Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Friday, June 27, 2008

Orwelli törvényt szavazott meg a Riksdagen

Június 18-án a svéd parlament, a Riksdagen, megszavazta a legszigorúbb lehallgatási és megfigyelési törvényt a demokratikus világban. A megszavazott törvényjavaslat lényege, hogy az FRA (Försvarets Radioanstalt, a hadsereg rádióközpontja) megfigyelhet és rögzithet minden telefontos és internetes adatforgalmat, amely elhagyja az ország határait. Ezzel az intézkedéssel gyakorlatilag minden svéd állampolgár netes tevékenységét követhetik, hiszen ha a szomszéddal msnezek, gmailezek, plurkölök (everybody should plurk!), az mind külföldi szervereken keresztül történik, tehát rögtön regisztrálják ennél a hatóságnál. Nincs szükség gyanúra, mindent és mindenkit megfigyelnek, aki határon túli forgalmat bonyolit.

Ez a törvény egészen hallatlan a civilizált világban. Csak Amerikában és Kinában vannak ilyen megfigyelési módszerek. Őszintén bevallom, amikor hazaköltöztem és belecsöppentem a heves előkészületi viták közepébe, álmomban sem gondoltam, hogy ténylegesen megszavazzák. Főleg a jelenlegi jobboldali kormány, amelynek egyik vezércsillaga az egyéni integritás kérdése! Azt hittem, hogy ez is valami olyan abszurd ötlet volt, mint Magyarországon az internetadó: valamilyen túlbuzgó bürokrata elvarázsolt agyából kipattanó, tűznélküli füstöt keltő gondolat. De megszavazták, és véleményem szerint június 18-a óta Svédország már nem szabad demokrácia.

15 comments:

 1. szia, csak egy kérdés, volt e valami konkrét oka ennek a törvénynek (pl extrém terrorfenyegetettség vagy ilyesmi) vagy csak úgy megszavazták. mer azt nem értem hogy ez minek kellett.

  ReplyDelete
 2. dehogy volt, valakinek a hülye agyából kipattant és addig hypeolták, amig a végén megszavazták. Újabban volt pár eset, hogy szomáliai stb bevándorlók buktak le, mert fura szervezetekhez utaltak pénzt, de ezeket a sima titkosrendőrség is lefülelte, nem kellett hozzá a teljes lakosság lehallgatása.

  ReplyDelete
 3. én ezt nem értem. egyrészt svédo alapban kitárt karokkal és hősként várja az összes bevándorlókat a világ minden elnyomott tájáról, ugyanakkor meg megszavazza ezt a törvényt. nekem van egy olyan érzésem, hogya svédek egyszrűen csak a felszínt kacolgatják, amikor a kulturális különbségekről, más kultúrák mélyebb megismeréséről és megértéséről lenne szó, ami az alap, hogy egy korrekt és biztonságos bavándorlási politikát csinálhassanak. Pszichiáterkeént én egy megbeszélésen döbbentem rá, hogy mennyire nem érdekli őket a más kultura mélyebb megismerése. persze lehet h ez a nem érdeklődés csak nekem szólt, aki ugye (nem bevándorlóként, EU-s munkavállalóként ) egy másiik osrszágból érkeztem más gondolkodással, más alapokkal. hm.

  ReplyDelete
 4. próbálom ezt az országot és ku7lturát megismerni, hogy dekódolhassam az információkat, amiket nap mint nap kapok, de nagyon nehéz. erről irok rengeteget a blogomon, ha érdekel, szívesen látlak ott is. te ismered a svédeket is meg a magyarokat is, kiváncsi vagyok "mikor kinek a vevőjében van a hiba".

  ReplyDelete
 5. azért nem annyira tárt karokkal várja, fogalmazzunk inkább úgy, hogy elkúrták :D boldog-boldogtalant befogadtak több évtizeden át, most meg megisszák a levét a rövidtávú gondolkodásuknak, mert azt ugye nem találták ki, hogy ezt a sok nagyon másmilyen embert hova fogják tenni. Van egy elégedetlenkedő réteg, de ők már lassan nem mernek szólni, annyira polkorrekt lett a multikulti. Sajnos a döntéshozók végérvényesen beágyazták a fejüket a homokba és ilyen idióta látszatintézkedésekkel próbálják kompenzálni a baklövéseiket.
  Az pedig érdekes, amit az érdeklődésről irsz, én az itt töltött 13 évem alatt nagyon nyitottnak és érdeklődőnek ismertem meg őket, imádnak utazni és felfedezni új kultúrákat és a magyarságomról is sokat kérdezősködtek. De nem tudom, hogy ez magaspolitikai szinten hogy van.

