Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, December 9, 2008

A zsémbes fotós elmélkedései

Kökörcsin
Utálom a tavaszt. Az összes fotós oldalt elárasztják a kökörcsinek. Valóságos kökörcsininvázió van. Az ember azt gondolhatná, hogy az emberiség életére törnek. És természetesen mind szőrös, meg ellenfényes, meg lila. Ja nem! Látok ott egy fekete-fehér változatot is! Azta, de kreatív, erre biztosan még soha senki nem gondolt. Persze ellenfényes az is. Ennél már csak a gólyás fotók lehetnek rosszabbak. Megyek, hozok is egy parittyát, hogy elejét vegyem néhánynak.

Kültéri portré
Itt a szép idő, irány a szabad, fotózzunk sok sok agyonretusált arcú modellt, akiket webportálokról gyűjtünk, nehogy egyéni, egyedi arcuk legyen. Meg az a sok haj, meg szemfehérítés. Legjobb volna betiltani az ilyesmit, de minimum a Neat Image és Clone Stamp funkciókat leirtani az ilyen fotósok számítógépéről. Bezzeg a szomszéd Marcsika, neki van egyénisége, nem értem, miért nem őt fotózzák, a minap láttam és már egészen szépen gyógyulnak a pattanásai.

Makró
Nnna, itt a nyár, egyebet se látunk, mint szitakötőfotót. Meg lepkefotót. Meg pókfotót, ó igen, az ugrópók kihagyhatatlan, eredeti téma. A katicabogarakról majdnem megfeledkeztem! Lepke volt már? És szitakötő? És lepke? És pók? És lepke? Na pont ilyen idegesítő, amikor folyamatosan az elmosott hátteres, zöld-rózsaszín-sárga-lila színekben.. khm.. 'pompázó' fotókat kell nézegetnem. Már a monitor előtt is tüsszögök mindent elözönlő pollentől. Legyen már ősz!

Akt
Megérkezett a tél, a sok fantáziátlan fotós bevonul a műterembe és egymás után készíti a csöcsfotókat. Némelyiken minden látszik, erkölcsi fertő ez, nem egyéb. Az ilyen rossz életű, ledér fehérnépeket fel kellene jelenteni. Ki tudja, mi folyik ezekben a stúdiókban. Még rágondolni is rossz. Voltaképpen kötelességem volna felülvigyázni egy ilyen fotózást, hogy éberen vigyázzak az erkölcsökre.

Művészfotó
Nem értem, miért kell erőltetni ezt a fekete-fehér mizériát. Elvégre színesben látunk, nemdebár? És mi ez a sok zaj, bocsánat akarom mondani szemcse, hiszen baromira nem mindegy, mitől lesz homályos és élvezhetetlen a kép, ugye? Az ott meg dől, és homályos egyszerre, ez minden bizonnyal extra művészi. Ha nem ábrázolna semmit, még jobb volna, vagy tudják mit? A legnagyobb művészet az ilyen ócska gépeket 3008-ig bezárni a vitrinbe, a sok lejárt filmmel együtt. Ezeréves artprojekt, na?

Budapest
Hurrá, ismét egy fotó a Nemzetiről! És nini, amott egy a Lánchídról! Persze mind töksötétben, jó sok téntafekete éggel, nehogy túl jó legyen nekünk. Ennyi eredetiség láttán csak ámulok és bámulok. Nem lehetne esetleg valami bolyhos állatot, esetleg női mellet is rábiggyeszteni a képre, hogy igazán tökéletes legyen?

Ellenfényes sárgalevél
Az amatőrfotózás non plus ultrája. Minden ősszel végig kell szenvednem, ahogy kezdő fotósok újabb és újabb nemzedéke felfedezi, hogy megsárgulnak a levelek. Más ezen már négyéves korában túltette magát, de ezek az infantilis egyének felháborító lelkesedéssel rohangálják körbe a parkokat és minden rozsdaszínű lapit körbefotóznak. A nagyobb baj, hogy közzé is teszik, hogy aki esetleg nem vette volna észre, az egészen biztosan értesüljön róla, hogy ősz van. Igen, köszi, tudjuk. Hamarosan náthaszezon, akkor legalább hazapucoltok.

