Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, October 9, 2008

Keresem az állam

Nővérlátogatáson vagyok Amerikában. Az alkalmat kihasználva néztünk nővéremnek is egy új fényképezőgépet. Kiemelt kérése volt, hogy a gép kicsi legyen, könnyen hordozható, zsebrevágható. A műszaki paraméterek közül leginkább a gyors bekapcsolás és shutterlag érdekelte - nagyon helyesen, hiszen két kisgyerek mellett fontos, hogy elkapja a legjobb pillanatokat.
Némi nézelődés és összehasonlitás után a Sony DSC-W300 -ra esett a választás. Papiron jónak tűnt, bár kicsit gyanakodva fogadtam a tényt, hogy több megapixelt pakoltak ebbe a gépbe, mint a Canon EOS 450D-be, de ha ez a divat, hát ez a divat, mit lehessen tenni?
Szót tett követett és a boltban megnézegettük a gépet. És itt esett le az állam. A kis masina úgy muzsikált, mint egy álom. Gyönyörű közelképek, csúcs élesség, és a legmegdöbbentőbb: egészen pofás bokeh a telezoom+tág rekesz használatakor! Úgy látom, nagyon sokat fejlődtek a kompaktok az utóbbi 2-3 évben, amig nem figyeltem őket. Bizony nem sok jót vártam egy ilyen pici fényképezőgéptől, de ez a masina a legfinnyásabb elvárásokat is felülmúlná.
Persze akár egy karácsonyfa, tele van mindenféle csilivili ficsörrel. Ma este pl. remekül szórakoztunk a mosolyfelismerő funkción, amely tényleg akkor kattintja el a gépet, amikor az alany elmosolyodik (szerencsére kikapcsolható). De nagyon hasznos pl. a témakövető sorozatlövés, amely meglepő gyorsasággal követ egy mozgó pl. embert és bizony legtöbbször eltalálja a helyes élességet. Valamiféle kompakt AI Servo fókusz dolog lehet. A lényeg, hogy nővérem, aki a kölköket akarja fényképezni, jól ellesz vele és a képek minőségére igazán nem lehet panasz, elsőosztályú az élesség, a felbontás, a fehéregyensúly - és a zajszint is teljesen elfogadható.2 comments:

  1. valami gond van a kommentjeimmel, hogy nem jelennek meg egyik poszt alatt sem?

    ReplyDelete
  2. most meg itt van? a fene se érti ezt :)

    ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!