Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Friday, November 28, 2008

Fotóink a Youtube-on - felhívás

Kedves fotóstársak!

Ma teljesen véletlenül böngészve a youtube-on ráakadtam erre a videóra, amely szép magyarországi tájakat vonultat fel. A képeket nézve több fotót is találtam flickr társaktól, gyanithatóan a teljes anyag innen származik.
Többek között Virgonc egy szép infra fotója tűnik fel 2:04-kor, valamint tőlem egy Bazilika 6:44-kor és egy Péteri horgásztó 7:15-kor.
A feltöltőnek irtam egy üzenetet és megkértem, hogy az összes kép tulajdonosát tüntesse fel a video alatt - szerintem ez a legkevesebb, amit megtehet, ha használja a képeinket.
Kérlek benneteket, nézzétek meg a videot és ha olyan képet találtok, amelynek ismeritek a készitőjét, értesitsétek a fotóst, hogy kint van egy vagy több képe. Segitsünk egymásnak!

[Update]
A Pixinfo blog egy új bejegyzésben emliti meg ezt a postot, ezt a problémát, és egy jó tipped ad a Lightroomban történő vizjel készitésére.45 comments:

 1. Köszönöm szépen Réka hogy felhívtad rá a figyelmemet!! Nagyon el vagyok keseredve. Az még egy dolog hogy csinál valaki egy ??szép?? magyarországot hirdető összeállitást. De mégiscsak én autokáztam le Dégre nyáron a verőfényes 50fokban a kis infra cuccommal, cipeltem az állványt és fotóztam a tűző napon ezekzért az infrákért. Az a minimum hogy engem veregessenek hátba hogy szépet csináltam és ne őt. Nem is az anyagiakról van szó.. de igazán odairhatta volna a képekhez hogy ki a készítő.. ha már a tudtomon kívül használta fel :(

  ReplyDelete
 2. S kaptál választ a feltöltőtől?

  ReplyDelete
 3. Virgonc: igen az a minimum, hogy kiteszi a fotósok listáját, linkekkel... tök sok komment a video alatt dicsérte a képeket.
  phaidros: frászt.

  ReplyDelete
 4. Tojjon sünt tüskékkel előre. :(

  ReplyDelete
 5. báró Csekonics28 November, 2008 14:49

  Hát, ha nem is jön válasz, akkor lehet hogy inkább valami adminnak kell írni, hogy törölje a videót és kész...
  Az a _minimum_ hogy kiírja, kinek (kiknek) a képeiből ollózta össze. (Még ha a képek videóvá fűzése ugyan jelent is némi saját munkát, még egy nyamvadt szakdolgozat megírása is megköveteli hogy megjelölje a forrást.)
  Ha pénzt is keres a dologgal, akkor viszont már illendő valamiféle honoráriumról is beszélni.
  Szerintem.

  ReplyDelete
 6. Végül is a képek sem jelentenek kivételt…
  Film, zene, programok…
  Mind könnyen beszerezhető, letölthető, lopható…
  Nincs megoldás és nem is lesz soha…
  Az ingyennel nem lehet versenyezni…
  Sajnos ez van volt és lesz…
  :(

  ReplyDelete
 7. VF
  nekem nem is az a bajom, hogy ingyen - meg szerintem a többi fotósnak sem. Vigye el a cica azt a jelképes összeget, amit egy ilyesmiért el lehetne kérni, nem kell! A piblicitás viszont, illetve a gesztus, hogy a fotósok nevét és linkjét kiteszik a video alá, sokkal többet ér. És én csak ennyit szeretnék, mindig. Itt nem is keres pénzt az illető a videoval, hobbiból csinálja, ahogy mi is a képeinket. De ez nem azt jelenti, hogy név nélkül illik megjeleniteni akárhol.
  A technocratival rá lehet keresni, hogy milyen blogokban szerepelnek fotőid. Évente egyszer-kétszer megteszem és tökre örülök, mert a legtöbb blogon ilyen vagy hasonló aláirással szerepelnek a fotóim: 'ezt a képet szefi készitette, itt a galériája'
  ennek mindig tökre örülök és eszembe se jutna hőzöngeni, hogy miért használja a képemet. Hiszen ennyi ingyenreklámmal én csak jól járok!

