Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, January 5, 2009

Best Of 2008 - szavazás


Az új kedvenc blogom, a spottr szerzői aljas választás elé állították az olvasóidat. Melyik volt a legjobb fotód 2008-ban? Válaszd ki és mutasd meg egy erre létrehozott flickr csoportban!
Ez jó kis fejtörő. Nem tudom eldönteni, hogy melyik volt a legjobb. Mert mi a legjobb? Amelyik a legtechnikásabb? Vagy amelyiket a legnagyobb öröm volt elkésziteni? Vagy a legmázlistább pillanat? Vagy a leghangulatosabb?
Kiválogattam a nekem legjobban tetsző tiz fotómat 2008-ból és szavazásra bocsátom. Próbáltam az alapján válogatni, hogy számomra mit jelentett 2008 fotózás szempontjából, mik voltak a technikák, a mérföldkövek. A HDR-t folytattam, tehát ebből van három. Felfedeztem a szupergyors záridővel fotózott viz szépségét, és jártam Rómában. Nyártól pedig persze Svédország, de Budapestről sem feledkeztem meg. Nektek melyik? Estig gondolkodom, utána választok :)

És ne feledjétek, a karácsonyi kihívás holnap, vízkeresztkor jár le, aki még nem tette, küldje be a feldolgozást!
A tiz döntős (eredeti méretben itt)
 1. Vision Of Love
 2. A jég birodalmában
 3. One In Darkness
 4. Római üdvözlet
 5. Clouds Over Rosenborg
 6. Splash
 7. Summer In The City
 8. Fairytale
 9. A kis fürdőző
10. The Night

Ancient Rocks


17 comments:

 1. Nah vagy 20 percet elideztem a szavazasal hogy melyik szamomra a legtetszetosebb:) es "Clouds Over Rosenborg"-ra esett a valasztas..van egy kis "brrr" hangulata:D imadom..

  ReplyDelete
 2. Én A kis fürdőzőért vagyok oda. Amióta megláttam. :) A selymes színek és a sejtelmessége miatt.
  De valóban, nálam is a Clouds over Rosenborg lenne a következő a sorban.

  ReplyDelete
 3. Az utolsó, egyértelmű :)

  ReplyDelete
 4. A napokban kezdtem el nézegetni a fotóidat flickr-en... és én se tudnék csak egyet kiválasztani, amelyik a legjobb, de a 10 is kevésnek tűnik.
  De mondjuk ha már választani kell, akkor legyen a Fairytale, mert annyira mesebeli és így év elején jólesik a lelkemnek. :)

  ReplyDelete
 5. nanug. Ezen a néven láttam (és értékeltem-5-) a Római üdvözlet c. képet a fotozz-on. Remélem te vagy/voltál.
  -Ha szavazhatok, akkor nekem a "Római üdvözlet" tetszik leginkább. -ha ezzel lelepleztelek, vagy nem publikus, kérlek moderáld ki a kommentemből a - előtti részt.

  ReplyDelete
 6. @Davebowman: már késő :p

  ReplyDelete
 7. engedtessék meg nekem is. "One In Darkness" ezt a képet szerintem is meg lehet mutatni nagyobb közönségnek. (javasolnám viszont az érzékelő lapka letisztogatását. Ha már a digitális világbirodalomban járunk, legalább az itt szokásos alapságokat tartsuk be) A többi kép alkalmatlan. A vízcsap egyenesen felháborító. Tudom és elfogadom, hogy egy párhuzamos világ lakója vagy, csak annak a világnak a színe az én földi szemüvegemen keresztűl nézve viszolyogtató.

  ReplyDelete
 8. Nem volnék Rékuc, ha nem feleselnék.
  A One In Darkness kb. annyira eredeti téma, mint a Parlament vagy a Lánchid. A ff-től lenne eredetibb? Nem tudom. A kép önmaga paródiájaként szinesben is elkészült. Sajnos sokan komolyan vették.
  A vizcsap felháboritó. Ez roppant jól hangzik. De mi benne a felháboritó? Konkrétan?
  Bocsáss meg, de ilyen kritikát én is tudnék irni. Számomra a kritika több néhány odavetett erős szónál és egy külföldi nevezetesség előtt provinciálisan hasraesős elismerésnél. Ennél többet vártam ennyi vitriol után.

