Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, October 7, 2008

Még egy kis Amerika

Ziebi-nek :)

Amit kedvelek Amerikában.... nos, a lista nagyon hosszú. De kiválogattam néhány apróságot az éttermek világából:

- Az éttermekben azonnal eléd tesznek egy tál rágcsát - pl. nachost, salsával. Ingyen.
- A jegestea valódi, főzött tea, cukor nélkül hozzák, tetszés szerint édesithető. Bármilyen üditőt azonnal (és ingyen) újratöltenek.
- A pincér érkezéskor bemutatkozik: 'Jóestét, xy vagyok és én fogok segiteni nektek ma este'
- A kiszolgálás személyes, mégsem tolakodó - nem csak elénkcsapják az ételt, hanem tényleg méltóan viselkednek ahhoz a szerephez, hogy ennivalót hoz neked.
- Gyerekeknek kérés nélkül kifestő lapokat és szines krétát adnak - természetesen ingyen.
- Az amerikai éttermek hiresek voltak a hatalmas adagjaikról - manapság a legtöbb helyen némileg csökkentették a nevetségesen nagy porciókat.


23 comments:

 1. Nos, ez számomra (egyenlőre röghözkötött magyarnak) elég furcsa, de becsülendő. De rögtön felmerül bennem a kérdés: Én azt hittem, a balti-államokban az ilyen kultúra még fejlettebb (pl Svédország, amiről vannak tapasztalataid :) ). Ott hogy megy ez?

  ReplyDelete
 2. Én most komolyan meghatódtam.... :)

  Ha magamhoz tértem reagálok hosszabban is, de most csak mosolygok :) És megyek fényképezni :)

  ReplyDelete
 3. Khm... :)

  Ezeket én is nagyon tudom értékelni, bár bevallom sok étteremben még nem jártunk :) Ás még csak véletlenül sem kezdem el felsorolni mit szeretek Amerikában, a lista folyamatosan bővül és megtekinthető a saltlakecity.blog.hu címen. :)

  ReplyDelete
 4. Na, mégy egy blog, amit nézhetek nap-mint nap! :)

  Első blikkre nagyon tetszik, Ziebi, ugyhogy köszönöm!
  Jó Amerikázást!

  Mikor jutottál ki oda, távol nyugatra?

  Navarot

  ReplyDelete
 5. Navarot :)

  Januárban jöttünk, azóta él a blog. :) Jó szórakozást :)

  //és lehet ám oda is kommentelni :)

  ReplyDelete
 6. Rékuc :)

  Eszembe jutott valami. Ott ahol te vagy ott lehet kapni maple candy-t? :)

  Én itt minden boltban körbekérdeztem ahol csak jártam, de néznek rám furán hogy mit akarok. Mondd hogy nem csak a Jóbarátok írói találták ki, és tényleg létezik, csak errefele nem ismerik... :)

  ReplyDelete
 7. hmm, megkérdezem :) elsősorban sógoromat, aki echte amerikai.

  ReplyDelete
 8. A maple sugar (candy) nem annyira nepszeru, mint a szirup. Vermontban es Kanadaban persze kaphato, de mashol legtobbszor csak furi specialitas. Minek is, ha nem lehet palacsintara tenni.

  ReplyDelete
 9. Rékuc, köszi :)

  csiga, köszi :)

  ReplyDelete
 10. Ziebinek:
  Igen, látom, hogy január óta vagytok kinn!
  Most először szépen elejétől-a legfrissebbekig elolvasom a blogodat...
  Üdv:

  ReplyDelete
 11. Ja, ez már Neked Rékuc:
  Tesco Classikus Cola van?
  (Ha nincs nem megyek oda :) )

  ReplyDelete
 12. Rékuc!

  Ha akarod törölj.:o)
  Annyi a különbség az ottani és a magyar vendéglátózás között, hogy nekik nem volt negyven évük olyan szemlélettel, hogy gyakorlatilag a bármit el lehetett adni a Balatonon az NDK-ból jött csoportoknak és a kulináris gyönyör csúcsát, a mai napig a félszáraz trappista sajt jelenti, a legtöbb átlagmagyar szemében. Remélem már nem igaz, de sokáig egy elavult ún. Venesz-féle "szakkönyv" volt a mértékadó a konyhaművészetben. Ez gyakorlatilag egy öreg szakács által megírt főzési tanácsadó fércelmény, amit, ha okosan forgat az ember ,korlátlan lehetőséget ad a lopásra és akkor még nem beszéltem a francia blokkról és barátairól. Visszakanyarodván a két ország közti eltéréshez, ott is lopnak a vendéglátósok, csak nem a vendégtől, mert az fizeti a cehhet, de azt is mondhatnám, hogy a főétel ( amit megrendelsz és kifizetsz) árában benne van a kifestő, a rágcsa és a felszolgáló mosolya. Mondhatnánk, hogy mindez parasztvakítás, de így Magyarországon hívják a kutúrált kiszolgálást, bár azért egyre több a kivétel.
  Dióhéjban ennyi. További jó nyaralást!

