Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, December 9, 2008

Házinyúl a pályázaton

edgarleo küldte be az alábbi levelet. Szerintetek mennyire etikátlan? A kiírásban ugyan nem szerepel, hogy a pályázatot kiíró cég munkatársai nem vehetnek részt, viszont számomra is fura, hogy pont egy dolgozójuk nyeri meg a harmadik helyet. A levélíróval ellentétben szerintem szép összegről van szó, de talán mégsem akkoráról, hogy megérje érte lejáratni egy pályázatot.A harmadik helyezett iwiw adatlapját és a pályázati kiírást mentettem, ha időközben törlésre kerülnének, egy példány megtalálható nálam.

Szia Réka!
Ide írok, aztán ha gondolod, szentelhetsz ennek a témának egy bejegyzést a blogodban. A nagy nyilvánosságra itt most különösen nagy szükség lesz.
Van egy CÉH Tervező és Beruházó Zrt., mely novemberben kiírt egy fotópályázatot a Megyeri hídra.
Amatőr és profi egyaránt indulhatott, némi technikai megkötés volt csupán.
Mondjuk már itt sántított a dolog, mert ők 18*24-es képeket kértek, de megtiltották a képek bármilyen nemű -akár szerkezeti- manipulációját is. Ez a méret ugyebár 4:3, míg az összes tükrös gép 3:2-ben fotóz. Szóval vágás nélkül lehetetlen volt indulni, az viszont már belenyúlás a kompozícióba, ugyebár. Na mindegy.
Aztán lett a pályázatnak három helyezettje, és a harmadik egészen véletlenül a CÉH Zrt. dolgozója.
Karácsony elött már nem lesz időm ezzel foglalkozni, de jövő év elején ráuszítok néhány jogászt az esetre, hogy az összeférhetetlenség itt mennyire játszhatott szerepet. Nem volt nagy pénzjutalom (300-200-100eFt), de nem is az összeg miatt.
Ez már megint egy nagy magyar gusztustalanság volt, és ez egy kicsit bántja az igazságérzetemet.
Köszönöm, hogy szántál időt a levelemre, s ha úgy döntesz, hogy "cikkezel" róla, nyugodtan idézhetsz.

Üdv,
edgarleo

 

[Update]
Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy nem szándékom senkit lejáratni, hanem egy olvasóm által észlelt, szerinte etikailag megkérdőjelezhető módon lezajlott pályázatról kérem ki az olvasók véleményét. Továbbá megnéztem a helyezett fotókat, és urambocsá - nekem tetszett a harmadik helyezett is :) a leírások alapján sokkal rosszabbra számítottam. Továbbá a fotós az utolsó ebben az ügyben, akit vád érhet, a fotózás és a siker öröme őt is megilleti.

 



46 comments:

 1. ejha! hogy ezekkel a magyar fotópályázatokkal mindig csak a baj van.

  ReplyDelete
 2. báró Csekonics09 December, 2008 15:14

  Hát, ha a kiírásban nem szerepelt hogy nem indulhat a cég dolgozója, akkor igazából nem tudom, hogy akár egy ügyvéd is hogyan találna ezen fogást.
  A képeket meg lehet valahol nézni? (Mármint valami sz@rral nyert harmadik helyet az illető, vagy esetleg kivételesen véletlenül tényleg belső ember volt a _harmadik_ legjobb.)

  Amúgy tetszenek a ilyen 'a pályázó minden jogot átruház' típusú dolgok.

  ReplyDelete
 3. "Ez a méret ugyebár 4:3, míg az összes tükrös gép 3:2-ben fotóz. Szóval vágás nélkül lehetetlen volt indulni, az viszont már belenyúlás a kompozícióba, ugyebár"

  A 18x24 méretből egyértelmű, hogy csak Olympus DSLR-rel készített képekkel lehetett nevezni (vagy koNpaktal) :) (ugyanis azoknak a képérzékelője 4:3-as oldalarányú)

  Amúgy az ilyesmi nem túl szép dolog, mármint a házon belüli nevezés és pláne helyezett kihirdetése.

