfényes koraőszi reggel.
(Eső után mindig érdemes fotózni, mert a levegő portalan, szép tiszta kontrasztos fotók és ragyogó színek várhatók.)
Rékuc: elbambulva jön fel a BKV kuckó melletti aluljáróból. Vállán a fotóstáska, egyik kezében sajtos pogácsa, másikban vastag könyv és sál. A táskában lapuló gépen nagylátószögű objektív. És akkor meglátta a galambot. Madár! Színek! Víz! TÜKRÖZŐDÉS!!!! ordított egy belső hang.
A galamb, mit sem sejtve, mekkora izgalmat vált ki belőlem, ráérősen totyogott fel-alá a parkolóban terjengő hatalmas tócsában és láthatólag nagyon élvezte a vizet. Én pedig infarktusközeli állapotban hajítottam el pogácsát, könyvet, sálat és remegő térddel guggoltam le, hogy perspektívába kerüljek és előhalásszzam a gépet. A madár jó messze volt, okvetlen szükség volt tehát a teleobjektívre. Miközben feltekertem a gépre, imádkoztam, hogy ne repüljön el. Már rázoomoltam a madárra és a keresőn át élveztem a gyönyörű háttérelmosódást, amikor legnagyobbb rémületemre trappoló lépéseket hallottam magam mellett. Két francia turista tartott egyenesen a pocsolyám felé. Az ÉN pocsolyám felé, amelyben az ÉN galambom fürdött! Tűrhetetlen állapot. A galamb máris nyugtalanul pislogott a turisták irányába (bezzeg máskor a hessegetésre se viszik odébb a tollas tomporukat). Szzegény franciák ugyancsak meglepődhettek, amikor egy autó mögül egy guggoló nő kinéz rájuk kétségbeesett tekintettel és elkezd könyörögni, hogy 'arretez, s'il vous plait! attention l'oiseau!' De azonnal felfogták, miről van szó és készségesen megálltak, megvárván az exponálást.
Itt is csak két expo született, egy fekvő és egy álló. Sajnos a szerkeztést nem talátam el valami jól és a galamb feje is sötét lett (sajnos a derítőlapt tartó néger szolgám épp szabadnapos volt). A két kattintás után szinte azonnal elrepült a galamb, én pedig boldogan raktároztam el a zsákmányomat. Ilyenkor átérzem, mit érezhet egy vadász!


11 comments:

 1. nagyon jo kep. Es gratula a blogodhoz!

  ReplyDelete
 2. Oh, miért ily kegyetlen a természet, miért is fosztotta meg az Ég madarait a fotózás képességétől!

  Elképzelem, hogy ha a galambnál is lett volna gép, most micsoda sorozatot láthatnánk itt... repül a pogácsa... repül a könyv... repül a Rékuc... Rékuc egyik kézzel csavarja az objektívet, másikkal hessegeti a franciákat...

  Milyen csodálatos természetfotók lehettek volna.

  ReplyDelete
 3. Továbbá felhívom a mélyentisztelt nagyérdemű figyelmét, hogy egy új fogalom születésének lehettünk szemtanúi.

  A galambposta után - végre! - itt a galambpost.

  ReplyDelete
 4. "sajnos a derítőlapt tartó néger szolgám épp szabadnapos volt"
  LOL

  Hihetetlen, Pénteket mindig elhagyod valahol. :D

  ReplyDelete
 5. "Sajnos a galamb feje is sötét lett..."

  Csuda, hogy mennyire szubjektívek ezek a dolgok. Nekem pont az tetszik legjobban - az árnyék-szerű hatás a fejen, miközben napsütötte a test.

  ReplyDelete
 6. Az arnyekos fej enegem sem zavar, viszont, lehet hogy gyp-s vagyok, de nem ertem a forgatas dolgot, most akkor hogy volt az eredeti kep? Melyik a tukrozodes, melyik a madar?

  ReplyDelete
 7. Szerintem is gyönyörű kép lett, a madár feje meg egyébként is sötét :D

  ReplyDelete
 8. hivatásos lúzer04 June, 2008 18:25

  Gondolom, élesíteni élesítesz. Majd azt is leírhatnád, hogyan. No persze én is, csak még arra nem jöttem rá, hogyan kompenzáljam az obi lágyságát 300mm-en.
  (Nekem is 70-300/4-5.6 Sigmám van, csak Nyikonyra.)

  ReplyDelete
 9. hivatásos lúzer04 June, 2008 19:22

  Más. Te, Rékuc, a Fotóvilág 2009-es album nem érdekel? (Látom, regisztrálva vagy, csak képed nincs fent, de ezen még lehet segíteni.)

  ReplyDelete
 10. ff: nem élesítek túl sokat. A DPP-ben 3-asra húzom fel a sharpent, ennél többet sosem, majd átméretezés után egy enyhe Unsharp mask. De amit papírra kidolgozok azon csak a raw konvert pici sharpenje van, mert szvsz papírképen nem érvényesül a pengeélesség. No meg a fotóim témában és kidolgozásban nem az élességre irányulnak (mint pl. egy vízcseppmakró tenné).

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!