Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Saturday, August 16, 2008

Füge

Életem első friss fügéjét Olaszországban ettem. 1992 volt és egy nagy villa egyik emeletét béreltük egy Rimini melletti kisvárosban. A kertben nagy fa, rajta gyümölcs. A háziúr biztatott, együnk nyugodtan. Csodálatos dolog volt a fáról venni és enni a friss fügét, azt hiszem, abban a pillanatban éltem át először az igazi mediterrán életérzést. Azóta is kedvenc gyümölcsöm a friss füge.
Sok évvel később, 2000-ben, Cipruson nyaraltam legjobb barátnőmmel. Első reggel leslattyogtunk a piacra, vásároltunk görög joghurtot, mézet, friss kenyeret reggelire. Én persze fügét is szerettem volna. A fügét egy töpörödött nénike árulta, angolul nem beszélt. Adtam neki egy ciprusi fontot és a fügére mutattam, jelezve, hogy egy font ára gyümölcsöt kérek. Azt hittem, kapok négy-öt darabot. Ehelyett a néni megpakolt egy nagy szatyrot legalább két kiló fügével. Ámultam, hogy milyen olcsó. Megköszöntem és mentem, de a néni utánam kiabált. Visszamentem, mire egy halom aprót szórt a kezembe. A visszajáró!4 comments:

 1. Soha nem találnád ki, hol ettem életemben először fügét: Zánkán, a nagynéném nyaralójának kertjében. Ott ugyanis volt egy fügefa, amelyik a forróbb nyarakon egészen ehető gyümölcsö hozott.

  Később egy meteorológusnak tanult volt osztálytársamtól megtudtam, hogy a Balaton közvetlen környezete sok szubtrópusi jellemzővel bír, ezért van, hogy ott megterem olyan növény is, amely 10-20 kilométerrel odébb már nem.

  ReplyDelete
 2. bekasmegyeren, o-fauban a templom kornyeken mindenhol terem a fuge. nalam 3x erik be nyaranta, igaz a harmadik mar eleg satnya, de nagyon-nagyon edes

  ReplyDelete
 3. Én is nagyon szeretem a fügét!
  Kb 2 hete, Barcelonában vettem egy kilót 1,5 euróért és a 22 fokos éjszakában eszegettem!
  Az is mediterrán érzés volt, fejem felett a papagájokkal! És mindezt Európában!

  ReplyDelete
 4. én is szeretek nyáron reggel kimenni a kertbe és friss fügét enni, nincs is annál jobb.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!