  ReplyDelete
 6. lehet h persze nem annyira érdeklődő emberekkel akadtam össze. zavar amikor egyrészt a fönököm főorvosként elvárja tőlem hogy aktiv részese legyek a diszkusszióknak (persze a mindent 3x megbeszélünk möték komoly kihivást jelentenek idegiletg), de aztán amikor valami kapcsán véleményt nyilvánitok, akkor már látom a szemükön h nem érdekli őket vagy egyszerűen semmibe veszik (le se reagálják ) amit mondtam. Igy sokszor azt választom, hogy csak nagyon különleges szituban nyilvánitok véleményt. (magyar) svéd-nyelvtanárom úgy gondolja, meg kell tanulnunk a megfelelő mélységben válaszolni, de az rettenetesen zavaró, hogy valaki kérdez és a válaszom második mondata után már látom a szemén hogy nem érdekli vagy az orát nézi. ellenben amikor valaki más nyilvánit véleményt, akkor "megköveteli" h az utolsó szóig lerághassa a csontot. persze lehet h télleg nem érdeklődő emberekkel találkoztam, de azértt fura.
  ja és egy svéd blogon épp azt olvastam, h kb 1 millio bevándorlóra lenne szükség most, h a munkájukkal fenntarthassák a nyugdíjasokat. szóval ja.

  ReplyDelete
 7. amugy a lehallgatas az fura dolog. tipikus hogy felhaborodnak az emberek. de..
  a lehallgató központokban dolgoznak vagy ezren, takaritónőkkel együtt. mig a lakosság milliokban mérhető. gyakorlatilag esély nincs arra hogy mindenkti megfigyelés alatt tartsanak.
  van egy masik példa.. sok országban ugy van, hogy valaki (biró, kormányzo, elnök, egyéb nagykutya vagy hivatal) által kiadott engedély után lehet a személyt megfigyelni, csak az engedély kiadása néha egy hétig tart. Bankrablásnál, egyéb komoly helyzetben viszont ez nagyon hosszú idő. Ezzel a törvénnyel simán ez lett kiiktatva. Szóval nyugodtan csetszexelhetsz, senkit nem fogja lehallgatni, hacsak nem vagy terrorista:P

  viszont kis dolgos arab ember nem lennék svédorszagban:)

  ReplyDelete
 8. Na, az utolsó mondatért itthon megkaptad volna, h szélsőjobbos :D

  ReplyDelete
 9. Axton,

  "gyakorlatilag esély nincs arra hogy mindenkti megfigyelés alatt tartsanak."

  a mai vilagban ez csak penzkerdes. penzbol pedig van savszelesseg, memoria, cpu, amire szep nagy adatbazisokat lehet felrakni, amibe pedig azt loggolsz amit csak akarsz, legyen az siman csak a hasznalt oldal ip-je, de akar egy szuron atfuttatott "erdekes" forgalom. ez az adatbazis aztan nem csak arra jo, hogy select resident_name from all_log where upper(traffic) like '%BOMB%' queryket futtassa rajta, hanem arra is ha xy fokuszba kerul, akkor gyakorlatilag barmit elo tudnak halaszni vele kapcsolatban ahol kapcsolodott a nethez, ez a mai vilagban is rengeteg, de 10 ev mulva szinte mindennek nyoma lesz ott is.

  ReplyDelete
 10. eleg csak arra gondolni, hogy mar ma is van - többek között mo-n is - szekletminta elemzos budi, ami elkuldi a haziorvosnak az eredmenyt az pedig etrendvaltozast javasol ha szukseges, vagy eleg megnezni a 24-ben a CTU milyen adatok alapjan jut el egy-egy emberhez (kozlekedesi kamerak halozata, muhold, osszakapcsolt kormanyzat/kozuzemi adatbazisok).

  az is jo pelda adatgyujtes/adatbazis temara, ha felmesz a gmailre es megnezed milyen hirdeteseket tesz eled a google.

