Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Sunday, December 7, 2008

Lakoda, mosoda

A svéd társasházakban egészen fantasztikus mosodarendszer működik. Akinek nincs saját mosógépe, az igénybeveheti a ház közös mosodáját. Ahhoz, hogy ezt megértsük, egészen röviden kitérek a svéd társasházak rendszerére.
A társasházakban két lakhatási forma van: bérlakás vagy lakhatási jog (hyres- vagy bostadsrätt). A bérlakásokat nem magánszemélyek, hanem nagy,állami vagy magántulajdonú ingatlancégek birtokolják és hivatalos lista alapján adják bérbe a jelentkezőknek. Ez a hivatalos jogviszony sok jogot és felelősséget is magábafoglal. A lakbéreket államilag határozzák meg, tehát nem érhetik el a csillagos eget, bár van javaslat piaci alapú lakbérképzésre is, de ezt egyelőre nagyon ellenzik.
A bostadsrätt egészen érdekes: a lakást ugyanúgy veszik-adják, mint a magántulajdont, de a lakás ténylegesen nem a tied. A vételárral a lakóközösségbe vásárolsz tagságot, és a lakásod lakhatási jogát veszed meg. A lakóközösség bejegyzett egyesületként működik és szintén vannak jogok és kötelességek; ha pl. nagyon lelakod a házat, randalirozol, vagy illegálisan albérletbe adod a lakásodat, akkor elveszitheted a tagságodat, lakhatási jogodat. A bostadsrätt továbbá nem örökölhető. 'Öröklakás' mint olyan tehát Svédországban nem létezik, bár van róla szó, hogy bevezessék. A családi házak persze teljesen magántulajdonban vásárolhatók, örökölhetők.

A mosoda a hyres és bostadsrätt lakások házaiban egyaránt megtalálható, jellemzően az alagsorban. Mosógéppel, száritóval, száritószekrénnyel feszerelt helyiség, van továbbá takaritóeszköz és mángorló is. A lakáskulccsal együtt adnak egy kulcsot a mosodához is. Ez nem csak az ajtót nyitja, hanem időpontot is ezzel foglalhatunk. A mosoda előtt a falon van egy naptárszerűen kialakitott panel, benne kis lukak, ahol a lakásszámnak megfelelő kis zsetonok vannak. A zseton a kulccsal mozgatható. Amikor foglalni szeretnék egy időpontot, a zsetont az időpontnak megfelelő lyukba helyezem, ezzel jelezve, hogy akkor enyém a mosoda. A zsetonhoz általában külön kis kulcs van, tehát csak a sajátomat tudom áthelyezni. (Jellemzően 3 órás turnusokba van felosztva minden nap.) Ma este 19-22 között mostam, általában ilyenkor szoktam.
Újabban már újfajta, érintőképernyős paneleket is láttam, sőt egyes lakóközösségekben az interneten is foglalhatok időpontot.

Az egész rendszer persze a bizalomra épül. Megbizunk abban, hogy a lefoglalt időpontom előtt 5 perccel nem jön oda más és teszi be pofátlanul a szennyesét a gépbe. Megbizunk abban, hogy amig a mosás fut, addig a többi lakó - akiknek ugye a mosodához ugyanúgy kulcsuk van - nem lopja el a ruháimat. Megbizunk abban is, hogy mindenki feltakaritja maga után a helyiséget, kiszedi a szöszt a száritóból és nem mos olyan dolgokat, amelyek tönkreteszik a berendezést. Néha elmorfondirozok azon, hogy Magyarországon mennyi idő alatt amortizálna le egy ilyen rendszert a kedves klientúra...20 comments:

