Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, July 14, 2008

Imagekind

Igéretemhez hiven következzen egy kis útmutató az Imagekind értékesitési felülethez. Sok fotós és grafikus művész használja ezt az oldalt művei árusitására, tudtommal a deviantart sales részlegével együtt ők a legnagyobb ilyen portál. Én azért kedvelem, mert a fotó feltöltésén és az árusitás esetleges reklámozásán kivül nincs más dolgom az értékesitéssel, az Imagekind kidolgozza, igény szerint kasirozza-keretezi és elküldi a vásárlónak a képet. Az értékesitéshez nem kell egyéb, mint egy paypal számla, és akár ingyenesen is létrehozhatunk egy igényes galériát.
Hogy is működik ez?
Az első lépések ismerősek lesznek azok számára, akik már regisztráltak valamilyen fotós tárhelyen. Megadunk egy e-mailcimet, egy kivánt weblapcimet (fotosneve.imagekind.com), és már kezdhetjük is feltölteni a képeinket.
Az érdekes rész a feltöltés után kezdődik. A kész galériát egységesen, vagy képenként külön-külön árazhatjuk. Az Imagekind felszámol egy fix költséget a kidolgozásért, természetesen ez a nyomat méretétől, papirfajtától (lehet vászonra is kérni a képet), minőségtől függ. Erre a fix költségre tehetjük rá a saját árrésünket. Ebben az Imagekind semmilyen határt nem szab, csakis a saját döntésünk, mennyit kérünk a képeinkért.
A vásárló tizennégyféle papir-és vászonfajta közül válogathat, mindegyikből hatféle méretet lehet rendelni. A fix költség igen változó, 8 és 250 dollár között alakul a papir/vászon és méret függvényében. Az árrést összegben és százalékban is megadhatjuk (utóbbi talán célszerűbb, hiszen egy teszemazt 60 dolláros árrés egy kis papirképnél nevetségesen sok, mig egy poszterméretű vászonnyomat esetén túlságosan kevés). A vásárlónak a fix költség + árrés összesitése fog megjelenni árként.
A dolog egyik szépsége, hogy az Imagekind figyelembe veszi a képeink felbontását, és egy kis felbontású fájlból nem enged hatalmas méretű nyomatot rendelni, tehát ügyelnek arra, hogy képeink a lehető legszebb módon pompázzanak a vásárló falán.
Hogyan jutunk pénzhez? Ahhoz, hogy a vásárlók fizetni tudjanak, meg kell adnunk a paypal számlaszámunkat és ki kell tölteni az adatlapot, ezután már semmi akadálya, hogy elkezdhessünk pénzt keresni fotóinkkal.
Még egy nagy piros pont, hogy a szállitásért nem kell külön fizetni, a szállitás FedEx-el történik a világ bármely pontjára.
Az alap regisztráció ingyenes. Ezért 24 fotót tölthetünk fel és egy galériánk lehet. A többi előfizetés havi 8-12 dollárba kerül és gyakorlatilag korlátlan fotót tárolhatunk és mutathatunk be különböző konstrukciókban. Tehát anyagi ráforditás nélkül ki lehet próbálni, mennyire piacképesek a fotóink, és ha megéri, akkor be lehet fektetni egy fizetős verzióba is.
Nekem az egészben az tetszik a legjobban, hogy kényelmes és biztonságos a fotósnak. Nem kell a kinyomtatott képekkel a postára rohangálni, ami, ismerve a Magyar Postát, különösen nagy megváltás. Rábizhatjuk a kidolgozást és szállitást a cégre. És a vásárló soha nem fér hozzá az eredeti képfájlokhoz, csak a papirképet kapja meg.
További kellemes apróságok, hogy flickr accounttal is regisztrálhatunk, és ha rendelkezünk nagyfelbontású képekkel a flickren. ezeket egyenesen onnan is feltölthetjük az Imagekind-ra, tehát a két rendszert szépen összehangolták. Nagyon csinos bannereket ésgalériánkhoz linkelő gombokat is letölthetünk, amelyeket aztán blogunkba, honlapunkba illeszthetünk.
Az Imagekind használatához két dolog elengedhetetlen: angoltudás és egy dombornyomott kártya (mivel a paypalhez ez szükséges). A paypal alternativájaként létezik a google ads-ből és a pókeroldalakról ismert cheque payment is, de ennek nem ismerem a menetét, ha valakinek van vele tapasztalata, ossza meg velünk.