  ReplyDelete
 8. Másik két videóját is nézzétek meg, hasonszőr:
  www.youtube.com/watch?v=tXOO3H7Dr9s
  www.youtube.com/watch?v=tWX2TIK0CcU

  Láttam bennük egy pár ismerős képet a Flickr-ről.

  A legegyszerűbb módja a jelentésnek az adminok felé: Flag (videó alatt jobb oldalon) -> Infringes my rights -> Infringes my copyright

  ReplyDelete
 9. Nevetséges, hogy valaki gagyi minősgűre átkonvertálta a fotóitokat egy Magyarországot népszerűsítő videóba, s ezen hisztiztek.

  ReplyDelete
 10. szl1973 hozzászólása a legjobb példa arra, hogy itt egészen nagy tömegeknek nincs is fogalmuk arról, hogy milyen érzés ez. Kimenni valahová, esőben, hóban, szélben, sárban, tűző napon, éjszakában, hidegben, ridegben; állni hosszú percekig, néha órákig a megfelelő fényre várva; lőni egy sorozatot, melyből jó, ha két kép sikerül...
  Aztán ezt valaki -akár levélbélyeg méretűre- konvertálja, felhasználja, és vereti a mellét, hogy Ő!!! mekkora király.
  Pofátlan, gusztustalan, erkölcstelen, etikátlan...
  Meg kell keresni, szét kell ütni! Az ilyen másból úgysem ért. Nincs anyja és apja, akik a legelemibb dolgokra megtanították volna. Mondjuk arra, hogy "kérem szépen!; köszönöm!"

  ReplyDelete
 11. szirtesi úr csak irigy, amiért tőle nem szerepel fotó a videóban :D

  ReplyDelete
 12. én is találtam egyet a fotósokvilágáról.
  felvettem a kapcsolatot.
  Elképesztő.

  ReplyDelete
 13. Ejh, már megint ez a téma...
  edgarleo: nekem azt mondták egyszer, hogy a fotózás élvezet, és aki fotózik azért csinálja mert szereti megnyomni azt a gombot. Ha egy fotós előjön azzal hogy hajh micsoda tortúra volt a hobbiját űzni, akkor szerintem az ne űzze a hobbiját :)

  A videó értéket teremtett, sokakhoz eljuttatta gyönyörű képeiteket, akik amúgy nem látták volna őket. Ha a készítő összeírta volna egy listában kinek a képeit használja, még profibb lett volna, de így is köszönetet érdemel a munkáért, hiszen örömet okoz.

  ReplyDelete
 14. a_nick_mar_letezik29 November, 2008 15:06

  ESz-en is látszik, hogy fogalma sincs arról miről is beszél, vagy ha tudja mit beszél, akkor elég elkeserítő!
  Lopok egy könyvet, átírom benne a kötőszavakat, majd kiadom saját néven, és értéket teremtettem! Nem plagizáltam! ÁHHH Dehogy! Teljesen jogszerűen jártam el!

  Neked élvezetet okozna, ha valaki ellopná azt, amit TE csináltál, és még csak oda sem írná? A beleegyezésről ne is beszéljünk!

  Maga a fotózás élvezet! Az már annyira nem, hogy sz@rrá ázol, meg megfagysz! :) Bár neked lehet örömet okoz! :)

  ReplyDelete
 15. a_nick_mar_letezik, az illető nem ellopta az eredeti képeket, s A3-as nyomatokban árulja, csak csinált egy Magyarországot népszerűsítő videót, amit több ezren megnéznek, s talán ellátogatnak hozzánk. Persze oda írhatta volna ki csinálta a képeket, de teljesen felesleges lenne leírni 100 nevet úgysem olvasná el senki szinte a youtube-on :)
  Jelszó önzetlenség, az illető ezzel nem károsított meg senkit, max a néhány ember híúságát :)

