Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, December 11, 2008

A svédek és az ő modortalanságuk


A Svédország postok jobbára az országban uralkodó stabilitásról, jólétről, kényelmes életről szólnak, csupa dicsérő hangnemben. Tényleg rengeteg jóság van itt. Azonban nap mint nap észlelem, hogy a svédek minden bizonnyal a világ legneveletlenebb emberei közé tartoznak. A modortalanságuk nem rosszindulatból, csaupán tudatlanságból fakad. Néhány példa.
A halálosan profi, szívélyes és udvarias eladó simán beleásít a képedbe, de úgy, hogy a bölcsességfogait is meg tudod számolni. Az ajtót nem hogy kinyitná előtted, de eléd tolakodik és rád csapja, nem törődve azzal, hogy esetleg cekkerekkel megpakolva loholnál befele. A lépcsőházban inkább elbújik, csak ne kelljen találkoznia a szomszédokkal, nehogy köszönni kényszerüljön! A buszon, metrón a legtöpörödöttebb anyókának sem adja át a helyét senki: a világ legtermészetesebb dolgának tartják, hogy aki később szállt fel, az áll, tökmindegy, hogy nyolcvanéves, vak vagy terhes. Itt a demokrácia és az egyenjogúság amúgy szép gondolatainak erős eltorzulását, túlzását vélem felfedezni, de indítéktól függetlenül borzalmas.
A kedvencem talán mégis a köpködés. Nálunk csak a legutolsó cigányok köpködnek az utcán. Itt azonban a jólöltözött tinédzsertől kezdve a vezérigazgatón át a melósig mindenki (főleg férfiak) nem zavartatja magát: hangosan krákog, a végeredményt pedig nagy ívben küldi a járdára, lehet kerülgetni... a minap pedig egy elegáns urat láttam sétálni a belvárosban, karján nem kevésbé elegáns hölggyel. Az úr hirtelen enyhén félrehajolt, befogta az egyik orrlyukát és a másikból olyan takonyadagot küldött a földre, hogy ihaj.
De legalább félrehajolt...
Ugyanakkor bizonyos tekintetekben roppant jólneveltek, pl. a buszmegállóban nem hatalmas tömörülés van, hanem szépen libasorba állva várják a felszállást (ez egyébként stockholmi jelenség, Malmöben nem láttam ilyet), sőt bármilyen sorbanállás rendkívül fegyelmezett folyamat. Érdekes...

20 comments:

 1. Hát, azért nem így képzeltem el, de hát nem lehet minden tökéletes...

  ReplyDelete
 2. Nekem se jutott volna ez eszembe, de ahogy Csutka is mondja, mindenben kell, hogy legyen hiba. Pár hét alatt a norvégok is hasonlónak tűntek, de túl kevés emberrel találkoztam, és túl keveset voltam ott, tehát nem általánosíthatok.

  ReplyDelete
 3. Hehe, jó hogy erről is írsz :)

  Én a mai napig rosszul vagyok attól hogy az amcsik nem szeretnek orrot fújni , és szürcsögnek. Könyvtárban, utcán, munkahelyen. A mellettem dolgozó kollega megsejthetett valamit abból amit érzek mert az első ilyen eset alkalmával úgy néztem rá hogy azonnal elment orrot fújni, papírzsepibe. :) Majd megnevelem én őket :DDDD

  Amúgy tisztán emlékszem hogy nálunk gyerekkoromban milyen nagy szégyen volt ha valaki gyerekének nem volt rendesen megtörölve az orra. Na itt ezzel nem foglalkoznak...brrrr....

  ReplyDelete
 4. Magyarországon annyival jobb a helyzet, hogy itt csak a taknyos papírzsepi landol, természetesen azért, mert az úgyis lebomlik...

