Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, January 29, 2009

Ahol nem a vevő van az eladóért

Munka után betértem egy édességboltba csokiért. Egy 60%-os narancsaromás csokit vettem le a polcról. A kasszánál gimis-forma kislánnyal* a következő beszélgetés zajlott le
- Hej!
- Hej!
- 45 korona** lesz.
Kotorászok a pénztárcámban, úgy emlékeztem, van nálam egy ötvenes bankó... de nem találtam. Az egyetlen készpénz nálam egy ötszázas.
- Bocsi, csak ötszázasom van, tudsz visszaadni?
- Fel, de nagyon kevés apróm van...
- Oké, akkor kifizetem kártyával***.
- Kártyás fizetést csak minimum 50 koronától fogadunk el.... de tudod mit? Beütök 50 koronát a kártyádra és adok 5 koronát készpénzben!
- Tökéletes, köszi!
És így is lett.

Szinte undoriíóan gejl, ugye? Megértem, hogy otthon ehhez nincs gusztusuk az embereknek.

 

* Fontos az életkor: figyeljük meg, hogy már ebben a korban képes ügyfélközpontúan és rugalmasan gondolkozni
** ~1.000 forint
*** Teljesen természetes, hogy a legapróbb kisboltban is van kártyás fizetési lehetőség.
 21 comments:

 1. Na igen, itthon egyszer egy kétszáz forintos ásványvizet akartam kártyával, a nő olyan flegmán kúrta elém a terminált, hogy csak néztem. Én meg kivágtam neki a tízezrest, hogy rendben, ha nem tetszik a kártyás módi, akkor adjon vissza.

  ReplyDelete
 2. Itt az egészen kicsi boltok úgy oldják meg a kártyakezelési díj terhét, hogy x összegen alul pluszban felszámolnak 3-5 koronát, vagy csak 40-50 korona fölött fogadnak el kártyát. Ez teljesen korrekt megoldás: ők sem mennek csődbe és neked is megvan a lehetőséged kártyával fizetni; néha még a plusz díjért is megéri, hogy nem kell elrohannod egy automatához.

  ReplyDelete
 3. továbbmegyek angliában tőlem megkérdezték, hogy van e szükségem kessre mert akkor többet húznak le a kártyáról és ideadják. megköszöntem

  ReplyDelete
 4. jahát a cash back szolgáltatás évtizedek óta alapértelmezett dolog minden közértben...

  ReplyDelete
 5. Na igen....:) Már várom a márciusi sokkot az első budapesti bevásárlásunknál :D
  Nade nem vagyok negatív előre...majd mosolygok és maximum hülyének néznek :D

  ReplyDelete
 6. Az a baj hogy "magyarok vagyunk". Itt mindeki azt nezi hogy neki konnyu legyen, meg olcso meg stb. A kozertest nem tudom miert zavarja hogy kartyazni akarok, sose ertem, mert addig is pihenhet. Ez ilyen magyar modi, hogy dogojjel meg hogy menozol a kartyaddal.

  Itt hadd ragadjam meg az alkamat,hogy elmondjam, vegre lesz egy "kozerdeku kozlemeny", vagy minek szoktak a TVben beharangozni,hogy nehogy nezzed ;) ahol ponn errol lesz szo, kis 30masodperces reklamocska, hogy "nincs de", mert nalunk mindeki ugy van hogy a masik miert, ha meg o csinalja akkor "de ..."

  Amugy en meg azert bizok abban hogy eccer folno ez az orszag is ... talan :)

  ReplyDelete
 7. Hát igen, emlékszem amikor kijöttem pár hónapja, egy két-hónapig mindig volt Nálam kézpénz.....Mostanában maximum ha busszal közlekedem és ott veszem meg a jegyet, nem előre akkor veszek csak le pénzt! Amúgy meg hát alap ugye, hogy szórakozóhelyeken is mindenhol elfogadnak kártyát szóval nem kell figyelned a pénzedre, hogy kirántod, elveszik, hanem csak egy dologra.A másik dolog meg: valahogy itt Svédországban egy tranzakció nem vesz igénybe egy percet mint otthon például....