 1. Neeeemmm :D:D! Erről én is akartam írni a sajátomon, mert amikor kijöttem furcsa volt ez a rendszer, hogy csak hagyjam ott a ruhámat, meg a mosócuccomat??Aztán rájöttem szépen lassan, hogy itt bizony senki nem fogja elvinni őket....
  Ugyan Rékuc, ez a Nálunk mikor lesz ilyen dolog.....Ezeket a kérdéseket ugye Te sem gondolod komolyan??
  Amúgy körülbelül szerintem 1 hónap után be is zárhatnánk egy ilyen rendszert otthon: a lopások, veszekedések, no meg persze a rongálás miatt!
  Képzelheted mi történne, ha egy 10 emeletesbe beraknának pl. 2 kopp új mosógépet.........
  III. World War :D:D:D

  ReplyDelete
 2. Érdekes megoldás, de nekem jónak tűnik. A gond csak az, hogy itt tényleg nem maradna sokáig egyben.

  Nálunk most a suliban van egy kicsit hasonló ötlet, egy pár szülőtől, hogy legyen 2-3 közös mikró, hogy aki nem akar a menzán enni (amennyiben az ott kajának nevezhető), de mégsem hagyná ki a meleg ebédet, az meg tudja melegíteni azt, amit visz otthonról. Nem hiszem, hogy sokáig egyben maradnak, de majd meglátjuk.

  ReplyDelete
 3. Szerintem Magyarországon egy ilyen "mosoda" élete a következőképp zajlik: (Ha a munkások nem hordják el a gépeket, az alvállalkozók rengetegében nem veszik el a pénz, a munka nem csúszik, és hasonló Magyar specialitások kizárva) 1. Nap ünnepélyes átadás, 2. Nap Elterjed a híre a létesítmények bizonyos körökben, megfigyelés, 2. Nap Éjjel: Felfeszítik, ellopják, 3. Nap reggel a zsibin alkatrészekben eladják.

  ReplyDelete
 4. Az én első gondolatom is az volt, hogy átadás+24órán belül IFA vontatná ki a falon keresztül ezeket a mosógépeket egy pesti bérház aljából :(

  Nekem csak 2 emberrel van gondom a házban, az egyik egy korombeli csaj, sosem foglal időt és mindig lejön pofátlankodni (van, hogy jófej vagyok és ha nem mosok sokat, odaadom neki az egyik gépet, de szigorúan, miután egy menet lement). A másik egy srác, alig tud svédül, és szinte mindig csúszik. Már megjegyeztem a számát, utána sosem foglalok időt.
  Amúgy meg azt mondják a kollégáim, hogy simán pakoljam ki a cuccukat a gépből is, ha nekem időm van. Mondjuk, erre még nem vetemedtem.

  ReplyDelete
 5. Oh, yesss, mosoda, erről én is írtam :) És éppen most mosok én is :DD

  Én személy szerint rosszul vagyok attól ha idegenek tapicskolják a tisztára mosott ruháimat, ezért mindig pontos vagyok. Mondjuk nálunk nem kell időpontot foglalni, de ahol most lakunk (egy egyetemi falu) soha nem fordult még elő hogy ne tudtam volna mosni amikor lementem. Az előző helyen igen, többször is, ott nem szerettem mosni...Szóval meglepő de nagyon jól működik...mondjuk itt a csomagot is lerakják az ajtód elé, és ha hetekig nem vagy otthon akkor hetekig ott marad. Nyilván ez nem minden házra/közösségre igaz, de annyira tudom élvezni :)

  Otthon én sem fűznék hozzá túl sok reményt...amíg a mosógép fémből van...:/
  A kollégiumban volt ilyen közös mosoda, ott működött az időpont foglalásos módszer...