  ReplyDelete
 13. Csatlakozom, szerintem is sok helyen komoly javulás tapasztalható. Már a Balatonnál is vannak normális vendéglátósok, akik rájöttek, hogy a magyar vendég pénze is pénz, és ugyanúgy igényli a normális kiszolgálást. Pesten viszont még sok helyen megy a lehúzás, mert ha a kedves vendég nem jön többet, majd jön helyette másik.

  Ami az amerikai vendéglőket illeti:

  - rágcsálók: nem tudom, mi az a nachos meg a többi, amit írtál, de jellemzően nem rágcsálóval akarok jóllakni, hanem a főétellel. Persze egy sörözőben sörkorcsolyának jól jön a pogácsa, sósropi, de ebéd előtt nem igénylem.

  - a tea, üdítő ingyenességét illetően ugyanaz lehet a helyzet, mint az egységárért bármit fogyasztós vagy a svédasztalos étkezések. Benne van az árban, és úgy, hogy tudják, a többség nem tud annyit fogyasztani, amennyit kifizetett, a néhány nagyétkű meg szintén bele van kalkulálva.

  - a pincér neve sem biztos, hogy érdekel, elég, ha ott van, amikor kell. Ez utóbbival azért nálunk még bőven vannak bajok.

  - gyerekem még nincs, da anno gyerekkerunkban akár étteremben, akár otthon ebéd közben firkálni akartunk volna, valószínűleg kaptunk volna egy maflást. Európában van egy asztali viselkedéskultúra, amit gyerekkorban illik elsajátítani.

  - az adagok terén (főleg vidéken) nincs mit szégyenkezni. Tegnap Pécsett egy városszéli kis vendéglőben akkora adag tárkonyos ragulevest kaptam, hogy egy kisebb hadseregnek elég lett volna. Mindjárt szóltam is, hogy a főételből fél adagot hozzanak, különben vacsora lesz az ebédből :-)

  ReplyDelete
 14. Srácok, a poszt nem arról szólt, (legalábbis nekem nem) hogy bezzeg itt milyen hiperszuper tuti dolog az étterem és minden móka és kacagás :) Egyszerűen ezek apró dolgok amiket szeretünk itt. :)

  És igen, vannak Magyarországon is olyan éttermek ahol már működnek ezek, ahol a vendég az első, és nem csak vidéken, hanem Budapesten is. Vissza is jár a család sátoros ünnepekkor.

  Rágcsa: ezek inkább olyan előétel szerűségek, és nem annyi hogy utána ne tudnál enni. Én pl. a salsától még éhesebb leszek :)

  Üdítő: lehet hogy igazad van, viszont én személy szerint nagyon tudom értékelni, hogy ha nem elég a pohár limonádé amit veszek az ebédem mellé, akkor van lehetőségem utántölteni. Nem tudom Rékucék fele mi a szokás, de pl. a finom jeges víz az sok helyen ingyen van. Apróság, de jó érzés hogy nem ezen spórolnak.

  Pincér: a neve engem se érdekel, nem is fogok rá emlékezni, de megadja az alaphangot ha bemutatkozik. Mondjuk ezt élőben csak egy kiránduláson tapasztaltam, nem pincérrel hanem idegenvezetővel. Azzal kezdte hogy bemutatkozott, és utána a kis csoport minden tagja megmondta a nevét és hogy honnan jött. Én sem hittem volna, de teljesen más volt így a túra hangulata. :) Otthoni pincérekkel a tapasztalatom vegyes...de nem látom tragikusnak a helyzetet .:)

  Gyerek: ezt azért mondod mert még nincs gyereked :) A kölkök legjobban a szülők példájából tanulnak, nem abból ha adnak nekik egy maflást. :)Gondolom a papírt azért adják hogy kevesebb legyen a hisztizős, hangoskodó gyerek. Mert bizony van hogy hisztiznek a legjobb nevelés ellenére is.
  (ok, bevallom, nekem sincs még gyerekem,, de remek elméleteim vannak ám :DD )

  Adagokkal tényleg nincs baj otthon :) És itt sem :)

  ReplyDelete
 15. Kiegészítés az üdítős ponthoz:
  - nem vizezik a kólát! :) Sajnos az utóbbi időben Bp-en már nem mertem sehol gépi kólát kérni... :(
  -az utántöltős játék a legutolsó kis gyorséttermekben is működik.

