Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Sunday, December 28, 2008

Antik gépet találtam

Kis érdekesség: otthon egyik polcon pihen ez a régiség. Welta márkájú, német (Drezda) darab, azt hiszem, hogy Welta Trio vagy Welta Garant tipusú gép. 6x9 film jár bele és meglepően kompakt kis gép, a harmonika kihuzatot be lehet tolni egészen és az alul látható kis fedelét rá lehet csukni. A lencséje 4.5 fényerős, fókusztávolságot nem sikerült megtalálnom de rajta vagyok az ügyön :) A kereső csak egy luk a tetején, nincs tükörakna vagy prizma. Nagyon jó állapotban van, csak az önkioldó zsinórja hiányzik, de enélkül is lehet exponálni. Érdekes lenne kipróbálni, lehet hogy februárban veszek egy tekercs filmet és nekilátok. Fénymérő persze nuku, de majd a digit géppel megnézem a helyes beállitást. Akinek van valami tippje a gép pontos tipusát vagy a használatát illetően, irjon, hasznos lesz! Analóg géppel sokan fotóznak, de kiváncsi vagyok, az olvasók közül próbált-e már valaki ilyen nagyon régi gépet.


14 comments:

 1. Szia Réka!

  Ez nemrossz kis gépez!! :) Én tuti nem várnék tavaszig, hogy vegyek belé film, most rohanj a boltba, és fotózz vele, szásszázalék, hogy nagyobb élmény fotózni egy ilyennel, mint a digivel :), fényt meg már szemre kéne tudnod :), de persze a digitálissal is elő lehet mérni, de mindenesetre érdemes alámenni az exponak mindig, legalábbis én szoktam :)...
  amugy kicsit off a téma, de amuy Te miért vettél új gépet?:D jó dolog, meg minden, de nemértelek...
  megnéztem azt a 450drebelt vagy mit és hát nem igazán láttam benne perspektívát, 12 vagy hány megapixel(ami a 8-hoz képest nem nagy ugrás, felesleges 14bites rendszer, ormótlan kijelző, ugyanakkora felbontással, szép nagy kereső ami tökjo :), élőkép-butaság, csak 1/4000s-t tud a zár, 1/200s a vakuszinkron, 3fps... ezek az adatok kb megeyeznek a 350d-vel... na de Te tudod :) én Nikonos vagyok :) de inkább egy 20D-t vagy hasonlót vettem volna :)

  ...és átelenőrizted már ezt a régi masinát?, objektív, frontlencse, lamellák, kihuzat, zár, fimtovábbítókar, stbtsb... ?...

  Puszi! :)

  ReplyDelete
 2. szija Szabim :)
  muszáj februárig várnom, mert a gép szüleimnél lakik és csak akkor megyek haza megint :) fényt mérni pedig tudok szemre, de ha nem tudom megnézni LCD-n (sajnálatos hiánya a Weltának), akkor nem bizom a véletlenre a dolgot. Egyébként láttam frankó antik fénymérőt is, lehet azt fogom használni digi gép helyett.. .nagyon baba :D
  a 450D-t pedig pont azért vettem, mert nem sokban különbözik a 350D-től. Mindent meg tudok valósitani vele, amit szeretnék, egy gépváztól nem is várok többet, mint amit felsoroltál. A többi már az optikán és a szememen múlik... egy 30D sem egy 40D nem segit jobb fotókat késziteni szerintem. Ja és szempont volt hogy elférjen a retikülben :P
  pusz!

  ReplyDelete
 3. az optikája valszeg 100-120 körül lesz. ha a zár működik (nem olajosak a lamellák...bár ha azok is olcsóért javítható), a kihuzat nem fényáteresztő és a kockák sem mennek egymásra, akkor hajrá...
  (külön fénymérőt meg javasolnék, vagy legalább a 400d-t használd; jó dolgo szemremérni, de azért annyira nem....:)

  ReplyDelete
 4. Nem kötözködésképpen, de a gépen (képen) minden rajta van.
  www.google.hu/search?hl=hu&client=firefox-a&rls=org.mozilla:hu:official&q=%22welta+garant%22&start=0&sa=N
  Nagyjából ennyi irodalma van. 120as vagy rollfilm való bele, a 6x9 a képméret. Fókusztávolsága 105mm.