  Na ez most kusza lett, rohanok kiszedni a ruhákat a szárítóból :)

  ReplyDelete
 6. Gonosz leszek megint.:o)
  Lund-ban nem is oly rég szüntette meg az egyik lakáskiadással foglalkozó cég a közös mosókonyhát, hivatkozván arra, hogy a lakók képtelenek normálisan használni azt.
  Számos előnye mellett, a legnagyobb hátránya pont a bizalomra való építkezés, sajnos az általam itt eltöltött kb. 14 év alatt olyan hígulás tapasztalható a társadalmi normák terén, hogy az elképesztő.
  Bizonyos statisztikák szerint a lakóházak egyik legnagyobb, erőszakos cselekményekhez vezető súrlódási pontja a tvättstuga és nem véletlen, hogy több helyen bekamerázták a helységeket, mert annyira loptak egymástól a kedves szomszédok, igaz ez főleg a külföldiek által lakott negyedekben gyakori. Volt olyan szerb nő, aki bérmosást vállalt Burlöv-ben, amíg a házkezelőség rá nem jött.
  Félreértés ne essék a rendszer jó, legalább is az eredeti elképzelés, csak megfelelő lakók is kellenek hozzá. Ahol most lakom nagyjából működik a dolog, bár küldtem már el a francba itt is lakótársat ( ő svéd volt), de azért ezek a dolgok is hozzátartoznak a svéd csodához.

  ReplyDelete
 7. Nálunk is ilyen volt, amig el nemn költöztünk. Az alattunk lakó nyanya(gyerekeim hivták igy) rendszeresen benne hagyta a mosogépben a cuccait. Nemgyszer kutya-macsak szörösen vettem ki a ruhákat, mert ugyanott mosták az állatok pokrocait is. Én utáltam nagyon. Nem vagyok nosofobiás de, a macsakszörös story után bevezettem, hogy nyomtam egy 90 fokos üres mosást egy kis hazai hypoval, aztán jöttek mi ruháink.
  A masik problema a kötöttség volt. Sokszor azért nem tudtam egy hirtelen jött programra elmenni, mert mosási időm volt. Mi még szerencsések voltunk hagyományos kulcsos rendszer volt, de a kollaganőmnél ez az automata foglalásos rendszer van és ha késik 5 percet már nem tud bemenni a ruháért. Mikor végre a saját házunkba költözhettünk, akkor jöttem rá újra milyen nagyszerű dolog is egy saját mosógép.

  ReplyDelete
 8. Teljesen offtopic, és elnézést kérek érte, de fontos lenne számomra! Valaki nem tudna esetleg segíteni Nekem abban, hogy egy éjszakára Malmöben álomra hajtsam a fejem valahol? Azért gondoltam, hogy ide írok, mert szerintem többen olvassák ezt a blogot, mint az enyémet!
  Ezer bocs Rékucc, lehet hogy ezért a kommentért berágsz Rám, de egy önkéntes nem nagyon engedhet meg magának, 400 SEK-es diákszállót, egy éjszakára....
  Ha valaki tudna segíteni dobjon egy mailt a címemre és a többit megbeszéljük privátban!
  Köszönöm előre is&bocs&üdv :D:D

  ReplyDelete
 9. Tunya, van egy Vandrarhem a Mobilia nevű bevásárlóközponttal szemben,az talán olcsóbb, mint 400 Sek/éj. Azon az úton van, amin ki lehet menni Trelleborg felé, átmész a Mobilia parkolóján és a másik oldalon a zajvédő fal mögött találod az épületet.

  ReplyDelete
 10. Esetleg egy netcímet nem tudsz dobni? Mert így ahogy leírtad googleben nem találtam meg....

  ReplyDelete
 11. Tunya, sajna nem, én a közelében laktam anno, ezért jutott eszembe, de azt hiszem Trelleborgsvägen az út neve, ahol van a szálló.

  ReplyDelete
 12. Tunya, itt van , ami kell neked, remélem svédül értesz.:o)
  TEXT Malmö

  Malmö får nytt vandrarhem
  Av Britt-Marie Bergström
  Först publicerad: 29 december 2005 23:30
  Senast uppdaterad: 29 december 2005 23:30


  Ett nytt vandrarhem öppnas vid Rönngatan, nära Musik-teatern. Det är Svenska Turistföreningen som storsatsar och planerar för 180 bäddar.
  – Vi har letat i flera år efter ett centralt läge i Malmö, berättar turistföreningens vd och generalsekreterare Torbjörn Widén.

