Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Wednesday, August 27, 2008

Önkiszolgálás a pénztárban is

Az általam frekventált élelmiszerboltban újfajta pénztárrendszer működik. Egészen fantaszikus, nagyon szeretem. A lényeg az, hogy az ember egy automatánál maga olvassa le a termék vonalkódját és fizeti ki az árut – pénztáros személyzet nélkül. Hogy működhet ez?
A masinának nagy érintőképernyője van és egy méretes vonalkód-leolvasója. A vásárlás a kódleolvasással kezdődik: lehúzom az árut az érzékelő előtt, az pittyeg egyet és a képernyőn megjelenik a termék neve, ára, valamint az aktuális végösszeg.
Ha egy árut mégsem akarok megvenni vagy kétszer húztam le, a Törlés gombot választom a képernyőn és egy gombnyomással stornózom a tételt.
Amikor minden árut lehúztam, választhatom a Szatyor gombot, és a gép hozzászámolja a végösszeghez a zacskó(k) árát.
Végül rábökök a Fizetés gombra és választhatok kártyás vagy készpénzes fizetés között. A kártyás fizetés sima, önleolvasó kártyaterminál, PIN kódot kér a bankkártyához; a készpénzes fizetésnél a bankjegy- és érmeelfogadó részt használom. A gép elvégzettnek tekinti a vásárlást és szép napot kíván, amikor a fizetett összeg megegyezik a lehúzott áruk értékével.


Hű – mondja a magyar elme – hiszen itt rengeteg lehetőség nyílik a lopásra, ügyeskedésre. Mi van, ha nem húzok le egy árut, csak beteszem a szatyorba? Vagy ha két, vagy húsz szatyrot veszek el és csak egyért fizetek? Stb., stb. Nos, ez részben becsület kérdése, de másrészt az önkiszolgáló pénztáraknál mindig grasszál egy pénztáros, aki egyrészt segít használni a terminálokat, másrészt félszemmel vigyáz, hogy ne tűnjenek el az áruk. A bolt természetesen be van kamerázva.
A hat darab önkiszolgáló pénztár mellett természetesen két hagyományos pénztár is üzemel folyamatosan, ha valaki bizonytalan, vagy egyszerűen szimpatikusabb neki a személyes kiszolgálás. Ez az automatizált megoldás nagyon lecsökkenti a sorbanállást, igen kényelmes megoldás a vásárlónak és a boltnak is megtakarítja néhány pénztáros bértköltségét. Bevallom, először idegenkedtem ettől a gépies megoldástól, de már első próbálkozás alkalmából könnyű, gördülékeny volt a rendszer és feleannyi idő alatt végeztem, mint egy hagyományos pénztárban.

 17 comments:

 1. Erről korábban olvastam, akkor azt hiszem Angliáról volt szó, hogy ott kezdik el, de úgy látom, szépen terjed az ige :) Lehet, hogy én vagyok túl pesszimista, de nálunk ehhez kéne egy kis idő, és szerintem csak a bátrabb áruházak vállalják majd be...ha egyáltalán.

  Egyébként szerintem nagyon jó ötlet, és ha lenne, és tutibiztosan használnám is :)

  ReplyDelete
 2. Ezt a rendszert ket eve lattam egy angol Tescoban es nekem is nagyon tetszett :)

  ReplyDelete
 3. Látom magam előtt anyám akinek a gyümölcsmérleg és a kártyás fizetés is hatalmas gond. :). Nekem viszont tetszene...

