Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Saturday, July 12, 2008

Profi vagy amatőr?

A remek pixinfo blogon találtam egy irásra a profi vs. amatőr fotózásról. Igen remek esszé, érdemes elolvasni itt. Elkezdtem hozzá kommentet irni, de olyan hosszú lett, hogy inkább önálló postot faragtam belőle.
Jó és elgondolkodtató irás a profivá válás nehézségeiről. Azt hiszem, rengetegen téves párhuzamot vonnak: profi = ügyes fotós, amatőr = kezdő fotós. Az amatőr szónal  tévesen van egy kis pejorativ hangzása, lehet ezért is álmodoznak sokan profi fotóskarrierről. A fotózás kreativ szakma, és olyan csillogó életmódnak tűnik, ahogy valami szpészédzs masinával kattintgatunk, sokat utazink és kaszáljuk a zsét. Ezekről a tévhitekről rántja le a leplet a cikk.
Tőlem is sokszor kérdezik meg, hogy miért nem a fotózásból élek. Ilyenkor csak azt kérdezem: TE mennyit fizetnél a képeimért? Kevesen mondanak összeget, de ajándékba mindenki elfogadná a nyomatot :)
A komolyabb kérdésekre mindig azt válaszolom: ragaszkodom ahhoz, hogy amatőr maradjak. Igy megmarad a szabadságom, hogy azt és úgy fotózzak, amit és ahogy nekem jólesik. Ennél nagyobb luxus nem is létezhet: hogy saját gyönyörűségemre, úri passzióból nekivágjak és kedvemre fényképezhessek. Elképzelem magam, ahogy épp sajtot fotózok az Auchan katalógusba, vagy valamilyen panzió szobáit örökitem meg egy keresőoldalnak. Borzalmas lehet!
Puszta véletlen során kezdtem árusitani a képeimet az interneten. A flickr-en böngésző emberek olykor meg szeretnék vásárolni egyik-másik fotómat. Idővel ezek a felkérések szerény, de stabil jövedelemkiegészitéssé váltak. Szerintem ez a tökéletes módja annak, hogy amatőr maradhassak, és mégis lássam valamennyi hasznát a fotózásnak. Nem igazodom senki igénye után, de aki akarja, megvásárolhatja, amit saját magamnak már elkészitettem.
A fotók eladására számos lehetőség van, pl. a deviantart.com is nyújt ilyen szolgáltatást. A közeljövőben részletes postot fogok irni az imagekind.com használatáról, amelyet igen jó  értékesitési felületnek tartok.16 comments:

 1. Nem is olyan régen volt ez téma plurkon is :)
  Mert minek is nevezze magát az az ember aki nem rég nyergelt át tükrösre? Ha azt mondom fotós, akkor az túl sok, az emberek többsége arra gondol, hogy biztosan hosszú fehér csövekkel állok valami sportesemény szélén és kattogtatok ész nélkül. De ha azt mondom amatőr? Akkor meg sokan arra gondolnak, hogy "áááá tuti nem ért hozzá, csak megvette a nagy gépet, hogy villogjon". Az amatőr szónak mindig is megvolt és meglesz ez a fajta kissé rosszul csengő hangzása. Én leginkább úgy szoktam kifejezni, hogy minek is tartom magam, hogy azt mondom, "nem fotós vagyok, csak ember akinek van egy gépe, és többé-kevésbé tudja használni".

  Az értékesítésről meg várom a postot :)

  ReplyDelete
 2. Sziasztok! Először is gratula Rékuc! Ezzel a témával kapcsolatban volna egy pici történetem. Tavaly az autókiállításon fényképelgettem. Nem vagyok ún. "profi", csupán egyszerű hobbifotós. Ahogyan sokan mások is, saját örömömre. Az történt, hogy az egyik hostess lányt szerettem volna lefényképezni. Eddig semmi extra. De a lány a gépet meglátva azonnal azt kérdezte: melyik újságban fog megjelenni a kép? Pedig "csupán" egy bridge gép (Fuji s6500fd), még ha komolyabban is néz ki. Ebből nekem az jött le, hogy rengeteget számít a fellépés, külsőség. Akkor látvány szerint már profi vagyok? :) Pedig a tudásom erősen hiányos. Érdekes téma ez, örülök ennek a bejegyzésnek is. :) Segít eligazodni a tévhitek, félreértések között. A fotók értékesítéséről szóló bejegyzést várom, kíváncsi vagyok rá akkor is, ha nincs olyan képem amit érdemes lenne értékesíteni. :) A hölgynek egyébként jeleztem, saját célra fotózok. :) További szép napot! Üdvözlettel: Leonard

