Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, September 9, 2008

Mozaikfotó készítése

Pingutól kaptam a kérdést-postjavaslatot, ezúttal is köszönet érte.

Két vagy több fotót egymás mellé montírozni egy képen az egyik legegyszerűbb folyamat a Photoshopban, és a technika elsajátítása sok területen nagyon hasznos, én pl. sokat használom itt a blogban is, az előtte-utána jellegű képek bemutatására.
Kezdetnek nyissuk meg a felhasználni kívánt fotókat. Itt kettőt mutatok, de természetesen több képes mozaik esetén is ugyanez az eljárás. A példában a két kép egyforma méretű, ezt előzőleg érdemes ellenőrizni, hogy szép szimmetrikus eredményt kapjunk.

A két fotót egy közös alapra helyezzük. Ehhez nyissunk egy új dokumentumot (File > New...) és válasszuk ki a méretét. Én egyszerű A4 méretet szoktam választani, ez általában bőven sok és bátran lehet rajta kísérletezni és vagdosni.
Amikor megvan az új doksi és kényelmesen láthatóvá tettük az összes komponenst, válasszuk a Move Tool/Mozgató eszközt az eszközpalettán, kattintsunk a fotóra és egyszerűen húzzuk át a fehér munkalapra. A másikat is helyezzük mellé.

Ekkor az történik, hogy három réteget kapunk: a ’háttér’ a fehér munkalapunk, a ’réteg 1’ és ’réteg 2’ pedig a két fotónk. Ha mozgatni akarjuk valamelyik fotót a munkalapon, először jobb gombbal kattintsunk rá és válasszuk ki a rétegét, tehát hogy vele kívánunk foglalkozni. Így a Mozgató eszközzel tetszés szerinti helyre húzhatjuk a képet. Kapcsoljuk be a Rétegek ablakot, hogy könnyen nyomonkövessük, mi történik a képen (View > Layers, Nézet > Rétegek menüpont).

Egy hasznos segédeszköz a rács bekapcsolása, ez a View > Show > Grid (Nézet > Megjelenítés > Rács) menüpont alatt található.
Amikor nagyjából elégedettek vagyunk az összeállítással, vágjuk le a fölösleg nagy részét a munkalapról, de hagyjunk elegendő helyet a végső igazításhoz.
A munka elvégeztével olvasszuk egybe a rétegeket: Layers > Merge Layers/Flatten Image (Rétegek > Rétegek összeolvasztása). Vigyázat, ezután a képek már nem mozgathatók! A biztonság kedvéért én a többrétegű képről is készítek egy másolatot, amely a .psd kiterjesztést kapja.
Ha szöveggel is szeretnénk ellátni a képet, ezt a Text Tool segítségével tehetjük meg. Ezt kiválasztva egy kezdetleges szövegszerkesztő menü nyílik meg a photoshopban. A képre gépelt szöveg saját réteget alkot, amelyet a Mozgató eszközzel húzhatunk a helyére. A szöveg utólagos szerkesztéséhez is mindig válasszuk ki a Text Tool-t, így ismét be tudunk lépni a szövegbe.

A háttérszín is könnyen beállítható. Ehhez mindössze válasszuk ki a Bucket Fill (Kitöltés) eszközt  és a színkeverő mezőben állítsuk be a kívánt háttérszínt, majd a kis vödörrel kattintsunk egyet a háttérre (fontos, hogy előzőleg a munkalap rétege legyen aktív, módosítható réteg és ne valamelyik fotó). 


4 comments:

 1. Nagyon jó poszt, még sok ilyet :)

  És állati hogy látszik a képeken mit hallgattál posztírás közben :DD

  ReplyDelete
 2. Köszönöm szépen!!!
  Remélem lesz ma időm kipróbálni. :)

  ReplyDelete
 3. A kérdésem kissé kapcsolódik a posthoz: hogyan lehet olyan mozaik képet készíteni, amelyben a kép sok kis képből áll össze?
  Erre gondolok: www.inf.u-szeged.hu/~hpke/mozaik_small.jpg

  ReplyDelete
 4. Szia!
  Erre a feladatra mondjuk nem a ps a legalkalmasabb, ilyet sokkal egyszerűbb indesign-ban csinálni. (és ha utána képként akarod felhasználni, ott is lehet pl. jpg-et exprotálni).
  Persze PS-ben sem bonyolult feladat, az is igaz :) ...
  Profi fotósoknál is megfigyelhető, hogy beleesnek abba a hibába, hogy mindent ps-ben akrnak megoldani, még ha adott feladat igazából "kiadványszerkesztői" megoldást kívánna.
  Persze ott van az is a háttérben, hogy mondjuk esetleg hivatalosan is van ps-ük, míg id nincs...

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!