Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, June 2, 2008

Indafotó

Kb. félévvel ezelőtt regisztráltam az Indafotóra. Egy kis flickr utánérzetem van és személy szerint nem bánnám, ha több funkciót is átvennének onnan, de a saját fejlesztésű ötletek is tetszenek.

- Indapassal lehet belépni, akinek már van, egyszerűen létrehozhatja a profilját. Én gyors voltam, ezért lecsaptam a Réka névre :)
- Teljesen ingyenes szolgáltatás, fizetős változat nincs.
- Havi 250MB tárhelyet használhatunk fel. Ez önmagában is nagyon sok, de az Indafotónak van egy ördögien fortélyos funkciója, amely nem csak a feltöltőknek, de a nézegetőknek is megváltás.
- Ugyanis ha valaki feltölt egy ötmegás, 4500x3000 méretű képet, az oldal automatikusan átméretezi max 1600xyyyy pixelre és ennek megfelelően a kép szervert elfoglaló mérete is kisebb lesz. A feltöltőnek azért jó, mert több fotóra elég a havi tárhely. A nézegetőnek pedig azért, mert egy-egy képre nem kell perceket várni, majd eszeveszetten görgetni a böngészőt, hogy minden egyes életlen pixelben egyenként gyönyörködhessünk.

Ebből is látszik, hogy az Indafotót talán elsősorban webes megosztásra szánták és kevésbé alkalmas az eredeti fotók tömeges tárolására. Épp ezért hiányolom belőle a közösségi funkciókat (bár egy szakállas kismadár egyszer azt csicseregte, hogy közeledik annak is a bevezetése). Az ismerősök bejelölése a minimum lenne, de jó volna valamilyen közösségi fotómegmutogatós megoldás is. A mostani, cimkékre való keresést kicsit kevesellem. Viszont lehet kommentelni és kedvencnek jelölni fotókat. E-mail értesités is kérhető az aktivitásról, sőt üzenetküldés is lehetséges az Indafotón keresztül, hasonló módon, mint a blog.hu-n.

Ami a legszimpatikusabb az Indafotóban, az a beágyazható görgetős galéria. Választható méret, háttérszin, betűszin. Nem csak a saját, hanem bármilyen fotókból lehet összeállitani ilyen kis galériát (pl. cimkék alapján). Aki blogol, annak szinte kötelező. Sokkal egyszerűbb, mint Flickr-ről linkelni html-ben minden egyes képet külön-külön.

Ami még szimpatikus, hogy gyakran vannak Indafotós összeröffenések, ezekről az Inda blogon lehet olvasni. Én nagyon támogatok minden ilyen fotós megmozdulást ami közösséget épit az emberek között, úgyhogy ezt jó kezdeményezésnek tartom.


2 comments:

  1. Nekem visszatetsző, hogy általában úgy találkozom vele, hogy az index főoldalán kipécéznek egy témát és oda kilinkelik egy tematika szerint a képeket. Ez még nem lenne baj, de sokszor cikiző, negatív éllel. Ez már párszor kiverte nálam a biztosítékot.

    ReplyDelete
  2. hú asszem én még sose kattintottam az Index cimlapon lévő sávra, számomra ott tök érdektelen fotók vannak, pici méretben, hülye témakörökben, szóval azt megoldhatnák sokkal jobban is... leginkább a tages keresővel találok érdekes fotókat, de azt kicsit nehézkesnek tartom, kéne valami jó közösségi meg kereső funkció bele.

    ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!