Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, October 9, 2008

Könyvajánló

Magyarországon siralmasan rossz a fotóskönyv-választék. Ami nekem nagy segitség volt az alapok tisztázásában, az a National Geographic Fotóiskola: Tippek és Trükkök kötete volt, de ezenkivül nagyjából mindegyik fotóskönyv ugyanazt a néhány elcsépelt témát taglalja.
Akinek van lehetősége külföldről rendelni, annak tiszta szivből ajánlom a következő kötetet: Photo Idea Index. A szerző, Jim Krause, bevetette minden fotós, grafikus és dizájner tudását és érzékét, hogy egy igazán inspiráló, új gondolatokat ébresztő könyvet hozzon létre. Olvasás közben két dolog lett nagyon világos a számomra:
1. a könyv abszolút kezdőknek és a legfejlettebb haladóknak is egyaránt értékes
2. teljesen megváltoztatja a fotózásról kialakitott sablon gondolatainkat, új lehetőségeket mutat, felébreszti a kreativitást.

A könyv egyszerűen megtanit alkotni. Nem konkrét műszaki tippekkel, inkább irányadással, útmutatással vezet rá a képalkotás örömére. Nem folytatom a szócséplést, hiszen nem tudom leirni mindazt, amit máris profitáltam a könyvből. Aki teheti, feltétlenül szerezze be!18 comments:

 1. Tenyleg jo konyv lehet, mert a konyvtari peldanyt mar tobb, mint harom eve nem vitte valaki vissza...

  ReplyDelete
 2. Ezt most rendeltem meg: Freeman, John
  A fotózás kézikönyve bookline.hu/control/producthome?id=23290&type=22

  Ugye, nem volt rossz döntés?

  ReplyDelete
 3. Haladár Aladár (törölt)16 October, 2008 14:04

  Nem ismerem a könyvet, de nem szimpatikus számomra, ha az ember az ötleteit egy könyvből veszi. Szerintem akinek nincs ötlete, hogy mit fotózzon, az inkább ne fotózzon. Persze a flickr-haverokat el lehet kápráztatni az "érdekes" képekkel, de csak addig, amíg mindenki meg nem veszi a könyvet - vagy amíg meg nem unják a recept szerint készült érdekességeket.

  Sokan úgy akarnak egyéniségek lenni, hogy úgy öltözködnek, mint az egyéniségek - csak azt nem veszik észre, hogy pont a lényeg sikkad el így.

  Az mondjuk szimpatikus, hogy - az amazon vélemények szerint - arra buzdít, hogy az ember hordjon magával egy könnyű, olcsó gépet. Nem még egy "a képeimet ne merd kritizálni, mert egy tízkilós és egymillióba kerülő felszereléssel készítettem őket" könyv...

  ReplyDelete
 4. Haladár Aladár
  te szerintem nem ezt a postot olvastad :)

  ReplyDelete
 5. Haladár Aladár (törölt)17 October, 2008 19:13

  Rékuc,

  Mondom, nem ismerem a könyvet, de a címe nem túl bizalomgerjesztő.
  Mindenesetre várom azokat az új fotóidat, amelyek már a Krause-módszerrel készültek, és minden eddiginél kreatívabbak és alkotásosabbak :)

  (Remélem jelzed majd ezentúl, hogy a fotókat a régi, sablonos Rékuc készítette-e, vagy az új, kreatív Rékuc. Ez nyilván fontosabb paraméter lesz, mint a záridő vagy egyéb bohóságok...)

  ReplyDelete
 6. Aladár:
  nem egészen értem, mi ez a fene nagy agresszivitás (finoman jelezném, ezen a blogon nem túl nyerő). esetleg nézz bele a könyvbe és azután szóld le a magas lovadról.

  ReplyDelete
 7. Haladár Aladár (törölt)17 October, 2008 22:25

  Megnéztem a szerző weblapján a saját fotóit, és nagyon nem voltam elájulva.

  jimkrausedesign.com/

  A szokványos receptjeit meg tudnám fogalmazni néhány mondatban: például tartsd lehetőleg ferdén a kamerát, fotózz fura szögekből, használd szinte mindig ugyanazt a néhány photoshop-trükköt (erős vignette, szelektív színtelenítés ...) stb... Jól gondolom?

  A szokásos, úgymond "érdekes" képek, csak éppen nem érintenek meg egy csöppet sem. Most őszintén, te vágysz arra, hogy egy Krause-fotó lógjon a faladon?