  Huset som nu ska byggas om ägs av Fastighetsförvaltarna i Malmö AB och har tidigare varit uthyrt till Kriminalvården. Lokalerna har använts för frivård. Fastighetsägaren står för ombyggnaden efter Svenska Turistföreningens önskemål och tar ut kostnaderna på hyran.
  – Vi investerar några miljoner i inredning. Det är en stor satsning och jättespännande, säger Torbjörn Widén.

  Vandrarhemmet inrättas på andra, tredje och fjärde våningen med reception i bottenplan. Det blir omväxlande två till fyra bäddar per rum och några rum för större sällskap med 6–8 bäddar. Grundpriset per natt kommer att ligga mellan 200 och 250 kronor med tillägg för den som inte vill ha egna lakan, städa själv eller laga sin egen frukost.
  –Vi riktar oss mot en form av social turism, säger Torbjörn Widén.

  Han förklarar att Svenska Turist-föreningen vill skapa mötes-tillfällen för sina gäster med gemensamma tv-rum och andra utrymmen där det blir naturligt att prata. Enligt Widén har det blivit en form av boende som stigit brant uppåt i popularitet de senaste åren. Svenska Turistföreningen har nu mellan 320 och 330 vandrar-hem i Sverige.

  Föreningen driver ett vandrarhem vid Trelleborgsvägen med 177 bäddar. Det ska bli kvar och samarbeta med den nya anläggningen. Driften av Rönngatan kräver en utökning av personalstyrkan med fyra–sex personer. Alla detaljer är inte färdig-planerade och det återstår ett omfattande byggnadsarbete. Men Torbjörn Widén hoppas att det nya vandrarhemmet ska kunna öppna till sommaren.

  ReplyDelete
 13. Jaja, köszönöm az infót, bár ez is 300 SEK :S:S:S, de mondjuk olcsóbb egy picit, mer sztem a 200-250 SEK-es árak 2005-re voltak értendők amikor a cikk keletkezett :D

  ReplyDelete
 14. @Tunya: Mi is egy ilyen alagsori mosodás lakást béreltünk a nyugati parton (Bohuslän), nagyon jól működik a rendszer. Egyetlen tréfás esetem volt egy szudáni bevándorló fiúval. Miután leszedtem a szárítót beköszöntem a srácnak, amikor látom, hogy az egész kilónyi, kétkilónyi mosóport dobozzal együtt gyömöszöli a ruhái után a gépbe. Persze, segítettem neki, később jó barát lett.

  ReplyDelete
 15. Ez a lakhatási jog értékesítése sokkal értelmesebb megoldás, mint itthon ez a "20 milliós 40 éves futamidejű hitelre törlesztünk egy 60 négyzetméteres panelt..."

  ReplyDelete
 16. @sgabe: Ehheh, csakhogy a lakhatási jog az kb 20-30 millió forintban egy panelban... (4-500e -nél indul a licit, kb 1 millióból már jókat lehet venni is.) Ezt gyakran örökhitelre veszed fel: tulajdonképpen sosem törlesztesz csak a kamatokat fizeted minden hónapban. Gyakran ez a kamat is változó, rögzítve van a jegybankihoz, tehát a bank még ezt a kockázatot sem vállalja. Bár a bankokkal állítólag le lehet ülni tárgyalni egy fixálni a kamatot pár évre előre. Erre jön még rá a "közös költség" ami gyakran majd ugyanannyi mint hogyha bérelnél egy lakást. Aztán a "végén" meg eladod a jogot és beköltözöl egy otthonba... Igazából ennek a jognak az az értelme, hogy azok a lakások általában jobbak mint amit bérelni lehet az államtól/nagy lakáscégektől. Illetve a banknak befizetett pízt le lehet írni az adóból. (Viszont adózni kell az ingatlan értéke után, évi 1% most talán?)