  ReplyDelete
 4. "A kiírásban ugyan nem szerepel, hogy a pályázatot kiíró cég munkatársai nem vehetnek részt"
  Innentől kezdve nem értem mi a gond?!
  És ha az a kép tényleg volt olyan jó…
  Jó magyar szokás a másik indokolatlan feljelentgetése szerintem, mindenki törődne inkább a saját dolgával…

  ReplyDelete
 5. Ja és mindezt egy iwiw adatlapra hivatkozva…
  Jaj kedves edgarleo…

  ReplyDelete
 6. báró Csekonics09 December, 2008 15:51

  Más kérdés persze, hogy ezt _elegánsan_ úgy is megoldhatták volna, hogy az illető nyer szépen csendben egy házon belüli különdíjat, a harmadik helyet meg külsőnek adják.
  Amúgy az első kettő tuti nem kötődik a céghez?
  (Nem a vezérig. fiacskája / csaja / fiacskájának csaja?)

  ReplyDelete
 7. Mindenek előtt szeretném megköszönni Rékának, hogy az általam felvetett problémát lehozta a blogján!
  Szeretném leszögezni, hogy senki nincs feljelentve. Az, hogy néhány jogász barátom körbenéz a témában, még nem meríti ki a rágalmazás, illetve a hamis vád tényállását.
  De még a téma említése is csak kérdőjeles, csupán figyelemfelkeltő célzattal lett a felszínre hozva.
  Látom, hogy már most megoszlanak a vélemények. Ennek örülök, mert ez is a kis hazánk jogrendszere, és -nem utolsó sorban- saját etikai érzékünk megnyilvánulása is egyben.
  Tehát kilyukadtunk oda, hogy amit nem lehet egyértelműen a törvény erejével megfogni, azt szabad. A kérdés az, hogy az egymáson átlépkedés, és a kapcsolatok ilyen szintű felhasználása hosszú távon hova vezet? És még egy apróság: vajon az az ember, aki jelenleg "támogatja" a fenti elveken alapuló igazságtalanságot, az mit fog érezni, ha az élet bármely területén Őhozzá fog elérni valami hasonló "hátulról mellbe" történet?
  Az biztos, hogy én itthon soha többet, semmilyen pályázaton nem indulok, kivéve, ha már a kiírás előtt tudom, hogy én leszek a valahanyadik helyezett. Emberek! Tényleg így kell ezt csinálni?!

  ReplyDelete
 8. Azaszép :D
  szerintem direkt azért írtak ki pályázatot. A cég összes dolgozója nevezett, így mossák tisztára a pénzt :DDD

  ReplyDelete
 9. "fenti elveken alapuló igazságtalanság"
  De miért jelented ki hogy itt csalás és igazságtalanság történt.
  Azért mert kis hazánk állampolgárai mindig mindenben csak az igazságtalanságot a negatívat és a csalást látja!

  ReplyDelete
 10. VF, igazad van. Te csinálod jól. Ilyen gyermekien naiv és kifordított magyarázatokkal a végtelenségig lehet csúsztatni. De attól még ez -s még sokszáz ügy körülöttünk- túlságosan is átlátszó marad, és nem csak az összeesküvés-elméleteket kedvelők számára.
  Én személy szerint hányingert kapok ettől az egész liberális, mindenkinek mindent lehet gondolkodástól. És attól is, hogy itthon tényleg bármit meg lehet úszni.
  O.J. Simpson pechjére az Egyesült Államokban állt bíróság elé. Ha ugyanaz az eset Magyarországon történt volna vele, soha az életben nem ítélték volna el. Mint ahogy a drogos rendőrgyilkos Cs. Előd is megúszta, és azóta is kedvére parádézhat mindenféle álnevek alatt. És mint ahogy egy semmiségnek tűnő, egyszerű fotópályázatot is lekaszálhat egy belső ember. Következmények nélküli ország! Undorító, ami itt folyik!

  ReplyDelete
 11. az a lényeg, hogy bár nem történt semmi szabálytalanság mert nem volt ugye meghatározva, hogy házi-newl nem pályázhat - hanem csak simán undorító egy dolog ez.
  szarjon süncsaládot háttal kifelé az ilyen.
  a magyar fotópályázatok szinte kivétel nélkül csak a pályázat kiírójának jó. sok a balek fotós és cserébe egy kis dicsőségért eladják a lelküket is.

  ReplyDelete
 12. múltkor olvastam, hogy jelenik majd meg egy könyv, ahova ha 2k-ért beküldesz egy képet, és pozitívan bírálják el a képed, akkor megjelenhet a könyvben, valami 85.000 Ft-ért :D hát mondom ez kész... csinálom már én is egy ilyet, 200.000-et kérek, de mindenki bekerülhet... kis marketing neki, aztán állítom hogy lenne jelentkező bőven...

