Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, June 5, 2008

Telével a városban

A hagyományos tanácsok szerint a városfotózás nagylátószögű objektívvel a legjobb, hiszen azzal tudunk minél többet belekomponálni a képkockánkba. Ez nem árt, ha egy egész templomot vagy más épületet szeretnénk lekapni közelről, de én sokkal jobban szeretem kiemelni a kis részleteket egy városban, szerintem azok beszédesebbek a grandiózus panorámáknál. Ez nem tudatos döntésnek indult, de városfotózáskor egyre gyakrabban vettem észre, hogy egész nap a teleobjektívet használom és alig cserélem le másra.
Mivel nincsenek mozgó célpontok és idegesen tovarebbenő madarak, városfotózásra kiválóan alkalmas egy belépő minőségű telezoom, mint például az én kedves Sigma 70-300/4-5.6 APO DG Macro objektívem. Viszonylag könnyű és kompakt, nem okoz nehézséget cipelni városnézés közben. A zoom nagyon hasznos, bár többnyire kihasználom a 300mm-t, tehát a maximumot.
(Igazából egy fix objektív, pl. egy 180 vagy egy 200mm sokkal jobb minőségileg is és abból a szempontból, hogy zoom nélkül az ember rákényszerül a sokkal kreatívabb gondolkodásra, komponálásra, de kényelem szempontjából mindenképpen a zoom a nyertes. A 18-200mm és hasonló 'utazó' zoomok viszont már nagyon nagy megalkuvást jelentenek a képminőségben.)
A tele hatalmas előnye, hogy könnyedén kizárja a zavaró motívumokat, egyszerű, letisztult és látványos kompozíciókat lehet találni a keresőben. Tovább ha megtaláltuk a témánkat, a nagy gyújtótávolságnak köszönhetően csökken a mélységélesség, ezáltal még jobban kiemelve témánkat a háttérből-előtérből.
Szóval mindenkinek ajánlom, hogy legközelebb vigyen magával egy teleobjektívet vagy tekerje maximális zoomra a kompakt-bridge gépét városfotózás közben, könnyen meglehet, hogy meglepő témákat fog találni!Created with Admarket's flickrSLiDR.

2 comments:

 1. Hell :)

  Nézegettem a városban készült képeim exifét és úgy látszik én is ütközésig tekerve szoktam fényképelgetni :) (55-200-as VR Nikon obi)
  A nagyobb látószöget pedig természetfotóknál használom főleg. Városban nagylátószögnél túl sok minden lenne a képen ami káoszhangulatot keltene a nézőben :D

  Ön milyen gépet használ a Sigma megett? :)

  ReplyDelete
 2. 350D-re tekerem az üvegeket :)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!