Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, August 4, 2008

Stockholm Pride 2008 - a fotók

Stockholm Pride

Szombaton én is kiálltam a bámészkodók közé megnézni a stockholmi melegfelvonulást. Irtó jó buli volt, remek hangulat, sok jófej ember, jó zenék a kamionokon, tehát nagyon pozitiv élmény volt.

Előkészület
A parádé remek alkalom volt arra, hogy kipróbálhassam magam riportfotósként is. Mivel a nagylátómat (Sigma 18-50/f3.5-5.6) fakó szinei és alacsony kontrasztja, szegényes bokeh-je miatt nem igazán kedvelem, kicsit hagyománytörő módon az 50/1.8 társaságában indultam el. Ez az enyhe tele kicsit megneheziti az eseményfotózást, hiszen az izgő-mozgó felvonulókat fotózva kevés idő marad komponálásra. De reméltem, hogy a fényerő velem lesz és beválik a kis ötvenes.
Bizony sok volt a rontott fotó, ahonnan kilógott ez-az, és ahonnan pont kilépett a főszereplő, mire exponáltam. De lett pár jól sikerült is, ahol kimondottan örültem a nagy fényerő és nagy fókusztáv miatt létrejött bokeh-nek.

Technika
Az ISO 400, a fényerő 3.5 volt, ez lehtővé tette az 1/800 vagy még gyorsabb záridőt. Talán ennek köszönhető, hogy a képminőség soha nem látott lett, még soha nem sikerült ilyen karcolósan éles fotókat készitenem. 100% méretben is éles, részletes minden - ez talán a rövid záridő és az ideálisnak mondható, szórt fénynek köszönhető. Szerencsére nem sütött a nap, szemerkélt az eső.
Mindenesetre megnőtt a tiszteletem a riportfotósok iránt, hiszen egy éles eseményről nehéz jó fotókat lőni. Ez a menet aránylag lassú is volt, kényelmes sétatempóban haladtak el az emberek, némelyikük meg is állt pózolni a kamerának. Egy pörgősebb eseményen biztosan elvéreznék és egyetlen értékelhető kép nélkül térnék haza!
Ha valakinek vannak tippjei eseményfotózásra, szivesen várom - mire érdemes odafigyelni, mi az ideális felszerelés, stb.

Utómunka

Ami az utómunkát illeti, próbáltam igazi riportfotósként viselkedni és nem belenyúlni a képekbe :) itt-ott vágáson kivül nincs rajtuk utómunka, de a legtöbb képnél vágásra sem volt szükség - ezt szeretem az 50/1.8-ban.
A végeredménnyel nem voltam elégedetlen - 160 fotóból bő 80-at tartottam meg, ami számomra egész jó arány.

Végül
Mivel általában kerülöm a tömeget és inkább a nyugodt táj- és természetfotózásban lelem örömömet, meglepődtem, hogy mennyire jól éreztem magam ezen a rendezvényen. Ezen felbátorodva ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki magát egy ilyen eseményen, nagyon jó érzés - ha nem is jól, de átlagosan - sikerült fotókkal hazatérni egy ilyen éles helyzetről, ahol a lélekjelenlét és a gyors tüzelés miatt nehéz elkapni a jó pillanatokat.

Galéria


10 comments:

 1. Jók a képek és elég bátor dolog volt egy fix 50-essel belevágni.Biztos sokat szaladgálhattál,hogy közel kerülj egy-egy témához.Minden elismerésem!
  Ami a rendezvényt illeti,feltűnő,hogy sehol egy tojáshéj vagy dobálózó-ordítozó idióta.Mindenki vidám és ünnepel.Hát igen,más kultúra,más kultúráltsági nívó...

  ReplyDelete
 2. szerintem is ügyesen helyt álltál, némelyik kép egészen kiváló, gratula! :) fix obival ennyire rajta maradni a témán kemény dió lehet, gondolom néhol nem sajnáltad a vágást. tanácsot sajna nem tudok adni, mert személy szerint utálok tömegben fotózni. gondolkozni, komponálni abszolut nincs idő, állandó veszélyben a felszerelés, az egész olyan, mint ha háborúban lenne az ember. főleg, ha megkezdődik az oszlatás...
  keep up!

