Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, July 28, 2008

Képrablók

Napjainkban igencsak rideg szabályok közé szorul az, aki otthonán kívül fotózni szeretne. Hol itt, hol ott tűnnek fel táblák a Fotózni tilos! felirattal, a személyiségi jogok abszurd védelmezése pedig nem ismer határokat. Külföldön még rosszabb a helyzet, a nagyobb nevezetességek környékén sorra tiltják be a fotózást (képeslaplobbi?). Régebben a műkincsek védelme érdekében teljesen érthető módon tilos volt a vakuzás, mostanra azonban már vaku nélkül sem engedik a kattogtatást, teljesen érthetetlen okokból. Érdemes mindig előre megkérdezni, ha fotózni szeretnénk!
Rómában járva sokszor ütköztem akadályba. Voltak templomok, ahol nem engedélyezték a fotózást. A Szent Péter-székesegyházban tilos az állványról fotózás és ezt temérdek biztonsági őr vigyázza felül. A Szent András-templomban viszont pozitív élményem volt. Reggel érkeztem, üres volt a templom. A plébános takarított. megkérdeztem, fotózhatok-e állvány segítségével. Nagyon a lelkemre kötötte, hogy csak hobbicélból lehet, ne publikáljam kereskedelmi célokkal a képeket. Mikor Padre-nak szólítottam és megesküdtem, hogy tényleg csak hobbi, hagyta, hogy állványostul nyugodtan bejárjam a templomot.

Azonban olyan helyeken is tilos lehet a fotózás, ahol semmilyen ész érv nem áll mögötte. Szintén Rómában, a Campo Verano temetőben fotóztam. Fotózni tilos tábla sehol nem volt (a bejáratnál sem). Nagyon jól sikerült képek voltak a kártyán, amikor kifelé vettem az irányt. Ekkor megállított két zord tekintetű carabineri. Angolul ugyan nem beszéltek, de olaszul azért sikerült megértenem, hogy tilos a fotózás és töröljem ki a képeket. Nem engedelmeskedtem, erre egyikük megfogta a fényképezőgépemet a teleobinál fogva és elkezdte kihúzni a kezemből. Egy abszurd pillanat erejéig úgy álltunk, mint a rajzfilmekben, huzakodtunk a gépen :) komolyan megijedtem, hogy elkobozzák a masinámat, tehát nem volt mit tenni: gyilkos pillantások és tüntető sóhajok kíséretében elkezdtem törölni a fotókat. A morcosabbik carabinero az LCD fölé hajolva ellenőrizte a folyamatot.
Már agyvérzésközeli állapotban voltam, mert közeledtem az igazán megtartanivaló fotók felé, amikor életmentő ötletem támadt. A képeket a gép üzemmódtárcsájával léptettem előre. Törléskor automatikusan az előző képre lépett a gép, de szerencsére hamar egy virágfotóhoz érkeztem, amely a temetőben készült ugyan, de ez a képen nem látszott. Ekkor furfangosan előrébb pöcköltem a léptető tárcsát, így a gép nem a következő temetős fotót, hanem a kártya elején lévő vatikáni képeket mutatta... így a csendőrnek úgy tűnt, hogy kitöröltem az összes temetős képet és a vatikániakat már békén hagyta. Máig sem értem, hogy volt lélekjelenlétem erre a trükkre, ugyanis ilyen izzasztó körülmények között nem szoktam a helyzet magaslatán állni.


Így történt, hogy sikerült megmentenem a legjobban sikerült Verano-i fotókat. Nem lenne szabad létezniük és nem is lenne szabad megmutatnom őket, de mégis megteszem, így tiltakozom az ésszerűtlen fotózási tilalmak ellen! Vive la révolution!


23 comments:

 1. Nekem még szerencsére nem volt ilyen helyzetem :) Viszont, amikor a Louvre-ban voltam, a Mona Lisanál (is) ki volt téve a No Photo felirat, de annyian fotózták, hogy én is beálltam a sorba :) Egy lélek nem jött oda szólni az embereknek, hogy ezt azért ne...

