Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Friday, November 21, 2008

Amikor főztek nekem

Kicsit elkanyarodva a gyerekkortól (hamarosan lesz visszakanyar) hirtelen eszembejutott az az emlékezetes alkalom, amikor akkori kedvesem meglepetés gyanánt főzött nekem vacsorát. Akkoriban angoltanárként dolgoztam cégeknél, és valahol az istenhátamögött, Kőbányán tartottam épp órát. Ő hamarabb hazaért és nekilátott az ételnek.
Épp befejeztük az angolt a srácokkal, pakoltam el a könyveimet, amikor megcsörrent a telefonom. G. volt az, a párom.
- Figyi, ha hazajössz, ne ijedj meg a szagtól, jó? Már szellőztetek.
Ettől a mondattól rögtön megnyugodtam, képzelheti a nyájas olvasó. Végül hazaértem és kiderült, mi történt. G. csirkét sütött, és mellé rizst akart főzni. Sima zacskós rizst. Elolvasta a dobozon lévő utasitásokat, és ezeket követve két zacskó rizst feltett főni egy kis sóval és össz vissz 3dl vizzel. A drágám ugyanis valamiért 1.5 deci vizet olvasott zacskónként, mint helyes vizmennyiséget a főzéshez. Szóval feltette főni a két zacskó rizst, annyi vizben, amennyi még csak el sem lepte a zacskókat (hogy ez hogy nem tűnt fel neki, máig rejtély), és bement a szobába tévézni.
Sűrű fekete füstre rohant ki: a pár kortynyi viz pillanatok alatt elpárolgott (fogadjunk, hogy fedőt sem tett rá?) és a műanyag zacskó szépen ráolvadt a lábas aljára, gyönyörűen bevonva a rizsszemeket is.
Szerencsére tél volt, hideg, a nagy nyitott ablakokon hamar kiment a füst. És G. becsületére váljék, hogy mire hazaértem, a leégett lábas elmosogatva diszelgett a szekrényben és egy másikban már rotyogott a tűzhelyen az új adag rizs. És a sült csirke mennyei volt.11 comments:

 1. hát ez cuki volt!:D:D:D
  nálam a tejberizs a mumus, egy tejberizs egy minusz lábos.
  Milyen drága pasi ez, remélem nem haragudtál rá!

  ReplyDelete
 2. feltételes reflex21 November, 2008 14:10

  én megdicsértem volna akkor is, ha még nem sikerült volna elmosogatni a lábost :)

  amúgy életem első krumplifőzésére emlékeztet: Anyám megkért, hogy tegyek oda krumplit főni, héjában(tehát még hámozni se kellett!) Odatettem, és spuri vissza olvasni, a lakás másik végébe. Nem tudom, mennyi idő elteltével csak az tűnt fel, hogy de besötétedett, lámpát kéne gyújtani. Pár másodperc múlva esett le, hogy ez bizony sűrű, gomolygó füst. A víz nélkül odatett krumpli a fazékkal örökre összeragadva került a szemétbe.
  A vízzel azóta is gondom van, volt már direkt olyan kávéfőzőm is, ami kikapcsolt, ha elfelejtettem vizett tölteni bele. De ittam már "gyengére sikerült" kávét is, csak a végefelé esett le, hogy amit kortyolgatok, az forró víz:)))) Sose voltam egy házias típus, na:) Bár állítólag inkább csak szórakozott vagyok.

  ReplyDelete
 3. Ez (is) nagyon aranyos történet :))))))

  ReplyDelete
 4. Nekem egyszer a tesóm (szőke nő) volt jó fej és próbált valami kaját készíteni. Talált valami használt olajat a kamrában (spájz) egy tepsiben, gondolta az pont jó lesz, majd ebbe belerakta a húst és elkezdte sütni. Hát az olaj már régi volt és avas, ráadásul korábban halat sütöttek benne, úgyhogy penetráns hal íze volt. Ebben sült a hús, de nem akárhogy: NAGY LÁNGON. Így sikerült a hús külsejét szépen megégetni, a belseje meg nyers maradt. Valahogy letömtem a cuccot, mert nagyon éhes voltam, de életemben nem voltam olyan rosszul, mint utána.

  ReplyDelete
 5. De kellemes egy blog, jót, hogy idetalátam :)

  ReplyDelete
 6. feltételes reflex22 November, 2008 16:54

  Géza, ez hősies és szép dolog volt tőled.

  ReplyDelete
 7. akkor én büszke lehetek,mert égettem már el teát :D,a mirelit pizza is rendszeresen a sütőben ég agyon

  ReplyDelete
 8. feltételes reflex23 November, 2008 20:28

  "akkor én büszke lehetek,mert égettem már el teát"

  Első díj, überelhetetlen!:D elképzelni nem tudom...

  ReplyDelete
 9. Prinzessin Erbsen (törölt)26 November, 2008 19:45

  a labast nyugodtan dobja ki, ha nem akar meg több kellemetlenseget maganak, ugyanis ezeknek az alattomos dögöknek az a szokasuk, ha egyszer leeg bennük valami, hiaba sikalod ki teljesen fenyesre ezutan mindig minden oda fog benne egni, es azt gondolja hogy ö a hibas, pedig nem
  esetleg a furogepre szerelt drotkefe adapterrel lehet vele segiteni, de igy sem josolok a labasnak szep jövöt
  ha nagyon takarekos hasznalja csak vizforralasra

  ReplyDelete
 10. Prinzessin Erbsen (törölt)26 November, 2008 19:47

  ide kivankozik egy regi vicc:
  ferj a felesegenek vacsora közben:
  Mivel töltötted meg a csirket dragam?
  nem kellett megtölteni, hisz nem volt belül üres

  ReplyDelete
 11. Egy haverom mamája,ki tudja miért, nyitott edényben hagyta a mézet, ami teljesen megfehéredett. Éhesek voltunk, sütöttünk rántottát. A zsírnak nézett mézzel...

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!