Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, December 16, 2008

A gyermekfotózásról

Réka: julia - indafoto.hu

 Bevezetés
Ugyan viszonylag ritkán készítek gyermekfotókat, mégis megosztanám a saját tapasztalataimat a baba-és gyerekfotózás terén. Fontosnak tartom előrebocsátani, hogy a gyerekfotózás külön, nehéz szakma és a nem profi gyerekfotósokkal szeretném felvenni a versenyt, hanem hozzám hasonló kezdőkkel megosztani a tapasztalataimat és elárulni a szerintem jól sikerült képeknél alkalmazott módszereket.
Gyakori hibák
   * Az egyik leggyakoribb hiba a vakuzás. A gyerek fehér bőrét óhatatlanul kiégeti a beépített vaku. Gyenge fényviszonyok között kerüljük a vakuzást! Inkább várjuk meg, míg elegendő természetes fényt kap a téma. Így elkerülhető a vaku által okozott kiégés, a természetellenes színek és a zavaró árnyékok.
    * A zavaró hátteret is próbáljuk elkerülni, amennyire lehet.  Egy kisebb gyerek esetén könnyű homogén hátteret találni:  egy fotel támlája, egy kanapé is elegendő ahhoz, hogy körülvegye a gyereket. Ha kint fotózunk, akkor próbáljunk távoli hátteret találni, ami szépen elmosódik, pl. a kert távoli végét. Az alábbi képen igen intenziv a háttér, az 1.8-as rekesznek köszönhetően ez mégis esztétikusnak hat.

Fényviszonyok

Réka: hepi - indafoto.hu
A természetes fény azonnal hatalmasat dob a képen. Elegendő egy nagy ablak, ahol beáramlik a reggeli fény. Ez egy kicsit túlvilági hangulatot ad és kiemeli a gyermek ártatlan szépségét. Egy tipp, ami nálam nagyon bevált: hétvégén reggel fotózni. Ilyenkor a család lusta, nyugis tempóban van és a gyerek is kiegyensúlyozott, mosolygós, nem nyűgös. Ha van lehetőség egy ilyen lustizós, kényelmes, pizsamás reggelen fotózni, az szinte biztosan maradandó emlékképeket fog eredményezni.
Réka: foto - indafoto.hu
Réka: laughing - indafoto.hu

Ilyen jó fényviszonyok mellett nyugodtan villantsunk vakut: nem lesz zavaró, hanem az árnyékos részeket szépen deríti. Ha letekerjük a fényét és letakarjuk egy papírzsepivel,a beépített vakuval is kellemes eredményt érhetünk el. (A derítetlen, árnyékos képeknek is megvan a varázsuk, ne hagyjuk ki őket.)
Réka: julcsa (2) - indafoto.hu

Beállítások
Ha tükrös géphez van szerencsénk, akkor egy nagy fényerejű, fix optikát tartok a legjobb választásnak: a zoomolással sok idő elmegy és értékes pillanatokról maradhatunk le. 2.8-3.5 közötti rekesznél már szép a háttér, mégis könnyen eltaláljuk a fókuszt és lehetővé válik egy kellőképpen rövid záridő, hogy ne mozduljon be a csimota. Én a gyerekfotóimhoz többnyire az 50/1.8 obit használtam, ISO400 és 1.8-3.5 rekesz között, a záridő 1/125 és 1/400 között alakult. Jó lehet még egy 35mm-es fényerős optika: egy ilyennel nem kell annyira kompromisszumot kötni a komponáláskor.

A kompakt gépeknél kicsit nehezebb a dolog: ha rázoomolunk a gyerekre, odavész a tág rekesz, a fényerő, az elmosott háttér, tehát itt ügyesebben kell egyensúlyozni – cserébe már sok kompakt gépen megtalálható a témakövető zoom, amely mozgás közben is ráfókuszál a témára. A Sony DSC-W300 kiskompakton pl. meglepően jól működik ez a funkció! Ha valakinek van tapasztalata kompakt vagy bridge gépes gyerekfotókról, örömmel fogadnék tippeket, melyik beállítások váltak be.