  Törlésnél nem tudom beválik-e a módszer, de már volt olyan, hogy elvesztek a képeim a memóriakártyáról. Ekkor mindig segítséget nyújt valamilyen recovery program, ami visszahozza a képek nagy részét, lehet ilyenkor is beválna :)

  ReplyDelete
 2. Igen valóban vissza lehetett volna hozni recovery szoftverrel is, és addig másik kártyára fotózni :) meg van már olyan gép is, amelybe két kártyát lehet tenni (CF és SD, azt hiszem az Olykba, ez nagyon hasznos kémfotó fícsör) :)
  Arra nagyon felhúzom magam, amikor régi festményekre vakuznak, vagy amikor az Országházban nekiállnak vakuzni a turisták, pedig meg van mondva, hogy nem szabad. Az ilyennek elkoboznám a gépét és jöhet a kapitányságra drága pénz ellenében kiváltani. Kb. mint az elvontatott autókat :)

  ReplyDelete
 3. ja és ha a carabineri véletlen egy kicsit jártas számtechben és azt mondja 'és most fotózz egyet a kártyára' akkor hiába van recovery program :/

  ReplyDelete
 4. nekem az egyik fesztivalon akartak elvenni a gepet, mert nem volt fotos passom, es hogy nekunk poornepnek nem szabad fotozni...
  mondtam, hogy nem fotozok, aztan elengedtek...de nem folytatom a mondatot ;)

  p.s. remelem lesz idom feltolteni a kepeket.

  ReplyDelete
 5. Egyébként a digóknál van erre valamiféle írásos engedélykérés (hiába no, ők is meglehetősen bürokrata ország). Talán pár euró, cserébe viszont állványról fotózhatsz. Valamelyik útikönyvben olvastam, de gondolom az olasz nagykövetségen biztosan tudnak ebben segíteni. Ezt a temetős dolgot viszont tényleg nem értem. Az nem lehet, hogy volt valami a közelben, amit nem egyébként nem lehet fotózni? Különben minek őrizne egy temetőt két "elit" rendőr?

  Update-elem saját magam: gyorsan rákerestem a temetőre, és a képeket elnézve ismerősnek tűnik a környék - olyannyira, hogy emlékeim szerint egy katonai kórház van a közelében, ami holtbiztosan Zona militare - az pedig 99%, hogy tiltott övezet fotózásilag :)

  ReplyDelete
 6. Szia!

  Ha sok képet töröltél, s csak egyet kell lőnöd utána az még nem gond, mert a többit vissza tudod hozni :) Azt még megértem, hogy állvánnyal miért nem lehet fotózni, mikor ezer túrista van az adott helyen, de egy templom közterület, milyen jogon korlátozza, hogy mire használod a képet, s mire nem...
  Ez a demokráciának nevezett rendszer egyre érdekesebb mutációkat produkál, de lesz még rosszabb :)

  ReplyDelete
 7. Igen valóban volt valami szögesdrótos katonai elkerített terület az egyik szegletben, bámultam is hogy miffene, megjegyzem fotóznitilos tábla ott sem volt kitéve (jó nyilván az ember nem fotóz katonai ojjektumot, de szegény angyaszobraim tán csak nem képeznek államtitkot) :)))

  ez az engedély dolog viszont jó ötlet, ősz végén készülök a génuai Staglieno temetőbe és ott holtbiztosra akarok menni (elnézést szóvicc). Köszönöm a tippet!

  ReplyDelete
 8. A templomokban a 'copyright'ról beszélnek, ami azért vicces, mert ha jól tudom, zenében a szerző élete+75 év ami szerzői jogok által védett, akkor a sok száz éve halott festők szerzői jogait miért sértené, ha valaki megörökíti a szép munkáikat? A régi mesterek nevettek volna ezen... Ez egyszerűen arra jó, hogy ne készíthess mondjuk brosúrát, útikönyvet, képeslapot csak úgy, hanem telelj a képek használatáért. Abszolút jogsértő szerintem, dehát ez van.

  ReplyDelete
 9. Hát hogyismondjam, a templom az egyházé, aki nyilván nem akar elesni a legapróbb bevételtől sem :) Így megy ez már vagy 2000 éve... (elnézést, ha valakit bántana a kijelentés, aboszúlt nem sértésnek szántam, csupán tárgyilagos észrevétel).

  ReplyDelete
 10. egyetértek! és az egyház kritizálása nem egyenlő a vallás kritizálásával, mert míg a vallás egyéni szent dolog, az egyház az emberi tényezők halmaza, ezért korántsem tévedhetetlen :)
  (bocsi az offért)

  ReplyDelete
 11. Ismerősömmel a gyárban lőttünk el néhány "fotót" (mobilos kép, a jobbik fajtából).