Itatós madaras
Húúú, de tűéles és pengehegyes a madár! És milyen szépen tükröződik a vízben! És az a háttér... mesés. Hát nagy ügy, mit mondjak. Gazdag hülyegyerek, meg időmilliomos, megveszi a nagyágyú obit meg a tükrös gépet és villog vele a hátsó kertben az itatónál. Ilyet én is tudnék bármikor, igazán nem értem, mi ez a nagy felhajtás körülötte...36 comments:

 1. Hogy te mennyit zséémbelsz :) Egyébként van benne valami, és érezni az élet erőssssen ;)

  ReplyDelete
 2. és minden évszakban:

  öregember ül és néz (nem a gépbe), arcán 103 év munka nyoma, FF
  a kép címe: merengés

  na ez (és amúgy az összes merengés című kép) be tudja nekem tenni a fát a küllők közé.
  merengés bazdmeg! szerencsétlen barom azon mereng el a feltöltés előtt, hogy szociofoto vagy életkép kategória legyen.

  ReplyDelete
 3. Nagyon jó :) És télleg. Pedig már kezdtem megijedni, hogy egy ilyen fotóm sincs és biztos nem vagyok sikeres :)

  ReplyDelete
 4. a címlapokra válogatás közben untam rá a virágfotókra,nos ez nem volt nehéz. még a pitypangok makrofotói azok, amik - bár nem változatosak - de valamiért nem verték ki a biztosítékot.

  amivel viszont nem tudok betelni, azok a macskafotók. valamiért a flickr-es gyári munkások is imádják őket, lehet valami szakmai ártalom, nem tudom. DuDe pl a te macsekod is remek képekkel gazdagította az Indafotót, de nincs ez másként VZL képeivel vagy éppen Nyifivel, akiről sajnos csak egy fotó van.

  Szóval Rékuc, ha gondolod vedd bele a kisállatfotókat is külön kategóriának, addig is van néhány macska :)

  indafoto.hu/mangoa/image/2360443-43b3c84d
  indafoto.hu/VZL/image/2379349-8d58803e
  indafoto.hu/johny/image/1994803-851e6310
  indafoto.hu/jagumo/image/2039109-c5b088bb

  Persze jogosan zsémbelsz, de pont az "igénytelenek" kapcsán lehetnél kicsit toleránsabb ezekkel a sémákkal, van aki ebben éli ki magát.

  ReplyDelete
 5. a_nick_mar_letezik09 December, 2008 11:52

  Mizu Rékuc!? Bal lábbal keltél? :) Vagy rádtört a kapuzárási pánik?
  A kökörcsinek igenis szépek, arról pedig, hogy aktfotózás közben mi folyik, jobb nem tudni! :) OFF:Bár én szeretném tudni! ;)/OFF
  Az az igazság, hogy ha így nézzük, minden képbe lazán bele lehet kötni, és lazán lehet "zsémbelni"!
  "Nicsak megint egy agyonfotosoppolt kép", "Milyen jó, hogy van lehetőség acidozni, meg drizni, meg hádéerezni!"
  Nincs a sötét budapesttel, a szocióval, a 103 éves fekete-fehér emberrel semmi gáz!

  ReplyDelete
 6. a_nick_mar_letezik09 December, 2008 12:00

  Nem igazán értem ezt a postot! Nagyjából olyan hangulata van, mintha azok, akik "klisé" fotókat csinálnak nem érnek semmit, és csak selejtek!

  ReplyDelete
 7. báró Csekonics09 December, 2008 12:24

  Mondjuk azért megvédeném kicsit _azon keveseket_ akik ezeken a kliséken idővel tűllépnek és _mást is_ csinálnak, mint tök nyilvánvaló dolgokat fotóznak.
  (Végülis, ha hobbi, akkor csináljon azt, ami neki jólesik...)
  (Persze a közzétételtől akkor megóvhatja a jónépet - bár nézni sem muszáj.)