  ReplyDelete
 13. edgarleo
  Gondolom Te láttad a pályázatra beérkező képeket és rögtön feltűnt hogy a harmadik helyezést elért kép még a legjobb húszba sem kerülhetett volna be így egyértelmű hogy rögtön rákeresek iwiwen a készítő nevére és lám... Csalás! ;)
  Gondolom így történt.
  Ha nem akkor meg igazándiból beszélsz sőt gyanúsítasz úgy hogy nem is tudod mi történik.

  ReplyDelete
 14. Igazán nem akarlak összezavarni kedves edgarleo, de O.J. Simpson-t pl nem ültették le a felesége megöléséért...meg M.J.-t sem gyerekek molesztálásáért, meg van egy sor (Sőt igen sok) olyan eset amikor is az "igazság bajnokai"-nak országában csak pénzzel el lehetett érni igen sok mindent.

  Ő lett a harmadik, legyünk őszinték nem szép dolog. Az a megkötés sem az, hogy csak a 4/3 rendszer a nyerő. És igen nem illő ott dolgozónak indulnia, azonban inkább csak abban az esetben nem illő, ha Ők is az elbírálók, nem pedig valami független "szakmai" zsűri.

  De Én igyekszem ahogy Te megfogalmaztad gyermekien naiv lenni, egészen addig, amíg be nem bizonyosodik a csalás (én nem ebben az esetben, hanem minden esetben). Mivel hiszek abban, hogy ebben az országban, sőt ezen a világon nem mindenki csaló... Sok személyes tapasztalatom van olyan esetekről amikor valakit megvádoltak, majd csak a vád alapján a munkáltató elbocsátotta...aztán eltelt egy kis idő és láss csodát kiderült, hogy hamis volt a vád, csak kicsinyes bosszúról volt szó, de akkor már késő, hiszen az emberünket meghurcolták, lejáratták és még munkahelye sincs...
  Szóval Én hiszek abban, hogy tekintsünk mindenkit ártatlannak, míg annak ellenkezője be nem bizonyosodik. És igen lehet ez naiv, de ha mindenki ilyen lenne jobb világban élhetnénk.

  ReplyDelete
 15. Ühüm, iwiw adatlapot közölni az érintett hozzájárulása nélkül kínos... Nem véletlen, hogy a subba is megszűntette ezt a rovatot...

  ReplyDelete
 16. Ha valaki rákattint az adatlapjára a harmadiknak, láthatja hogy elég exhibicionista a csávó. Feltétlenül kirakott mindenhonnan egy képet, Balitól Dominikáig ahová eljutott. Jól kereshet a cégnél. Gondolom azért hogy mindenki lássa, milyen menő csóka ő. Ettől akár készíthet jó fotót is persze... de tipikus iwiwes képalbum.

  ReplyDelete
 17. Kezdem sajnálni, hogy szóba hoztam a dolgot. Én butus... Hát gondolhattam volna, hogy ez a megoldás kulcsa: itthon mindenki becsületes! Azért dagadnak az ingatlanpanama ügyek, azért kerül 2x, vagy sokszor annyiba nálunk az autópálya-építés, azért nem is létezhet olyan, hogy parkolóőr-megvesztegetés, és még sorolhatnám... Szóval ezek az ügyek mind nincsenek, mert itt mindenkit megillet az ártatlansághoz való jog, melyet természetesen egy sztárügyvéd mindig is alá tud támasztani.
  Tényleg én vagyok az ostoba!
  Azt sem állítottam egy szóval sem, hogy a pályázaton a helyezett kép nem méltó az elismerésre, csak pont ebben a mi kis fotósközegünkben ütötte fel a fejét egy új -de lehet, hogy csak számomra- gyanús, lezsírozottnak tűnő eset.
  Az iwiw adatlap közzététele pedig nem ütközik egyetlen jogszabályba sem. Nem személyiségi jogokkal védett adatról van szó, hiszen KÖZÖSSÉGI OLDALRÓL beszélünk, ahol az adatok megtekintéséhez regisztrált tagnak kell lenni; az adatokat közlő személy pedig a szabályzat elfogadásával hozzájárul, hogy minden megjelenített információ a regisztrált felhasználók számára elérhetővé válik. De most nézem, hogy megint okostojás szl1973 bejegyzésére reflektáltam.
  Nem baj. A lényeg, hogy ezzel a felmentő és gyanútlan hozzáállással remek irányba haladunk...
  Gratulálok mindenkinek, aki nem akarja észrevenni a körülöttünk dúló valóságot!
  És még egy megjegyzés: ez a post csupán a figyelem felkeltésére szolgál. Senki nem gyanúsít, és nem vádol senkit! Mindössze néhány -levegőben lógó- kérdésre próbálunk elfogadható és hihető választ kapni.
  Állásponttól függetlenül köszönöm az összes hozzászólást!