  ReplyDelete
 16. A videó alatt van egy olyan gomb, hogy flag -> select reason: infringes my rights -> infringes my copyright. Aki ;rintett kattintson. ;)

  ReplyDelete
 17. az a pár ezer ember aki megnézte azt a fantasztikus videot amibe felhasználták az én önzetlenül magyarországért odaadott fotómat, lehet hogy megnézte volna weboldalamat és érdeklődött volna a többi képem iránt is. Igenis jogom van ahhoz tudják kinek a képét nézték. Lehet fikázni a képet is meg a fotóst is meg azt is hogy biztos nem szeret fotózni (bár kétlem hogy ha utálnám akkor itt tartanék e).. de azért senki ne kérdőjelezze már meg azt hogy azt a képet tőlem ellopták! és hiába fantasztikusan jó szándékkal de az engedélyem nélkül használták fel. Majd ha jó szándékkal ellopom az autódat mert a nagyit hazaviszem vele mert esik a hó és szegény ne ázzon meg akkor kiváncsi vagyok hogy te azt autolopásnak minősited e...

  ReplyDelete
 18. Esz
  félre ne érts, nem akarok ezért pénzt (meg szerintem más sem) de azt igenis megkövetelem, hogy a nevemet, galériám linkjét tüntessék fel egy ilyen helyen. Ha 100 linket kell kitenni, akkor százat, ennyire azért legyünk már igényesek. Vagy legközelebb egy könyvben se legyenek források feltüntetve? Bocs, de ez nem így működik. Valszeg sosem jártál egyetemre, és nem tanultad meg, hogy a forrásmegjelölésnek igen szigorú szabályai vannak, és ezeket mindenhol illik betartani, a neten is.
  Valamint illene továbbá egy akár sablon üzentetet kiküldeni az érintetteknek, akár utólag is, hogy figyi felhasználtam a szép képeiteket ehhez és ehhez a vidhez, remélem nem baj.
  Hidd el, ilyen feltételek mellett egyetlenegy fotósnak sem volna ellenére a publikálás.

  ReplyDelete
 19. Ha az agyonfotosoppolt gagyikat nem tennéd letölthetővé a flickr-n, akkor nem hisztériáznál:-D

  ReplyDelete
 20. 'nem letölthető a flickr-en' ó eme bölcsesség morzsájáért már megérte élnem

  ReplyDelete
 21. Mindenféle címzés nélkül írom, hogy nem panasznak szántam a fenti írásomat. Elég furcsa ferdítés úgy beállítani ezt a dolgot, hogy ha szóvá teszem, hogy azzal MUNKA volt, akkor én azt nem élveztem. Erről szó nincsen!
  Száz példát írhatnék még, de aki nem érti, az nem is fogja soha!
  Most viszont címzek:
  szl1973... a legutóbbi hozzászólásod modortalan és stílustalan volt. Ez az egy mondat nem szólt másról, csak a saját életed kudarcáról. Tudom, hogy nehéz megbirkózni azzal, ha valamiben Te nem vagy jó, de ettől még nem kell legagyizni a másik alkotását. Ha Te annak tartod, az a szíved joga, bár nem is tudom, hogy honnan veszed ezt. Hiszen ha annyira gagyi, akkor rá se néztél volna, hiszen bántotta volna azt a rendkívül kritikus és érzékeny szemedet.
  Amúgy pedig mint érv is harmatgyenge volt. De azt hiszem, hogy Te is azokhoz az emberszabásúakhoz tartozol, akik 90-nel gyalogost gázolnak a zebrán, és még nekik áll feljebb.