  Az biztos hogy a jobb helyeken csak ilyen konstrukció van... vagy pedig veszel egy házat távolabb a 2-3 drága várostól és ingázol vonattal. Ezt egyre többen csinálják és az állam vasútépítéssel szorgalmazza is.

  ReplyDelete
 17. Tényleg ennyire nehéz lakást bérelni? Hamarosan vállalkozást tervezünk indítani Stockholmban, és van egy kicsi fiúnk, így nem mindegy, milyen gyorsan találunk otthonra. Van valami tippetek, hogy lehet gyorsan megtalálni az "igazit"? :)
  Előre is köszi,
  Milegyek

  ReplyDelete
 18. @Milegyek: Albérletet (andrahandskontrakt) viszonylag könnyen találsz, de az is egy-két hét intenzív meló: nézni a hirdetéseket, azonnal lecsapni ha megjelenik egy olyan lakás, lakásnézőkre járni stb. Ráadásul nincsenek úgy ingatlanhirdetéses újságok, mint otthon, hanem az albérleteket a neten tárolják, fizetős oldalakon, ahol a bérlő fizet, ha szeretné megtekinteni a hirdetést. Ilyen pl. a bostaddirekt.com, amelyik a legnagyobb albérlet hirdető oldal.
  'Főbérletet', tehát ahol közvetlenül az ingatlantulajdonos cégtől bérelsz lakást, nehéz tlaálni, 2-5 év a várakozási idő egy ilyen szerződésre, de ez hosszú távú lakhatás és nagyon biztonságos, sokan egész életüket élik le egy ilyen lakásban.
  Vásárolni is gyorsan megy és egyszerű, nincs úgy túlbonyolítva, mint a magyar szerződések, nem kell annyi bürokrácián végigmenni.

  ReplyDelete
 19. @Rékuc: Ezekkel az oldalakkal vigyázni, sokan csak a pénzgyűjtésre hajtanak. Régi, már bőven lejárt hirdetéseket futtatnak, anno végighívtam vagy 3-4 ilyennek az összes megfizethető ajánlatát és már mindegyik hónapokkal előtte elkelt. (pl. bopunkten, boaktuellt)

  Ami megbízható frissesség szempontjából az a blocket.se, de ezzel is találni "teljes munkaidős" elfoglaltság. Valakinek ott kell mellette ülnie, és amint valami megjelenik, lecsapni rá telefonon. Ráadásul a válság miatt több az "adócsaló" - szerződés nélkül nem tudom mennyire egészséges lakást bérelni, bár biztos ki lehet fogni megbízható csak megszorult embert.

  A nagy-volumenű főbérletnél (van 3-4 nagy cég, ezeket a boplats-on gyűjtik) a kisgyerek az jó pont. Regisztrálkodás után írjátok be, hogy a) stabil jövedelem, b) kis gyerek és c) adott fix időpont után nincs hova mennetek. Ez jelentősen lerövidíti a várakozási időt. Ha fel tudsz mutatni telefonon felhívható feltűnően svéd nevű főnököt - aki elmondja mennyire megbízható vagy - az még extra :).

  Valóban a vásárlás a legmegbízhatóbb dolog, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy történelem nélkül (~2 év tiszta lap) adnak bárki bevándorlónak csak úgy egy-két milliót.

  ReplyDelete
 20. Még pár gondolat: lépj be a szakszervezetbe (www.hyresgastforeningen.se), ők ugyanis majd mindenben tudnak segíteni havi nem túl nagy összegért. (Keresésben nem biztos, jogban viszont járatosak - el tudják mondani mire figyelj.) Ők ülnek le a tárgyalóasztalhoz is a "nagyokkal" a bérleti díjakkal kapcsolatban. És a lakásbiztosításról - hemförsäkring - (igazából ez "mindenbiztosítás") se feledkezz meg, ez afféle kötelező elem, annyira evidens szerintem azért nem írt róla senki.

  Rékuc, írtál már a svédek biztonságmániájáról? :)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!