Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Saturday, June 7, 2008

Drezdai megálló

 Nem is mondtam, hogy tegnap megálltunk Drezdában, megnézni a felújitott Frauenkirchét. Régi álmom volt ez, mert csak lerombolt állapotában láthattam. (Akinek nem ismerős a sztori: Drezdát a felismerhetetlenségig lebombázták a WWII alatt a szövetséges erők. Az újjáépités a mai napig nem fejeződött be teljesen. 

A város fantasztikus lett, a fényűzés és igényesség megtestesitője. Emberi léptékű a városközpont, zsúfolva szebbnél szebb barokk épületekkel. Mindenhol rend, tisztaság - és sok turista! Ide mindenképpen visszatérek még egy hosszabb látogatásra. 

Az első és harmadik képen megfigyelhető, hogy - mintegy emléket hagyva a háború borzalmairól - a bombázás és az ezt követő tűzvész sújtotta templom egyes feketére üszkösödött köveit beleépitették az új templom falaiba. Nekem nagyon tetszik ez a fajta memento, a szépség és pompa közepette is mintegy figyelmeztető kis hang beszél a látogatóknak arról, aminek többé nem szabad megtörténnie.
A következő kép a barokk belvárost ábrázolja, kicsit elborult lett a HDR :) de talán illik ehhez a hangulazhoz. Gyönyörűséges felhők rohangáltak az égen egész nap, szebbnél szebb látványban lehetett részem. És hogy is hagyhattam volna ki egy ilyen remek szobor lefotózását?

Drezda a meisseni porcelán nagy kereskedőhelye. Eköré épült az egész idegenforgalmi kereskedelem. Mindundtalan porcelánboltokba, manufaktúrát bemutató körutak prospektusaiba ütközik az ember. A barokk hagyományt is élénken ápolják, sokfelé lehet tájékozódni a környékbeli kastélyok koncertjeiről, kosztümös előadásairól. Az egész városnak van egy nagyon előkelő hangulata, keveredik a múlt és a jelen, de mindkettőből csak az exkluziv, a drága, a finom. Bár a magamfajta pénztárcájú embernek ez egy kicsit megfélemlitő lehet, mégis jó érzés barangolni a drága boltok és fényűző kávéházak között (főleg, hogy egy kávéra bárki beülhet és kezdődhet a legjobb szabadidős tevékenység, a peoplewatching). Nem is tudom, mikor lesz lehetőségem eljutni ide legalább egy hosszú hétvégére, de már nagyon várom :) egyetlenegyszer voltam itt a közelmúltban, pár éve, amikor idegenvezettem. Pest felé tartó csoportommal Drezdában szálltunk meg az első nap után. Késő este, amikor az utasok már nyugovóra tértek, hivtam egy taxit és beutaztam a belvárosba. Varázslatos élmény volt: ráérősen sétálgattam a meleg nyári éjszakában. A késői óra ellenére minden bolt, étterem nyitva volt és kellemes nyüzsgés volt az utcákon is. A szökőkutakat szépen kivilágitották, pezsgett az élet. Másnap hulla voltam, de megérte. Igen, Drezda megér egy látogatást!

[update] Kicseréltem a szines HDR-t, mert borzalmas volt. Helyette ez a zöld tintes változat.


6 comments:

 1. Nagyn jó ez a zöldes HDR! :) És tényleg csodaszép lehet ez a város, elmennék én is nagyon, mondjuk én sok helyre mennék, de már Drezda is a listán van! :D

  ReplyDelete
 2. Ugyan nem tudom, mi az a hdr, de egy biztos: akárhányszor arra jártam, és átmentem Meissenbe, sosem bírtam bejutni a porcelánmúzeumba. Vagy épp zárva volt, vagy kilométeres sorok álltak a bejáratnál.

  Pedig nem tegnap óta próbálkozom. Először úgy kb. 22 évvel ezelőtt jártam arra :-)

  ReplyDelete
 3. A Frauenkirche nekem is döbbenetes dolog volt. 1987-ben -Stockholmból jövet egyébként- láttam a romjait. Mondjuk az egész volt NDK kemény dolog volt a háborúban kiégett és úgy maradt házakkal, vagy például a hitleri időkben épült autópályákkal, melyek már rendesen ráztak. Meg még sorolhatnám a dolgokat. Ja, meg a keletnémet katonai egyenruhák szabása és színe tök olyan volt, mint az egykori wermacht egyenruháké. Időutazás volt a dolog rendesen.

  ReplyDelete
 4. Szép lehet. K.F.: Az ötös számú vágóhíd alapmű, hamár drezdánál tartunk.

  ReplyDelete
 5. Az a középső kép nagyon ott van! "Berlin fölött az ég"-feeling. Grat!

  ReplyDelete
 6. A 70-es, majd a 90-es évek Drezdája ettől a Rékucis prezenttől különös árnyalatot kapott. Szeptemberi kiútunkkor még nem, de aztán már nekem is be kell térnem ifjúságom egyik meghatározó "külföldi" helyszínére.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!