Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, August 21, 2008

Az ellenfényről

 'Nappal szemben nem fotózunk' - szól az egyik alapszabály. Mint minden, ez is erősen helyzetfüggő. Ha mélykék eget, fehér bodros felhőket és ragyogó szineket szeretnénk egy tájképen, akkor valóban megszivlelendő. Ugyanakkor a fénnyel szemben fotózás, az ellenfény használata, az egyik legkreativabb technika.
Ellenfényről akkor beszélhetünk, amikor a témánk közöttünk és a fényforrás között van. Ilyenkor a téma felénk eső része sötétebb lesz, kontúrjait azonban körberagyogja a fény. Az ellenfény szintén nagyon érdekes lehet virágok vagy szines levelek fotózásakor, amikor a szines szirmokat, lapikat átvilágitja a fény. Ilyenkor a templomok festett ablakainak szineivel ragyognak fel, érdemes kipróbálni!
Ellenfényfotózáskor mindig 1-2EV alexpot, vagy akár többet is használok. Másképp a fény által ért területek túlságosan kiégnek. Érdemes az ellenfénnyel beragyogott témát leválasztani a háttérről és telét haszálni, de tájképeknél is működhet a dolog. Minél alacsonyabban van a Nap, annál szebb, hangulatosabb lesz az ellenfény hatása, tehát ajánlatos alkonyat előtt és korán reggel nekivágni a feladatnak.
Gyakran fekete-fehérben is érdemes kipróbálni az ellenfényes fotókat, a nagy kontraszt jól mutat, grafikus hatást kelt, ha sikerül elkapnunk egy olyan témát, ahol markáns vonalak futnak végig a képen - pl. hosszú árnyékok a városban. Az ellenfényes fotóimat ebbe a galériába gyűjtöttem össze.


4 comments:

 1. A fotók nagyon jók, és az írás is hasznosnak ítéltetett :) Köszönjük!

  ReplyDelete
 2. szépek a képek, az én izlésemnek egy picit túl színesek, de ez nem számít :)

  ReplyDelete
 3. Köszönöm, és örülök, hogy írtál erről is. Bár én leginkább embereket szeretek fotózni, ezen a területen is az ellenfényesek a kedvenceim: szeretem, amikor a kócos puha gyermekhajon átsüt a nap.

  ReplyDelete
 4. Miért csak most találom meg ezt a blogodat? Jelentem átköltözöm ide :)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!