Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Sunday, August 3, 2008

Stockholm Pride 2008

Augusztus másodikán került sor a stockholmi Pride parádéra. A menet egy bő egyhetes rendezvénysorozatot zárt, amelyen belül a melegek, bi- és transszexuálisok álltak a figyelem középpontjában. Tehát nem csak egy egyszerű melegfelvonulásról volt szó.

Szombaton tehát kimentem én is bámészkodni. Volt szó ellentüntetésről, de aztán mégsem lett belőle semmi. Rohamrendőröket is mindhiába kerestem a szememmel, egyet sem láttam, sima uniformisba bújt rendőrt is csak elvétve párat - kivéve azokat, akik a Gay Rendőrök csoportban vettek részt a felvonuláson (igen aranyosak voltak).  A rendőrség szerint egyetlen embert sem kellett őrizetbe venni, az esemény nyugodtan zajlott le.

Százféle csoport vonult fel: a Swedish Leather Men szado-mazo klubtól elkezdve a fogászokon és a tűzoltókon keresztül az összes politikai pártig (a kereszténydemokraták kivételével) és a hadseregig mindenki képviselte magát. Sok magáncég dolgozói is részt vettek, valamint az egyházi alkalmazottak - lelkészek, kántorok - is. Különféle civil szervezeteket is láttam, pl. az állatvédőket és a allergiások egyesületét. Egyszóval össznépi megmozdulás volt. Konszolidált civilruhás felvonuló és menyasszonyi ruhában éneklő diva egyaránt látható volt. A hangulat utcabálos volt, a menet végén dübörgő diszkózenét játszó szervezőstábos teherautóból megafonon biztatták a bámészkodókat, hogy tartsanak a menettel és vonuljanak ők is a végén. Az idei felvonulásról még nem találtam statisztikákat, csak annyit, hogy a tavalyinál is nagyobb volt – a 2007-es parádén 50.000 felvonuló és csaknem félmillió néző volt jelen.

Olvastam a GayBears blogon, hogy a budapesti parádé belső konfliktusokba fulladt és a rossz szervezés megbélyegezte az egészet. Utánanéztem, errefelé hogy csinálják. Persze Svédországban hosszabb hagyománya van a Pride szervezésnek, mivel az idén vonultak tizedszer. A Stockholm Pride nevű nonprofit szervezet mintegy 200 tagot számlál, akik főállásban végzik az éves fesztivál szervezését, lebonyolítását. Az idei rendezvénysorozatra olyan szponzorokat sikerült szerződtetniük, mint az SL (a stockholmi BKV), a KLM légitársaság, Stockholm önkormányzata, a Statoil olajtársaság és a város legnagyobb taxitársasága a Taxi Stockholm.  A tömegközlekedési vállalat például ingyen hetijegyet ajándékozott az összes szervezőnek és önkéntesnek.


10 comments:

 1. Köszi Rékuc, ez nagyon klassz fotósorozat lett, jól átjön a karneváli hangulat. Mennyivel jobb ez így, békésen és vidáman, mint ellenségeskedve... Ha véletlen lenne a héten Koppenhágában ilyesmi, azt majd megörökítem én. :)

  ReplyDelete
 2. Nem állom meg, és leírom, mit is gondolok erről.

  Így is lehetett volna itthon.
  Ahogy ez is mutatja, nem az a baj, ha valaki valamiben más. De nem hivalkodva és sértett fennségként kell azt hirdetni, mint ahogyazt itthon tették.
  (Pólóban és farmerban meleg vagyok táblával a kézben senki csőrét nem bökte volna.)
  Erről van egy viccem, ami kifejezi, milyen volt itt, és milyen NEM volt ott.

  Nyuszika tervezi, h elkéri a medvétől a rotáciuós kapát. Többször is elmegy a háza előtt, mégsem meri elkérni, mondván úgyse adja oda.
  Egy hét múlva becsönget a medvéhez, és közli vele, h "baszd meg medve miért nem adod kölcsön".

  Na ez volt nálunk és az volt nálatok.

  ReplyDelete
 3. Érdekes dolgot olvastam a Gay Bears blogon: a magyar Pride felvonulás állitólag kudarcba fulladt, mivel nem volt konszenzus a MLBT-szervezetek között (ez úgy hangzik, mint egy Subway szenya, közben pedig a Meleg, Leszbikus, Bi- és Transszexuális közösség röviditése) a szervezés mikéntjéről, nem hirdették meg egymás között, széthúzás, polémia volt... valahogy nagyon nem lepődtem meg rajta... egymás között se birnak összefogni, akkor a külvilágtól mit várnak?

  ReplyDelete
 4. sikeresember (törölt)05 August, 2008 00:02

  Szánalmasak és undorítóak,lehet inkább a természetellenes a megfelelő szó. Sajnos lassan itthon is "elfogadják" őket,pedig már unalmas amit csinálnak,kicsit Sajnálatra méltó emberek
  Én nem ellenzem a felvonulásukat, de az ellentüntetésnek is helye van ebben az esetben. Nem is értem miért vonulnak fel? Tudjuk hogy "vannak", ettől senkinek a véleménye nem változik, ez csak provokáció(legalábbis itthon egyértelmű a provokáció,egy "jól működő" demokráciában lehet más lenne a véleményünk,de itt még van az emberek egy részében erkölcs és konzi érték).
  Azért kíváncsi lennék mi történne itthon, ha ezek egy hétig vonulnának.
  (most gyorsan megnyomom a komment küldése gombot de látom előre a "védőket")
  Egy dolgot nem értek még:
  "egyházi alkalmazottak - lelkészek, kántorok "
  Mik vannak?Milyen egyház??