  ReplyDelete
 3. gery: Szerintem ezen a feszten nem volt oszlatás.

  rékuci: Nem vagyok biztos benne, hogy nem jártál volna jobban a nagylátószöggel. Tömeget közelről kifejezetten érdemes úgy fotózni, így érzékeltetheted a sokszínűségét és azt, hogy sokan vannak. A portrézásra viszont szerintem kevés kicsit az 50mm pont azért, mert nem tudsz elég közel menni, illetve nem tudsz vele úgy fotózni, hogy ne vond magadra a figyelmet. Ilyen fesztiválokon én 70-300-as objektívet használok, hogy "természetfotósként" mutathassak be embereket, érzelmeket.

  ReplyDelete
 4. Nekem pedig kifejezetten z tetszik, hogy egy ilyen kis telével készültek a fotók, mivel magam is imádom az ilyen "kiragadott" részleteket!

  ReplyDelete
 5. Ügyi. Egy jó fix ötvenessel bármit le lehet fotózni. A képek tényleg jók lettek, nekem az ordibátoros pasi nagyon bejön :-)

  luna69: Amúgy 2000-ben tök véletlenül Londonban futottam bele az első ilyen rendezvénybe és feltünő volt, hogy senki sem akarta vérbe folytani. Ez arrafelé nem divat.

  ReplyDelete
 6. Az ilyen akciókra nekem legjobban a tele és a széles látószög szokott bevállni, 50-essel nem tudom elkébzelni. Ha már fix obival kellene megoldanom, akkor a 35/2-est választanám. :)

  Amúgy erről jut eszmbe Kiss Ádám stand up komedista egyik fellépéspnek részlete: "Ne dobád a buzit!"
  Ajánlom mindenkinek megnézni, fent van YouTube-on. :)

  ReplyDelete
 7. Ez az igazi fotozas. Egy darab fix 50es obival nekivagni. Elnezve ezeket a kepeket egyre erosebb a kisertes, hogy legyen meg a 77es 1.8as fix obim :) Mas nem is kell :D

  ReplyDelete
 8. Az otvenes nekem is a kedvencem, pedig objektivekben nem szenvedek hianyt. Egy tomegben bent lenni azert erdekes, mert nagyon gyors lesz minden egyhamar. Gyorsan kell loni, gyorsan kell komponalni, es reagalni a tortenesekre. Szemely szerint en pont a nyuzsit elvezem, es egy ilyen felvonulason, meg raadasul szeretik is a fotosokat az emberek, ha nincs akadalya, szerintem jo dolog kozel menni. Az otvenes latoszoge tenyleg nem a legjobb egy szorzos vazon, de ez van, ezt kell szeretni! :)

  Tetszik a blogod, a Goldenblog oldalon talaltam ra a linket, es ugy latom vannak kozos olvasoink is (dincsi, e1). Ajanlhatlak a blogomon? (fiatalriporter.blog.hu)

  ReplyDelete
 9. köszönöm, megtisztelsz ha ajánlasz (mindjárt kiteszlek téged is). Remélem, ez a blog nincs goldenblogon, ma tudtam meg hogy a Fikát is nevezte valaki és nagyon felháborodtam - egy blog nem arra való, hogy versenyezzünk vele, legalábbis én nem azért írom.

  e1:
  a 35 is jól hangzik, de én a bokeh-t féltem, mert minél nagybb a látószög, annál kisebb a bokeh... ha lett volna egy 105/1.8 sigmám, simán kiálltam volna azzal a parádéra :) tudom lökött vagyok :)

  ReplyDelete
 10. A bokeh miatt ne aggódj, van a 35-ösön is. :)
  Oké, nem 200/2, de csecse cucc portrékra így is.

  Véletlenszerűen válogaott képek ezrei ezzel az ojektívvel: www.pbase.com/cameras/nikon/35_2afd - elég csak frissíteni az oldalt.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!