Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, July 14, 2008

Vasárnap

Vasárnap költöztem Stockholmba. Busszal mentem, mert az a legolcsóbb: 450SEK ~11.000 forint a 650 kilométeres útért. Valóban nem drága és ha az embernek pont van 8 üres órája, akkor abszolút megéri. Persze nem olyan buszokra kell gondolni, mint a szakadt sárga gyömrői Volánbusz :) hiperkomfortos, kényelmes, hűtött-fűtött csoda. Ami legjobban tetszett, hogy minden ülésnél konnektor, és induláskor a sofőr bemondta, hogy netezni is lehet, mivel a busznak saját wifije van. Hát b+. Persze én nagyokosan a bőrönd mélyére rejtettem a noti tápkábeljét, úgyhogy sajnos a buszos wifit nem tudtam kipróbálni. Majd legközelebb!
Ahogy haladtunk felfelé, rájöttem, hogy teljesen új szemekkel látom az egész ország minden aspektusát. Ez részben köszönhető a Pesten eltöltött majdnem hat évnek, de leginkább annak, egy kicsit hogy az otthoni barátok szemével is látom a dolgokat: miről érdemes beszámolni, mik a különbségek, hasonlóságok, érdekességek.
Pl. sokszor láttam már, de csak most tartom igazán érdekesnek a rengeteg követ ebben az országban. Mész-mész, vannak erdők, meg mezők, meg tanyák, és lépten-nyomon kitüremkednek a hatalmas, jégkorszak által simára csiszolt, lapos sziklák. A szántóföld közepén. Vagy akár a lakópark szélén. Még az irodaházunk is úgy néz ki, mintha a hegyoldalból vájták volna ki (mint ahogy valószinűleg pontosan ez is történt). Mindenütt jelen van a kő, emlékeztet arra, hogy itt nem is olyan rég még jégkorszak volt és hatalmas gleccserek pucolták simára a vékony talaj alól előkivánkozó pőre föld szivét. A tájnak valamilyen egészen különleges, ősi, vad kinézetet ad ez a rengeteg kemény szikla, az ember a legmodernebb környezetben is érzi a természet közelségét.

Láttunk vadakat is, gyönyörű őzbak álldogált az autópálya mellett. És már Stockholmhoz közel egy jávorszarvastehenet is megpillantottam. Békésen legelészett. Inkább szürke volt, mint barna, és hatalmas nagy jószág.

Késő délután érkeztem a Magyar Házhoz. A vendégszoba nagyon kedves, tiszta, igényes. A ház egy múlt század fordulóján épült hatalmas villa, az emeletén húzódik meg a vendégszoba. Egyesegyedül vagyok, amikor nincs rendezvény, a ház üresen áll. Az igazi varázs azonban a környezet. Közvetlenül a Mälaren tó partján vagyunk, félperces séta után a parton állok, a rövid távolságot varázslatos szépségű parkban teszem meg. Kis kikötő, magánhajókkal, csónakokkal, vitorlásokkal. Csendes viztükör, mindenhol fák, rengeteg park, csodás nyugalom. Persze gépet nem vittem a sétára, de mielőbb bepótolom.


6 comments:

 1. "Mindenütt jelen van a kő, emlékeztet arra, hogy itt nem is olyan rég még jégkorszak volt és hatalmas gleccserek pucolták simára a vékony talaj alól előkivánkozó pőre föld szivét."

  Gyönyörű megfogalmazás. : )) Bár, az a nem is olyan rég, talán kicsit alá van becsülve. : P

  ReplyDelete
 2. Igen, igen, képeket :)))
  Azt hiszem imádnám Svédországot a kövekkel meg mindennel együtt:)

  ReplyDelete
 3. Én vonattal "járok" Stockholmba Malmöbôl, olcsóbb és gyorsabb, mint a busz. Mindannyiszor elhatározom, hogy végigalszom az utat, de sosem jön össze, annyira lenyügöz a táj :)

  ReplyDelete
 4. mit csinaltal 6 évig pesten? és most mivel dolgozol?
  ez az elsö blogg amit talaltam eddig, amit valaki magyar ir aki svedorszagban lakik:P (a sajatomon kivul persze:D)

  ReplyDelete
 5. Dolgoztam, éltem az életem Pesten... csak nehéz egyről a kettőre jutni úgyhogy kipróbálom magam itt is.
  Most IT konzulens vagyok.
  A te blogod hol van? :)

  ReplyDelete
 6. betettem a bloggcimem most.
  tetszenek a fotoid, én is szeretek fotozni, de még nincsenek ilyen profi képeim:P
  amugy én skåneben lakom.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!