  ReplyDelete
 22. edgarleo hagyd szegény szirtesi urat, ő ebben éli ki magát... már minden fotósoldalról sikerült kiutáltatnia magát, hát most itt próbálkozik. Én pedig hagyom, mert rendkívül szórakoztató :o)

  a flickr letöltésről még ennyit:
  Preventing people from downloading something also means that a transparent image will be positioned over the image on the main photo page, which is intended to discourage* people from right-clicking to save, or dragging the image on to their desktop.
  * By "discourage" we do mean simply "discourage". Please understand that if a photo can be viewed in a web browser, it can be downloaded. The transparent image overlaid on the photo will not keep your images safe from theft, and is intended only as a slight hindrance to downloading.

  na :D

  ReplyDelete
 23. jajj gyerekek szirtesivel ne is foglalkozzatok.. minden forumon végighányta már az összes képemet... most élvezkedik hogy van még forum ahol beszolhat.. ahol lehet már leblokkoltam mert annyira fáraszto a tehetségtelen kicsinyes kisemberek nyafogását hallgatni :)

  ReplyDelete
 24. hadd idézzem szirtesi úr korábbi véleményét a munkásságomról 'Tisztelem a munkádat, jó képeket készítesz.'

  Solymosi Réka, 2008-02-22 16:57:30 Középszerű
  A nézőpontválasztás nagyon átlagos lett, ezt látom a legnagyobb hibának. Az ablakokon beszűrődő fényekkel sokkal többet is lehetne kezdeni. Ez számomra kevéssel több egy túlságosan sötétre sikeredett dokumentunfotónál.

  Fotós válasza:
  Köszönöm. Tisztelem a munkádat, jó képeket készítesz. Érdekelne, hogy a beszűrődő fényeket milyen expozicióval tennéd látványossabbá. f/22 2" ISO 50 volt az expozició a dinamika érzékeltetése végett.
  A nézőponttal egyetértek, de ezen a helyen ez az egy olyan hely, ahol nincs eg híd zsibvásárrá süllyesztve. Körbejártam a csarnokot, mielőtt exponáltam.

  FotoRace hozzászólásai között jelenleg a 48. oldalon található :o)

  ReplyDelete
 25. a_nick_mar_letezik30 November, 2008 11:52

  Ki az a szirtesi?? :) Én még nem találkoztam vele, bár, ahogy olvasom vannak azért tahó emberkék! :) Dehát hol nincs! Ezek az emberek jónak érzik azt, hogy bármit büntetlenül megtehetnek az internet anonimitása mögé bújva!

  ReplyDelete
 26. Hát nem is tudom. Láttam a képeit, s nem mondhatom azt, hogy kifejezetten rosszak. Persze van, amit hiányolok belőlük, pl. a 3 dimenzió érzékeltetése (rékuc fotóiban ez működik), a dinamizmus és a letisztultság, szóval a képei tipikusan turistafotók, azok felszínességével együtt, de mi vagyok én, hogy elemezzem a képeit? Azt se mondhatom, hogy tehetségtelen, mert én is az vagyok. :) Nem tudom. Szűk baráti köreimnek tetszenek a képeim, ugyanígy a családomnak is, ennyi nekem bőven elég, s nem csak hogy nem érzek kényszert arra, hogy lefikázzam rékuc képeit, hanem kifejezetten örülök, hogy ilyen szépen alkot. Miért nem lehet így hozzáállni a dolgokhoz? Szirtesi, ha rosszindulatúan bánsz rékuccal és képeivel, azzal a saját hobbidat is mérgezed! Hiszen valahol mindig benned lesz, hogy "na most megmutatom, mennyivel vagyok jobb nálad", ami természetesen nem feltétlenül sikerül, és ilyen gondolatok mellett már sz_r íze lesz a te alkotómunkádnak is...

  ReplyDelete
 27. a_nick_mar_letezik30 November, 2008 14:55

  Hát igazság szerint, aki szeret tanulni az megtalálja a módját arra, hogy tanuljon! Viszont a tanulást nem segíti elő az, hogy "sz_r vagy", stb! Szeretem Réka blogját, mert leírja, hogy mit mért és hogyan! :)))))) Flick-ren is sokat értekezünk, és a vágás a mindene! :))))))
  Viszont nem szeretném, ha ez a szirtesi úr oltogatna, attól függetlenül, hogy tök amatőr vagyok! :)