Ha van egy kis extra idő, kültérben érdemes kipróbálni a teleobjektívet. A gyerek természetes mozgását, mimikáját távolról elkapni és a témát egyúttal leválasztani a háttértől és az esetleg zavaró környezettől nagyon élvezetes, bár nehéz szórakozás. Ilyenkor érdemes előre beállítani a rekeszt, záridőt, ISO-t a fényviszonyoknak sacc/kb megfelelően és már csak a pillanat megörökítésével foglalkozni.  Nem baj, ha egyik kép +1EV túlexpos, vagy -0.5EV alexpos lesz – a jól elkapott pillanat kárpótolni fog ezért. Nekem pl. ez a kiégett, túlexpós kép az egyik kedvencem, 168m-en készült. A post bevezető képe is teleobjektives, ráadásul jó nehéz fényviszonyok között készült, de jó móka volt követni a kislányt a batár obival és megpróbálni megsaccolni, mikor fog belehintázni a fókuszba (nem sikerült) :D
Réka: peek2 - indafoto.hu

Végszó
Amikor először közöltem a lányok anyjával, hogy ’most nem fotózok, mert nem jó a fény’,  szemforgatást, értetlen fintorgást és bosszús motyogást kaptam válaszul. Egy idő után viszont már önként jelentkezett fotózásra, érdeklődött, hogy mikor és hol a legjobb a fény, és hogyan helyezkedjenek, hogy legjobban sikerüljenek a képek. Ő maga titokban szerintem még mindig vakuzza a sötétben a gyerekeket – persze, ha épp olyan pillanat van, akkor azt egy szülő sem fogja kihagyni azért, mert ’nem jó a fény’.  Ha viszont esztétikusabb képeket szeretnénk a kicsikről, akkor szerintem érdemes kicsit finnyásnak lenni a fénnyel, háttérrel, beállítással kapcsolatban :)
Legvégül pedig mutatnék pár galériát, szerintem kiemelkedő gyermekfotósoktól. Érdekes, hogy mindketten nők :) a képeik egyenként is többet mondanak a jó gyerekfotókról, mint száz ilyen post.

Szakál Szilvi mesés fotói
és az ezekről szóló blogja


23 comments:

 1. Igen, ez egy hasznos bejegyzés! Én az elmúlt közel 6 évben szinte mást sem fotóztam csak a gyerekeket, többnyire zsebidigivel, ami nagyon frusztrált. Filmmel viszont nem győztem volna. Gyerekeket fotózni számomra a legnagyobb kihívás.

  Két hete nyomtattam ki először a D80-al készült képeket, amire még a laikus anyósom is azt mondta, hogy ezek valamiért sokkal jobbak mint a korábbiak :-)
  Ha még SB800-as vakum is lenne hozzá!

  ReplyDelete
 2. Úristen, mennyit kell még tanulnom.:))
  A post képei is, és az ajánlott két album is példás!
  Jó írás, köszönjük!

  ReplyDelete
 3. a_nick_mar_letezik16 December, 2008 12:40

  Sztem gyerekeket a legnehezebb fotózni! :) Tök édesek, viszont állandóan izegnek meg mozognak! :)

  ReplyDelete
 4. Örülök, hogy Szakál Szilvi oldala ezúton is kapott egy kis figyelmet. Néhány napja fedeztem fel épp a Rékafotóba írt kommentje kapcsán és nagyon megörültem neki
  Küldök még négány inspiráló linket a gyermekfotózás felől érdeklődőknek:
  www.byfaithphotography.com
  www.funkymonkeyphoto.com
  www.mstepien.com
  www.racheldevine.com/
  eyesmilesphotography.com
  www.laura-siebert.com/

  A posttal kapcsolatban: A beépített vaku használatával nem az a legnagyobb baj szerintem, hogy kiégeti a gyerek bőrét. Egyszer fotózzuk le magunkat másfél méterről tágra nyitott szemekkel, majd tegyük ezt meg még háromszor! Ekkor is csak kb. megsejthetjük, hogy milyen jótékony hatású pl. egy újszülöttre akinek még mindene gyenge a szembevakus fotózás... Nekem a világ legjobb képe sem éri meg, ha a gyerek szeme kárt szenved miatta, vagy akár csak ennek az esélye is felmerül.
  Ahogy a Rékafotó blogot olvasom egyre inkább az az érzésem kezd lenni, hogy a fotózásban nem a technika a lényeg, de mégcsak nem is a fény. Empátia nélkül mindez nem sokat ér.
  "A fotózás nyilvános helyen..." posthoz és a gyermekfotózással kapcsolatban is az jutott eszembe: "Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük" (Mt7:12)

  ReplyDelete
 5. Szerintem egy nagyon fontos dolog nem volt megemlítve. A gyerekekhez le kell menni a földre, úgyanúgy, mint az pl. a kutyákhoz. :D Nem lehet őket fentről fotózni.

