Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Wednesday, June 11, 2008

Ne fotózz!

Egyik leghasznosabb dolog, amit az elmúlt pár évben megtanultam a fotózással kapcsolatban, az a nemexponálás használata. Néha, sőt elég gyakran el kell fogadnom, hogy egyszerűen nem érdemes elkattintani a fotót. Fent vagyok pár képétékelős oldalon és néha egy-egy fotó alá odairom, hogy ezt az képet már semmi nem mentheti meg, máskor és másképp kellene újrafotózni. Ebből rendszerint sértődés lesz, pedig nem annak szánom :) szóval megpróbálom bővebben kifejteni, miért mondom ezt.
Ha megnézzük a fotótörténelem legjobb fotóit*, a legtöbb képen felfedezhetünk néhány közös vonást. Ilyen pl. a különleges fény (súrló, ellen) kihasználása, az árnyékok kreativ használata, markáns vonalak, formák megjelenitése, a teljes képkocka kihasználása. Ez érvényes a városfotókra (kiemelkedően), a tájképekre, a tárgyakra, az életképekre egyaránt. Erre kellene törekedni fotózáskor, ezeket a szempontokat akár tudatalatt is szem előtt tartani. Az olyan fotó, ahol kuszaság uralkodik, nincs egy kiemelkedő témája, a néző szemét nem vezetik vonalak, ahol laposak a fények, az ritkán nevezhető jónak.
Előfordul, hogy nem tudom megvárni az optimális reggeli-délutáni fényeket, és délben, tűző napon kell fotóznom pl. egy városban. Az árnyékok rövidek és élesek, a szinek fakók, a fény nem alkalmas fotózásra. Ilyenkor kiemelten használom a telét, megkeresem azokat a részleteket, ahol tűrhető a fény, amelyeket nem érint a tűző nap. De belátom, hogy sokkal korlátozottabbak a lehetőségeim és ha nem igérkezik jó kép, inkább nem exponálok. Ugyanez érvényes a tájképekre. A szemünk délelőtt is gyönyörűnek látja a tájat, de ez a fényképezőgép lencséjén át csak a legritkább esetben fog megjelenni.
Szóval nem kell félni a nemfotózástól, hosszú távon javitani fogja a galériánk minőségét a kevesebb, de átgondoltabb expo :)

*Ez persze nem ugyanolyan kiterjedésben érvényes a portrékra, divatfotókra, tárgyfotókra, ezek a műfajok külön-külön szakmát képviselnek, ez a post, ahogy a blog egésze, inkább a hobbifotósok által preferált témákkal foglalkozik.


8 comments:

 1. +Nagy elonye, hogy nem kell aztan a rossz foto "megmentesevel" idot tolteni, utana esetleg galeriaban atugrani/mindig elmondani, hogy "ja, ez nem nem igy nezett ki/kicsit homalyos".

  +Az ember fia hajlamos neha nehezen lemondani rossz fotorol, ha mar a szgep-re kerult.

  ReplyDelete
 2. Én is megfogadtam már, hogy délben nem fotózok. De mit csináljon az ember pingvinje amikor pont délben bírják elvinni Luxorba. :((

  ReplyDelete
 3. haha igen ha nincs más választás akkor kell igazán kreativnak lenni :) de a sivatagi fény érdekes lehet, abban nincs tapasztalatom.

  ReplyDelete
 4. Remélem lesz alkalmad megtapasztalni. Leírhatatlan érzés ott lenni.

  ReplyDelete
 5. sajnos nem valószinű hogy valaha meglátom, még a márciusi napon is szénné égek, nem nekem való hely, de szivesen nézegetem a fotókat onnan!

  ReplyDelete
 6. Szia!

  A sivatagot hamarosan itt is látni fogod, sőt, a Kiskunsági Nemzeti Parkban nálunk is van pár védett homokdüne. Miután lecsapoltuk a mocsarakat, s elvezettük a vizet, szépen kiszáradt a táj...
  www.geographic.hu/index.php?act=kepgaleria&id=11563
  Igaz még nem az igazi, de már alakul, ahogy melegszik a klíma majd lesz több is :)
  A rossz fotókra másik megoldás a delete gomb. A monitoron egyből látszik, ha valami nagyon nem úgy sikerült ahogy szerettük volna, ilyen helyzetekben egy gyors és határozott mozdulat segíthet:)
  Ahogy ma olvastam egy másik blogon: "A jó fotós tudja, hogy nem az összes képe elképesztő: legyél szelektív"

  ReplyDelete
 7. Azért az sem hátrány ha van valaki aki megondja neked ha nem jók a képeid. Az persze mégjobb ha azt is megmondja, hogy miért nem jók.
  Amire meg én jöttem a rá: minél régebben készítettem a képet annál jobban bírok szeleketálni.
  Régen amikor az analógról áttértem a digitálisra nagyon kellett koncentrálnom, hogy egy nap többet is tudok fotózni 24 képnél. :-) Ma meg már megint arra próbálok figyelni, hogy nem kell mindent lefotózni. Pláne százszor.

  ReplyDelete
 8. remek ez a blog, gratulálok hozzá.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!