  ReplyDelete
 28. a_nick_mar_letezik30 November, 2008 15:00

  Ja meg aki Mark III-mal fotózgatja a macskákat, attól igenis sokat lehet tanulni, mert hát ilyen millás gépe csak olyan embernek lehet, aki űber profi! Úgyhogy úgy fogadjátok a tanácsait, mintha mennyei mannát kapnátok! :DDDD LoL

  ReplyDelete
 29. tsék? Mark III???? na ez már igazán nevetséges. egy 350, illetve 450D-s emlékezetesebb képeket csinál. :)

  ReplyDelete
 30. a_nick_mar_letezik30 November, 2008 16:02

  "Taken with a Canon EOS-1D Mark III." :))))

  ReplyDelete
 31. a_nick_mar_letezik30 November, 2008 16:03

  Attól függ, hogy mennyire emlékezetes a kép, hogy kinek a kezében van az a bizonyos 350D vagy 450D ne adj isten 1D!
  Rékuc kezében mondjuk egy S5600 is emlékezetes képeket csinálna, mert akinek nincs tehetsége, nincs kitartása, és szeme a dologhoz, annak lehet bármilyen drága gépe, a képek felejtehetőek lesznek!

  ReplyDelete
 32. persze, ezzel én is tisztában vagyok, de azért a kontraszt mindenképp humoros.

  ReplyDelete
 33. a_nick_mar_letezik30 November, 2008 17:16

  Jó van na! :) Humornak tökély! :)

  ReplyDelete
 34. Mindig a végén kapcsolódom be, de egy kis update. Tegnap este írtam egy nagyon hivatalos levelet a feltöltőnek (a "hivatalos" kategória tartalma mögé gondoljatok egy merészet, de volt benne ügyvéd, bíróság, szerzői jogok megsértése - persze nagyon finoman). Ma estére a júzer leszedte a videót.

  Ennek ellenére én meg vagyok győződve arról, hogy a YouTube videó jószándékú volt, csak a felhasználó nem volt körültekintő a képekkel kapcsolatban. A lényeg, hogy a videó már nincs fent a TeCsőn.

  ReplyDelete
 35. báró Csekonics01 December, 2008 10:11

  Tyűha, mi volt itt...
  Megnéztem ezt a másik véleményt - érdekes nézőpont, de valahogy inkább azt vallom én is, hogy semeddig se tartana más képét (videóját, zenéjét stb.) egy forrásmegjelöléssel felhasználni.
  Az 'ami a neten van az mindenkié és ingyenes' hozzáállással kapcsolatban: a könyvtárban (amihez szokták néha a netet hasonlítani) is lehet olvasni könyveket, haza is lehet vinni egy időre, de nem lesz a tiéd...
  Gáz, hogy egy csomó tök jó fotó vízjellel kell hogy fent legyen a FlickR-en is - gondolom a tulajnak volt már negatív tapasztalata...

  Szirtesi úr néhány képe kifejezetten tetszik amúgy, de:
  - kíváncsi vagyok, ha pl. egy kiadványban látná viszont, _forrásmegjelölés nélkül_ (szigorúan ingyenes kiadványban, mondjuk, ami Máltát mutatja be), mit szólna. (Persze a kiadvány készítőjeként, mondjuk magamat feltüntetve.)
  - ha nem is ért egyet valamivel, valakivel, nem tetszik a képe, eléggé útszéli a stílus... Jobb helyeken ilyenért a Mark III-ast keresztbe lenyeletnék vele.
  (Pl. én sem vagyok egy nagy Photoshop-fan, de mégsem szólom le azokat a képeket - legalábbis nem ilyen stílusban, az biztos - amit túl 'műnek' érzek.)

  ReplyDelete
 36. Elnézést a modortalan hozzászólásért. A János-hegyi kilátó és a félarcos portré kiverte a biztosítékot, de akkor sem így kellett volna megnyilvánulnom. Bocsánat.

  (A flickr-n pedig meg lehet tiltani a letöltést, akkor csak egy elég kisméretű példányt lehet letölteni jobb egér + kép mentése. Erre gondoltam; met így a kép az eredetileg feltöltött méretben hozzáférhetetlen.)

