Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Friday, June 27, 2008

Áramszünet!

Amikor átmenetileg hazaköltöztem szüleimhez, nem gondoltam volna, hogy egy aggregátort is magammal kellett volna cipelnem. Amióta itt vagyok, több áramszünet volt, mint Gyömrőn két és fél év alatt. Az hagyján, hogy már egy hevesebb zápor is percekig kiüti az áramszolgáltatást, de ma több órán át nem volt villany, pedig nem is volt rossz idő. De azt lehet mondani, hogy minden összeesküdött ellenem a mai estén.

Mivel egyedül vagyok egy nagy kertes házban, ráadásul meglehetősen gyenge idegzetű hölgyemény vagyok, az éjszakák normális esetben is kihivást jelentenek. Van, amikor átnetezem az éjszakát, egy húsvágó bárd társaságában. Szoktam aludni is, természetesen egy lámpát égve hagyok - a sötétséget nem birom elviselni, ha egyedül vagyok. Szóval alaphelyzetben is van bajom elég. A mai éjszakát viszont sokáig nem fogom elfelejteni.

Este fél tiz körül nyugodtan olvasgattam a neten, amikor néhány pislákolás után teljesen elsötétült a ház. Kinéztem - az egész faluban sötét volt. Még bőven világos volt (11 körül van a kék óra, fél 12kor lesz sötét, bár nem teljesen fekete éjszaka akkor sem), de már erősen alkonyodott. Természetesen az internet is meghalt, a modem nem kapott áramot. A vezeték nélküli vonalas telefonról is lemondhattam. Egy gyors pillantás a mobilomra elárulta, hogy az is merülőfélben van. Néhány perc múlva teljesen elszigetelve leszek a külvilágtól. Amint a laptop akksija lemerül, a sötétség is teljes lesz körülöttem, ugyanis drága szüleim itthagytak egy szál gyufa nélkül, nem tudok tüzet csiholni.

Felhivtam az áram'szolgáltatót', ahol kellemes meglepetések sora ért. Egy automata hang bemondta, hogy ha hibajelentést szeretnék tenni, mondjam be a helység nevét, ahol a hibát észlelem. A szoftver hangfelismerő része megérti, amit mondok, és felsorolja, hogy az általam bemondott helységben vannak-e hibák, illetve mikorra várható a hibaelháritás.  Merülőfélben lévő mobilomról meghallgattam, hogy tűz okozta a hibát és 0200 órára várják a helyreállitást. Mindezt egy automata hang mondta, gondolom, a munkálatok előrehaladtával frissitik a rendszert.

Egyetlen fényforrásom, a laptopon megnyitott fehér ablak mellett elkezdtem olvasni, de percenként figyeltem a merülő akksit és az órát, hogy mennyi lehet még hátra a beigért két óráig. Ismervén a svédeket, nem volt kétségem, hogy nagyon pontosak lesznek és kettőkor már lesz áram. A noti akksija 1:43ig tartott a jelzés szerint. Nem csak a szokásos szörnyetegektől féltem, hanem a sokkal reálisabb betörőktől is, akik talán fosztogatóútra indulnak a sötétben. A riasztó sem üzemel ilyenkor, a biztonsági cégnek fogalma se volna arról, ha valaki behatolna ide.

1:30-kor nagyon ideges voltam, nagyon féltem és nagyon untam a sok fura hangot, amire egy sötét és kihalt házban figyelmes lesz az ember. Rájöttem, hogy ha csökkentem a kijelző fényerejét, tovább elég lesz az áram. És anyuék laptopja is elég lesz világitani még legalább háromig, ha mégsem készülnének el a munkások addigra. És háromkor már kezd pirkadni.

