Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, July 15, 2008

Hétfő

A mai nap olyan rossz volt, mint amilyen jól indult. Vidáman, kipihenten ébredtem a csodás helyen lévő csodás házban, szépen elkészültem és kilibbentem a kapun. Első nap az új munkahelyen! Már dolgoztam ebben az irodában korábban, rövidebb kiküldetések során, úgyhogy ismerős volt a hely és egynéhány ember is.
Az egynéhány emberből csak a rendszergazda volt bent. Ellátott céges laptoppal és telefonnal, majd magamra hagyott. Elkezdtem böngészni a lakáshirdetéseket. Stockholmban siralmasan nehéz lakáshoz jutni, alig van kiadó és hatalmas a kereslet. De optimista voltam és elküldtem rengeteg emailt. Persze mostanig egyetlenegyre sem jött válasz, szuper. De ami leginkább elkedvetlenitett, az a Magyar Házból érkezett telefon volt. A vendégszállásért felelős néni hivott, hogy a megbeszéltek ellenére nem maradhatok augusztus 1 után, más lakás után kell néznem. Pedig megbeszéltük - igaz, csak szóban -, hogy egész augusztusban maradhatok. Magyarul szépen ki lettem téve az utcára. Jövő hétfőn megyek trainingre, kiderült, hogy Pesten lesz, de már ennek sem tudok igazán örülni, mert hol fogok lakni, amikor visszajövök? Elhatároztam, hogy beszélek főnökömmel és megmondom neki, hogy fizessenek egy szállodaszobát, amig találok lakást. Ha nemet mond, fel kell mondanom és visszaköltöznöm Malmöbe a szüleimhez. Micsoda sikersztori lenne. Hat napom maradt lakást találni ott, ahol átlagosan 1-2 év után jutnak albérlethez az emberek. Tik-tak, tik-tak. Persze főnököm is szabadságon van, csak a training után tudok beszélni vele. Sehogyse jó ez.

Egyetlen jó dolog történt ma: ültem magányosan és elszontyolodva, amikor bejött egy régesrég látott konzulens. Legalább két éve nem láttuk egymást, és azt hiszem összesen húsz szót szóltunk egymáshoz valaha. De valamiért megörült, amikor meglátott, és svédekhez egyáltalán nem illő módon már messziről ölelésre tárta a karját. Rég esett ilyen jól egy ölelés. Idejét nem tudom, mikor voltam utoljára közel emberhez, bárkihez. Ez egy kicsit felviditott. De a problémáimat sajnos nem oldotta meg.

Kezdem unni, hogy ahova fordulok, csak nehézségekkel találkozom. És mindent egyedül kell megoldanom. Kezd elfogyni az enerdzsi, a lendület. Annyira nincs kedvem küzdeni már minden nyomorult apróságért.

14 comments:

 1. Rekuc, kitartas. Ez a legnehezebb idoszak, a holtpont, de tullendulsz rajta es megoldodnak a problemak, egyre kissebb hullamokat kell majd atugranod mig a vegen minden rendezodik.

  A magyar ut pedig fel fog tolteni energiaval, fel a fejjel :)

  ReplyDelete
 2. Kitartás. könnyű mondani, tudom. De javaslom, h azonnal telefonálj is lakásügyben, ahol meg van adva tel.szám is.

  ReplyDelete
 3. Egy lakáshitelre vett saját pici lakás mennyire lehet járható út Stockholmban?

  ReplyDelete
 4. Csak tipp, de talán segít. Ha van energiád ingázni, akkor ne Stockholmban keress lakást. Pl. Eskilstuna, Flen, Katrineholm, kb 1 órán belül van vonattal és vannak üres lakások. Eskilstuna pl. egy szép kis város erősen fejlesztik is.
  Na sok sikert.

  ReplyDelete
 5. Három évig napi 4 órát rabolt az időmből az ingázás. Soha többet. Egyetlen napot sem. Erre megesküdtem szentül. Nem azért dolgozom, hogy a fiatal éveim vonaton meg buszon ülve menjenek el mellettem. Igy is 50 percet utazom, pedig az Egyetemnél lakom, ami nem éppen külváros.

  ReplyDelete
 6. ambbay: vizsgáljuk a lehetőséget elég intenziven :)

  ReplyDelete
 7. Lycka till!:o))

  ReplyDelete
 8. Még egy tipp.:o)) Egy ismerősöm Huddinge-ben lakik, az St. része. Nem egy világi hely elmondása szerint, de gyorsan kaptak lakást. Nem akarok okoskodni, csak utálom, ha valaki szarban van.:o))

  ReplyDelete
 9. köszönöm! szorgalmasan böngészem a hirdetéseket és nézegetem a lakásokat. Lehet válogatni, többet már vissza is utasitottam. Augusztus végéig kell találnom, addig csak összejön :)

  ReplyDelete
 10. ja nehogy válogatósnak tűnjek: pl. olyanra mondtam nemet, ahol gránit konyha meg márvány fürdő volt és hasonló nyalánkságok, és a tulaj kért havi 7.000-et csak mert annyira igényes a lakás... mondtam hogy OK hogy szép, de nekem nincs szükségem gránit konyhára és márvány fürdőszobára de még plazmatévére sem... inkább fizetek párezerrel kevesebbet és félreteszem a pénzt a majdani saját konyhámra :)

  ReplyDelete
 11. Jólvan, akkor alakulnak a dolgok :) Ezek szerint nyertél egy kis idôt.

  A blocket.se-t nézegettem, "Rum" hirdetésekkel Dunát lehet rekeszteni, lakás szinte csak elvétve van. Tényleg ez lenne a helyzet?

  ReplyDelete
 12. jaja, többnyire Rum van vagy ha lakás, akkor 1-3-6 hónapra kiadó, nekem pedig 2 évre kellene...

  ReplyDelete
 13. www.galaren.se/ nem lehet megoldás?
  mi itt a másik városukban marha hamar találtunk bérlakást...soxerencsét

  ReplyDelete
 14. Közel sem nevezném nyomorult apróságoknak ezeket... :)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!