  ReplyDelete
 18. A teljesség igénye nélkül engedjétek meg, hogy -a blog üzemeltetőjének védelmében is- beillesszek néhány pontot az IWIW közösségi portál felhasználási feltételeiből:

  ..."Ön teljes mértékben felelős azért a tartalomért, amit az iWiW-en elhelyez, ideértve, de nem kizárólagosan a fényképeket, személyes adatokat, beszélgetéseket, listákat, osztályozásokat, személyes üzeneteket – és bármely tartalom következményeit is."...

  ..."6. Az adatkezelés jogalapja:
  a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (Avtv.) 3. § (1) bekezdése alapján az érintett önkéntes hozzájárulása

  7. A kezelt adatok köre:
  A. A felhasználó által kötelezően megadott adatok név, becenév és e-mail cím, (az adatokhoz az — e-mail cím kivételével — iwiw összes felhasználója hozzáfér, a felhasználó által megadott e-mail címhez csak személyes ismerősei férnek hozzá).
  B. A felhasználó döntése alapján a profilban megadott adatok: pl. felhasználó lakcíme, telefonszáma, foglalkozása, iskolái, munkahelyének adatai és hozzászólásai, (az egyes itt megadott adatokhoz a felhasználó döntésétől függően vagy csak személyes ismerősei vagy az iwiw összes felhasználója hozzáfér)."...

  ReplyDelete
 19. Idézet Dr. Péterfalvi Attila, volt adatvédelmi biztos 2007. augusztus 1-én keltezett leveléből:

  ..."A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 2. § 1. pontja alapján az iWiW portál felhasználói adatlapján közzétett adatok, valamint az ismerősök köre a felhasználó személyes adatának minősülnek. Ezek a közösségi portálon közzétett személyes adatok nyilvánosak, bárki számára hozzáférhetők. Az adatok az érintett felhasználó önkéntes, tájékozott és határozott hozzájárulásával nyilvánosak."...

  ReplyDelete
 20. jó reggelt kínálok.
  edgarleo: felesleges megvédeni itt magad, aki nem tudja felfogni, hogy miről van szó ebben a posztban azzal hiába is hadakozol.

  ReplyDelete
 21. Sziasztok! Csak annyit szeretnék hozzáfűzni az itt leírtakhoz, hogy ne ítéljünk túl gyorsan vagy korán. A Megyeri hidat amely nem csak a szép és látványos ferdekábeles hídrészből áll (hanem előtte és utána több hídból, összesen 4 km hosszon) több cég tervezte. A CÉH Zrt. volt a főtervező. Az egyik társtervező cégnél dolgozom és történetesen én is fotózgatok és készítettem is képeket a hídról a pályázatra. Tudom, hogy rajtam kívül még sokan barátaim közül, akik ehhez a hídhoz kötődnek (tervezésében vagy kivitelezésében). Mégsem lett helyezett egyikünk képe sem.
  Én még nem láttam a harmadik helyezett képet, de lehet, hogy nem is rossz és valóban megérdemelte a helyezést. Addig is, ha érdekel valakit, hogy a híd társtervező cégénél dolgozó alkalmazott hogyan látta még november elején a hidat itt van egy kis ízelítő:
  www.flickr.com/photos/gyuraw

  ReplyDelete
 22. Gyuraw korrekt és objektív hozzászólását köszönöm, a képeihez és a meglátásaihoz gratulálok!
  Ezzel én ezt a dolgot a magam részéről lezártnak tekintem. Tanulságos volt, igyekszem levonni a szükséges következtetéseket, és egy újabb élménnyel gazdagabban továbblépek...
  Külön köszönet újra Rékának, amiért időt és helyet szentelt a témának!