  ReplyDelete
 5. Zsebkendőt nem használnak, egész nap szivják az orrukat.Van rá ideologiájuk, szerintük az orrfujás beteggé tesz. Igen ha nem tanulod meg hogyan kell orrot fújni. Nekem nagy gond ez az oviban . Köldökig érő takonnyal járkálnak a gyerekek, a ovonőknek meg eszükbe sem jut segyteni nekik. A szomszéd kislány, ha átjön játszani, azonnal a kezébe nyommok egy csomag zsebkendőt.(13 éves) Először nem értette, kénytelen voltam neki elmagyarázni, hogy minket ez bizony zavar. Sőt azt is elmondtam neki, hogy szivesen látott vendég, de nálunk ha valaki bejön a házba és ammikor elmegy az köszönni szokott. Lassan azért alalkul. Egyzser a fönöknőmmel utaztam valami fejtágitásra. Odafelé ő vezetett. Egyszer csak lahúzta az ablakot és a rágóját vagy 20 m-re köpte. Igazán emberes köpés volt. A svéd nőktöl eltéröen roppant elegánsan öltözködik, tip-top mindig ,mintha skatulyából húzták volna ki.
  Nem beszélve arról, hogy a rágogumiból sosem lesz főld. Hol van az a nagy környezet tudatosság?
  Az egyenjoguságról annyit, hogy itt attól érzi magát egy nő egyenjogunak, ha letapossák az ajtóban. Ha előreengedi egy férfi még meg is sértődik. Ugyanakkor nem képesek a fene nagy feminizmusukkal kiharcolni, hogy a férfiakkal egyenlő bért kapjnak.Kb 5000 SEK a különbség a férfiak és a nők átlagfizetése között.
  Belemennek kevesebb fizetésbe, cserébe fellökik az ajtóban, hogy nőnek érezze magát.

  ReplyDelete
 6. Számomra, a Rékuc által is emlegetett köpködés a vörös posztó. Egyszer egy viszonylag közepes társaságban próbáltam elmagyarázni, hogy a cseppfertőzés egyik legjobb formája a köpködés és, ha eddig nem volt tüdőbaj erre ,majd lesz. Simán hülyének néztek.
  Közép-európaiként orbitális tahónak tűnik a legtöbbjük, bár az is túlzás néha, ami otthon megy "tudniillikhogymiillik" vonalon.
  Jaaaa, ami még fura, hogy a boltban ha valaki útban van a kocsival(bevásárló) általában nem szólnak rá, hogy álljon arrébb, hanem békés birkaként állnak és várnak, amíg a másik észreveszi magát.

  ReplyDelete
 7. A köpködés valóban a legrosszabb. Előtte az a faintos krákogó hang... egyszerűen borzalmas. És eszükbe se jut, hogy ezt nem kellene.
  Amúgy tényleg nagyon birkatürelmük van. Múlt hétvégén halálosan felfázva az Åhléns mosdójába akartam belépést nyerni. 10kr és egy kis beléptetőkapu van (bazeg Pesten a metróba nem bírnak tenni, itt meg még a budihoz is van), be kell hajigálni az érmét és bemenni. Előttem egy anyuka biztosan húszszor próbálta bedobni a pénzt, de nem sikerült neki. Tovább állt és dobálta türelmesen, nem esett le neki, hogy elromlott a masina... nekem pedig már nagyon-nagyon kellett, olyannyira, hogy a hideg veríték csorgott rólam, ezért egy halk 'men för helvete'-t megeresztve lecsaptam a tízkoronást a vécésnéni pultjára és bevágtattam a kimenő kapun keresztül. Borzasztó döbbenten néztek, de nem szólt senki egy szót sem :)

  ReplyDelete
 8. 1Okr az hány Ft kb? És ezért milyen tiszta egy WC? :)

  //csak úgy eszembe jutott :)

  ReplyDelete
 9. Heeehhheee :D:D:D! Örülök Rékuc, hogy újra elkezdted írni ezt a blogodat is!
  Ehhez a témához hozzászólva, nekem a legelső dolog volt ami feltűnt amikor kijöttem ide! Gusztustalan amikor a valóban igen-igen dekoratív svéd hölgy elmegy melletted és vagy horkanás keretében az orr tartalmát visszaszippantja, vagy köp egyet......
  A köpködés....Gusztustalan és undorító, de szerintem csak nekünk magyarok számára, mert én egy franciával élek együtt és folyamat mód tolja ő is....Kérdeztem tőle, hogy ez nálatok így megy, hogy percenként köptök egyet ha szabadtéren vagytok??Közölte, hogy nem érti ez engem miért háborít fel, és szerinte ez egy természetes dolog...Hát az anyád az....
  Ziebi 10 SEK 250-300 FT, és pl az Åhlensben szerintem olyan szinten tiszta a mosdó, hogy egy plédet leterítve piknikezni lehetne :D:D:D:D!

