Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, August 28, 2008

A fotómegosztó oldalak

Magyarországon nagyon erős  kultúrája van a fotómegosztó, fotóértékelő oldalaknak. Ez igen jó dolog, szerintem mindenkinek érdemes kipróbálni ezeket. Az évek során a legtöbb magyar oldalra regisztráltam és több-kevesebb ideig töltögettem fel. Ez a post a tapasztalataimról szól. Remélem, hasznosnak tartjátok és kíváncsian várom azok véleményét, akik már kipróbálták egyik vagy másik oldalt!

Fotozz.hu
Bemutatás
A legnagyobb és legnépszerűbb fotós oldal, ennélfogva igen sokoldalú. Mindenki talál itt az ízlésének megfelelő fotókat, fotósokat. Van HDR-ista, aktista, művészhomályista és makrós is. A feltöltésért meg kell dolgozni: megírt és elfogadott értékelésekért kredit jár, amelyekért cserébe tölthetünk fel képet. A pontozás 1-5 skálán megy, de lehet pont nélkül is írni és nem pontozhatóan feltölteni is. Feltöltési korlát: 300KB fotónként.
Tetszik
A sokszínűség. Sok embert ismertem meg itt, sok barátságot kötöttem, sok technikát tanultam, sokat fejlődtem. Jó időtöltés nézelődni a kategóriákban, olvasni az értékeléseket, tanulni az emberek észrevételeiből, rengeteg trükköt, tippet lehet ellesni a tagoktól.
Nem tetszik
A szabályzat lassan hosszabb lesz, mint a btk. Az adminisztráció szabályokkal próbálja rákényszeríteni a tagokat a kulturált viselkedésre, de gyakran nem látszik a fáktól az erdő. Néha abszurd szabályok vannak: kitiltás dicséretért, külső oldal linkelésért, stb és ebből rengeteg vita adódik a képek alatt és a fórumon is. A hangulat, hangnem néha durva és kioktató. Regisztrálás előtt érdemes gondosan átolvasni a szabályzatot és ráállni erre a szabályzós gondolkodásra, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés.

Topfoto
Bemutatás
Kisebb, de színvonalas oldal. A gyengébb fotókat az adminok (akik maguk is kiemelkedően jó fotósok) kiszűrik, de ezek is megtekinthetők egy kattintással. Egy kép feltöltése 10 megírt értékelésbe kerül. A pontozás nem számokkal, hanem színekkel történik, de itt is lehet csak szöveges értékelést írni. Az oldalon némileg dominálnak a természetfotók.
Tetszik
Nagyon igényes, szép felületű oldal, öröm nézegetni az esztétikusan kialakított galériát. Kulturált hangnem, jó hangulat a képek alatt. Választható, hogy a kiszűrt ’gyengébb’ képek nélkül, vagy azokkal együtt lássuk a galériát. Ha az adminoknak tetszik a munkánk, megdobnak néhány képre elegendő kredittel, ez jó ösztönzés és visszajelzés. Bőkezű feltöltési korlát: 500KB-ig terjedhet a fotónk mérete.
Nem tetszik
A szűrés/kiengedés csak naponta néhány alkalommal történik, tehát lehet, hogy a képünk nem látszik azonnal a galériában. Gyakoribb admin jelenlét mellett volna igazán tökéletes.

Fotóház / Fotóaréna
Bemutatás
Sok felhasználó, sok fotó. A színvonal közepes. Ez egy viszonylag szabad oldal: nem kell értékelni a feltöltésért, bárki feltölthet napi egy fotót (törzstagok napi hármat). Sem a gyenge fotókat, sem a hozzászólásokat nem moderálják és ez a minőségen és a hangulaton is meglátszik. Itt lehet csak szöveges értékelést írni, és csak pontot adni is, értékelés nélkül. Pontozás esetén 1-10 közül válogathatunk. Feltöltési korlát 250KB, törzstagoknak 500KB.
Tetszik
Hogy nem kötik feltételekhez a feltöltést, nem kell a krediteket számolgatni, ha fel akarok tenni egy képet.
Nem tetszik
A beszólások, kimoderálatlan személyeskedések és az egy szó nélkül odadobott pontok a fotók alá.