  ReplyDelete
 23. Eddig nem szóltam hozzá, vártam a véleményeket. Legjobban a nyertes fotókra vagyok kiváncsi, de az összes pályaművet végignézegetném :) nehéz itt okosnak lenni. A kiirást úgy fogalmazták meg, hogy nem zárták ki a dolgozókat. Ha a cég hirdet egy ilyet, a dolgozó nyilván az elsők között értesül róla, és ha szeret fotózni és pályázni, nyilván nem hagyja ki az alkalmat. Szerintem a fotóst ezért hibáztatni kár. A helyezés valóban nem volt elegáns, de amennyiben valóban jó volt a kép, hát nincs mit tenni.
  Max a következő pályázatokra pár emberrel kevesebb ad be munkákat.

  ReplyDelete
 24. Rékuc! A honlapra odabiggyesztettek egy fals szöveget, hogy "nagyon nagy számú fotók feldolgozása..." bla-bla-bla. Nem értem, hogy az első három helyezett, azaz egészen pontosan 3 darab kép!!! miért akkora mennyiség, hogy a mai napig nem tették közzé őket. De már ez sem számít...
  Azért az elég fura, hogy még egy egyszerű üdítőkupak-gyűjtögetős játékból is azonnal kizárják a dolgozókat, és családtagjaikat. Azt is meg lehet kerülni, de legalább nem ennyire nyílt a rablás.
  Az egészben a legszomorúbb, hogy fotósok tucatjaival találkoztam minden hajnalban a hídon, akik lelkesedtek, és tiszta szívből, őszintén szerették volna megmérettetni a tudásukat. Sajnos egy ilyen eset -még ha csak feltételezés is a visszaélés- nagyon sok ember szájában hagy keserű ízt. De hát ők tudják... made in hungary! Csupa kisbetűvel...

  ReplyDelete
 25. Kedves edgarleo!

  Igen, itt mindenki úgy látta, hogy ez elkeserítő, csak az merült fel pluszban, hogy meg kellene nézni a kész képeket, és csak azután ítélkezni.

  Az pedig, hogy mi megy ebben a számunkra kedves kis országban mindenki tudja, látja, tapasztalja. Nem szembecsukásról van szó, de egy esélyt kell adni annak a 3. helyezett képnek....

  Megvédened magad, illetve a véleményed pedig ahogy más is írta nem kell (lásd 2. bekezdés), de azért hátha nem minden csak fekete és fehér...

  ReplyDelete
 26. Kedves 75latnok!

  Csak ismételni tudom magam: nem a harmadik helyezett kép eredmény-jogosultságát kérdőjeleztem meg, hanem a kiírt pályázat -esetleg- jogi, illetve erkölcsi tisztaságát.
  Az én szememben a nyerteseknek odaítélt összeg valóban nem nagy jelentőségű, tulajdonképpen európai árfolyamon számolva igen csekélynek mondható. Azonban csak elképzelni tudom, hogy az eredmény ilyetén alakulásának utóhangja milyen tüzet olt ki az egyébként nagyon lelkes fotósok lelkéből.
  Megkérdőjelez minden becsületes hozzáállást, s csak abban a szomorú érzésében erősíti meg a díjazottról szóló hírt olvasót, hogy a művészet eme ága sem lóg ki abból a sorból, ahol a kapcsolati tőke sokkal többet számít, mint a valódi tudásalapú érték.
  Talán az egész történetben a legérthetetlenebb, hogy -ahogy már fent is példaként említettem- miért nem zárták ki automatikusan a cég dolgozóit és hozzátartozóit.
  Továbbá számomra a technikai megkötés is erős kétségeket vet fel abban a kérdésben, hogy itt valójában milyen szakértői ítélőtábla volt az, aki a pályázaton résztvevő képeket zsűrizte, illetve akik a pénzjutalmak kiosztása felől döntöttek.

  ReplyDelete
 27. A tech megkötés, hátigen... az aztán tényleg elég "érdekes" volt, és akkor még finoman fogalmaztam.
  Másrészt amit a írtál egy normál esetben valóban így kellene működnie. De az is lehet, hogy úgy gondolta a kiíró, hogy lehet az Én embereim is szeretnek fotózni, legyen esélyük nekik is. Ha a zsűri nem beltagokból áll, és nem névvel együtt kapják meg a képeket (hanem ahogy ált. működnie kellene csak egy szám van mellé téve), akkor akár tisztességes úton is lehet egy ott dolgozó helyezett.