  ReplyDelete
 4. én az ilyen "újításokban" inkább azt látom, hogy a multi megint spórol a munkaerőn.
  én bemegyek a helyi a kisközértbe, ahol kedvesen mosolyog az eladó, vált velem pár szót, megveszek mindent és hazamegyek. lehet, hogy egy kicsit többet fizettem érte, de megérte. és nem automaták és robotok között vásárolok.
  a multik meg annyira hajszolják a nyereséget ami embertelen. min tudnak még pénzt fogni? a következő lépés az lesz, hogy már alkalmazottakat sem fognak felvenni? te majd bemész a raktárba, összeszeded ami kell, átpakolod, ki is fizeted és hazaviszed. ő nem csinált semmit, csak egy csomót kaszált rajta.
  kedves nagypapám és nagymamám kereskedők voltak. élelmiszerboltot vezettek több mint 35 évig az átkosban. mesélt nekem pár dolgot, a vevőhöz való viszonyról és arról, hogy mi a jó kereskedelem alapja és titka. ennek nem az az első pontja, hogy minnél jobban kopasszuk meg a vásárlót és nézzük hülyének ahol csak lehet.

  elnézést ha elragadtattam magam, de ha a keresekedelem és a multik előjönnek, nem tudom visszafogni magam.

  ReplyDelete
 5. pekmester
  honnan veszed, hogy ez egy multi? Abszolút nem az. Svéd tulajdonú, csak Svédországban működő élelmiszerboltról van szó. Ez az egyik. A másik pedig: a postban gondosan feltüntettem a következőket: 'A hat darab önkiszolgáló pénztár mellett természetesen két hagyományos pénztár is üzemel folyamatosan, ha valaki bizonytalan, vagy egyszerűen szimpatikusabb neki a személyes kiszolgálás. '
  Szóval igen, elragadtattad magad, ezúttal fölöslegesen és hiábavalóan. Itt mindössze arról van szó, hogy lehet választani. Ha sietsz és nem érdekel a trécselés, akkor mész az automatához. Ha pedig vágysz egy emberi szóra, akkor a pénztárhoz. Ennyi.

  Mellesleg épp tegnap történt, hogy harisnyát akartam venni. Mivel nem ismertem a harisnyaméretemet, egy eladóhoz léptem, aki épp zoknikat pakolt egy polcra. Megkérdeztem, hogy hol találom a vastagabb harisnyákat. A hölgy letette a zoknijait, odafordult hozzám és mintegy negyedórás konzultációt tartott a harinyakinálat rejtelmeiből, végigvezetett a választékon, tanácsot adott, terméket mutatott, szóval igazi kereskedő módjára viselkedett. (Sikerüt is kiválasztani a tökéletes harisnyát.) Igaz ez nem egy abc-ben volt, hanem egy középkategóriás áruházban.

  ReplyDelete
 6. Én ezt itt Salt Lake Cityben láttam először és nekem is nagyon tetszett. Hozzáteszem soha nem sietek annyira hogy használjam, eddig ha minden igaz csak egyszer vettem igénybe. És megmondom miért. Mert a boltban ahova járunk kedvesek a pénztárosok, lehet velük beszélgetni, segítőkészek egy szóval értem vannak.

  Lehet sírni a multik miatt, de én egyáltalán nem vagyok biztos benne hogy a kisboltokban olyan nagy a személyeskedés. Van hogy vissza sem köszönnek...
  És igen, lehet hogy előbb-utóbb gépek veszik át az emberek helyét, de ez egy olyan folyamat amit csak késleltetni lehet, de elkerülni nem...

  ReplyDelete
 7. Attila, the hun28 August, 2008 12:50

  "Terike, mennyibe kerül a sós kifli? És a virslis croissant?" Ez kis hazánkban sajna kivitelezhetetlen lenne, a sok übertrükkös szatyorbapakolósról nem is beszélve...

  ReplyDelete
 8. rendben, igazatok van, persze a véleményem továbbra is áll. vannak olyan technikai újítások, amik hozzátartoznak a "fejlődéshez" és én mégsem kedvelem őket.
  tán ezért vallom magam konzervatívnak? :)