FotoRace
Ez egy viszonylag kis oldal, vegyes közönséggel: lelkes kezdőktől az igazán színvonalas fotósokig. A szokásos feltöltős és értékelős funkciók mellett a FR havonta fotópáyázatot rendez, ahol tárgynyereményekkel gazdagodhat a győztes. A feltöltés itt is értékelésekhez kötött, 10-20 értékelésbe ’kerül’ egy feltöltés. Itt is választható a pontozható fotó és pont nélküli értékelés. A pontozás 1-10 skálán történik. A gyenge fotókat szűrik a moderátorok, akik maguk is aktív tagjai az oldalnak, ezek a képek egy külön kategóriában tekinthetők meg. Feltöltési korlát: 300KB.
Tetszik
A családias hangulat, a változatosság, a rendszeres fotóstalálkozók, a képek alatt kialakuló beszélgetések. A viszonylag kevés felhasználó révén könnyen felismerhetők a fotók a stílusról (ez akár negatívum is lehet, felfogás kérdése).
Nem tetszik
A felhasználói felület kissé nehézkes és nem túl esztétikus. Az admin ritkán mutatkozik az oldalon, a felhasználók nagyjából magukra vannak utalva, ezért az esetleges konfliktusok, viták lassan rendeződnek. A moderátorok nem kötelesek megindokolni a szűrést, ezért többen értetlenül állnak a képeik kiszűrése előtt.

Fotósok Világa
Bemutatás
A listán szereplő oldalak közül talán itt a legalacsonyabb a fotók átlagszínvonala, mégis ez az az oldal, ahol a kezdetektől jelen vagyok és sosem hagytam el. Talán azért, mert a többi oldallal szemben itt nincs titkolózás. Ez az egyetlen oldal, ahol már értékelés előtt látni a fotós nevét és a fotóra érkezett értékeléseket, pontokat egyaránt. Ez a nyíltság nem vezet rosszra, könnyebben kialakulnak beszélgetések, viták a képek alatt. Az alacsony színvonal nem feltétlen rossz: néha a tagok ’összefognak’ és mindenki feltesz egy képet a táskája tartalmáról, vagy önmagáról, vagy az asztaláról, vagy egy fotót egy bizonyos tecnikával készítve – tehát a hangulat nagyon könnyed és barátságos. Itt is vannak kiemelkedő fotósok és a fenti okok miatt nagyon sok a törzstag. A pontozás 1-5 skálán történik, feltöltéskor lehet választani a kötelező vagy opcionális pontozást. A feltöltés itt is kreditekbe kerül, de viszonylag gyorsan összejön egy fotóravaló.
Tetszik
A nyitottság, a hangulat. Egy jó feature a galéria alatt megjelenő három legfrissebb értékelés. Ez jó gyorsbetekintést enged abba, hogy épp mi ’pörög’ az oldalon.  A korlát itt is bőkezű a többi oldalhoz képest: 350KB, de extra kreditért akár 600KB-os fotót is feltölthetünk.
Nem tetszik
Az oldal nemrég arculatváltáson esett át, ezt követően még érezni néhány bugot. Jelenleg csak az admin moderál, jó volna néhány moderátort bevezetni, akik a legrosszabb képeket és a legdurvább beszólásokat kiemelnék az oldalról.

Fotóvilág
A Digitális Fotó Magazin fotómegosztó  melléklete. Nagyon sok felhasználóval és fotóval. Bevallom itt elég rég jártam, úgyhogy friss információval nem tudok szolgálni. Amiért elszoktam tőle: nagyon erős klikkesedés a felhasználók között, egy ’outsider’-nek nem sok esélye van érvényesülni (ezt az egyik moderátor is megerősítette), nehéz nézettséget és értékeléseket kapni. A rengeteg fotó között könnyen eltűnik az ember. Ráadásul az oldal nagyon csúnyán tömörítette a bélyegképeket, kisméretben gyakorlatilag élvezhetetlen volt a galéria, nehéz volt megállapítani, hogy melyik fotóra érdemes rákattintani. A feltöltési korlá
t szűkmarkú, mindössze 250KB volt. Akinek van friss információja erről az oldalról, jelezze!