  ReplyDelete
 37. Rékuc! Ne haragudj.. de ezt most muszáj:
  :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

  ReplyDelete
 38. nem is tudom.. pl hogy teleszemetelte a honlapom vendégkönyvét idegességében :DDDDD

  ReplyDelete
 39. a_nick_mar_letezik02 December, 2008 14:35

  De most mért Rékuc blogján spammelitek a listát? :) Beszéljétek meg flickr-en! :DDDD
  Az az igazi LOL! :)

  ReplyDelete
 40. Feleim,
  a dolog pont olyan egyszerű (és ugynakkor bonyolult), mint a napjaink kifinomult udvariassági formulái.

  Vegyünk egy jellemző esetet.

  Éhes vagy, látszik is rajtad, és épp az utolsó falatot fogyasztanád el. Ennek ellenére ILLIK megkínálnod a jelenlevőt, azaz felajánlanod a lehetőséget az amúgyis szűkös utolsó falat megfelezésére.
  Az illető, ha annakidején sikeresen átment az óvodai középcsoport záróvizsgáin, természetesen udvariasan VISSZAUTASÍTJA, hiszen látja, utolsó falat, és hogy mennyire éhes vagy.

  A tranzakció eredménye első látásra: 0–0.
  De jól tudjuk, hogy valójában mindkét fél NYERT az ügyön – nem is keveset.

  Kábé ennyit – azaz nem is keveset – jelent a forrás közlésének és a köszönömnek udvarias gesztusa az ingyenes képfelhasználás esetében...

  ReplyDelete
 41. Oké, félted/féltitek a képeiteket, mert lopják őket. Sajnos ez tény, senki nem örül neki. De ezt a reakciót azért túlzásnak tartom. Ti soha (de tényleg soha) nem használtatok/töltöttetek le - a szerzői jogokra és jogdíjakra fittyet hányva - zenéket/filmeket/szoftvert (például PS-t)? Az nem ugyanilyen? Az is lopás, meg ez is.
  Értem, tudom, ha megkérdezi, illetve feltünteti a szerzőket, akkor most nem lenne ekkora para, meg ez a bejegyzés sem. Persze, hogy ezt kellett volna. Na de nem szabad átesni a ló túloldalára sem...
  Na nem akarok világmegváltani, nyugi! :) Ha bringával vagyok, az autósok a hülyék, ha vezetek, akkor meg a biciklisek.

  ReplyDelete
 42. Ezt a vitát valószínűleg nem lehet eldönteni, mert aki nem érintett, az a körülményeiből adódóan nem fogja ugyanúgy átérezni a helyzetet, mint az, aki ténylegesen benne van. Nekem eddig szerencsém volt, két képemet használták fel máshol, az egyik esetben engedélyt kértek, a másik esetben csak jelezték, hogy felhasználták és köszönik (a copyright beállításom flickr-en ezt lehetővé teszi).
  És ehhez jön még, hogy az internetről beszélünk, ahol bár létezik ún. netikett, azért az mégsem annyira belénk ivódott erkölcsi minta, mint a korábban említett "megkínálom az utolsó falattal is azt, aki ott van". Ráadásul hiába dolgoznak nagy erőkkel azon, hogy az internetről történő lopás ugyanúgy büntethető legyen, mintha irl történne, azért az tény, hogy jóval egyszerűbb elkövetni és ritkábban jár bármilyen következménnyel.
  Tehát tényleg marad az, amit itt az érintettek is mondtak, hogy már egy minimális udvariassággal is beérik, ha elkéri, viheti. A zenék, filmek, szoftverek letöltése kicsit más téma, lévén hogy azokért irdatlan összegeket kellene kifizetni és nem valószínű, hogy a készítők beérnék egy udvariassági gesztussal. Persze ez még nem legitimálja az ellopásukat, csak azt akarom mondani, hogy a két témát nem lehet teljesen azonosnak tekinteni. De ennek a megvitatása szerintem túlmutat ezen a blogon.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!