  ReplyDelete
 9. Üdv! Gyors leszek, mert ma nem vagyok túl friss. Amit már néhányszor elmondtam: nem kell mindent lefotózni. Elég megnézni és eltenni a látványt. Az hogy a csapból folyik a víz, az természetes. Aki ezt a látványt még nem itta magába, annak túró a fülébe. A ff vár és a víztükör azért jobb, mint a többi, mert nem a szokásos kiváló, amatőr-művész fílinget erölteti. A torony súlyos tükörképe, a lágy panoráma hatás, a nyomasztó, maszatos szürkék mind a lényegre irányítják a figyelmet. Hordozza azt a pluszt, ami szerintem szelektálja és esetleg "érzelmek létrehozására" készteti a befogadni kész nézőt. A többi kép, csak maszatolás. Vízcseppek átlóban, na bumm. Már tudok ilyet fotózni. Nagyon örülünk és.... akkor mikor fotózol ezzel a tudással valami értelmeset. A lánchíd... hát ez lehetne akárhol akármi és aki még nem nézett könnyes szemmel az éjszakai lámpasorba és nem látta ezt a hatást, annak túró a fülébe... A nagylátószögű tájkép a sigmával agyon buherálva az most mi. Ha festve, az elmenne egy rossz izlésű polgári nappaliban, de te mit akarsz vele közölni? Hogy tudok komponálni, hogy tudom az előtér-háttér arányit jól megválasztani, vagy mit... Ez praxis és nem valódi képi érték. Ez a szükséges minimum, hogy egy katartikus képek a felebarátaid elé bocsáss. Ez vagyok én. Ez nem te vagy. Ezek ujjgyakorlatok a fotográfia kissé züllött oltárán. Úgy gondolom ez nem tartozik ránk. Majd, ha a mondanivalód összeállt, akkor szemezgess nekünk ilyen oktató és feltáró módon.
  Természetesen, ha meg tudsz cáfolni, rajta. Onnantól engem is lázba hozna ez a csörte. Szia és jókedvet!
  (és még annyit, hogy nem kell a paródiát parodizálni. Ez egy komoly műfaj volt és rengeteg alázattal járt. Manapság az alázat kiveszőfélben van. A valamelyik weboldaladon láttam ugyan azt a képet kicsi átbuzerálva. Na akkor írtam először ide. Gyakorolni a fióknak illenék!)

  ReplyDelete
 10. Bocs, de még valami. Mint mondtam nem vadászni kell. Nem a téma eredetisége a lényeg, hanem a hordozott üzenet. Le se kell szarni, ha a téma már lerágott csont, de a képi megvalósítás egy friss üzenetet hordoz, vagy jelzés egy adott csoportnak. Ez a művészet és ez az üzenet-út-csatorna keresés a független amatőr dolga és köteléssége. Látni és megmutatni azt, amibe egy profi rég belefásult. Látnom kellene azokat a friss ötleteket, érzéseket ami bennem lángoló irígységet kelt. Nem pedig azt, hogy igen utálom a fotográfiát... (nem szívesen citálom ide, de nézzetek bele BATA fotó-blogjába. Azok a képek, az a fotográfiai szenvedély, az lesápaszt néhányunkat. Gondolat, vágy, érzelem, kép és ezek kevert sorrendje. Mindegy. De nem valami kép, buhera 1, buhera 2, hú ez jó lett... ez a gombnyomogatás szenvedélye, nem a fotográfiáé.)

  ReplyDelete
 11. Kedves arcvonal!
  Úgy érzem, eljött az ideje, hogy szint vallj. Hadd lássam a neved, az arcod, a munkád, a fotóid. Hátha azok többet elárulnak arról, hogy miért puffogtatsz imár sokadjára olyan elcsépelt közhelyeket fotókritika gyanánt, hogy az már nekem kinos. És hogy miért érzed magad feljogositva, hogy kioktass bárkit, hogy mi a dolga és kötelessége.
  Az amatőr fotós saját úri passziójából csinálja, amit csinál. Úgy, ahogy akarja, akkor és oly módon és azt, amikor épp óhajtja. Itt kötelességről és dologról beszélni enyhén szólva is megmosolyogtató.
  Az, hogy te mit utálsz és miért, a te magánügyed, engem nem érint és nem érzem kötelességemnek, hogy bármit mutassak neked, amitől neked jobb lesz. Az egyetlen kötelesség saját magam irányában létezik: fejlődni, tanulni és legfőképpen jól érezni magam fotózás közben! Ugye elnézed nekem, drága arcvonal, hogy nem fogok olyat és úgy fotózni, ami nekem nem konveniál, csak azért, hogy kevésbé utálkozó hozzászólásokat kapjak tőled.
  És ha már a hozzászólásnál tartunk: légy szives, mielőtt legközelebb hozzászólsz ezekhez a postokhoz, tedd közzé neved, arcod és képeid, hogy lássuk, ki véli magát a Fotóvilágegyetem Teljhatalmú Urának. Roppant kiváncsi vagyok.