  FlickR-en van egy (kb.) ilyen nevű group: 'Pictures you say WOW - no sunset, thanks'
  :-D

  ReplyDelete
 8. :))

  Irónia és gúny ;)

  Igen ,igaz is persze, de miért is ne! Mindenkinek kell legalább egy pados kép is! Ettől kerek ez a világ, vannak dolgok, amik mindenkinek "tetszenek", majd mindenki fotózza őket (életében legalább egyszer biztosan).
  És vannak olyanok, akik ahogy Te fentebb írtad ilyen módon értékelik ezeket a képeket. De kit érdekel! Sétányos pados képet mindenkinek!

  ReplyDelete
 9. pontosan, kezdő fotósoknál vannak kötelezően meglövendő képek... snassz, 1000X látta, de mégis meg kell csinálni, aztán továbbgondolhatja, és jöhetnek az eredetibb ötletek... szépen, fokozatosan így lehet fejlődni...
  mondom ezt én, aki szintén csak a snassz képeknél tart :)

  ReplyDelete
 10. báró Csekonics09 December, 2008 12:49

  Sőt - én néhány ilyesmit (tengerparti képek nyaraláskor) márcsak azért is ellőttem, mert kíváncsi voltam _nekem_ hogyan sikerül azokhoz képest, amiket láttam máshol.
  (Tudok-e olyan jót, esetleg jobbat, ha nem, miért nem.)
  Kb. mint annak idején technika órán a kis faház - mindenkinek ugyanaz a feladat, objektíven lehet értékelni, kinek lett jobb.

  Bár fotókat kb. ugyanolyan nehéz szerintem _teljesen objektíven_ értékelni, mint pl. zenét.
  Mindenkinek más tetszik, a lényeg, hogy hasson rá az adott kép (vagy zene). Még az éles/életlen sem feltétlenül mérvadó...

  ReplyDelete
 11. Elnézést az értetlenkedésért Rékuc, de ez a post most mennyire tükrözi a tényleges véleményedet, mennyire túlzott ez az irónia?

  ReplyDelete
 12. A sziluettes naplemente kimaradt.

  Egyébként meg ezek a képek hozzá tartoznak a "szakmai" fejlődéshez.
  A suszterisnasnak is először sok papucsot kell készítenie, mielőtt cipőt, majd csizmát tud csinálni.

  ReplyDelete
 13. gyerekek, ez az egész ironikus :) aki komolyan veszi az nem ismeri Réka stílusát :)

  ReplyDelete
 14. a_nick_mar_letezik09 December, 2008 15:14

  Én egyáltalán nem ismerem Rékuc-ot, sajnos! :) De sztem a klissék kellenek! :) Hova lehetnénk sötétes Lánchíd nélkül! :) Nekem is van millió meg egy!
  És tetszenek!
  Kövezzetek meg! :)

  ReplyDelete
 15. Nagyon jót mosolyogtam. Nem is tudtam hogy a kabaré műfajában is otthon vagy. Ezeket a kis írásokat meghallgatnám a rádiókabaréban, egy jó színész előadásában.
  Gratulálok.

  ReplyDelete
 16. Én most megyek, felbérelek egy százéves prostit, hogy üljön fel egy fekete-fehér gólya hátára a madáritatóban, majd le telemakrózom a szilikonos szájában szorított kökörcsint. Természetesen ellenfényben. Miután hazaértem, nyomok rá egy kis acidot. :D

  ReplyDelete
 17. báró Csekonics09 December, 2008 15:53

  gery - adj a kezébe egy sárga levelet is és ellenfényben fotózd!
  Ja, acidot remélem a képre nyomod :-D

  ReplyDelete
 18. a_nick
  'Nem igazán értem ezt a postot! '
  igen, feltűnt :)

  Zoltán77
  'de ez a post most mennyire tükrözi a tényleges véleményedet, mennyire túlzott ez az irónia?'

  ezt nem óhajtom elárulni, hadd találgason az, aki értetlenkedik :o) tépkedjétek csak a szőrt az orrotokból!