  ReplyDelete
 8. "Ez ilyen magyar modi, hogy dogojjel meg hogy menozol a kartyaddal."

  az általánosítás elég sértő, de azért hajlandó vagyok neked megvilágítani egy másik szemszöget is.

  kb. 16 éve van egy mintaboltunk egy budapesthez közeli nagyközségben. az emberek átlagban 500-1000 Ft között fizetnek egy alkalommal. már 5-6 évvel ezelőtt (amikor még eger belvárosában, három étteremből háromban nem lehetett kártyával fizetni) utánanéztem, hogy mennyi a költsége a kártyás vásárlás bevezetésének. kb. 5%-kal kellett volna megemelnem a termékek árá ahhoz, hogy beleférjern a keretbe. őrült összegeket vesznek le a bankok tranzakciónként. és ez azóta sem csökkent sokat.
  az olyan kis boltoknak ahol pici összegeket fizetnek, nem éri meg terminált tartani. még akkor sem ha felszámolok érte pluszpénzt, hiszen a vevők árérzékenyek. ha én drágábban adom , akkor átmegy a konkurenciához.
  tehát ne a kereskedőket szidjátok, hanem a bankokat a magas díjakért és persze a politikusainkat az ország gazdaásgi helyzetéből fakadó árérzékenységért.

  ReplyDelete
 9. @pekmester: Jajaaa, persze neked is igazad van. A gond hogy ez a magyar felfogas, mar nema tied ne ertsd felre, a bank reszerol gondolom. Hogy meg az 5Ft-ot is lehuzom, meg dogojjon meg. Gyanitom kinn nincs is ekkora a tranzakcios dij. Az arerzekenyseg pedig ... igaz, de hat kis orszag, kis penz ... kis foci.
  Megertelek, en se tartanek terminalt, es lasd kinn gyorsabb is, szoal ... mintha nalunka fejlodes utjaba allnanak, vagy a kezdeti nagy meggazdagodas mar megint, hogy meg az elejen hozzuk le a nepet amig lehet (bank reszerol), mert lehet majd az allam beszabalyozza, aztan mar nem is lesz akkora biznicc.

  Ez sajnos felfogas kerdese, a parlamentben is, minden donteshozonal szoal ez generaciok kerdese hogy mikepp es mikorra fog atalakulni.

  ReplyDelete
 10. attol függ, milyen kartya eseteben. Az ec kartyanal minimalis a tranzakcios dij, a hitelkartyanal igen borsos. nem egyszer fordult mar elö velem, hogy a penztaros/boltos megkert, hogy ne hitelkartyaval fizessek mar, ha lehet, hanem ec-vel.
  otthon asszem azert olyan lassu a kartyas fizetes, mert sokszor az egy szem telefonvonalra van kötve. egyszer karacsony elött vettem a szegedi plaza könyvesboltjaban dvd-ket, meglatta a penztaros csaj, hogy kartyaval akarok fizetni es kiszolt a kolleganöjenek: szoljal mar a jozsinak, tegye le a telefont, kartyas fizetes lesz! ugyanis a biztonsagi ember eppen a baratnöjet füzte a bolt egyetlen telefonvonalan.
  na ez a masik, hogy otthon a legutolso drogeriaban is biztonsagi ember van. a bankokban sowieso. megis csak azt nem raboljak ki, amelyiket nem akarjak :)

  ReplyDelete
 11. egy elírásra hívnm fel a figyelmet:

  "- Bocsi, csak ötszázasom van, tudsz visszaadni?
  - Fel, de nagyon kevés apróm van..."

  Mit fel?

  ReplyDelete
 12. Nekem az tetszik nagyon, hogy oda se kell adni a kártyát a pénztárosnak, magam csinálok mindent.Na nem mintha problémát okozna otthon, hogy oda kell adni, inkább a télleg sokkal hosszabb várakozás, sikertelen tranzakció, lassú printelés, aláírás stb. a bosszantó.

  ReplyDelete
 13. @Rékuc: A kártyavásár(lás) néha extrém méreteket ölt. Az Egyetem épületében levő SevenElevenben például még nem láttam egy diákot sem készpénzzel fizetni. - Hej, ezt a banánt kérem - zsipp, kód, szia. - Egy zsömle lesz - zsipp, kód, szia.

  Néha őslénynek érzem magam a zsebemben csörgő aprópénz miatt (is).

  :-)

  ReplyDelete
 14. Nem elég, hogy ¨nehézkes kártyát használni Mo.-on, de hogy a nagy élelmioszeráruházak 50 évvele zelötti rendszert használnak a gyümölcs-zöldség vásárlásakor - ez engem minden alkalommal kiüt, pl. a Batthyányi téri csarnokban.