  Máig nem tudjuk hogy szabad-e a gyár területén fotózni, a képek készültekor nem is volt senki a közelben, hogy megmondja :)

  ReplyDelete
 12. Nekem Izraelben nem volt ilyen gondom, katona, nem katona. Egyedül az ellenőrzőpontokon nem provokáltam a katonákat fotózással, szar lett volna magyarázkodni és feltartani két busznyi embert. Ezzel szemben ez a szopatás Európában szégyelnivaló... :(

  ReplyDelete
 13. Rékuc nagyon aktuális ez a téma... :))
  Két hét múlva megyek Stockholmba. Nem tudod véletlenül, hogy ott mi a helyzet? Azt tudom, hogy a királyi palotában nem lehet fotózni, de mondjuk a Városházán vagy Storkyrkanban? Főleg állványal gondoltam a dolgot..
  Próbáltam a honlapokon nézni de nem nagyon írják meg.

  Egyik ismerősöm viszont azt mondta, hogy British múzeumban annyit lehet fotózni amennyit csak akar az ember.

  ReplyDelete
 14. Erdelyben a Peles kastalynal botlottam ilyenbe. Tilos a fenykepezes, viszont ha perkalsz nekik azt csinalsz amit akarsz, csak vakut ne hasznalj. Sajons viszonylag draga, es a feny sem valami baromi jo az en bridge gepemhez, es az akkori tudasomhoz. Viszont nagyon hangulatos hely, es baromi jo kepek lettek amik sikerultek. Csak hat nem irtam ki lemezre es a szamitogepem kifingott, ugyhogy nem tudok buszkelkedi veluk. Next time!!!

  ReplyDelete
 15. Ja, a sárospataki vár belsejében se szabad fényképezni, mármint a belső helyeken (a szabad ég alatt igen). Ha fotózni akarsz, fizess valami 2000+ forintot. Nevetséges. A Vatikán nagy részén lehet, de a sárospataki várban bezzeg nem...

  És figyelik is keményen.

  ReplyDelete
 16. A nagycenki kastélyban is külön lehúznak, ha fotózni szeretnél, igaz "csak" 200 ft-ra, viszont a kutya sem ellenőrizte a pénztár után, hogy vettél-e fotós jegyet.

  ReplyDelete
 17. A bélapátfalvi cisztercita apátsági templomban sem lehetett fényképezni. Megkérdeztem Quasimodo atyát aki jegyek árulta. Mondta, hogy még vakuval sem! Azért nem tudtam megállni, hogy ne fotózzak mégis... elbújtam egy oszlop mögé és onnan lőttem. Mostmá' biztos pokolra kerülök. :))

  Egyiptomban a fozózás-nem fotózás csak baksis kérdése. Egyetlen egy helyen veszik vérkomolyan dolgot és ez a Királyok völgye sírok. Ott nem szórakoznak. Két embert is láttam akinek kiszedték a kártyát a gépéből.

  ReplyDelete
 18. A nagycenki valóban megfizethető, Én pont a múlt héten voltam, kellemes hely. Viszont Keszthelyen a kastélyban 1200 huf, ami ugye nem tűnik soknak, de miután kifizette a családi jegy árát, illetve befizettem a nagyszülőket, hát... nem volt kedvem még ezt is fizetni..
  Az übermukik viszont magasról tojtak az ilyen dolgokra... ha kérték tőlük a jeget, akkor meg "nem értették" mi a gond..

  ReplyDelete
 19. Köszöntelek Réka

  Lenyűgöztek mindíg fotóid, kiválltképpen a sírkertekben készült fotók a gyengéim, Nálad gyöngyszemekre leltem...

  Kívánok minden jót Neked

  Solymosi Zoltán

  Kobra

  ReplyDelete
 20. Nekem Párizsban volt rossz tapasztalatom, ahol a Saint Chapelle nevű temlomban/katedrálisban nem lehetett állványt használni, holott nagyon kevés fény volt. A Louvre-ban én is fotóztam a Mona Lisa-t :)

  ReplyDelete
 21. csak tudnám, minek lefotózni a Mona Lisát, amikor százszor szebb képeslapot lehet kapni :)

  ReplyDelete
 22. csak tudnám, minek megvenni képeslapon a Mona Lisát :)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!