Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, June 24, 2008

Mit, hol, mikor, kivel?

Egy kedves olvasóm tette fel az alábbi kérdéseket.

Érdekelne, hogy hogyan találod ki, hogy mit fotózz. Pl olvasom, hogy nálad szokott lenni a géped és munkába menet (ld galamb fotó post :)), ill ebédszünetben is fotózol. Szoktál előre tervezni fotós sétákat? Egyedül? Másokkal? Ajánlott helyszínek? Előre tervezel, hogy milyen témát szeretnél fotózni vagy ami jön... Engem ez érdekelne. :)

Ezek nagyon érdekes kérdések, és lehet, hogy nem tudok rá egyértelmű választ adni. Nem tudom azt mondani, hogy csakis a megtervezett fotósétákon születnek jó képek, és azt sem, hogy a spontán meglátott fotók mindig jobbak. Mikor hogy alakul! De nem árt, ha van legalább egy keretszerű elképzelés, amelyen belül spontán dolgok is megvalósithatók.

A gondos tervezésről már irtam, vannak helyszinek, amelyek talán csak egy félév elteltével mutatják olyan arcukat, amely a fotós számára megfelelő témát nyújt. A péteri horgásztóhoz is sokszor visszajártam, amig sikerült kitapasztalni, mikor érdemes elkésziteni a tájképeket. De legtöbb esetben nincs ennyi idő tervezgetni és előkészülni, ezért mindig nálam a gép, hogy váratlan helyzetet vagy holtidőt is kihasználhassak.

Egy példa a keretgondolkodásra a régi munkahelyem a Margitszigeten. Mivel ez egy csodálatos környezet, értelemszerűen minden nap nálam volt a gép, ez szokássá vált. És minden nap kimentem fotózni, hátha meglátok valami újat vagy kapok egy jó fényt. Volt, hogy célkitűzés nélkül mentem ki, és volt, hogy nagyjából tudtam, mit szeretnék. Mindkét helyzet szült jó képeket, ez a lesifotó például teljesen spontán, véletlenül került a keresőmbe. (A cime: Will You Still Need Me...)


Régóta terveztem azt is, hogy meglövöm a japánkert tavában álló kis szobrot, de sehogysem tudtam eredeti fotót késziteni róla. Valami egyedit akartam! Ezért azt találtam ki, hogy megvárok egy olyan napot, amikor hirtelen lehűl a levegő és párás idő van. Olyankor gyönyörűen párolog a kis tó és a szobrot beboritja a köd. Igy amikor kezdett hidegre fordulni az idő, naponta többször is ellátogattam a helyszinre és igy sikerült megörökiteni ezt a ködös-fagyos kinézetet.

The Little Bather

Legtöbbször úgy megyek fotózni, hogy például

- bokeh-t
- sárgalevelet
- temetős szobrokat
- ellenfényt
- esőt
- Bazilikát
szeretnék fényképezni. És főként azon belül nézelődök. Ez ad egy kis mankót, amire támaszkodhatok.

A társaság kérdése is jó. Azt tapasztaltam, hogy egyedül vagy kettesben igazán jó fotózni. Ha többen vagyunk, nemigen születnek maradandó képek, de remekül szórakozunk :) van néhány ember, akivel mindig jó elmenni fotózni, mert jól megértjük egymást és van türelmünk egymáshoz. Ha egyedül megyek, az szinte terápiás érzés, nagyon elmélyedek a sétámban, olyankor megszűnnek létezni a problémák, a gondok, a töprengések.

Helyszint ajánlani nem könnyű, mert mindenkinek más lehetőségei, körülményei vannak. Akinek van autója, az könnyebben mozog. Mivel imádom a vizet, azt mondom: egy viztükrös helyszin sosem lehet rossz! Egy arborétum tava, egy tópark vagy egy horgásztó ezernyi gyönyörű lehetőséget ad a szép képekre. De érdekes lehet megpróbálkozni a hagyományos agyonfotózott témákkal és megpróbálni kihozni belőlük valami egészen egyedit, újszerűt: a Vár, a Nemzeti szinház, a Parlament, stb.


13 comments:

 1. Bazilikában nem szólnak ha pl. állvánnyal akarsz fotózni?
  Mind a két kép nagyon szép. Az elsőn az "óriáskígyó" szinte aláhúzza a két padonülőt. A második nekem olyan mintha aranyszínű organza függyönyön keresztül fotóztál volna.

  ReplyDelete
 2. Ez a bazilikás kérdés az én fejemben is megfordult, mert volt ahol szerettem volna állványról fotózni, de be sem engedtek vele.
  Ami pedig a bejegyzés témáját illeti, én leginkább egyedül szeretek menni. Az elmúlt hétvégén pl a családdal kiruccantunk, vittem a gépet, fényképeztem is néhányat, de ilyenkor nincs idő állványozásra, meg objektív cserélgetésre, a téma körbejárására. Hazaféle, naplemente előtt gyönyörű színek voltak, festői táj (Nockalm strasse, Karintia), legszívesebben minden kilóméternél ugrottam volna ki a kocsiból, de egyszerűen nem lehetett, a körülmények nem engedték. Elterveztem, hogy majd ide visszajövök egyedül, csak ahhoz ki kell fogni a jó időt.