  ReplyDelete
 19. a_nick_mar_letezik09 December, 2008 21:27

  Rékuc :)
  Én már csak ilyen értetlen vagyok! Meg mellesleg igénytelen is! :)

  ReplyDelete
 20. Nekem tetszik a lista. Lesz egy heti bontású verseny a témákből? :D

  ReplyDelete
 21. Den
  régesrég már készitettem egy összeállitás-fotót ezekről a témákról. Aki megtalálja, annak... nem jár jutalom, csak egy kis elismerés (eleven és virgonc nem ér, ők szerintem ismerik régről) :)

  ReplyDelete
 22. Ez kérem negatív diszkrimináció :DDDD Tőled kedves Rékuc ez igen felháborító :DD

  ReplyDelete
 23. réka, tudom hogy nehéz az ilyenek felett elsiklani, nekem pláne nem szokott sikerülni, de nem éri meg még a reakciót sem... egyszerűen nevetséges, sőt irigy hozzászólás az ilyen... ennyi erővel szóljunk le mindenkit akinek kocsija van, hogy hát neki telik arra is... nevetséges...
  szóval, take it easy, és nyomjad még a HDR-es, acidos képeket, én bírom őket!

  ReplyDelete
 24. Vannak fejlődési szintek valóban, velem is megesik, hogy lövök egy tudottan kommersz képet, azzal a kifogással, hogy 'nem baj, ~nekem~ még nem volt ilyenem' - és ezzel le van nyugtatva a lázadó lelkiismeret :)

  Az ember szükségszerűen rájön, hogy mi az érték. Melyik sorba kell beállnia. Ha be kell.
  Szerintem.

  ReplyDelete
 25. "égesrég már készitettem egy összeállitás-fotót ezekről a témákról"

  ezt én is láttam már ;) igaz, csak mert megmutattad, Rékuc :D

  ReplyDelete
 26. báró Csekonics12 December, 2008 10:55

  lancaster · www.flickr.com/euouae 2008.12.10. 23:55:01

  Szerintem nem kell beállni. (Mármint a sorba :-))
  Mindenki külön egyéniség, nem baj, ha a képein is látszik.

  ReplyDelete
 27. Persze, értjük egymást.
  Ne nagyon kalandozzunk el a fő ágtól, de, természetesen 'mi mind egyéniségek vagyunk' :)
  Valamely eszmék mögé is teljes mellszélességgel beáll az ember és van amitől kiütést kap.
  Én ilyenre gondoltam, de értem amit mondasz.

  ReplyDelete
 28. báró Csekonics14 December, 2008 13:44

  ja, a 'tipikus' fotókhoz még (saját magamból is kiindulva :-D)
  - végtelenbe futó út fasorral,
  - végtelenbe futó sínpár szinte a talajról fotózva,
  - komor homlokzat alulról

  ReplyDelete
 29. Szia!

  Ez igazán találó írás, vicces lett! :):D

  ...nekem rögtön az jutott eszembe, amikor felsivítottál egy-egy sárga ellenfényes levél láttán, még Csepelen :), de sztem ezzel nincs is semmi :) (nem tudom, hogy miért értetlenkednek egyesek);...és a vegyesvágottadra: Lánchíd, pihés kiskacsa, ellenfényes sárga levél, és természetesen mell :)...az akkor is nagyon jó volt, kár hogy most nem linkelted ide:) és amugy nemhiszem, hogy ha ma meglátsz egy szép ellenfényes sárga levelet akkor nem hatódsz meg :)
  na meg ugye a hdr love, bokehlove, meg most a nagylátómánia:) ezek is mind ilyenek, persze Te nem vagy olyan :) zsémbes fotós mint a fiktív "öregemberünk", de vagy annyire kétélű ilyen szempontból, mint az írás maga. :)

  Puszi! Sz.

