Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, June 10, 2008

Bokeh orgia

Ma befeküdtem a virágágyás kellős közepébe és makrózni készültem. A felszerelés:
- Canon EOS 350D gépváz (a hűséges csatlós)
- Canon EF 50/1.8 II alapobjektiv
- Raynox DCR250 makroelőtétlencse
- egy kis spray flakon tiszta vizzel, vizcseppek kedvéért

Mivel azonban nagyon szeles idő volt, a makrós-vizcseppes-ellenfényes terveim meghiúsultak, igy aztán a Raynoxot félretéve csak az 50/1.8-ra biztam magam. Kinyitottam a rekeszt és lődöztem. Ilyenek lettek, ni.

Little Nothing

Bokeh Frenzy

A bokeh használata egyik kedvenc technikám. A szó japán eredetű és homályt jelent, a fotózásban a szépen elmosott hátteret jelenti. Persze minden fotós számára mást és mást jelent az igazán szép bokeh fogalma. Én akkor szeretem legjobban, ha egy kép szerves részét alkotja és nem csak egy sterilen elmosott háttér (utóbbi esetben szerintem nem is igazán beszélhetünk bokeh-ről, hiszen akkor csak egy eszköz és nem képelem).
Szép bokeh eléréséhez több módszert is alkalmazhatunk. Az első és legfontosabb tényező a gyújtó(fókusz)távolság. Nagylátószöggel sosem fogunk szép háttérelmosódást kapni. Érdemes tehát alap-vagy teleobjektivet, telezoomot használni. Ehhez társul a rekesznyilás. Minél tágabb a rekesz, annál kisebb az élességtartomány és annál jobban elmosódik a háttér. (Extrém tele állásnál, pl. 300mm-nél, már egészen szűk rekesznél is nagyon jó lesz a bokeh, ezért irtam, hogy a legfontosabb tényező a fókusztávolság.)
Egy további fontos tényező, hogy a háttér lehetőleg távol legyen a témától. Hogy kerüljön ki az élességtartományból és mosódjon el. Alább két kép szemléltetésül: a szerves részt képező bokeh és a csupán háttérként szolgáló háttérelmosódás.

Ma délután az 50mm alap volt nálam, ennek egészen 1.8-ra lehet nyitni a rekeszét, tehát igen puha, lágy bokeh lesz az eredmény.

Ha valami csillanós vagy világos dolog van a háttérben, az tág rekesznél körkörös fényfoltok formájában jelenik meg a bokeh részen. Szűk rekesznél - akárcsak a bogyós képen - szögletes becsillanások jelennek meg. Mindkettőt nagyon szeretem és nem bánom, ha telecsillogják a képkocka nagy részét.

bokehbogyók

Aki kedvet kapott a bokeh-hez, annak inspiráció gyanánt itt egy nagyon jó flickres csoport, Bokeh Smooth and Silky. Én is azt vallom, amit ők, hogy a bokeh legyen lényeges része a fotónak és ne csak mint jelentéktelen háttér jelenjen meg a képen.

Tehát:
- zoomoljunk rá a témánkra
- mely mögött jó távol van a háttér
- nyissuk ki a rekeszt
- a bokeh előállt :)

[A kompakt gépek, kisebb érzékelőméretük miatt, nehezebben alkotják meg a háttérelmosódást, jellegzetesen sokkal nagyobb élességtartományt 'látnak', mint egy tükörreflexes gép. Ezért a kompakttal fotózóknak még jobban oda kell figyelni a zoomolásra, a háttér távoltartására. És a legszebb bokeh akkor is tükörreflexes géppel + egy jó objektiv segitségével lesz elérhető.]


4 comments:

  1. Ilyen képet én is csináltam már csak nem tudtam, hogy így hívják.. :)) Bár a kis Panám "csak" 2.8-at tud.

    ReplyDelete
  2. A fényfolt szögletessége mitől függ? A blendelamellák számától? A bogyós képen 5szögű, vagyis 5 lemezkéből van? Vagy rosszul gondolja az én? :)

    ReplyDelete
  3. A lamellák száma határozza meg hogy hányszögű lesz az efektus. Én személyszerint azt szeretem, ha körüalakú, de ízlések és pofonok. Újabb obejktívek esetén ezt segíti a több lammela és egyes márkánál a lemellák kerekítése is.

    ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!