Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, December 22, 2008

Vision of Love

Több fotós oldalon is rákérdeztek már ennek a képnek a technikájára. Azt kell mondanom, hogy egyszerűbb trükk nem is létezik. A kép a budai rakpartot ábrázolja. A Lánchídon sétáltam egy este és mint mindig, megragadott a kivilágított rakpart és a tükröződő fények látványa. Csak az 50/1.8 obi volt nálam, állványom sem volt, ráadásul nem akartam a hatcsilliárdszor ellőtt képet elkészíteni. Ezért fogtam a gépet és az objektívet MF állásba tettem, majd egészen egyszerűen tekertem egy kicsit a fókuszgyűrűn, hogy elmosódjon a kép. És kész! 1/15s, ISO400, f/1.8. Az egyetlen érdekesség, hogy a kész kép sokkal elmosottabb, mint amit a keresőben lát az ember, tehát ennél a képnél a keresőben majdnem éles kép volt, szóval nem kell brutálisan eltekerni a fókuszgyűrűt, elég egy kevés is.


4 comments:

 1. Azért egy kicsit furi, hogy ez egy fotós oldalon egyáltalán kérdés. Talán az értheti kevésbé, akinek mondjuk egy kis kompakt gépen nincs manuál fókusza.
  Na mindegy.
  Itt is megragadom az alkalmat, hogy nagyon nyugodt, kellemes ünnepeket kívánjak Mindenkinek!
  Rékucnak pedig külön is fényekben és postokban gazdag újévet! :))

  ReplyDelete
 2. hogy lehet, hogy a keresőben élesebb a kép? olyankor a rekesz elvileg teljesen nyitva van, és csak exponáláskor húzodik össze, ha szűkebbre van állítva. fura :)

  ReplyDelete
 3. az ilyen képeket azért szeretem mert ezekből a legkönnyebb összeállítanom egy kellemes színpalettát amit később fel tudok használni. hogy mire? ezekből a palettákból legjobb dizájnkodni logókat és ha weboldalakra kell ráhúzni a felsőruházatot akkor is ilyenekből szoktam dolgozni.

  szinte kivétel nélkül érdekessége még ezeknek a képeknek, hogy sokkal jobban harmonizálnak a színek egymással mint élőben azon a helyen ahol fotóztuk.

  ReplyDelete
 4. báró Csekonics28 December, 2008 11:58

  ezt a 'keresőben élesebb a kép' dolgot én sem értem teljesen...
  Lehet csak élesebbnek _látszik_ mert kicsi?

  Mindenesetre így utólag is Kellemes Ünnepeket és már előre nagyon Boldog Új Évet mindenkinek!

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!