Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Wednesday, July 30, 2008

Vasárnap, július 19.

Reggel nyolc óra. A Nap már régóta fent van, de az árnyékok még hosszúak az előttem elterülő óváros szűk sikátorai között.
Elindultunk. Szinte csak a város lassú mozgásából derül ki, hogy mozgunk - a hatalmas, 170m hosszú és több mint 60m magas Isabellát semmi nem mozdítja ki fenséges nyugalmából!
(És akkor egy csendes perc erejéig emlékezzünk meg az Estoniáról, amely ennél jóval nagyobb hajó volt, mégis ott pihen a mélyben, hideg hullámsírban, gyomrában 852 halálos áldozattal - 1994. szeptember 25. óta)
A kihajózás a szigetvilágban elvarázsol. Sokat hajóztam már, de otthon Dél-Svédországban nem sok látnivaló van a vizeken, az út jó részét átunatkozza az ember. De itt egészen másmilyen a környék. Mindenhol a pici szigetek, amelyeket svédül 'skär'-nek neveznek. 24.000 ilyen kisebb-nagyobb sziget alkotja a stockholmi szigetvilágot.
Sok szigeten házikó áll, kedvelt üdülőhely-övezet a szigetvilág. Kikötve vitorlás vagy motoros csónak. Jó érzés látni ezt a szolid jómódot. Sehol nem látni hatalmas palotákat, kincset érő yachtokat. A természet szeretetét a szívében hordó, józan gondolkodású svéd már rájött, hogy az igazi érték nem a külsőségekben rejlik, és a napfelkeltét nézni ugyanolyan, sőt kedvesebb élmény, ha a hagyományos, pirosra festett faház verandáján ül az ember.
És mindenütt ez a kő. A csupasz szikla, amelyen szinte érthetetlen szívóssággal kapaszkodnak meg a legkülönfélébb fák, cserjék: van itt fenyő, nyír, bükk, de még tölgy is. Kőbe kapaszkodnak a házak is. Magyar szemnek, de a délsvéd, gazdag, zsíros termőföldhöz szokott embernek is idegen és végtelenül lenyűgöző ez a táj.
4 comments:

 1. Szia Réka!
  Nemrég találtam rá a blogjaidra, elképesztőek a képeid! Miközben a képeket nézegettem, elszégyelltem magam a sajátjaimra gondolva :)))
  Remélem, sikerül megoldani a lakáskérdést, nekem pont egy éve volt kálváriam, pedig nekem "elvileg" ügynökség segített.
  Én is IT területen dolgozom itt, nagy vágyam volt Svédország. Egyelőre bevált. :)
  Üdv, Kata

  ReplyDelete
 2. CriticWritings31 July, 2008 02:02

  Hmm, minő gyönyörű képek... Egészen elérzékenyültem, látva a vidámparkot a Djurgardenen és a Gamla Stant. Semmi sem fogható a Stockholm-környéki szigetvilághoz; mondják, hogy "Észak Velencéje", de szerintem klasszisokkal veri déli vetélytársát, tiszta vizével, rengeteg szigetével, kristálytiszta egével, amelyen valahogy sokkal alacsonyabban úsznak a felhők, mint máshol.
  Ha időd engedi, tégy egy hajós kanyart Vaxholm felé a Slussentől, hasonló csodákat lehet látni, sziklákra épült világítótornyok, képtelenül kicsi szigeteken a szokásos barna-fehér házak, az ajtón kilépve szinte belelépsz a vízbe. Csodás! Semmi nyüzsgés vagy tolongó turisták; tökéletes feltöltődés egyedül is, csak nézni, nézni.
  Remélem sok ilyen -számomra biztosan- szívet melengető képet láthatok még itt a blogon!

  Közben -késve- olvasom a 2008.07.14.-i postot és látom, hogy akad némi lakás-para. Mivel azóta nem írtad, hogy megoldódott volna, így figyelmedbe ajánlom, hogy a Johanneshov részen a Gullmarsplan megállótól 5 percnyi sétára a Burspraksvägen 15-17 alatt mindig van szabad lakás; egyetlen tulajdonosa van a két lépcsőháznak, egy kedves őszhajú úriember, aki mindig azonnal tud szállást adni (2 évig laktam ott, sokszor úgy érkeztem, hogy néhány órával előtte szóltak a kinti kollegáim az öregúrnak, hogy "a magyar barátunk a 18.20-as géppel indul Bp.-ről, fél 11-re kellene a lakás". És megvolt, mire kiértem. A nyolc lakásos lépcsőházban két év alatt kb. 10 szomszédom volt, egyszerre egyidőben 2-3 lakás volt foglalt). Sajnos kontaktot közvetlenül nem tudok, de ha elmész és a lépcsőház üvegajtajára kiteszel egy cetlit, biztos lehetsz benne, hogy másnap felhív! Nem rossz kis kétszobás lakásai vannak, csendes, nyugodt a környék, szóval csak jobb lesz, mint a semmi. Arra azért ügyelj, hogy a felajánlott lakás ablakai ne a Globen és az Arenas felé nézzenek, mert ha a focipálya reflektorait este felkapcsolják egy-egy meccs miatt, akkor az egy retinagyulladással is felér :o)

  Remélem sikerrel jársz és nem húzza keresztül a számításaidat némi lakhatási nehézség!

  Minden jót kívánok!

  ReplyDelete
 3. hú nagyon köszönöm a tippet, holnap gyártok cetlit és ellátogatok oda :)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!