  Néhány kép egy fesztiválról:
  zene.sk/images/photoalbum/album_31/DSC_9069-Rockbebi.jpg
  zene.sk/images/photoalbum/album_31/DSC_7537-Egy-ifju-rajongo.jpg
  zene.sk/images/photoalbum/album_31/DSC_7539-Most-meg-csak-nyaloka.jpg

  ReplyDelete
 6. Nem túlzás a szó, mert szó szerint megtisztelve érzem magamat, hogy belinkelted az oldalaimat Rékuc, nagyon köszönöm!

  Mákszem nagyon jól megragadta a lényeget és mindjárt futok az általa belinkelt oldalakra is. A Flickr-en rengeteg "mesés" stílusban dolgozó amerikai gyermekfotóst találtam, közülük ő a kedvencem (ő is nő :-) )
  rayelawphotography.com/blog/
  Érdemes lejjebb gördíteni, mert főleg a szabadtéri fotói tetszenek, de így év végén már csak újszülött fotózást vállal és az ebben az évszakban szükségszerűen stúdiómunkát jelent.
  Bevallom, nagy mértékben hagyom magam inspirálni ezek által az amerikai fotósok által (a beállítások, helyszínek, de főleg a kellékek tekintetében) és ez szerintem nem szégyen...

  Hű, de sok mindent tudnék írni, de azt hiszem, egy hosszú komment helyett inkább írok majd a blogomba a gondolataimról és a "trükkjeimről" :-)
  Köszönöm mindenkinek, aki benéz hozzám! (később lesz hírlevél is, ez a funkció most van készülőben)

  ReplyDelete
 7. Ez a csöppségfotózás milyen érdekes műfaj... Csak nézem a képeket szájtátva, és meg sem fordul a fejemben, hogy egy nem tökéletes világban élünk. Sugárzik belőlük az ártatlanság, a tisztaság. Minden tiszteletem azé a művészé, aki ezt ilyen jól ki tudja hozni ebből a "témából"!
  Hogy a nők csinálják jobban, az talán nem meglepő. Őket nem az alufelnik, a karbon féktárcsák, a repülőgép hajtóművek, vagy a díszes bukósisakok hozzák lázba.
  Nekik ezekre a csodálatos, élettel teli részletekre van jobb szemük.
  És ez jól is van így! :)

  ReplyDelete
 8. Hintazo kisgyereket szerintem haromfelekepp lehet hatekonyan fotozni:
  - a leheto legjobban leveszed a kulso vaku fenyerejet, es vakuzol, meg igy is kimereviti a mozgast, ez a legegyszerubb
  - svenkelsz :)
  - elkapod a ritmust, beallitod a fokuszt, es kattintasz

  a svenkelos kepeknek van az igazi hangulata, tisztan latszik ahogy repul a kicsi :))

  ReplyDelete
 9. én is terveztem egy bejegyzést a gyerekfotózásról, csak, mert mostanában sokat fotózom őket egy cégnek, csak várom a szülők hozzájárulását :)

  ReplyDelete
 10. "Az egyik leggyakoribb hiba a vakuzás. A gyerek fehér bőrét óhatatlanul kiégeti a beépített vaku. Gyenge fényviszonyok között kerüljük a vakuzást!"

  ezt nem tartom túl jó tanácsnak.
  gyenge fényviszonyok között is lehet úgy gyereket (vagy bármi mást) fotózni vakuval, hogy az a kép jól nézzen ki.

  ReplyDelete
 11. Na tessék Rékuc, a 68 darab mondatodból csak sikerült találni egyet, amibe bele lehetett kötni. Hihetetlen!

  ReplyDelete
 12. pekmester: muti!
  Gyenge fényviszonyok között abszolút nem ajánlott a vakuzás. Jó fényviszonyok között, esetleg stúdióban, külső vakukkal, természetesen. De kérlek ugyan mutass már nekem olyat, amiről a postban írtam: kompakt, bridge vagy akár tükrös gép beépített vakujával levillantott, jó gyerekfotót.