  ReplyDelete
 5. gergel: szerintem te vagy szánalmas és undoritó, remélem a szabad véleménynyilvánitásba ez is belefér :) vicces az ellentüntetés gondolata is, mivel ezek az emberek, akiket itt látsz, a szeretetet hirdeti, az ellentüntetők pedig a gyűlöletet és kirekesztést. Mindenki saját magát minősiti...
  Az erkölcs pedig kurvára nem azon múlik, hogy mennyire utasitod el a homoszexualitást. Avagy szerinted erkölcsös ember az, aki gyűlölködik a melegekkel, de csalja a feleségét? Vagy az adót? Ugyan menj már... a világ nem ennyire egyszerű, még akkor sem, ha te az vagy.
  És igen, egyházi alkalmazottak, a svéd lutheránus (evangélikus?) egyház lelkészei. Vannak közöttük melegek, leszbikusok. Ébresztő.

  ReplyDelete
 6. Apró helyesbítés: Svédországban nem lehet annyival régebbi hagyománya a Pride-szervezésnek, mivel én a pesti felvonuláson 2000-ben voltam először, és akkor már eléggé ismert, népszerű volt - nem vagyok benne biztos, de asszem, idén volt a tizenharmadik budapesti Pride. Csak azért tűnhet fiatalabbnak a rendezvény, mert igen sokáig semmi figyelmet nem kapott a mainstream médiától, és csak az utóbbi években vált ilyen össztársadalmi vitát kiváltó eseménnyé.

  Ami pedig a résztvevők összetételét (Bandeenator szerint) illeti: Magyarországon is az utcai, max. bulizós ruhába öltözöttek alkották a többséget, és az idei az elmúlt évek "legvisszafogottabb" pride-ja volt. Csak ugye Rékuc azt fotózta, amit látott, a magyar média olyan, hogy ha felvonulna 5000 öltönyös meleg és 5000 kiskosztümös leszbi, meg 1 tollboás traveszti és az az idióta "emmavagyok", akkor őket mutatnák, a homofóbok pedig rájuk mutogatnának egy évig. A fanyalgók is találnának kifogást, pl. GayBears-ék azért panaszkodnának, hogy túl sok a nyunyó és túl kevés a maci, és hogy ezért ők ki vannak rekesztve.
  Mellesleg ezért is értelmetlen az, amit a fanyalgók javasolnak, hogy tegyük visszafogottabbá az egészet. Két okból is:
  1. ha megszabjuk, hogy ki állhat be a menetbe és ki nem, az az egésznek a hangulatát öli meg.
  2. akármit teszünk, mindig lesznek, akiknek nem vagyunk _elég_ visszafogottabb. Kíváncsi volnék pl., hogy a Magnum szauna kinek ártott, miért kellett megmolotovozni?

  Mellesleg az utóbbi két Pride eseményei nem valami buziellenes mozgalom erősödését mutatják, a magyar társadalomból _mindenfajta_ tolerancia kiveszőben van. Pl. ha már felvonulás, emlékszünk arra, amikor az első Critical Mass-ek idején Boros és Bochkor azzal viccelődött, hogy nyakmagasságban egy drótot kéne kifeszíteni a biciklistáknak? Merthogy feltartják az autósokat.
  Ez a fajta gondolkodás nem veszett ki az autósokból (elég csak az autozz.blog.hu -t olvasgatni), csak épp a CM túlságosan nagy tömegrendezvény lett, és túl erős az image-e. De csak alkalom kérdése, hogy mikor jön létre egy másik mozgalom, akinek valamely más társadalmi csoport boldogsága szúrja nagyon a szemét. Szóval sose örüljünk, hogy a tojásdobálás meg a molotovkoktél belépett a társadalmi vita eszköztárába, mert nem tudhatjuk, mikor kerülünk mi is sorra.

  Ja, és még valami, az idei pesti felvonuláson is volt pap, az Öt Kenyér meleg keresztény közösség alapítója.

  ReplyDelete
 7. Igazából nekem sem világos, miért vonulnak a melegek, és miért is "pride" mindez.

  Amire viszont nincs mentség: a randalírozó, dobáló huligánokra nincs szükség sem itthon, sem máshol. Elgondolkodtató, hogy miért érzi provokációnak a budapesti felvonulást a hazai nagyközönség (egy része), és miért nem érzi ugyanezt a stockholmi.

  ReplyDelete
 8. Szia Rékuc!

  Most találtam rá a blogodra és szeretném Veled felvenni a kapcsolatot. Célja egy kis információkérés lenne.
  Kerestem az e-mail címedet, de nem talátam.
  Címem: tigris-@freemail.hu (kötőjel kell)

  Ui. Fantasztikusan fotózol.

  Előre is köszönöm
  Gabi

  ReplyDelete
 9. nemtom h itthon hány szponzora lenne a pridenak, ha egyáltalán keresnének... szerintem semennyi. miért?
  mert magyarországon ha bevállalja egy cég/szervezet h támogatja a melegeket, jön a "magyarok nyilai" és szépen dobálja a molotovot. :S

  Egyébként az idei svéd pride hivatalos dala: BWO- Bells of freedom
  www.youtube.com/watch?v=3NHUnLVrNUM

  ReplyDelete
 10. Ez a Pride azért közel sem az a rettenet, amit nálunk szoktak előadni...

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!