Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, December 16, 2008

Pressbyrån

 


A szó tükörfordításban sajtóirodát jelent, a valóságban viszont az egyik legzseniálisabb üzleti modellt takarja. A Pressbyrån nem egyéb, mint egy trafik-üzletlánc, amely olyan mélyen gyökerezik a svéd kultúrában, mint a rothadt hering és az Absolut.

A Pressbyrån szinte minden metróállomáson megtalálható, de ott van a vasútállomások, buszpályaudvarok közelében is – mindenhol, ahol sok ember megfordul. Árusítanak újságot, folyóiratokat, üdítőt, rágcsát, édességet és még számtalan haszontalanságot. De a kínálat ennél sokkal szélesebb: lehet kapni fogkefét, fogkrémet, dezodort, papírzsepit, sőt zoknit is. Árulnak továbbá papírkötésű könyveket, elemet és eldobható fényképezőgépet, és a pénztárnál egy virslis pult is van, ahol egy főtt vagy sült virslit bedobhatunk, ha nem elég a chips. Van egy hűtő tejtermékekkel, felvágottal és kész szendvicsekkel.  A legfantasztikusabb azonban mégis a kávégép. Ez megint egy bizalmi dolog: a hatféle kávéból kiválasztod a kívánt fajtát, a gép beleengedi a pohárba. A hűtőpultban van egy megkezdett liter tej, amelyből kedved szerint tölthetsz a kávédba. Tetszés szerint cukrozod, majd a pénztárhoz fáradsz vele, bemondod, hogy mi van a pohárban, és kifizeted. Ki van téve a kétféle cukor, az édesítő, a teafilter, a keverőpálcika vagy kiskanál, és senki sem viszi el marokszám, mert tudja, hogy csak magával szúrna ki hosszú távon.

Ez számomra bámulatos. A környék vásott kölykei nem isszák ki fél perc alatt a megkezdett tejet, hanem az emberek arra használják, amire való. Az sem jellemző, hogy a pohárba lattét töltenek és sima kávé árát fizetik. Sőt a kávégép melletti polcról levett péksütemény fajtáját és mennyiségét is bemondásra fogadják el, nem néznek bele a zacskódba, hogy valóban az van benne, amit bemondtál.

Ugyanez a gondolatom támadt a becsületről, amikor a minap egy elektronikai bolt előterében – tehát nem a személyzet sasszeme alatt – megláttam, hogy ki van téve egy nagy termosz kávéval és egy nagy doboz keksz: a kedves vásárló töltsön magának és rágjon el egy kekszet a blot jóvoltából. Pici gesztus, mégis tök jó, és azért működhet, mert nem élnek vissza vele. Senki nem viszi el a termoszt, senki nem tömi szatyorba a kekszesdoboz tartalmát...

 9 comments:

 1. Jajj, ez nagyon tetszik :)))))
  Ez olasmi mint Kőszegen a becsületkassza, imádtam :)

  Ugye írsz majd a rohadt halról is, és én tényleg nem tudom mi az az Absolut :)

  //Rákereshetnék a gugliban, de szeretem ahogy te bemutatod :)

  ReplyDelete
 2. :D:D:D:D, Ziebi te lassan úgy érzem visszatelepülsz az öreg kontinensre, azon belül is ide az északi részére:D:D! Egyébként én bizony isten talán ebbe a mentalitásba szerettem bele itt és ez fogott meg a legjobban! A becsületesség, és az őszinteség, ami a világból és Európából is kezd kikopni, de itt északon még vasököllel tartja magát hála istennek! Véleményem szerint ez sem lesz így sokáig, hacsak Svédország nem változtat a bevándorláspolitikáján és szerintem nem fog........
  A Pressbyrån tényleg óriási dolog, engem a gyerekkori sarki mindenesboltra emlékeztetett, amikor kijöttem :D:D
  Ziebi: Az Absolut vodkát ismered?

  ReplyDelete
 3. TUNYA: hihi, hát még egy darabig maradunk itt, aztán meglátjuk, én semmit nem tartok kizártnak..ha Európa, akkor inkább észak :) Ha Magyarország akkor pedig valami kisváros..ha tehetném Kőszeg lenne az...de nem hiszem hogy az össze fog jönni... :)
  Absolut vodka? :D Rémlik valami, bár amennyi alkoholt én iszom... :D

  ReplyDelete
 4. Ziebi, csak nem kőszegi vagy (eredetileg)? Szép kisváros, az biztos!

  ReplyDelete
 5. Navarot: Sajnos nem, de oda jártam gimibe :)

  ReplyDelete
 6. Hát, igen. A Jurisics elég jó... :)

  ReplyDelete
 7. Khm, tán csak nem te is ...? :)

  ReplyDelete
 8. Nem, csak hallottam róla :)
  Én Bolyais vagyok Szombathelyen, talán dereng valami róla (ez se rossz :D bár régen nem volt ennyire jó mint most)

  ReplyDelete
 9. Persze hogy hallottam, ismerek is olyat aki oda járt :) Tényleg jó hely :)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!