Biztosan nem fogalmaztam kellőképp tisztán és strukturáltan, ha valakinek van kérdése, szivesen válaszolok!12 comments:

 1. 5 perc bongeszes utan az a benyomasom hogy a flicker-en sokkal igenyesebb kepek vannak. Kivancsi lennek hogy mennyi a vasarlo, vagy hogy hany kepet adnak el naponta. Neked hany kepet sikerult eladnod?

  ReplyDelete
 2. Köszönök a részlete leírást :) Bár nem hinném, hogy mostanában túl sok képemre lenne jelentkező, aki pénzt is áldozna rá, de ha odáig fajul a helyzet, hasznos lesz, hogy tudok erről a lehetőségről is. Egyébként most jelenik meg egy új könyv a National Geographic sorozatban, sajnos még a kiadónál sem tudtam beszerezni, de szerintem tájfotósoknak mindenképpen érdekes lehet: FOTÓISKOLA: TÁJFOTÓZÁS FRISS SZEMMEL www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?BookID=104165

  ReplyDelete
 3. Kedves Rékuc! Köszi szépen a leírást. :)

  ReplyDelete
 4. Szia!
  Azt hiszem szívesen belevágnék a dologba (köszi a leírást!) és érdeklődnék, hogy te hány százalékos árrést javaszolsz? (pont a 8 és 250 közötti jelentős eltérés miatt kérdezem, hogy neked mi vált be?)

  ReplyDelete
 5. Szia!

  Engem is érdekelne, hogy hány képet sikerült eddig itt eladnod, ha nem vagyok túl indiszkrét. :)
  Sokat hallani a stockfotós oldalakról is, csak az elég macerásnak és időigényesnek tűnik a számomra, ez viszont felkeltette a kíváncsiságom.

  ReplyDelete
 6. Mind a DA-n, mind az IK-n van felhasználóm, de eddig még nem fektettem rá nagy hangsúlyt, és csak nemrég jöttem rá, miért: hiányolom azt, h aláírjam a fotót. Szerintem az úgy teljes, és valahogy biztonságosabbnak is tartom. Te (ti) hogy látod (látjátok) ezt?

  ReplyDelete
 7. Szia Réka! Csak egy dolgot tennék hozzá a cikkedhez: a paypal-hoz nem szükséges a dombornyomott kártya, én pl. egy egyszerű otp junior-os visa kártyával megoldottam (ez nem dombornyomott).
  Lenne egy kérdésem is: az oldalon kérik a paypal-címet is. Ide azt az emailcímet kell megadni, amit a paypal-on is használsz, vagy esetleg vmi mást?
  Üdv és grat a cikkedhez és a képeidhez, oldaladhoz! :)

  ReplyDelete
 8. Grat az íráshoz, jó lett! Az lenne a kérdésem, hogy Paypal-on kell valamit fizetni? (gondolom igen) Nincs csekkes megoldás? Mert nem szívesen ugranék bele egy üzletbe, ami esetleg nem lenne kifizetődő, és csak ráfizetek. Köszi a választ!

  ReplyDelete
 9. Ha megengeditek, hegyesibela-nak segítenék egy linkkel:
  jocoportal.echt.hu/zamla
  Elég érthetően és részletesen leírák a paypal-lal kapcsolatos tudnivalókat.
  Költség annyi van, hogy a számládat (amely kártyáról fut a biznisz) megterhelik 400 Ft-tal, de azt később jóváírják. Tehát gyakorlatilag ingyen van.

  ReplyDelete
 10. Köszönöm a linket, elég hasznos volt, de azóta megújult a Paypal, azért működött.
  Másik kérdés: Van egy másik opció imagekinden amit nem tudok, hogy mit takar, esetleg csekket?

  kepfeltoltes.hu/view/081026/CHECK_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  Ide felraktam.
  Köszönöm a válaszokat!

  ReplyDelete
 11. Ezzel kapcsolatban is leveleztem velük, gondolván arra, hogy hátha van egyéb, alternatív lehetőség, mondjuk Moneybookers. De azt a választ küldték, hogy mindenképpen (vagy inkább erősen javallottan) nyissak PayPal számlát, és onnantól nincs gond. Jön a lóvé. Igaz, hogy nem jön, de ez nem az ő hibájuk.:)))
  Amúgy a PayPal egyébként is nagyon hasznos tud lenni. Most intéztem vele pl. szállásfoglalást, zökkenőmentesen, rugalmasan. És így az eladó illetve a vevő nem találkozik közvetlenül a kártyaszámoddal, egyebeddel. Praktikus és biztonságos a veszélyes hétköznapokon.:)

  ReplyDelete
 12. Hát köszönöm szépen, akkor még gondolkozom rajta, de mindenképp sokat segítettél!

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!