  ReplyDelete
 13. Én értem pekmester reakcióját. Első olvasatra én is fennakadtam az idézett mondaton, és csak újraolvasva esett le, hogy a _beépített_ vakuról van szó. Örülök, hogy pekmester és Reka válasza erre külön is felhívta a figyelmet.
  *
  Szintén nem kötekedésképpen említem, de én igyekszem kerülni a "hiba", "nem szabad" és hasonló kifejezéseket, ha fotózásról van szó. Amíg más érdekei iránt érzékeny vagyok (érzékenyebb, mint a sajátom iránt) és azt nem sértem, addig szerintem mindent szabad.
  Egy korábbi kommentelőtől olvashattuk, hogy gyereket nem lehet fentről fotózni. Szerintem lehet, sőt szabad is. Bizony praktikus letérdelni a gyerekhez, leülni mellé, játszani vele; a világában, az ő léptékében lenni. Talán a legtöbb jó gyerekkép valóban a gyermek szemmagasságában készül. De ha már megvan a kapcsolat és kiépült a bizalom, akkor nyugodtan próbálkozhatunk fentről is fotózni, talán épp ettől kapunk szokatlan és érdekes képet. Az alábbi két képet kifejezetten kedvelem, bár felülről készültek gyerekekről:
  farm4.static.flickr.com/3031/2880357616_a7e0f6b042_o.jpg
  farm2.static.flickr.com/1224/1158977882_2ea4ba7717.jpg
  Végül egy vakus példa: szobában fenyőfa mellett kevert fényben (azaz rossz fényviszonyok között) *külső vakuval* falra villantva:
  farm3.static.flickr.com/2177/2141925369_742b581427_b.jpg
  (Réka nem erről beszélt, hanem a belső vakuról...)

  ReplyDelete
 14. jah, hogy beépített vakuról van szó.
  az más tészta. olyat még nem láttam.

  ReplyDelete
 15. rendszervakuval, plafonra, vagy oldalfalra derítve gyönyörű képeket lehet csinálni kevés fénynél is.

  ReplyDelete
 16. báró Csekonics18 December, 2008 12:11

  Igen, a rendszervakuk nagy előnye a kis belsővel ellentétben, hogy elforgathatóak...

  makszem 2008.12.17. 11:21:48
  A harmadik kép nagyon aranyos - kicsit olyan, mint régen azok a porcelánfejű babák.

  ReplyDelete
 17. báró Csekonics18 December, 2008 12:15

  Tényleg, egy kicsit off kérdés: ha oldalra (felfele) vakuzok (vakuznék, ha lenne mivel, szóval elméleti kérdés) - de a fal nem fehér, hanem pl. sárga v. zöld, akkor a visszavert fény is kicsit sárgás / zöldes lesz, ugye?
  (Tehát kb. mintha a vakun olyan előtét lenne?)

  ReplyDelete
 18. így van.
  De meleg, sárgás-narancsos falnál ez akár előny is lehet.

  ReplyDelete
 19. báró Csekonics20 December, 2008 18:04

  az szuper - erre gondoltam én is, köszi hogy megerősítetted

  ReplyDelete
 20. Na -csak azt szeretném elmondani, hogy a fotók szépek, és én ugyan még sose fotóztam gyereket, de hasznosnak tűnik, mindenképp!

  ReplyDelete
 21. Legnagyobb hiba a vakuhasználat??? A második "példa-képen" a kép legsötétebb területe a gyerek arca!

  Tessék betekerni -3ev-t a beépített vakura.
  Tessék deríteni, nem égetni.
  Legyen csillogás, értelem a gyerek szemében.

  Rendszervaku+báunszer!

  Uff.

  ReplyDelete
 22. Rékuc, nagyon tetszik a blogod, hajrá, csak így tovább!

  Nem láttam, hogy linkeltétek volna a kedvenc gyerekfotósomat:
  iantaylor.carbonmade.com/projects/51709#4

  Egyetlen rendszervakuval is nagyszerűen világított képeket lehet készíteni beltérben ha elcsavarható a feje, nekem háromnegyeddel hátra és 45 fokkal felfelé irányított vaku visszavert fénye jön be legjobban 400-1600 ISO mellett.

  Beépített vakukkal is lehet szerencsés esetben jól, világítani, egy apró trükk:
  Papírzsebkendőből válassz le két réteget, ezzel szórd meg a beépített vaku fényét. ha közel van a fal (pl pelenkázón), akkor lehet ferdén tartani a zsebkendőt, hogy a falról is szóródjon vissza fény. Nem minden kompakt automatikája reagál ugyanúgy, Canon Powershot gépekkel eddig bejött.

  Üdv:
  mgbg

  ReplyDelete
 23. Kedves Rékuc! Ígértem, hogy én is összefoglalom a gondolataimat a gyermekfotózásról, mostanra sikerült feltennem a blogra: www.szilvifoto.hu/blog/

  Működik már a hírlevél funkció is.
  Szia: Szilvi

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!