  ReplyDelete
 10. A köpködés sajnos elég gyakori a fejletteknél. Gusztustalan dolog. Ennél ocsmányabb, vagy egy szinten említendő a snus, egyetlen előnye, hogy a cigi nem füstöl, de az embernek a pofikája belülről ocsmány, az pedig, hogy az egész ország ezekkel a barna használt pici tasakokkal van tele, legyen az utcakő, buszpadló, buszmegálló üvegfala, metrómozgólépcső fala, na az mindent visz. Ha meg szétszakad, olyan, mintha kutyaszar lenne.
  A szörcsögésről az én kollégáim kezdenek leszokni, mert egy jó magyaros: "zsebkendő, bMeg" kíséretében hozzájuk szoktam vágni egy kiccsomag pézsét. Először értetlenkedtek, majd mikor közöltem, hogy ez gusztustalan és nem vagyok kíváncsi az intim részletekre, akkor elismerően bólintottak. Azóta meg csak röhögnek, mikor nevelem őket. Nevelem, mert pl büfkörésztek is eleinte, ma már csak az újak. Egy hétig.

  Ellenben velem mindig udvariasak, nem tolakodnak, simán előretessékelnek. Nem úgy a franciák, akik a nőket gyakorlatilag semminek sem tekintik.

  Én az első all-staff meetingen akadtam ki. A HR körbeküldött egy e-mailt, hogy érkezik a francia főmufti hölgy - róla tudni kell, hogy az utolsó párizsi divat szerinti a garderóbja - tessék szépen üzleti öltözékben megjelenni. Volt naaagy szájhúzás, nyafogás és kb 10% hölgykolléga azért sem volt hajlandó megválni a tunika-cicanadrág-letaposottbalerinacipő kompozíciótól. Sajnos, őket hazatessékelték átöltözni :)

  ReplyDelete
 11. TUNYA: köszi :D Sejtettem :)

  És hogy van? Bárhova bekérezkedhetsz pisilni vagy éttermekben fogyasztanod kell hozzá?

  Nekem ez a mániám bevallom, utáltam hogy Pesten ha elindultam valahova akkor előtte pánikszerűen WC, mert ki tudja mikor jutok legközelebb oda és az milyen lesz. Ellenben Varsóban és Krakkóban bárhova bemehettem, akármelyik étterembe, és egy átlag WC árat kifizetve (kb. száz forint) tisztességes helyen végezhettem a dolgom. Teljesen másképp indultunk ott el úgy, hogy tudtam, emiatt nem kell idegeskednem.:)
  No csak ezért kérdezem :)

  ReplyDelete
 12. Ezt az éttermes dolgot nem tudom, hogy őszinte legyek...Ha bemész egy gyorsétterembe, ott biztos elvégezheted a dolgot, ingyen is mert a kutya nem fog rád szólni, a kicsit magasabb kategóriánál szerintem 10/20 SEK-ért elintézheted a dolgod, mert nem fognak beszólni Neked, hogy hejjj öcsi takarodj :D:D!

  ReplyDelete
 13. Vagy inkább "hugi" :DD

  ReplyDelete
 14. svedtajetelkultura09 January, 2009 19:41

  Nem tudom, hogy ez neveletlenség-e vagy egyszerűen a szabadság jele. Azért a kultúrált körökben itt sem szoktak ilyeneket csinálni. Nekem egyébként sok jó tapasztalatom van a svédekkel.
  Azt hiszem ez a "túrházás" valamiféle közös elvnek az eredménye, miszerint nem egészséges papirzsebkendőt hazsnálni.
  Üdvözlettel, Livia

