Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Saturday, August 30, 2008

Hogyan legyünk népszerűek a Flickr-en?

Aki újonnan regel a világ legnagyobb fotómegosztó oldalán, az könnyen elveszhet a képek, emberek útvesztőjében. Engem is eltántoritott az elején, hogy semmilyen feedback nem érkezett a képeimre. Egyszerűen elvesztek a percenként 2500 képpel bővülő gigászi oldalon. Mára azonban heti 5000 alkalommal tekintik meg a képeimet, a legnépszerűbb fotómra eddig 320 komment érkezett, és sok csodálatos embert ismertem meg flickr-en keresztül. Gondoltam, megosztom a tapasztalataimat, hogy más is kedvet kapjon ehhez a remek oldalhoz.
A fotók feltöltéskor ugyan felkerülnek a világhálóra, de a Flickr struktúrája révén senki nem fogja megtalálni őket, hiszen nincs olyan részleg, hogy 'frissen feltöltött fotók' vagy hasonló. A képekre három nagy tengely mentén találnak rá az emberek: a csoportok, a keresés és a közösség.
Csoportból is kétféle van: a tematikus csoportok és az award csoportok.

A tematikus csoportok
A csoportok értelemszerűen a fejlécben, a Groups alatt találhatók. Itt rákereshetünk olyan csoportokra, amelyek témában vagy technikában érdekelnek minket. Pl. Goth Lolita, Wide Angle, Black and White vagy Budapest. Garantálom, hogy a flickren mindenre van egy csoport. Vagy kettő. Még lufis fotóknak is van külön gyűjtőhelye.
Amikor találtunk egy szimpatikus csoportot, bökjünk rá a 'Join' gombra, hogy tagságot nyerjünk. Ezután a fotóink fölötti sávban a Send to Group opcióban megjelenik a csoport és 'elküldhetjük' oda az odavaló képeinket. Érdemes vigyázni, hogy ne szegjük meg a csoport szabályait: napi limit, témaválasztás, kötelező kommentek, stb. Ingyenes regisztrációval egyszerre maximum 10 csoportban lehet jelen egy képünk, fizetős regisztráció esetén ez korlátlan.

Az award csoportok
Ezek általában meghivásos alapúak, tehát egy másik tag meghivója kell ahhoz, hogy a fotónkat elküldhessük oda (természetesen tagság itt is szükséges). A meghivó komment formájában érkezik a kép alá. Az award csoportok többségében létezik valamilyen kommentezési kötelesség: 'post 1, comment on 2-3-5'. Ilyenkor a csoport html kódját is mellékelni kell a kommentünkhöz, ugyanis a csoport saját szűrő botja érzékeli, ha megszegtük ezeket a szabályokat és kiszűri a képünket, rossz esetben ki is tilt a csoportból. A dolog igazából nagyon adja magát és minden csoport főoldalára ki van téve a részletes, tisztán leirt szabályzat. Egy jó award csoport itt megtekinthető.
Sokan nem szeretik az award csoportokat, mondván, hogy felületesek a kommentek, gyakran csak a kötelező html kód van bemásolva hozzászólás gyanánt, a képek alatti kommentmezőt elárasztják a csilivili award gifek. De tanúsitom, hogy semmi nem növeli úgy a képeink nézettségét, mint az ilyen csoportokba történő postolás, meghivás. Ha tehát meghivták egy képünket egy ilyen csoportba, érdemes eleget tenni és postolni, mert megtérül. Az egész galériánkat felfedezhetik, nem beszélve arról, hogy ezekben a csoportokban láthatjuk az igazán felsőkategóriás, szinvonalas képeket. Itt gyülekezik a flickr krémje.

A másik fontos lehetőség a kereshetőség. A flickr-nek remek keresőmotorja van, tehát érdemes ellátni információkkal a képeinket, hogy a keresgélő emberek rátalálhassanak. Megéri ellátni a képeket releváns tagekkel és elhelyezni őket a térképen is, hogy ha valaki rákeres az összes budapesti, vagy vizcseppes, vagy éjszakai fotóra, a mienk is megjelenjen az eredmények között.

A harmadik fontos tényező az interaktivitás. Ha meglátunk egy szép fotót, nézzünk bele a fotós galériájába. Jelöljük be ismerősnek, irjunk neki néhány szót. Ily módon hamar kialakul egy ismeretségi kör, akik ellátnak meghivókkal, hozzászólásokkal, tanácsokkal.

Végül: szerintem érdemes rászánni naponta egy negyedórát-húsz percet a flickr 'hálónk' ápolására: ismerősök fotóinak nézegetése, kommentelése, csoportokba való postolás, képeink felcimkézése tagekkel, stb. Jó dolog aktiv tagja lenni egy ilyen kreativ és hatalmas közösségnek. Egy kis figyelmeztetés azonban nem árt: a flickr erős függőséget okoz :)
 5 comments:

 1. Hálás köszönet...ez hasznos volt (illetve lesz )

  ReplyDelete
 2. Bevallom, amikor először regisztráltam a flickr-re, nagyon kuszának tűnt. A fent leírtaknak töredékét sem tudtam, de már egy ideje "visszamentem", és most neki fogok állni átnézni, és használni is...köszi az infókat, Rékuc! :)

  ReplyDelete
 3. köszönöm az információkat, hasznos, megszívlelendő :)

  ReplyDelete
 4. Rékuc,
  Nem teljesen vág ide, de flickr miatt mégis.
  Megnéztem Vivien képeit Bp-ről, amiket Te a link-ajánlódban a legjobbakként aposztrofáltál...
  Ugyan, miért is?
  Tényleg érdekelne, mert a látott fotók nem szolgáltak magyarázattal, egy kicsit sem..

  ReplyDelete
 5. Ez nyilván azért lehetett, mert én nagyon jóknak tartom őket. Ha neked nem tetszenek, talán Viviennél reklamálj.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!