  ReplyDelete
 3. Hogy mennyire számít a látvány. Az egyik ismerősöm ismerőse mesélte, hogy volt repülőnapot fényképezni. Tükrös gépe van a srácnak kellemes obi parkkal. Valami földön álló madárkát szeretett volna lekapni, de a biztonságis nem engedte a kordonon belülre. Ekkor a gépén valami rövidebb obi volt. Srác elment pár percre más fotózni, közben felcsavarta a 400-as (asszem ennyi volt, de lehet kevesebb) fixet, ekkor egy másik biztonságis simán átengedte, kérdés nélkül :)

  Saját tapasztalat meg az hogy az emberek nagyon hülyén tudnak nézni, mikor kicsavarodott pózban próbálsz megörökíteni valamit. Vagy ha akár csak letérdelsz a földre. Érdemes figyelni az arcokat közben, van egy-két érdekes :D

  ReplyDelete
 4. Én lelkes amatőrnek definiálom magam. Az olyan fotós, aki sokat költ a felszerelésre, de egy vasat sem keres vele :-)

  ReplyDelete
 5. Én meg hobbi fotósnak tartom magam. AZ amatőrtől még messze állok, profi pedig nem is akarok lenni. :)

  ReplyDelete
 6. Engem azért érdekelne milyen lehet profinak lenni. Főleg az esemény, vagy riportfotózás érdekelne. Ahol történnek az események :)

  ReplyDelete
 7. Vannak szakmák - szakterületek inkább - ahol a produktum által sorolódsz be, nem pedig aszerint, hogy ezt megélhetésként, vagy hobbiból űzöd. Jópár amatőr fotóst ismerek, akiknek a képei bizony messze magasabb minőséget képviselnek, mint sok, magát profinak valló fotósé. Persze félreértés ne essék, ezzel nem minden profit akarok minősíteni, hiszen ott a produktum és a megélhetés sokszor együtt jár.
  Viszont attól, hogy valaki magát amatőrnek vallja, magas művészi és esztétikai szintet képviselhet, tehát az elnevezés minőségi besorolásként erősen csalóka.

  ReplyDelete
 8. Azt hiszem H.S. laszlo is beleesett az amator = gyenge, profi = eros fotos tevedesbe. Nez korul altphotoson, flickren, olyan kepeket latsz, hogy leszakad az allad. Amator fotosoktol. Messze nagyobb erteket kepviselnek, mint a zsambeki wifi halozatrol keszult pfori Indexes sorozat. Ezt nem is vitatja senki. De ettol meg teny marad, hogy aki megelhetesbol fotozik, az profi, aki pedig kedvtelesbol, az amator :)

  ReplyDelete
 9. Rékuc, szerintem félreértettél valamit, hiszon pont ezt írtam én is...

  ReplyDelete
 10. A napokban átfutottam pár fotós könyvet (épp e blog hozott a hobbihoz kedvet), és bizony elég sok nyit azzal, hogy az amatőr szót egybemossa az abszolút kezdővel, aki max családi nyaralásokon kattogtatott kompozíció és fogalom nélkül, full automata, filléres kompakttal. Ez a fogalomzavar tehát gyakori, érezzük is, hogy ott van a legtöbb emberben.

  Plusz komolyabb értelmező szótárakban is szerepelnek ilyenek (most nincs kéznél magyar): professional = "Having or showing great skill; expert", "displaying a high level of competence or skill" és amateur = "Not professional; unskillful.", "a person unskilled in a subject or activity", "lacking professional skill or expertise" és így tovább.