  ReplyDelete
 3. Sziasztok! A Bazilikában nyugodtan lehet állványról fotózni, én már többször voltam bent igy. Senki nem köt bele, sőt egyszer egy alkalmazott néni odajött és elkezdett mesélni a szobrokról és a festményekről. Szerintem jó néven veszik, ha látják az érdeklődést. Az állványt még a templom előtt állitom fel, hogy ne bent kattogjak és hadonásszak vele. És igyekszem minél kisebb feltűnést kelteni, halkan mozogni. Akkor nem lesz baj.

  Családdal fotózás pedig kizárt :)

  ReplyDelete
 4. Én voltam az érdeklődő. Köszönöm a bejegyzést, érdekes lett! Nagyon szépek a mellékelt képek is.

  Tapasztalatom szerint is olyan társasággal érdemes elindulni fotózni, akik tolerálják a hosszú előkészületeket, van türelmük egy-egy helyszínen elidőzni. De egyedül sem rossz. Olyankor én is hasonlóan el tudok mélyülni a gondolataimban. Oda megyek, ahova kedvem tartja és addig maradok, amíg jól esik.

  A helyszín, a fények és a megfelelő alkalom kivárása is nagyon fontos. Ugyanakkor valóban jöhetnek spontán is a dolgok. :) Az előre meg nem tervezett fotózásban az is a jó, hogy olyan, mint egy vadászat. Amikor az ember elindul, még nem tudja mivel fog hazatérni.

  Vannak még ötleteim, miről írhatnál. Nyugodtan szólj, ha nincs ihleted. :D :D :D

  ReplyDelete
 5. Én ritkán megyek egyedül bárhová is. Viszont ha családdal megyek akkor időnként szétválunk -vagy leülnek egy padra- és én meg rohangálok fel s alá keresve a jobb pontokat mígnem a türelmük végetér. :)

  ReplyDelete
 6. Pingu: Nálunk az asszony már hozzászokott ehhez a hobbimhoz, szereti is nézegetni a szép képeket, nem is volt gond míg csak ketten voltunk, de a három gyerek nem olyan padonülős, türelmes típus :-).

  ReplyDelete
 7. AnTalk: Én még csak az Embert szoktatom a fotózáshoz, ha lesz gyerek akkor meg úgyis csak őt fogom fotózni.. :)

  ReplyDelete
 8. hú hát egy olyan türelmes család, mit a Pingué, aranyat ér :) de tény hogy gyerekkel stb neccesebb. Mondjuk nekem fura, ha pl. valaki a 4 napos csemetéjét otthonhagyja az anyjával, miközben egyhetes fotótúrára indul (megtörtént eset), de ez szélsőséges eset - talán gyerekkel is megoldható néha egy-egy külön fotózás!

  ReplyDelete
 9. Pingu: Ezt nagyon jól látod. Az én cuccom évekig porosodott és szinte csak zsebidigivel fotóztam a gyerekeket, miközben zsörtölődtem, hogy SLR-al mennyivel jobb lenne, de ki győzi azt filmmel. Éljen a DSLR!

  ReplyDelete
 10. Sziasztok! Én viszonylag későn kezdtem a digi-fotózást, amikor a gyerekeim már tinédzserek lettek, addig ugyanis sem időm, sem erőm, sem lehetőségem nem volt, hogy még fotózással is foglalkozzak. Amíg a gyerkőcök jöttek velem fotózni, addig nem volt gond - de aztán megunták, ugyanis egyik sem "harapott rá" - eddig.
  Nekem pont az a gondom, hogy most egyszer-egyszer szívesen összetalálkoznék valakivel, akivel a Belvárosban vagy környékén fotózhatnék, de úgy tünik, nem jön össze. Nekem is mindig van gép a táskámban, mert számos elkapott pillanat van, amit sajnálnék kihagyni.

  ReplyDelete
 11. Azt hiszem, nem lehet túlbecsülni a fotózás szociális aspektusát. Legalábbis számomra fantasztikus lehetőség volt megismerkedni új emberekkel, akik osztoznak ebben a szép hobbiban. Nem félek levelet irni, felvenni őket msnre és talit javasolni :) nagyon jó dolog megismerkedni más fotósokkal, elmászkálni fotózni, megbeszélni a képeket... biztos hogy neked is sikerül mmit, ha aktivan toborzol ilyen ismerősöket, akik élőben is szeretnének kiépiteni ilyen kapcsolatokat!

  ReplyDelete
 12. Szia mmit!

  Július 8-án lesz egy fotós séta. Részletek itt: inda.blog.hu

  Az Indafoto-ról pedig Rékuc is írt korábban...
  Péter

  ReplyDelete
 13. Köszi, Péter! Lehet, hogy tudnék menni - és érdekel is! /De persze, mivel nem vagyok független, majd igyekszem így szervezni a dolgaimat!/
  Köszi Neked is, Rékuc, majd igyekszem!/ A Fotorace-en próbálkoztam, de senki nem reagált rá, intenzívebben meg nem nagyon akarom, mert még rámsütik, hogy fiatal fiúkkal akarok ismerkedni :)))) /én, 40 fölött X évvel :))))/

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!