 

Update. Természetesen a teljesség igénye nélkül, csupán azokról az oldalakról írtam, amelyeket személyesen is kipróbáltam. Még több oldal létezik, pl. a Photographers és a Fotóbarlang is. Aki tud, írjon ezekről kommentben, szívesen látjuk!
 17 comments:

 1. dincsi, fentiek inkabb ertekelo oldalak, asszem a flickr-rol meg indafotorol volt post regebben

  ReplyDelete
 2. Ott a pont, rivera :) Az indafotós post itten van ni: rekafoto.blog.hu/2008/06/02/indafoto_9

  ReplyDelete
 3. Dincsi: az Indafotóról korábban szerény képességeimhez mérten kimerítő post volt a blogon (linket lásd fennebb). Azt olvastad? Kommentelted? Ez a post azokról a fotómegosztókról szól, ahol értékelhetjük, osztályozhatjuk egymás képeit. Minden egyéb érdemük elismerése mellett a flickr-t és az Indafotót nem sorolom ide, hiszen - ha jól értelmezem - nem ez a fő funkciójuk. Ha tudtomon kívül bevezettétek az értékelést, pontozást, kreditszerzést, fórumozást az Indafotón, szólj és örömmel kiegészítem vele a postot.

  ReplyDelete
 4. Én jelenleg a Photographerst látogatom, elsősorban a társaság miatt, illetve a nem feltétlenül szokványos képek miatt.Előnye: itt senki nem sértegeti a másikat, mindenki próbál tapintatos lenni...ami általában sikerül. Itt is értékelésért jár a pont, ami képpfeltöltésre használható. Nem kell megfeszülni az értékelések mennyiségébe, ha képeket szeretne feltenni az ember. Persze ennek van hátulütője: néha sekélyesek az értékelések...ellenben nyugodtan lehet kérdezni, általában lesz segítség. A társaság rendszeresen összejár, aminek van vmi apropója, és mindig jól érezzük magunkat.

  Természetesen ez egy kis oldal, naponta 15-20 képpel. Itt a vetélkedés háttérbe szorul, inkább segítünk egymásnak. A szabályok nem szigorúak, és nincs rá különösebb szükség. Lehet pontozás nélkül is értékelni, arra is jár a kredit.

  A honlap szép, jó, de kicsit kacifántos, idővel azonban megszokható.

  ReplyDelete
 5. skvugdskuvsdiov28 August, 2008 23:33

  hat en regen fotozz.hura tettem fel kepeket, de gyorsan leszoktam rola..nem is a negativ kritikak miatt (hala isten nem sokat kaptam:) ) inkabb a sok "eroltetett" velemeny miatt amit masok kepeinel is olvastam..
  flickr-re teszek fel neha de azt se tartom igazan jo oldalnak erre.

  tobbirol nem tudok nyilatkozni de most atnezem oket.

  (linkeket tehettel volna a nevekre:) )

  ReplyDelete
 6. nekem a photograph.hu a kedvencem
  színvonalas, érdekes képek vannak általában
  inkább segítő, mint fikázós
  érdemes megnézni mindenképp

  ReplyDelete
 7. sajnos a fotózz.hu-nak az egyik legnagyobb hibája, hogy kénytelen vagy véleményt írni, ahhoz, hogy feltölthess. (vagy fizetsz)
  ez egyik oldalról jó, hiszen így születnek hozzászólások a képekehez, de sajnos (ahogy sas.t is írta) a hozzászólásokon látszik, hogy nem azért íródtak, mert az illetőnek volt mondanivalója, hanem azért mert szükségszerű.
  meg valljuk be őszintén. a fotózás egy nagyon szubjektív dolog. találkoztam már olyan országos pályázat nyertes képpel, amit nekem eszembe se jutott volna beküldeni.

  ReplyDelete
 8. Én arra is kíváncsi lennék, valaki találkozott-e olyan oldallal, ahol hivatásosok értékelik a feltöltött képet? Hasonló, mint a fotozz.hu napi 1 "profi" értékelése. Ez nyilván fizetős és angol nyelvű lenne, de vajon látott-e már valaki ilyet?

  ReplyDelete
 9. Divat lett szidni a fotózzt. Én már lassan kettő éve koptatom a billentyűzetem, a fotózzon a második regemet élve. Sokat tanultam és fejlődtem ez alatt a 2 év alatt.
  Igenis sokat lehet tanulni a sok „erőltetett” véleményből és nagyon sok jó ötletet lehet szerezni.
  Minden oldalon vannak hülyék nem csak itt.
  A többi oldalt csak látásból ismerem de, talán a színvonal még mindig a fotózzon a legjobb.
  Bár tény hogy sok nagyon jó fotós kezd eltünedezni róla.