  ReplyDelete
 9. Nekem pár hete volt szerencsém ilyet látni Olaszországban. A pénztár felirata "Az idő pénz" vagy valami hasonló volt. Ott ugyan nagyjából hat normál pénztárra jutott kettő "gyorsjárat", és nem használták túl sokan, de volt néhány vállalkozó szellem. Két lényeges különbség van Rékuc által kifejtett helyzethez képest:
  - elfogadott módszer a saját szatyor használata. Azaz, hogy bkvfigyelo szóhasználattal éljek, a vásárlók a banyatankot tologatják bent, és abba pakolnak
  - nem a kijáratnál olvasod le a vonalkódot, hanem bemenetkor kérsz egy vonalkódleolvasót és azon pittyented le, amit elpakolsz magadnak. A végén leadod (leolvastatod? a fizetés menetét nem láttam) a kütyüt, és vásárlás vége. Ha valakit nagyon érdekel, utánakérdezek, mi a helyzet.
  Megjegyzésként:
  A bolt egy magyarországi CBA szintjével vetekedett, nem egy multi volt.
  Kint egy irodista (mondjuk valaki középfokú végzettséggel és kis szerencsével) megkap 1000 euro/hónap fizut, és az árak ott a mienkkel egyeznek / alacsonyabbak.
  A volt szocialista országokban nem jártam, de bármerre máshol sztem az emberek nem kívánják kihasználni a "rengeteg lehetőséget", mert nem jutnak sokkal előbbre a fentebb említett fizetések miatt

  ReplyDelete
 10. pékmester

  részint megértelek, de ez az ország (Svédország) kicsit másként működik, mint otthon. Itt tényleg meg lehet csinálni ilyeneket és a vevők nagy része nem lop, nem simlizik, nem keresi a kiskaput. És ez tényleg jó érzés, egyfajta bizalmi légkör van itt, amit otthon sajnos már nem lehet megtapasztalni.

  másrészt Rékuc, azt hiszem abban pékmesterrel egyetértek, hogy a túlzott automatizálás egy rémálommá fajulhat. Itt szinte nem tudok olyan helyet, szolgáltatást felhívni, ahol ne üzenetrögzítővel, robottal beszélnék leginkább, a kedvencem a Telia ügyfélszolgálata, a hangfelismerő robot egyszerűen nem értette amit mondok. Jó ez nem most volt, hanem régebben, azóta jobban intonálok svédül, de akkor a falat kapartam mérgemben, hogy b.... m.... hol beszélhetnék egy EMBERrel. Itt persze hihetetlenül praktikusak próbálnak lenni, de én nem innen jöttem, nekem rettenetesen fontosak (a környéken tulajdonképp egyetlen magyarként) az emberi kapcsolatok, akármilyen kis rövidke vásárlásról, ügyintézésről, stb is legyen szó.

  ReplyDelete
 11. evergo: "... már megtapasztalni." ? szerintem soha nem lehetett megtapasztalni, az 'átkosban' a kicsiket szó szerint eltüntették volna (vagy kapnak egy pecsétet a személyibe, mint a közveszélyes munkakerülő volt) gondolom, a nagyok pedig már akkor sem ezen a szinten játszottak.
  A rendszerváltás arról szólt hogy mindenki lopott, aki tehette, és egyrészt ez még mindig benne van a mai nézetekben, másrészt a kapitalista álom olyan messze van, hogy mindenki ott könnyít a saját helyzetén, ahol tud.

  Úgy érzem, a túlzott automatizálást a telefonos ügyfélszolgálattal nem érdemes példázni, sajnos sokszor olyan emberek vannak a vonal túlsó végén, akik gépiesen, droidként végzik a munkájukat. Lehet, hogy nem szintetizált hangot hallasz, de az érzelem az esetek 95%-ban hiányzik (és a maradék esetekben az unalom elég hangsúlyosan van jelen), és sokszor csak annyit tudnak segíteni, amennyit egy robot is megoldhat. Az utóbbi időben hívogattam őket, és nagyon elegem van a semmi tudásukból, segítségükből.

  p.s. imádok piacon vásárolni, illetve az eladókat "nyaggatni a kérdéseimmel" egy boltban, ha úgy alakul a helyzet és nem vagyok biztos a dolgomban.

  ReplyDelete
 12. Ez jó, mert nincs olyan, h ja, az 5-ből csak 2 üzemel.

  Szerintem 2, az automatákat felügyelő pénztáros/biztonsági őr éppen elég. (A rendes pénztárak mellett.)