  ReplyDelete
 8. Nem mondtam, hogy kötelező, hogy tetsszen a stilusa. Azt sem mondtam, hogy a képei tetszenek. Engem megihletett a könyv és továbbra sem értem a leszóló-beszóló hangnemet emiatt.
  A te fotóidat is szivesen megnézném, ha már ennyire lekezelően beszélsz más képeiről.

  ReplyDelete
 9. Haladár Aladár (törölt)17 October, 2008 23:02

  A hamis zenét az is kifogásolhatja, aki nem valami jó zenész. Amikor az ötödik ferdén tartott kamerás Krause-kép előkerült, akkor én azt éreztem, hogy unalmas, nem pedig azt, hogy hű de kreatív. Úgy érzem, jogom van ezt érezni, ez nem "lekezelés" vagy "agresszió", csupán egy tény...

  És azt is gondolom, hogy az ember olyantól tanuljon, akinek a képei megérintik, és ne olyantól, aki csak divatos vagy sikeres vagy el tudja adni magát. Én nem adtam tanácsot a képkészítéshez, így az én képeimhez semmi közöd :)

  ReplyDelete
 10. 'szerintem unalmasak a képei'
  'persze a flickr-haverokat el lehet kápráztatni az "érdekes" képekkel'

  valahogy a kettőnek nem ugyanaz a stilusa. Utoljára kértelek, hogy fogd vissza magad. Fikázásra van másik blogom is, itt elég volt belőled. És hát valahogy sejtettem, hogy nincs egyetlen vállalható fotód sem :o)

  ReplyDelete
 11. Haladár Aladár (törölt)17 October, 2008 23:30

  Remélem nem veszed fikázásnak, ha azt mondom, hogy szerintem túl érzékeny vagy a tiedtől eltérő véleményekre. Nem is rólad szólt a kifogásolt mondat, hanem rólam: csináltam én is "érdekes" képeket, megvolt a ferde kamera, meg az összes többi trükk, végül mégis úgy döntöttem, hogy nem érdemes kitenni őket.

  ReplyDelete
 12. Hát nekem még nem volt meg (abszolút nem is ezt tartom a könyv lényegének, ezért veszem rossz néven, hogy elolvasás nélkül fikázod), én görcsösen törekszem a szépre és izgalmas gondolatnak tartom egy rövid időre elszakadni ebből a megszokott kerékvágásomból, tökmindegy, milyen irányba.

  ReplyDelete
 13. Haladár Aladár (törölt)18 October, 2008 00:30

  Kerékvágásból elszakadni jó dolog. Picasso mondta egyszer, hogy az a festő, aki nem tud továbblépni, próbáljon átmenetileg bal kézzel festeni. Ugyanakkor Picasso sem attól lett híres, hogy felfedezte a balkezes festés trükkjét.

  Nem fikázni akartam a könyvet, csak kifejezni, hogy szkeptikus vagyok. És frusztrál, hogy itt Budapesten feltehetőleg nem tudok belenézni. Látatlanban meg nem fogom az internetről megrendelni. Remélem, vacak könyv, mert ha esetleg mégis jó, akkor hátrányban vagyok azokhoz képest, akik megvették...

  Nem lehetne, hogy Krause néhány útmutatását megoszd velünk?

  ReplyDelete
 14. Szivesen lefotóznék néhány oldalt, de az erőteljesen illegális :)

  ReplyDelete
 15. Haladár Aladár (törölt)18 October, 2008 00:48

  Hát, akkor nincs más lehetőség, mint hogy Krause útmutatásait különböző blogbejegyzésekben magyarul elénk tárod, mintha a te ötleteid lennének, azokkal az új fényképeiddel illusztrálva, amelyek az ő hatására születtek.

  A ferde kameraállásokból tudni fogjuk, hogy miről van szó :))

  ReplyDelete
 16. hivatásos lúzer18 October, 2008 18:00

  Rékuc
  Aladár gunyoros stílusban kezdett ugyan, amiért lehet nem szeretni, de én speciel nagyon is értem a kételyeit.

  ReplyDelete
 17. nemreg kezdtem el foglalkozni a temaval, de sajnos a NG konyv beszerezhetetlen. tudsz ajanlani hasonlót helyette? elore is kosz

  ReplyDelete
 18. .wackor

  Bevallom, az elhíresült NG tippek és trükkökkel nem találkoztam, De most itt van az NG újabb tippek és trükkök könyve, lehet az is van olyan jó. (Én ezt kaptam az asszonytól ajándékba) Nekem tetszik, persze ez nem jelenti azt, hogy jó is. Az alexandránál kapható, és most dec-ben ha az online boltjukban vásárolsz kapsz rá 20% kedvezményt is.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!