  A díjjal kapcsolatban, Én pl örültem volna neki, ésnem azért mert enélkül nem élek meg, de egy ilyen 100 eFt alkalmat adna nekem, hogy kiegészítsem a felszerelésem...pl. sony f58 vaku,

  ReplyDelete
 28. A bíráló bizottság utolsó tagjára hívom fel a figyelmet:
  www.ceh.hu/fotopalyazat/
  Ha ez nem összeférhetetlenség, akkor mi???
  És ne kérdőjelezzem meg a tisztességes és egyenlő bánásmódot? Ugyan már!
  GUSZTUSTALAN!!!
  (A nyertes fotók azóta sem ismertek!)

  ReplyDelete
 29. Ennek tükrében már egészen más a helyzet.

  Nálunk pl volt egy kis rajz pályázat gyerekeknek. A nyertesek között volt egy itt dolgozó gyermeke is (700 fős cég, mely több településen is működik), de a bírálók a neveket nem tudták, és nem alkalmazottakból, hanem rajztanárokból állt. Így ebben az esetben nem állt fent az általad ebben a post-ban megírt körülmény.

  ReplyDelete
 30. Én pedig nem várom meg a jövő évet. Beszéltem a jogászaimmal, akik felveszik a kapcsolatot az Egyenlő Bánásmód Hatósággal, plusz még én is csatolok mellé egy magánindítványt. Boldog Karácsonyt!

  ReplyDelete
 31. jól teszed ha lépsz, akkor is féreg dolog ez amit csináltak ha a kép amúgy helyén van.
  ez még annál is undorítóbb mint amikor a kisebb helyi szépségversenyeken egy helyi cég "igazgatója" a zsűri elnöke mert hát főszponzor és valszeg kurvára otthon van a szépségiparban :)

  ReplyDelete
 32. báró Csekonics18 December, 2008 12:20

  Az is lehet, hogy az illető így kapta meg a karácsonyi jutalmát... :-(

  ReplyDelete
 33. FIGYELEM!!!
  Felkerültek a nyertes képek!
  A fenti hozzászólásomban a cég linkjére kattintva ott lesz a helyezettek neve mellett a kép is.
  Hááát... Én nem akarom se magamat, se számos más Flickr- és egyéb fotóst fényezni, de ezeknél száz és száz ütősebb kép készült a hídról.
  Arról nem is beszélve, hogy pont a harmadik helyezett kompozíciójába is egyből bele lehet kötni, ha már csak a kép bal szélén "ottfelejtett" villanyoszlopot nézzük.
  A kép arányát már ne is említsem. Köze nincs a megkövetelt 4:3-hoz!
  Ahogy a nagyok mondanák: szvsz ez egy nagy rakás sz@r!

  ReplyDelete
 34. báró Csekonics18 December, 2008 15:49

  a harmadik helyezett nálam a futottak még kategóriába kerülne - ott sem az élre... Vagy csak nálam életlen / homályos a kép?
  Emlékeztet a régi kis coolpix2200-asommal anno elkövetett első éjszakai fotóimra - akkoriban kezdtem először gondolkodni hogy valami nagyobb cucc kellene ha máshoz nem, legalább az éjjeli képekhez...

  Ami tényleg tetszik az a második helyezett borongós képe - bár lehet egy új hídról nem a legszerencsésebb ilyen hangulatúval pályázni? - és a 12-18-as kategóriában nyertes kép. Az első helyezett nagyon művészi, bár nekem túl 'elvont' - kicsit mintha grafitceruzával és vonalzóval rajzolták volna :-)

  ReplyDelete
 35. báró Csekonics18 December, 2008 16:02

  ...ja és ha az a feladat hogy fotózzam le a hidat, utolsóként jutna ez a perspektíva eszembe, simán oldalról. Pedig mérnök vagyok...
  (Nem szokásom fikázni, pláne mert én sem vagyok egy nagy fotó-ász, de az hogy valaki ezzel _bárhol_ 3. helyet nyerjen... ahogy mondani szokták ez enyhén 'fotosop' szagú...)