  Mivel az egész zö-gyü rész egy zsákszeü zugban van kialakítva, iszonyhúan lassú a vevömozgás, s 1-2 mérleges árazó van csak, istentelenül irritáló. s hiába Igyekszem, de valamit mindig elfelejtek lemérni - akkor aztán jön a pénztáros és jól lecsesz, kioktat, szid, stb.

  Miért a vevö végezze el ezt a melót? Miért nem a pénztáros kap kismérleget a pultjába beépítve???

  s még egy: a magyar élelmiszeráruházakban a szegény pénztáros vajon miért nem a vevövel szemmagasan ül? most kb. hasmagasságban. iszonyú! a futószalag ráadásul fél méteres - sehogysem elég, hogy elpakolj fizetés után.

  (ja, az átgondolatlan építészet persze nem közértspecifikus Mo.-on. postán, bankban, ... szinte mindenütt ilyen hülyén vannak kialakítva az ügyfélpultok - eleve megnehezítve a kommunikációt és együttmüködést. S megalázó is a másikra nézve. (nem egyenrangú a kapcsolatuk)

  ReplyDelete
 15. @nyelv-ész: ez fergeteges :D

  ReplyDelete
 16. Ez maga a valóság. Minden képzeletet felül(alul)múl.

  ReplyDelete
 17. Ezt az egész sztorit csak kitaláltad, és ez a párbeszéd soha sem hangzott el, az ország pedig, amiről beszélsz, beteg fantáziád szüleménye. Nincs ilyen, oké? És ne mondd, hogy van, mert én nem veszem be az átlátszó északi propagandát.

  ReplyDelete
 18. vágtázó halottkém08 June, 2009 10:36

  @Bálint Csaba:
  Éltél már Svédországban?

  A vicces az, hogy én ugyan nem Svédországban, hanem Olaszországban, Németországban és Ausztriában töltöttem el huzamosabb időt.

  Mindhárom országban a posztban leírt hozzáállás a jellemző.
  Sőt! Frankfurtban amikor metrójegyet akartam venni és a fülkében ülő 60 éves nénikéhez angolul szóltam, a hölgynek felragyogott a szeme és azonnali folyamatos angolsággal üdvözölt, mintha már nagyon rég ismerne. Amikor megmondtam hova szeretnék menni és melyik állomásig kéne a jegy, még gyorsan fel is világosított, hogyha leszállok a metróról akkor milyen írányba, merre menjek. (épp fel volt túrva valami tér arra és könnyű volt elkeveredni)

  Bohnban egy egyszerű fagyiárus lányka szeme csillant fel amikor magyarul beszélgettem a kollégámmal és teljesen transzban esve hallgatta ahogy beszélünk, még a fagyit is elfelejtette odaadni. Azt mondta ezt a nyelvet még sosem hallotta és gyöngyörű, honnan jöttünk? Amikor meghallotta hogy magyarok vagyunk teljesen leesett az álla. Azt mondta sosem gondolta volna, hogy ilyen szép nyelv a magyar. Pár szót tanítottunk neki és még ő köszönte meg, pedig mi voltunk a vevők.

  Vannak ilyen apró nagyon-nagyon lélekmelengető események. De nem Magyarországon fogsz ezekre rábukkani. Sajnos.

  Én sem hittem el ezeket amíg nem tapasztaltam meg.

  ReplyDelete
 19. szerintem Bálint Csaba csak ironizált és vágja a helyzetet ő is :)

  ReplyDelete
 20. nyelv-ész :D

  Most nem tudom sírjak-e vagy nevessek :D
  De inkább nevetek :D Ez elképesztően jó lett :D

  ReplyDelete
 21. Ugyanezt próbáltam elérni a Göteborgi buszpályaudvaron...Vettem egy szendvicset és megkértem, hogy húzzon le 5 koronával többet, és kérem szépen kp-ben, hogy használhassam a mosdót (ami csak 5 koronás érmével működik). -De ő ezt nem teheti meg. -Értem, de nincs valami ötlete, hogyan oldhatnám meg a problémát. -Nem, ő ezt nem teheti meg...Oké...értem, de nem ez volt a kérdés. (Mégis csak ott dolgozik és él, talán más étteremben tudott volna fogyasztás ellenében wc-t.) Majd Pressbyraanban megpróbálva ugyanezt, az ott lévő eladólány mosolygós volt és azt mondta, hogy sajnos csak svéd kártyával tudja megoldani.
  Legközelebb, ha valamelyik megint kioktat vagy úgy néz rám, mint egy bűnözőre, egy szimpla kérdés miatt, valószínűleg megjegyzést fogok tenni az IQ-jára :)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!