  ReplyDelete
 30. Ez most off lesz:-) A másik postodnál azzal vádoltak egyesek, hogy nem lehet belőle tanulni. Ezt én most meg szeretném cáfolni.
  Néha gondoltam arra, hogy miért is nem próbálom ki én is a szociófotózást, hisz itt élek Romániában, lépten nyomon készithetnék olyan képeket, amilyenekkel mások kállitásokon, fotós oldalakon sikereket érnek el. De mikor ilyesmiket kell megörökiteni mindig van egy visszás érzésem, szégyennek is nevezhetném: amikor látom a szerencsétlen cigányt vagy hajléktalant, nem jön, hogy lenyomjam a gombot, hogy elővegyem a drága fényképezőgépemet és megörökitsem a másik nyomorúságát. Egyetlen egyszer csináltam ilyesmit, de többé nem ismételem meg.
  Mit is tanultam akkor a cikkedből? azt, hogy most már tudom, hogy vannak olyan fotósok akik ezt ugyanigy érzik mint én, és ezentúl nem hozom magam ilyen kellemetlen helyzetbe soha egy kiállitás, vagy pályázat kedvéért sem.
  Maradok a természetfotózás, makrózás, tájfotózás, városképek, humoros pillanatok stb. mellett, és ezt fotgom a tőlem telhető legmagasabb szinten elsajátitani. Akinek nem tetszenek, az nézzen más képeket.

  Nyakunkon az ünnepek:-) Békés Karácsonyt, és egy sikerekben gazdag Boldog Új Évet kivánok Neked Rékuc!

  ReplyDelete
 31. a HDR kimaradt
  ha jó indulatú akarok lenni akkor úgy gondolom hogy van ebben önirónia, ha nincs akkor nagy a baj :)

  ReplyDelete
 32. Kreta megnyugtatlak, nincs baj :)) a baj azzal van, aki ebből nem vágja le az orditó öniróniát. A HDR pedig a folytatásban benne van, kicsit kevesebb öniróniával.

  ReplyDelete
 33. Édeske, most először olvasom az írásaidat és nézem a képeidet. Tiszteletre méltó ez a szenvedély, de nekem úgy tűnik, mintha saját magad kritikusa lennél. (és még finoman fogalmaztam) Nekem mint gyakorló iparosnak az a véleményem, hogy az általatok egekbe magasztalt "minőséget" egy hűvös profi bármikor hozza és nem ájul a saját karjába, hogy már megint mekkorát alkotott. Még egy évtizede is a mostanság itt-ott tonnaszám publikált képek a fiókokban lapultak volna és nem ajnározódtak volna az egekbe. Szóval szerintem sok itt a hülyeség, de mivel ez most tendencia.... hát ti tudjátok. (BATA művésznőnek, aki valahol meg lett említve, minden tiszteletem. kicsit mozizzatok bele az ő cuccaiba)

  ReplyDelete
 34. Nagyon jó meglátás, a posttal pontosan magamat (is) kritizáltam, illetve magamat legjobban.
  Ami a profikat illeti, nem árt az óvatosság. Mert lehet, hogy a Spar katalógusba hűvösen hozza a tökéletes minőséget is a profi, de ettől még nem lesz jó a fotó... szóval nem a minőség a minden. De ja, amikor sikerül megvalósitani egy fotót, az nekünk, kezdő, balfékül szárnypróbálgató fotósoknak igenis nagy-nagy élmény és valahol érthető, mégha egy profi számára megmosolyogtató is, hogy elájulunk tőle, akár saját, akár más fotóján látjuk :)

  ReplyDelete
 35. Csak azért engedem meg magamnak, hogy írjak, mert már legalább 1000km- t utaztunk együtt egy autóban! :)

  Szóval, szvsz, ha öniróniának szántad ezt az írást, akkor egy pont kimaradt. A photoshop- al (vagy a ps helyébe szabadon behelyettesíthető az egyéb képszerkesztő/ manipuláló szoftverek neve) fotót csinálók kategóriája. Nem is tudom, hogy Ők mit csinálnának, ha még mindig csak analóg gépek lennének, meg diára fotózás, meg negatív film. Onnantól, hogy az alapműveletektől több belenyúlás van egy képben, az (szerintem) már nem fotózás. Mondom ezt függetlenül attól, hogy mint kreatív tevékenységet, elfogadom.

  Ha mégsem önirónia, akkor pedig az itatós madárfotós rész kivágja nálam a biztosítékot! Nem ilyen egyszerű a téma, mint ahogy leírod!

  Üdv
  Palánkai Zsolt (www.palankaizs.hu)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!