  A The American Heritage részletesebben is belemegy, hogy az amatőr valóban nem első, lealacsonyító, újabb jelentése miért terjedt el, emiatt szerintem gyógyíthatatlan a fogalomzavar. Talán előnyösebb a hivatásos és hobbifotós szavak használata a félreértések elkerülése végett. Egyébként egyetértek a leírtakkal.

  ReplyDelete
 11. Na én se amatőr, se erős, se profi stb. hanem szimplán kezdő vagyok, de teljesen - kb 1 hónapja kezdett el foglalkoztatni a dolog :) Lehet, hogy még érzékem sincs hozzá, csak hitegetem magam, de mindenesetre elütöm vele az időt, aztán hátha lesz belőle valami :)
  Egyébként azt én is szoktam nevetni, hogy a környezet milyen arcokat tud vágni már egy egyszerű térdeléstől is :)

  ReplyDelete
 12. Kiskeyo: senki nem fényképezőgéppel a kezében született ;)

  ReplyDelete
 13. Valóban nem. De vannak egyesek, akik már egy ideje foglalkoznak a témával, ezt hajlandók elfelejeteni és elküldeni a búsba a kezdőket.
  Szerencsére Rékuc nem ilyen, és ezért is szeretjük :)

  ReplyDelete
 14. Nekem is tetszett már az eredeti írás is a pixinfo-n, valóban van a többség számára egy kis "dilettantizmus-íze" annak, ha valaki amatőr fotósnak vallja magát. És persze a "szakmai gőg" is megnyilvánul néha fotós /-zz!/-berkekben, amikor lesajnálják az "amatőrt"... Én sem szeretnék "profi" fotós lenni, már ami a foglalkoztatottság jellegét tekinti, van szakmám, amit szeretek. De azt igenis szeretném, hogy "profi tudást" tudjak szerezni - és így tudjam képpé váltani ötleteimet, meglátásaimat.
  Tapasztalataim szerint a fent áttételesen említett oldal pl. nem nagyon alkalmas erre, mert egy meglehetősen szűk réteg körbe-értékeli egymás képeit, a gyengébb műveket ugyanúgy felértékelve, mint a tényleg jókat - és ez a helyzet csak elbizonytalanítja azt a kívülálló, tanulni vágyó felhasználót, -mint én is- aki megpróbálom megfejteni, hogy mitől jó egy kép, mitől mozdul el a "tucatfotó" a művészibb régiók felé. Bocs, ha hosszú voltam - de számomra ezt -is- jelenti a profi-amatőr- párhuzam.

  ReplyDelete
 15. "Tőlem is sokszor kérdezik meg, hogy miért nem a fotózásból élek. Ilyenkor csak azt kérdezem: TE mennyit fizetnél a képeimért? Kevesen mondanak összeget, de ajándékba mindenki elfogadná a nyomatot :)"

  :)
  Ez tetszik:) Azt hiszem, hogy a hobbi és az élvezet miatt fotózok indok után tudok mit mondani:))

  ReplyDelete
 16. mmit!
  Sajnos sok esetre igaz az amit írtál, de szerencsére sok az ellenpélda is. Magam is meglepődtem mennyi a segítőkész amatőr kicsiny hazánkban! (és valljuk be ez bizony jó dolog!)

  A napokban voltam Sopronban, ahol hatalmas tömegben megtalálható a számomra kedves téma (imádom a régi kapukat, kapualjakat, ablakokat, ...stb...), és itt találkoztam egy kedves német kollégával. Egy idő után azon vettük észre magunkat, hogy majd minden kapunál találkozunk. Mivel Ő nem beszélt magyarul, Én meg németül nem sokat, nehéz volt a kommunikáció, de a végén egy kellemes udvarban együtt sörözgettünk, és nézegettük milyen képeket készített a másik, sőt néhány fotó elejéig az Ő gépét is (oly 410) használhattam, mivel az öreg max. 130 cm magas lehetett, ami ugye nem minden esetben nyújtotta az ideális perspektívát.
  SZóval jó volt együtt eltölteni azt a pár órát.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!