  ReplyDelete
 36. Mielött bárki nekem esne: nagyjából ismertek. Soha, sehol, semmilyen formában nem szoktam fényképeket kritizálni. Egyetlen kommentemben sem okoskodok, nem akarom megmondani, hogy ez vagy az hogyan nézett volna ki jobban. Maximálisan tiszteletben tartom az alkotás szabadságát.
  DE EZEK ITT PÉNZNYEREMÉNYES PÁLYÁZATI KÉPEK!
  Ha csak ezek alapján hagynám a jövőmet formálni, akkor ezzel minden kedvemet elvennék a további fotózástól.
  És hányan érezhetnek még így?!
  Tényleg nem sül le a pofájukról a bőr? Nem érzik, hogy mit művelnek emberek százaival?
  Szikrányi bűntudatuk sincs!

  ReplyDelete
 37. @báró Csekonics: a 3. kép szerintem hagy kívánnivalót maga után technikailag.
  meta:
  záridő: 1.6s
  rekesz: f/6
  ISO: 400
  focus: 50mm

  ReplyDelete
 38. báró Csekonics18 December, 2008 16:35

  :-)
  Én csak a képet néztem, az adatokat nem is (ez asszem alapvetően a hozzáállásomat mutatja: a kép érdekel - mármint hogy tetszik vagy sem, hogy hogyan készült az legfeljebb technikai részletkérdés)
  Unalmas? Szerintem igen.
  Homályos? Nekem annak tűnik.
  Szóval ezek alapján _én_ (a technikai problémák ellenére továbbra is szubjektív magánvélemény) - nem díjaznám.

  ReplyDelete
 39. Akkor most koncentráljunk az első két képre! Idézet a pályázati kiírásból:
  "Nem küldhető be fotósorozat és olyan pályamű, melynél az eredeti felvétel tartalmi vagy kompozíciós jellegét megváltoztató képmódosító eljárást alkalmaztak"
  A dokumentarista hatású b&w, vagy az agyonélesített kontúrok, szaturációs- és szint állítgatások vajon nem minősülnek "képmódosító eljárásnak"?! Vagy csak akkor nem, ha a haverom a fotós, és a 300 ezer forintból nekem is vesz valami kiegészítőt az aparátomhoz?!
  Egy ilyen kiírási feltétel mellett egy komoly nemzetközi pályázatról ezeket a képeket és a készítőiket páros lábbal rúgták volna ki!
  Ja, de hát mellesleg még év vége elött segített 600 ezer forintot leírni az adóalapból.
  Úristen! Hol élünk???

  ReplyDelete
 40. Rossz a kérdés!

  Úristen! Milyen emberek ezek!

  Így valamivel jobb... ;)

  ReplyDelete
 41. Érzem a mondatban rejlő védőszárnyat.:)
  De sajnos ezek az emberek meghatározzák a helyszín szellemét is...
  Megmondom őszintén, hogy egy picit több reakciót vártam.
  Most már csak arra tudok gondolni, hogy a képek igazából jók lettek, csak én nem tudom értékelni őket; vagy lehet, hogy most már én tetszelgek furcsa színben, mert nem érthető a felháborodásom; vagy előbújt a közöny-faktor.
  Mondjuk ez utóbbi is nagyon jellemző itthon, és valahol meg is értem.
  Boldog Ünnepeket Mindenkinek!

  ReplyDelete
 42. Hello!

  Ami az oldalarányokat illeti, nem lehet megcsinálni akármilyen tökrössel a 4:3-at? :O lehet, hogy én vagyok a hülye, de azt ugyanugy levilágítják nektek akárhun csak marad kis szegélyed... hogy lehessel paszpartuzni, vagy attól, hogy oda van írva, hogy 18x24-es az nem azt jelenti, hogy attól nem lehet eltérni, tehát nem egy arányt jelent a gyakorlatban, hanem pusztán azt, hogy a hosszabbik oldal legyen 24cm, a rövidebbik lehet más.
  Ha pedig a kiírás nem tartalmazza, hogy részt vehet -e hozzátartozó személy, akkor ennyi, bár érdekes, hogy nem tartalmazza...ez inkább erkölcsileg kifogásolható.
  A másik dolog meg, hogy mi a búbánatnak a megyeri hídra fotópályázatot hirdetni ilyen nyereményösszegekkel? ...ilyen kicsibe pénzt mosni...idióták.

  Üdv!