  ReplyDelete
 11. rivera:
  azért mindenki adatforgalmát ellenörizni az komoly sávszélességet és processzort igényel, bár ez megoldható.. viszont pl a "Bomb" szó figyelése is necces. szamitogépes jatekokrol beszélő gyerek, hirek olvasása/irása, történészek, vilaghaborus dolgokért rajongok, stb.. és ehhez még hozzá sem adtuk azt hogy, ha valaki komolyabban akar valamit, akkor ir egy titkosito algoritmust, képeket küld, egyéb alternativ formátumban kommunikál, virágnyelven. egy komplett lehallgatashoz, a képeket is le kell menteni (nem lehet kicsinyiteni azokat, mert a képben is el lehet rejteni szöveget).. ez azért irdatlan mennyiségű adatforgalom.. 1 szamitogép max 100 szamitogépet tud megfigyelni (átlagolva), bár esténként ha nagy adatküldözgetések vannak akkor ez is kevés. és a sávszélességröl ne is beszéljünk. (ugyebár a képek nem fognak az éterben várni ha a lehallgatoknal nincs elég sávszélesség, vagy buffer állomásokat kell létesiteni)
  tegyük fel 1 család 4 emberböl áll, 10 megas internet kapcsolat az átlag. akkor 4 millio svéd lehallgatásához 10ezer gép kellene 10 megas vonallal. amiket ha szervergépekre cserélünk be akkor is szép számot kapunk, nem beszélve arrol hogy milyen sávszélesség kell..
  és még nem beszéltünk az idegennyelvi dolgokrol, a titkositott dolgokrol, virágnyelvröl, a spam és egyéb marhaságokrol, mindezt interaktivan (öngyilkos merénylőnél késő ha utólag tudják ki volt a tag és mit tervezett)..
  Ha egy ember naponta 1 mega hasznos adatforgalmat generál (email, képek, egyéb attachok), akkor 4millio ember egy nap hány meghajtónyi adatot generál?:P
  igy egy kicsit azért húzósnak tünik egy egész ország lehallgatása.

  ReplyDelete
 12. Axton,

  Nem nagyon ertem amit irsz, honnan jottek ki ilyenek, hogy

  "1 szamitogep max 100 szamitogepet tud megfigyelni (atlagolva)"

  "(ugyebár a képek nem fognak az éterben várni ha a lehallgatoknal nincs elég sávszélesség, vagy buffer állomásokat kell létesiteni)"

  "1 család 4 emberböl áll, 10 megas internet kapcsolat az átlag. akkor 4 millio svéd lehallgatásához 10ezer gép kellene 10 megas vonallal."

  Nem tudom hallottal-e
  echelonrol (en.wikipedia.org/wiki/ECHELON),
  carnivore-rol (www.auburnmountain.com/Articles/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/108/Echelon-and-CarnivoreBig-Brother-Watching.aspx),
  vagy encription algorithm-ba pakolt backdoor-rol? (www.auburnmountain.com/Articles/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/108/Echelon-and-CarnivoreBig-Brother-Watching.aspx)

  User szemmel nezve sok minden lehetetlen, de ezek a szervezetek nagypalyan fociztak es fociznak most is. A mondas szerint jobb felni, mint megijedni, esetunkben ez kozel sem paranoia.

  ReplyDelete
 13. Csak én érzem úgy, hogy egyre többet hallani mindenfelől olyan megszavazott törvényeket, betiltott dolgokat, amik terjedése a demokrácia globális gyengülésére utal? Engem ez kicsit aggaszt. Pl. ez:
  vastagbor.blog.hu/2008/07/05/kuruc_info_lelove_miert_pont_most
  Meg ez a post. Meg az usa-ba történő bejutás. És ez csak csepp a tengerben, mert nem szoktam külön ilyen dolgokat keresgélni. De ha keresgélnék, biztosan megdöbbentően sok ilyen esetet lehetne találni szerte a világban. Nem lesz ennek jó vége:(
  Googlevideo: zeitgeist, part 3.

  ReplyDelete
 14. " De megszavazták, és véleményem szerint június 18-a óta Svédország már nem szabad demokrácia."
  Addig sem volt az. Svédországban régi szokás a lakosság körében elkövetett hatósági, random drogteszt.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!