Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, July 10, 2008

A malmöi könyvtár

Malmö Svédország harmadik városa, mintegy negyedmillió lakossal. Régebben igazi ipari város volt (itt volt pl. a Kockums gyár is, ahol tengeralattjárókat készitettek, valamint egy nagy Scania gyár és még sok könnyűipari cég gyártelepe), de néhány évvel ezelőtt megépült a város saját főiskolája, a Malmö Högskola és a város kezdett átalakulni. Az ipar hanyatlása utáni pangás helyett most pezsgés van. Megépült a főiskola, felépitették a Turning Torso felhőkarcolót és köré a Bo01 nemzetközi épitészeti kiállitásra készült Västra Hamnen lakónegyedet, ahol számtalan érdekes épitészeti megoldást vonultattak fel az épittető cégek.
Malmö megújulásának egyik fontos lépése volt az 1997-ben elkészült új könyvtár. Az új épület közvetlenül a régi, kastélyszerű könyvtár mellé épült és mindkét épületet könyvtárként használják. A régi részben a szépirodalom, a gyerekkönyvek és a zenei gyűjtemény található, az újban pedig a szakirodalom, valamint rengeteg tágas hely találkozásra, tanulásra, kikapcsolódásra. A két épületet belső folyosók kötik össze minden emeleten, a skandináv épitészethez hiven tágas, szellős terek vannak mindenhol.
Az épületet a világ talán leghiresebb és legsikeresebb épitésze, a dán Henning Larsen tervezte. Az új épület kiemelt része a Ljusets Kalender, vagyis a Fény Naptára. Ez egy hatalmas üvegfal, amely az új ház egyik teljes falát alkotja. Az üvegen át kilátás nyilik egy nagy parkra, az olvasó tehát szinte úgy érezheti, a természetben ücsörög. Ez az üvegfal egészen sajátos és nagyon jótékony fényviszonyt biztosit az épület nagy részében.

Természetesen az egész könyvtárban van ingyenes wifi elérhetőség. A technikára nagy hangsúlyt fektettek: lépten-nyomon internetes számitógépek és keresőgépek vannak, a kölcsönzés és visszavétel is automatákban történik. Az olvasójegy egy mágneskártya, amelyet az automatákban lehúzva, PIN kódunkat megadva használhatunk. Az egy hónapos lejárati időt az interneten is meg lehet hosszabbitani. A könyvtár a lejárai idő előtt 5 nappal emlékeztető e-mailt küld azoknak, akik feliratkoztak erre a szolgáltatásra. Az olvasójegy mindenkinek teljesen ingyenes.

A malmöiek nagyon szeretik az új könyvtárukat, rendkivül népszerű úgy is, mint találkozóhely, tanulóhely, és mint kölcsönkönyvtár is.
Egy 40 fotóból álló galériát készitettem az Indafotón. A képekhez leirást is mellékeltem, rövid magyarázatként. Gyorsnézetben itt is megtekinthetők a képek:


Ezt a postot a plurkos könyvtáros bandának ajánlom :)


5 comments:

 1. Rékuc:)

  Erről persze nekem az itteni könyvtár jut eszembe...még sok ilyet kérünk:)))

  ReplyDelete
 2. Szép és modern. Amolyan XXI. századi. Csak nekem valahogy olyan érzésem van a képek alapján, hogy nagy és hideg. Lehet hogy csak az én hülye fejemnek hiányzik egy eldugott, kevésbé fényárban úszó, csendes kis sarok? :) Ettől függetlenül valóban lenyűgöző, és bizonyára öröm lehet használni és én is örömmel használnám, és akár dologznék is ott :D
  Ezzel az automatizált rendszerrel meg úgy vagyok, hogy tetszik is meg nem is. Egyrészt talán gyorsabbá teszi a dolgokat, de ugyanakkor elveszik pont az a fajta személyes kontaktus a könyvtárossal, amit szerintem lényeges dolog. Még ha csak annyi is, hogy "pitty-pitty egy hónap múlva lejár köszönöm", nekem ez fontos dolog. És amikor az egész világ kezd elszemélytelenedni, akkor a könyvtár megmaradhatna egy üde színfoltnak.

  Az nagyon imponáló hogy ingyenes mindenkinek, ezzel teljes mértékben egyetértek. Az információ mindenkié, ingyen!

  Az pedig külön örömmel tölt el, hogy találkahelynek is használják, és nem csak az van hogy beülnek netezni :)

  Hát így látja ezt kis fragmentumot egy könyvtáros hallgató, innen a nyugati határvidékről :)

  ReplyDelete
 3. Nos szinte minden sarokban vannak székek, fotelek, kanapék, külön készitettem erről is képet :) szóval van mindenféle lehetőség, elbújni is lehet. Az üvegfal mentén lévő asztalok is nagyon 'eldugottak', mert a polcoktól nemigen látni az egész átriumot, inkább csak a parkot lehet nézegetni.
  A személyes kontaktusról pedig annyit, hogy soksok szolgáltatás van a könyvtárban (ezt nem irtam a postban), pl. vannak könyvtárséták, ahol ingyenes vezetést ad egy könyvtáros, vagy lehet 'lefoglalni egy könyvtárost', ha pl. suliban egy projektre vagy egy szakdogára készülsz. Ez teljesen ingyenes szolgáltatás és egy könyvtáros x óráig csak a tied, hogy segitsen kiválasztani a szakirodalmat, tanácsot adni stb. Szóval vigyáznak arra is, hogy ne legyen személytelen a könyvtár. Az automatizálással pont azt akarták megoldani, hogy megszabaditsák a személyzetet a sok nehéz emeléstől, monoton munkától.

  ReplyDelete
 4. :)

  De jó is ez:) Azon gondolkodtam hogy teljesen le tudna venni valaki a lábamról ha egy ilyen könyvtárba hívna randira:))

  ReplyDelete
 5. szerintem is teljesen jó randihely :))))

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!