  ReplyDelete
 43. Nem lehet. Csak utólagos vágással lehet a 3:2-ből 4:3-at készíteni. És a kiírásban mindenféle utólagos képmódosítást tiltottak... (ha jól emlékszem)

  ReplyDelete
 44. Háát!
  Nagyon gusztustalannak tartom az ilyet, de én egy ennél gusztustalanabb dolognak lettem szenvedő alnya, mármint pár diám, még anno a '70-es évek végén.
  Történt, hogy a városi kórház fotópályázatot írt ki a dolgozói számára, a kiállítás viszont nyílvános volt. Mint a városi fotóklub tagja el is mentem a megnyitóra, tetszettek a dolgok, és végignéztem a diabemutatót is, ahol megdöbbentem. Az egyik diánál földbe gyökerezett a lábam, amikor a saját képemre ismertem benne, és még egy kettőnél. Rögtön mondtam, hogy ezeket azonnal vegyék ki, mert ezek az én képeim, és én nem vagyok a kórház dolgozója. Hosszas vita után kivették őket és a katalógus alapján megnézték ki adta be, egy egyszerű nővér neve volt odaírva. Kinyomoztam, hogy ki Ő és hogyan kerülhetett hozzá az én diám, háát nem kellett csalódnom, az egyik fotóstársam volt az elkövető, Ő sem volt kórházi dolgozó, katonatiszt volt, Ő szokta előhívni a diáimat, vegyszer ínséges évek voltak és a "felesleges számú" képeket ellopkodta és más nevében a kiállításra beadta. Háát így jártam akkoriban.

  ReplyDelete
 45. @75latnok:
  Háát!
  Szerintem is lehet más formátumú géppel készített képet beadni, nem az szerepel a kiírásban, hogy a képnek ki kell töltenie az egész adott méretet és Likvid-nek igaza van abban is, hogy általában a hosszabbik oldal mérete a mérvadó, amit be kell tartani.
  A régi, filmes, időkben is ezeket az arányokat adták meg, sőt a papírok is ezt követték, ahol szintén leírták a módosítás mikéntjét, holott a filmes, kisfilmes, kép aránya akkor is a 3:2 volt, a papíré pedig 4:3!!

  ReplyDelete
 46. Boldogabb Újévet Mindenkinek!

  Az "update" bejegyzéshez teszem hozzá, hogy itt nem az egyéni megítélésünk a kérdés a helyezett képekkel kapcsolatban, hanem hogy azok a pályázati kiírás minden kritériumának megfeleltek-e...? Ha jól értelmeztem, akkor nem agyonphotoshopozott képeket vártak a zsűritagok.
  De ez már annyira mindegy...

  Hongkongban volt alkalmam a bbc híreit bámulni, lévén a szállodai szobámban az volt az egyetlen angol nyelvű adó.
  Lementek a Gaza övezet aktualitásai, kb. 10 perc alatt túl voltak Palesztinán és a Hamaszon. Aztán jött az európai blokk, abban is egy kiemelkedően vezető hírrel: "Hungary is the biggest victim of the economy tsunami.
  Aztán bevágtak egy vicces riportot a "gazdasági miniszterünk" nyögdécselésével. A riporter konkrétan rákérdezett, hogy hová tűntek az uniós pénzek... A válasz egy Mr. Bean-t is lepipáló grimasz volt.
  Ez az ország egy vicc. Mindenki röhög rajtunk, és nekem már elegem van abból, hogy lesajnálóan kimosolyognak, ha azt mondom, hogy "I'm from Hungary".
  Fotópályázat vagy autópálya építés, egyre megy.
  Undorodok ettől az országtól!

  Hongkongban megtapasztaltam a végleteket. A csillogó gazdagság árnyékában ott bujkál a hihetetlen nyomor és a kilátástalannak tűnő élet is, de mindkét oldalon olyan kedvességet és mosolyt láttam az emberek arcán, amit itthon soha az életben nem fogok.
  Valaki egyszer azt írta nekem, hogy én is csak panaszkodom. Hát, ezúttal lépek. Számomra van még kb. 2 hónap, amíg minden szükséges formaság elintéződik, és úgy tűnök el ebből a lúzer országból, mintha sosem jártam volna itt.

  Ez a blog egy remek dolog! Próbál valami fényt mutatni, és egy apró reménysugarat nyújt azoknak az embereknek, akik már nem hisznek a jóságban.
  A Réka munkássága kitartó, szorgalmas és dicséretes.
  Ezúton köszönöm meg Neki a sok-sok jótanácsot, és a lehetőséget, hogy lehetővé tette a gondolataim megjelenését!

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!