  ReplyDelete
 15. hát igen Rékuc, jámsteldhet, egyenlőség. Bár meg kell mondanom, itt Gotlandon én mindig előre engedem a hölgyeket és mindig mosolyogva megköszönik, nem csak az idősebbek. Egy idősebb kolléganő közölte a fiatal cselédkönyves orvossal, hogy lenne mit tanulnia tőlem gentlemanságból :) képzelheted, kicsit égtem, de jol is esett. Feri barátom Lindköpingben rosszabbul járt, ott az egyik nővért engedte előre az ajtóban, ahogy azt megtanultk otthon. Hát a nővér le-szexistázta. Azóta mindig elengedi a lengőajtót maga után :)
  Az orrszívogatás meg köpködés valóban udnorító, bárhogyan is ideologizálják meg. Csinos nő a Biztosítótól, a beteggel közös megbeszélésünkön, hát akkorát szívott az orrán, hogy szinte hallottam, amint a takony csattant a hátsó garatfalon.Sorbanállás - na ja, abban profik. Lassan én is megszokom

  ReplyDelete
 16. Ezek a megfogalmazások, bessarok, komolyan.Amúgy az normális dolog, hogy a svéd tévében képesek mindenféle meghívott főmuftik (nők) este főműsoridőben a hiradóban fodrász és sminkes nélkül odaállni a kamera elé?Nem azt mondom, hogy Párizs Hiltonként nézzen ki, de legalább fésülködjön meg...
  Frankón látni, hogy ha valaki jól néz ki az valszeg nem svéd...

  ReplyDelete
 17. Helsingborgban álltam a Helsingőri kompra várva a hajótársaság aulájában. Igen tekintélyes tömeg verődött addigra össze, ami érdekes, mert a komp félóránként jár a dán és a svéd kisvárosok között. Az egy dolog, hogy nagy volt a tömeg, de egy apuka a hátamba nyomta a babakocsit. Ha egy miliméternyit előrébb tudtam lépni, azonnal nyomta nekem. Csak a jólneveltségem tartott vissza attól, hogy megkérdezzem tőle: esetleg lefeküdjek-e a padlóra, és áttolja felettem a gyerekkocsit, vagy megvárja, hogy én is felszálljak a kompra??

  Tényleg neveletlenek...

  Az étteremben simán elviszik a széket az asztaltól, nem érdekli őket, hogy a szék előtt az asztalon tányér van, tehát elvileg ül rajta valaki..

  És a folytonos szipogás, borzasztó!! Nem fedeztek fel összefüggést a szipogás és az orrüreg-gyulladás között?

  Szóval igen érdekes nép, az biztos....

  Ennek ellenére szeretem Svédországot.

  ReplyDelete
 18. jack_the_lad11 May, 2009 12:32

  Nemtom mi bajotok a sved lanyokkal meg oltozkodessel, nekem egyik csajom se turhazott, szeretem ahogy oltozkodnek, kulsore pedig messze a legszebbek ( a tobbi skandinavval egyetemben ).
  Engem egyebkent nem erdekel ha turhaznak, nem tul guszta, de ez van.Egy budos szaj vagy zero iq pl sokkal jobban zavar.
  Ami engem irrital az az, amikor kimegyek az ejszakaba, es a nagyobb helyeken az emberek tele vannak kokainnal, es ettol az arcuk akkorara no, hogy lenne kedvem egy langszoroval begyujtani az egesz tetves lebujt.

  ReplyDelete
 19. Nekem az tűnik fel, hogy a villamosvezető darwini elvek alapján vezet. Absz nem érdekli hogy valaki lohol-e a villamos után. Ha időben eléri valaki a gombot: nyert. Ha nem: így járt. Ellenben ha valaki tartja az ajtót hogy egy loholó beérjen - akkor akár évekig is tarthatja senki nem fog szólni, tök nyugiban vár amíg az ajtó felszabadul.

  ReplyDelete
 20. Tavasszal készülök egy hétre Stockholmba, így gondoltam utána olvasok. Érdekes dolgokat írsz, már várom, hogy ott legyünk. A postról, meg a nálad olvasottakról pedig Kazohinia jutott eszembe. Minden jót a továbbiakban is, J.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!