  Kamera?
  Helyes! Minden boltba ilyet kéne. Ugyanis akinek nincs vaj a füle mögött azt nem zavarja. A felvételeket - ha aznap semmi nem történt - törlik, tehát elvileg (és ott gyakorlatilag) nincs miért aggódni.

  ReplyDelete
 13. Üdv Svédországból!

  Ilyennel mi egy multinál találkoztunk (IKEA, kíváncsi vagyok, hogy otthon ezt mikor fogják bevezetni), és férjem (aki svéd lévén hozzászokott az ésszerű, praktikus dolgokhoz, ahhoz, hogy általában becsületesek az emberek, stb) legelső kérdése ez volt:

  Mennyit kapunk pénztárosi fizetésként?

  Úgyhogy megértem az aggodalmaidat, pékmester.

  De az is igaz, hogy valóban gyorsabb lett a menet.

  Bár ugyanabban az áruházban jólesik a másik pénztárnál, amikor a néni kedvesen köszön, és megjegyzi, hogy ez bizony tényleg finom, amit vettünk.

  ReplyDelete
 14. nyíregyházi betti07 September, 2008 02:07

  Annál a barkácsláncnál, ahol én dolgozom eladóként, az egyik pesti áruházban már van egy kis szkennelő kütyü, amit a vásárlók is használhatnak, de fizetni még nem lehet vele.(Legalább is úgy tudom.)Nem hallottam más üzletről, ahol hasonló szerkezetet a vásárlók kezébe adnának.
  Nagyon örülök, hogy a Rékucot kiszolgáló svéd kolléganő hozzám hasonló mentalitással viszonyul az eladói munkájához.Vajon ő is rossz dolgozó, hiszen félbehagyta a polcpakolói munkáját???

  Nekem, az egyik magas beosztásu vezető szerint "rossz a gondolkodásom", hiszen fontos dolog a vevőorientáció, de közben gyorsan, kapkodva el kell végezni a munkát -rendeléstől a polctakarításig mindent ami egy eladáshelyen előfordulhat-, a közvetlen vezető meglátása szerinti adott időre.
  Aki túl sok időt tölt a vevőkkel, az nem elég gyors,nem tudja teljesíteni a határidőt, úgyhogy jó esélye van a büntetésre.
  Már több mint kilenc év ugyanannál a multinál eltöltött eladói gyakorlatom van, mégsem értem, hogy a külföldi oktató miért mondta nekünk anno az áruház megnyitásakor, hogy legfontosabb a vásárló???

  ReplyDelete
 15. Ó ez egy régi poszt!De azért tegyük hozzá Rákuc,hogy előfordul,hogy átnézik a kocsit (láttam másnál) és ahol én használtam,ott kellett,hogy legyen egy kártyád az áruházlánchoz,amin pénz volt.Ennek a számát beolvasta a leolvasó.Onnan minden adatod megvan nekik.Nekem is tetszett ez a megoldás.Bár nem ott élek,de a férjem svéd és amikor azt mondtam neki,hogy azért elég könnyü úgy berakni valamit,hogy nem húzom rajta át a leolvasót akkor csak annyit mondott:de miért tennél ilyet??? Nem hülye ő csak hát svéd :D:D
  No comment...

  ReplyDelete
 16. Ez jó. Ebben az tetszik a legjobban, hogy van hagyományos pénztár is és plusz lehetőségként választható ez az önkiszolgáló pénztár is. Nagyon jó.

  ReplyDelete
 17. Én Södertalje-ben használtam ilyet a Willy'sben.

  Egyébként az is gátolja a lopást, hogy egy mérlegre rakod a bevásárlókosarat, és ugyanúgy mérlegre van akasztva a zacskó is. így érzékeli a gép, hogyha "kevesebb" súllyal távozna a szatyor, mint amivel a kosár érkezett.

  Egyébként tényleg praktikus, gyors, kényelmes, bár jobban kultiváltam a pénztáros fizetést, márcsak a szőke, diákmunkás tinilányok miatt is :D

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!