Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, September 4, 2008

A fotópályázatokról

Aki szeret pályázni a fotóival, az szinte hetente talál újonnan induló fotópályázatokat, ahol megmérettetheti a fotóit. Vannak az egész nagyok, mint a Lumix és a National Geographic, de rengeteg a kisebb pályázat is, amelyeket például önkormányzatok, civil szervezetek és állami vagy magáncégek indítanak. A remek fotopalyazat.lap.hu oldalon mindig friss információt találunk az aktuálisan futó pályázatokról.

Amire érdemes odafigyelni

A pályázásnál két fő dologra érdemes figyelmet fordítani:

1. Feleljünk meg a kiírásnak
2. Egyetértünk a feltételekkel?

A kiírásban a feldolgozandó téma megnevezésén kívül olyan kikötések lehetnek, mint pl.
- A fotó technikai paraméterei: analóg/digitális, felbontás, méret, médium (CD, feltöltés, papírkép)
- Utómunka mennyisége: általában a fotó egészét érintő kisebb változtatások megengedettek: kontraszt, színek, stb.
- A fotós személyét érintő kikötések: életkor, lakhely, amatőr/profi

A pályázati kiírásban fontos elolvasni a feltételeket is. Milyen célból indul a pályázat? Mire szeretnék felhasználni a képeinket? Gyakori feltétel a beküldött képek (nem csak a nyertesek) korlátlan felhasználása reklámcélból, kiadványokhoz, weboldalakhoz.
A fenti információ a minimum, aminek a pályázati kiíráson szerepelnie kell, ehhez persze még millió speciális feltétel is kapcsolódhat – találkoztam már olyan pályázati kiírással is, ahol csakis hátrányos helyzetű fotósok képeit várták. Általában egy kapcsolattartó személy elérhetőségét is közlik, aki választ adhat az esetleges kérdésekre, pontosításokra.

Néha felmerül a kérdés, hogy én nem pályázok? A válasz erre mindig: nem. Számomra a fotózás egy olyan tevékenység, amely szinte terápiás jó hatással van rám. Ezért szeretném minden versengéstől és megmérettetéstől távoltartani a képeimet. Saját magammal versenyzek: szeretném mindig felülmúlni, túlszárnyalni az eddigi teljesítményemet. Az, hogy mással összehasonlítva hol tartok – vajmi kevéssé érdekel. Sem relevánsnak, sem egészségesnek, sem objektíven megítélhetőnek nem tartom az ilyen viszonyítást.
Azonban készséggel elismerem, hogy ha valaki képes a helyén kezelni ezt a kérdést és nem omlik össze attól, hogy nem nyert, a pályázatokon való részvétel kitűnő lehetőség arra, hogy a fotóinkat, munkásságunkat megismerjék, képeinket a falon lássuk. Az egyik legjobb magyar amatőr természet- és makrófotós, Tóth Zsuzsanna mondta nekem egyszer: ’Ha a falra kerülök, az már jó, akkor már elégedett vagyok.’ Ez szerintem megszívlelendő és egészséges hozzáállás, amit csak ajánlani tudok mindenkinek, aki pályázásra adja fejét – és fotóit.4 comments:

 1. "Saját magammal versenyzek: szeretném mindig felülmúlni, túlszárnyalni az eddigi teljesítményemet. Az, hogy mással összehasonlítva hol tartok – vajmi kevéssé érdekel. Sem relevánsnak, sem egészségesnek, sem objektíven megítélhetőnek nem tartom az ilyen viszonyítást."

  Ez nagyon tetszik, nem fogalmazodott meg soha igy meg bennem, de tokeletesen egyetertek. Mas agyunk es szemunk van. Ha pedig versenyre kelsz valakivel szuksegszeruen utanozod a stilusat hogy osszehasonlithatot alkoss vele, ami pont a sajat stilusod kialakulasaban fog gatolni.

  ReplyDelete
 2. Sose tudtam, hogyan dől el valakiről, hogy amatőr vagy profi? A profik akik ebből élnek vagy akiknek papírjuk van róla, vagy akik annak vallják magukat? Gyakran olyan érzésem van a pályázatokkal kapcsolatban, hogy a nyertes - bár amatőr a verseny - kifejezetten profi. Ez olyankor különösen furcsa, amikor utána még interjút is olvasok vele. Vannak ilyen irányú tapasztalataitok?

  ReplyDelete
 3. hivatásos lúzer08 September, 2008 01:22

  Nyertem egy-két kisebb pályázaton, de sosem azt a következtetést vontam le belőle, hogy "fasza, most aztán mindenkinél jobb vagyok" - csupán egy visszajelzés, hogy jó az irány, amely felé haladok. Másoktól függetlenül.
  Különben is, a zsűritag is ember, egyéni ízléssel, ergo a helyezés - csakúgy, mint a művészet maga - itt sem egy objektív valami.
  Előfordult, hogy egy korábbi díjnyertes képemet egy másik pályázaton (lehetett korábbi nyertessel is indulni) kiszórták a legelső fordulóban. Ízlések és pofonok.
  És valóban, egy jó helyezés másodlagos előnyökkel is járhat (ismertség, ismeretség etc.).

  ReplyDelete
 4. Sziasztok!

  Azt szeretném tudni, hogy a Nikon 2008/2009-es fotópályázatának szabályzata megtalálható-e valahol magyarul. Szeretnék nevezni, de angolul sajnos ennyire nem tudok.
  Köszi a segítséget!

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!