  ReplyDelete
 10. nem érzem úgy, hogy szidtam volna...

  ReplyDelete
 11. Félre értettél, Te tényleg nem szidtad de, sok fórumon és blogokban lehet olvasni és pár hozzászólásból itt fentebb is kiolvasható némi negatív érzés az oldallal szemben.

  ReplyDelete
 12. VF: a mostani fotózz már nem az a fotózz, amire felregisztráltam vagy 4 éve. Azt nem szidnám, a mostani viszont...

  ReplyDelete
 13. Magam is regsztráltam a fotózzra, de néhány hozzászólás után ráébredtem, hiba volt. Moderátori dörgedelmeket kaptam a moderátorok szerint szabálytalan hozzászólásokért, ugyanakkor a moderátor közölte velem, hogy le kellett volna vonnia tőlem 0.25 pontot, mégsem tette. Na, ezért én nem éreztem hálát, hanem felháborodtam. Ha a moderátor saját maga köpi arcul a szabályokat, milyen erkölcsi alapon oktatja ki a látogatót azok betartásáról?
  Úgy gondolom, ha valaki olyan fotómegosztó oldalt keres, ahol jó közösségben jól tudja magát érezni, ne a fotózzt válassza.

  ReplyDelete
 14. Az én kedvencem:
  www.fotolista.hu/keptar/

  Nézelődni lehet, egyes képekhez csak a tagok szólhatnak hozzá, ha a feltöltője úgy gondolja, másokhoz bárki. Taggá válni úgy lehet, ha írtok Bencének (címe a nyitólapon, alul). Szerintem klassz közösség, ahol nem osztják könnyen a dícséretet, néha rendesen szétcincálják a képeket, de legalább tanulni lehet a kritikákból. Persze a fotólista sem a régi már, de hát ez a világ rendje...

  ReplyDelete
 15. Pjotr - 24orasvetelkedo18 September, 2008 23:04

  Szia Rékuci!
  Ismét feljöttem a blogodra, meglessem mi a helyzet errefelé:-D aztán rögvest bele botlottam két bejegyzésedbe, ígyhát gondoltam írok is végre:-)

  Én igazából mint fotómegosztó honlap/oldal a flikr ill a deviantart amikre beregisztráltam, noha nem az atipikus fotóértékelős helyek amit én ide sorolnék... és igazából nagyon nem iy használom, de lehetőségnek jó, ha 1-2 ember megakarja nézni a képeket, ja! meg a picasaweben (google képmegosztója ugye) a "fotós melóim" egyikéhez (ld. 24 órás vetélkedő)kapcsolódóan is fennnnn vagyok, de az a vetélkedős képek megosztását jelenti. na de a lényeg nem is ez, hanem hogy a photographers.hu az ahol immáron jó egy esztendeje hogy fenn vok, és elég "sok" képet töltöttem már föl ill. értékeltek a fotóspajtik! én ezt az oldalt ismertem meg legrégebben és hát ott is maradtam... maga a téma, hogy értékelj és értékeljenek szerintem tök jó, mert más fotós szemek is látják a képeket, nem csak az ismik "laikus" szemecskéi... persze kapok hideget, meleget én is, de ez így van rendjén...szerintem.

  ezen kívül abban a "szerencsében van részem" hogy van olyan szoftveres ismeretem, hogy egy saját honlapot tudtam létrehozni az idők folyamán, így ha xy érdeklődik a képeim iránt, könnyebb mondanom, h nézd meg ezt az oldalt...stb

  na asszem erről most így ennyit...kicsit megnyújtottam, bocs, de ez most így jött:-D

  üdv Pjotr

  ReplyDelete
 16. Szia!

  Kutatgatok jó kis leírásokért a FotoRace-ről, és mit találok itt nálad! :)

  Amúgy én is a Fotózzon kezdtem a pályafutásom, azonban mára már értelemszerűen a FotoRace-et tartom a legjobbnak! :P

  Egyébként a leírásodat teljesen pontosnak tartom.

  Üdv,
  Elami

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!