Ilyen gondolatok között próbáltam olvasni a halványodó fényű kijelző mellett kuporogva. 1:40-kor visszajött az áram, életre kelt a ház, kigyulladtak a fények és végre fellélegezhettem. Mindenesetre holnap megkérdezem a szolgáltatót, hogy mennyit kivánnak jóváirni a borsos villanyszámlából a folyamatosan hiányos áramellátásért.8 comments:

 1. Jajj, ezt annyira átérzem, ugyanezt csinálom! Sőt, lehet röhögni, mikor a Kedves elment konferenciázni több napra, én bizony letakartam a tükröket, mert örök félelmem hogy felnézek és ott áll valaki mögöttem. Persze ha valóban ott állna, akkor mindegy lenne, na de azért mégis :)
  Nálam is az jött be hogy ájulásig neteztem, játszottam magam, így nem volt gond az elalvással...:) Bezzeg ha lett volna egy kutyám...:)

  ReplyDelete
 2. Amikor legutóbb Stockholmban jártam akkor volt egy reklám a tévében amit nem értettem. Csávó áll a fürdőszobában a tükör előtt és borotválkozik. Amikor készen volt már a fél arca egyszercsak elment az áram. Majd kisidő után visszajött és a srác rettentő bosszús volt emiatt. Kérdeztem barátnőmet - ott él már egy ideje- , hogy miért nem örül a gyerek, hogy visszajött az áram. Kiderült, hogy ez a helyi ELMŰ reklámja és valami ilyesmi van benne, hogyha x ideig áramszünet van akkor fizetnek valamennyit a t. fogyasztóknak. Sajnos a pontos összegre nem emlékszem meg hát ez hét éve volt... :))

  ReplyDelete
 3. Egy nagy túrót kapsz. Minden télen a smolandi áhztartások ngy hányada napokig, hetekig van áram nélkül, mert nem képesek megcsinálni a vezetékeket - rájuk hull a hó, leszakadnak - nos ezek a szerencsétlenek még soha egy fillér jóváirást sem láttak, pedig minden télen szivnak szorgosan. Úgyhogy az én kis pár órás kimaradásomat sem fogják méltányolni, főleg hogy tűz okozta és az biztos vis maior. (persze hogy miért nincs ilyenkor egy tartalék trafó, amit kihoznak és betesznek, felfoghatatlan)

  ReplyDelete
 4. Ja, és mindig legyen otthon gyertya. Meg gyufa persze :D
  Jól jöhet hangulatvilágításnak meg ilyen esetekre is :) És egy jó erős Tefal serpenyővel a betörőket is arcon lehet törölni rendesen :))

  ReplyDelete
 5. Egy jó risaztó akkuról akár napokig képes üzemelni, hiszen a betörőknek is van annyi eszük, hogy áramszünettel hatástalanítsák.

  ReplyDelete
 6. Rémek ellen pedig egy jó pszichológust ajánlok. Persze 5-6 éves koromban én is féltem a sötétben, de én valahogy kinőttem...

  ReplyDelete
 7. Nos, egyszer 2,5 órás áramszünet volt, panelban. Csak a tízemeletesben, amúgy az egész környéken volt áram. Mindezt szombat este.
  10db bébielemet vadásztam össze a kisTV-hez, amit tudtunk nézni.

  Ilyen esetekben javaslom a szerintem igen takarékos LEDes elemlámpákat. (Ezek már nem izzóval üzemelnek).
  Az ilyen elsősorban többLEDes lámpáknak jó a fényerejük, bár elsősorban kínai termékek.
  Minőségi fényforrásnak pedig az izzó-neonos kombinált elemlámpát ajánlom, remélem ott is lehet ilyeneket kapni.

  Laptopba tartalék akkumulátort javasolok, ahogyan mobilhoz is - amennyiben egy év vagy annál hosszabb ideig tervezed az említett készülék használatát.

  Vannak éjszakai fények is, kb 5W, konnektorba kell bedugni -ha energiatakarékos megoldást keresel. (Amúgy jobb is, ha a gép kijelzőjén kívül más is világít a szobában.)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!