  ReplyDelete
 5. oh koszi szepen :) az irodalmat en is lattam de nem voltam (vagyok) benne biztos, hogy Garant vagy Trio volt (a kepeken keves gepnek van ez az attekintos kereso, mint ezen a gepen), a fokusztavot viszont koszonom igy duplan izgalmas lesz vele fotozni.
  petibetmen: lesz kulso fenymero mindenkeppen, szep dolog a szemmelmeres, de a regi fotosok is hasznaltak fenymerot - nem akarok hoskodni hogy jujj szemre is megy, aztan elohivni egy rakat ala vagy neadjisten folelott filmet :D

  ReplyDelete
 6. dicsak! apámnak van valami ilyesmije majd megnézem a napokban ha arra járok. utánanézek már én is annak a masinának, hogy miket tud :)
  egyébként egy dobozra hasonlít.. szinte kocka alakja van és a márkára sem emlékszem. ráadásul nekem van egy smena-8m gépem is.
  jó lenne egy fotón látni pár generációt :)

  ReplyDelete
 7. mekkora poén, amikor az ember egy ilyen régi gépben talál filmet :)

  ReplyDelete
 8. köszönöm ezt a posztot! meghozta a kedvem az antik-fotózáshoz, szóval ahogy lesz időm, veszek filmet és go. majd írok élménybeszámolót :)
  nekem amúgy egy ilyen lapul az "antik polcomon":
  www.beier-kamera.de/html/precisa_iia_1.html

  ReplyDelete
 9. Nem kell a fénymérésből olyan nagy ügyet csinálni. Raksz bele egy 200-as jó filmet, pl. Fujifilm PRO, ha süt a nap, akkor 8, vagy 11, vagy 16-os nyílás, 1/125, vagy 1/250 záridő. Ha nem süt, akkor mindez eggyel nagyobb. :)
  Tapasztalataim szerint egy mai szines negatív film elég tág teret enged az expozíció beállításának.
  A próbafotózást valószínűleg nem egy sötét temetőben, vagy valami templom kupoláján fogod megejteni, hanem normális fényben, így szinte biztosan jó képekre számíthatsz.

  ReplyDelete
 10. báró Csekonics31 December, 2008 12:57

  Gyulus · lomolitosblog.blogspot.com/ 2008.12.29. 19:21:51

  Igen, én is 200-ast raktam annak idején a fele ennyire sem antik Practikába (bár nekem az, mert nagyfateré volt). Napsütásben zártabb blende / rövidebb záridő - felhős időben hosszabb zár / nyitottabb blende nekem is bejött többnyire.
  (A régi fénymérő elromlott, nekem meg nem volt kedvem beruházni mésikra, aztán meg kényszerből jött az első digit gép.)

  ReplyDelete
 11. Hajrá!
  De miért lesz a gyújtáv pontos ismeretében "izgalmasabb" a vele való fényképezés?

  ReplyDelete
 12. Boldog új évet kívánok!

  ReplyDelete
 13. "Nem kell a fénymérésből olyan nagy ügyet csinálni."

  azért ez elég meredek. persze, h lesz kép, még akkor is ha 2-3 blendével elméred, csak nem mindegy, h milyen. azért hosszú távon nem árt elővenni egy fénymérőt.

  ReplyDelete
 14. "hosszú távon nem árt elővenni egy fénymérőt"
  Teljesen igaz, de itt nem hosszútávról volt szó, hanem egy gép kipróbálásáról.
  Én egyébként nagyon kíváncsi lennék a majdan elkészülő 6x9-es képekre.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!