Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, June 9, 2008

Június 9.

Hihetetlen, mennyi erőszakos bűncselekmény van ebben az országban. Szerintam sokkal több az erőszakos rablás itt, mint Magyarországon. A hirekben naponta többször is hallani pénzszállitó autók kirablásáról, drive-in rablásokról, fegyveres rablásokról és még Isten tudja, hányféle rablásról. Most is ezt hallgattam reggeli közben.
Ez számomra korántsem újdonság, sőt Magyarországon mindig ámulva néztem a pénzszállitó autókat, amelyek kevésben különböznek egy-egy sima furgontól. Bezzeg itt! Úgy bepáncélozzák őket tetőtől-talpig, hogy egy harckocsit se különben. Alig van ablakuk, az is vastag páncélüvegből készült. És a pénzszállitó őrök állig felfegyverkezve végzik munkájukat. Mégis szinte naponta kirabolnak egyet valahol az országban. Felrobbantják, megölik, lelövik, eltéritik, elrabolják, kifosztják. Nem ritkán súlyos személyi sérülés, esetleg halál is történik.
A drive-in rablás pedig igazi svéd specialitás: valamilyen megerősitett, nagyméretű gépkocsival behajtanak egy-egy ékszerüzlet stb. kirakatába és a romok közül gyorsan összekotorják az értékeket, majd elhúznak. Mire kiérne a rendőrség vagy a biztonsági cég, a rablók már árkon-bokron túl járnak.
Hasonló módszerekkel fosztják ki a bankautomatákat. Külön erre a célra készitett szerkezetet szerelnek az autó hátuljára, beakasztják az ATM-be és nagy gázzal egyszerűen kirántják a falból a cuccot. Észbontó.
Nem tudom, egy aránylag jóléti országban miért ennyire kimagaslóan sok az ilyen bűncselekmények száma. Azonban azt már megállapitottam, hogy a közbiztonság sokkal jobb Magyarországon, cigányostul, csövesestül, huligánostul. Rejtély ez kéremszépen.

A hireket reggeli közben, a teraszon hallgattam meg, szólt a noti, olvastam az újságot.


10 comments:

 1. Szia! Érdekes amit irsz a közbiztonságról.. nem gondoltam volna :S A párommal szeptemberben utazunk ki valszeg Stockholmba és furi ilyet "hallani" :) Nincs új a nap alatt :) Valszeg ha a saját szigetemen élnék ott is megkéselne valaki...

  ReplyDelete
 2. Ha egyedül, akkor a bökődbe dőlnél, az tuti :)

  ReplyDelete
 3. na ja.. :) de valszeg pár néni is "fözne" rám :)) amugy hosszabb távra tervezzük a kinn létet... csak összejön... már nagyon úgy vagyok hogy el innen... sajnos.. :S

  ReplyDelete
 4. space ha kijöttök keress meg!

  ReplyDelete
 5. köszi a meghivást :) mindenféleképpen sikitunk :) amugy tudnál adni nékem hirportál, mobilcégek linkjeit? Hülye elgondolás hogy 3honap alatt svédűl probálok kommunikálni? :)) 1 kis kihivás.... :))

  ReplyDelete
 6. ja és a párom is erdélyi jányzó :) ha jól láttam Te is onnan...

  ReplyDelete
 7. space: hirportál aftonbladet.se (bulvár), dn.se (komoly, svt.se (TV). Mobilcégek a Telia, a Tele2 és a Telenor. A svéd irtó könnyű nyelv, ha nekifekszel, 3 hónap után tuti tudsz kommunikálni, nagyon hamar jön a sikerélmény, féleg ha előtte már tanultál angolt vagy németet.

  ReplyDelete
 8. Az ilyen kirakatba behajtós, ATM-elvontatós trükkök is, mint minden szép és jó, az USA-ból származnak, nem svéd specialitás egyik sem.

  Ezzel persze nem kívánom a svéd bűnözők kreativitását lebecsülni...

  ReplyDelete
 9. szerintem az angol közbiztonság se a legjobb, persze csak a nagyvárosokra értve.

  ReplyDelete
 10. Szerintem most üt vissza a korábbi évek nagy fene liberalizmusa, amikor a svédek kitárták szívüket és határaikat mindenféle jött-ment népek számára. Ezt még megtetézték bőséges szociális juttatásokkal, amik nem túlzottan ösztönöztek a munkás életmódra. Ezek utóbb kicsit megnyirbálásra kerültek, ezért most pótlólagos bevételi források után kell nézni ;)

  Ui: A csodálatos fotóid nézegetése nyomán (flickr - indafotó) jutottam a blogod olvasásáig, és mivel élnek rokonaim Dél-Svédországban és jártam is arra párszor, kiváncsi voltam erre a témádra is.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!