  ReplyDelete
 16. Ziebi, a maflást csak a drámai hangulat fokozásaképp írtam :-)

  Engem sem vertek a szüleim, és én sem szándékozom veréssel gyereket nevelni (ettől még egy-egy bizonyos helyzetben lezavart maflás a megfelelő időben elejét veheti nagyobb bajnak, de ez tényleg helyzet- és gyerekfüggő).

  Egyébként nincs hisztis gyerek, csak béna szülő. Megfelelő családi háttérrel és neveléssel a legaktívabb gyerek is kezelhető.

  (OFF: én a salsáról mint táncról már hallottam, de előételként még nem. Mi ez, van-e magyar neve?)

  ReplyDelete
 17. nyelv-ész: igen, végülis mindent le lehet fitymálni, hogy nem is olyan nagy szám, meg nincs rá szükség... de ezek a dolgok, amelyeket leirtam, együttvéve egy sokkal kellemesebb vacsora élményét adják, mint pl, magyarországon a legpuccosabb helyeken is, ahol a pincér undorral csapja eléd a tányért és eszébe sincs felajánlani, hogy frissen őrölt borsot szór a salátádra... igenis aranyos, hogy bemutatkoznak, meg a kajára várva is jólesik elropogtatni egy kis nachost salsával (ami egy darabos, zöldségekkel teli chilis-paradicsomos mártás). És nyilván nincs gyereked, máskülönben nem mondanád, hogy hiábavaló a rajzoló papir a kölköknek. A nővérem ugyanis időtlen idők óta nem tudott békességben elfogyasztani egy vacsorát, mert hol az egyiket kell etetni, hol a másikat nógatni, hogy egyen, vagy terelgetni hogy ne mászkáljon el... és nem gondolnám, hogy különösebben béna szülő, csak egy 2.5 éves gyerek már csak ilyen, hogy izeg-mozog, állandóan figyelni kell, és ilyenkor bizony ójl jön, ha lekötik a figyelmét valamivel, hogy havonta egyszer anyuci is tudjon enni egy jót.

  ReplyDelete
 18. "Egyébként nincs hisztis gyerek, csak béna szülő. "

  Már bocsánat, de muhahaaaaaa :)))))

  "Megfelelő családi háttérrel és neveléssel a legaktívabb gyerek is kezelhető."

  Pl. úgy hogy adnak neki elfoglaltságot, amíg a szülők esznek pár falatot :)

  ReplyDelete
 19. Szó sincs fitymálásról, csak nálunk más a módi. És sok helyen Magyarországon is udvarias a kiszolgálás, és figyelnek a vendégre. Még ha nem is várjuk el tőlük, hogy bemutatkozzanak.

  (A chilit meg nem bírja a gyomrom, úgyhogy erre a szolgáltatásra végképp nem vágyom.)

  ReplyDelete
 20. Az meg bizonyára az én egyéni heppem, hogy utálom, ha ebédnél körülöttem sürgölődnek. Hogy helyettem borsozza a pincér az ételt, az módfelett idegesítene, és udvariasan, de határozottan elhajtanám őkelmét.

  ReplyDelete
 21. Én sem várom el hogy bemutatkozzanak, de jópofának találom. :) Amúgy azt látom hogy itt ez a módi, ma pl. orvosnál voltunk, és a doki is azzal kezdte. :)

  Egyszer voltam otthon egy olyan étteremben ahol folyton körülöttünk ugráltak, na az engem is zavart, szóval átérzem mire gondolsz :)

  ReplyDelete
 22. MIKOR LESZ MÁR MEGIN POSZT????(Toporzékol, és dühösen csapkodja az aztalt :D)

  ReplyDelete
 23. jack_the_lad11 May, 2009 13:25

  nyelvesz, szerintem nincs igazad abban amit irsz, plane amikor arrol beszelsz, hogy az extra szolgaltatasok bekerulnek a kaja araba...az usaban olcsobban megebedelsz manapsag mint magyarorszagon, es ( tisztelet a kivetelnek ) a kiszolgalas sokkal jobb

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!