  ReplyDelete
 12. @arcvonal: Az én kedvemért pedig léccilécci mutass pár "BATA művésznős" képet. Előre is köszi.

  ReplyDelete
 13. Üdv! Nagyszerű ez a fortyogó katlan! Megmutatnám magam, de nincs más publikus anyagom: kislaci.freeblog.hu/
  Bata: kozepes.freeblog.hu/archives/2006/02/
  Azt hiszem az ő anyaga már nem a bemutatni kívánt darabok közé tartozik. Ezért tőle elnézést kérek.
  Mint mondottam nem művészkedek és nem publikálok. Azt éttermi fogásokat is minősítheted, még ha nem is vagy szakács. Nekem ez a képtömeg ami manapság közétevődik, így vagy úgy, ez az ami bosszant és ahogy mondtam elfedi a valódi munkákat. Nem mondhatjátok, hogy nem kell idelátogatni, mer mirr-murr, hiszen a NOL-ról te magad linkeltél ide. Ami itt történik nem csak engem bosszant, hanem más "arcokat" is. Én fotós oldalakat nem nagyon látogatok. Ide egy nagyszerű és értő barátom invitált (valódi személy, de a kiléte titok ;) ), hogy ezt nézd meg wazze... megnéztem és gondoltam beleugatok. Erre vérre sértődtök és amíg te olvastatsz a soraid között, addig az általam hússzor leírt nyafogást sem kódoljátok, csak annyit olvastok ki belőle -hát ez meg kia f...-
  Miért van a blog? Miért nem süti fölött, kávé mellett beszélitek ki a képeiteket?
  Azt biztosan ismeritek: -Afganisztán, Pakisztán, na és aztán, hát aztán...-
  Vagyis pont az a bajom, hogy nincs mit kritizálni, mert nem érzem a tüzet, az újat, a fiatalságot. Nincs irigység, csak düh. Nem járok ide ötleteket lopni és a ti agyatokat felhasználva csinálni valamit. Bosszankodni járok ide. Bata blogjára elfogott az irigység és viszketni kezdett az ujjam, hogy igen, ez az, kurvára tud, én meg szart se. EZT akarom érezni, amikor a képeiteket nézem. Nem az egyes képeket kell minősíteni, az egész nem tetszik, nincs koncepció, füzér, történet, szenvedély. Azt mondtam vadásztok és nem fotografáltok és ezt fenntartom. Azt a jogomat is fenntartom, hogy nem publikálok, mert nincs mit. (feltöltődés=mások munkái) A gép nekem olyan mint asztalosnak a dekopírfűrész. Leteszem, ha lejárt a munkaidőm.
  Itt viszont ez a második műszak, az élvezkedés ideje, csak nem találom az élvezetet.
  Remélem átjön végre, hogy az a kritika, hogy nincs kritika.
  Amit én mutatni tudnék nektek, azon ilyen jellegű fogás nem esik, mert azok munkák. Mutathatok pl. 10 képet és rágódhattok rajta, de azokat nem a fotográfiával kapcsolatos szenvedély hozta létre, hanem a pénz szükségessége. És végül egy link és ha nem vagyok itt kívánatos, azt jelezzétek:
  www.fotomuzeum.hu/?m=3&m_kiadv=1&id=8&PHPSESSID=182b57ffbdd13cd4030d7939981b9c41
  Munkácsi valamelyik tengerben fekszik és egy alapdeszkás géppel divatot fotóz éppen. (A nevezett divat, az hogy egy nőci lebben és ugrik a viz felett. kb.1940)
  Tehát azzal fotózunk, ami van (persze akkor az volt a legjobb, de mai szemmel ez gondolom hororpornó)
  Azt mutatjuk meg ami frankó és ezt el kell tudni dönteni.
  A mennyiség csak árt.
  Tehát mondjuk Munkácsi a mérce és a ti tétnélküliségeteknek létre kellene hozni a csodát, de nem nagyon sikerülget. És az én nagypofájúságom nem üti ki a ti szerénytelenségeteket.
  Bocs.
  ...még annyit, hogy a Panorámio-n futtatott képek nagyrésze is komoly környezetszennyezés. És a publikálok mentségére legyen, hogy ilyen a világ. Megasztár, megaceleb, megaamatőr, megacool, megaart, mega....

  ReplyDelete
 14. Jobb belátásom ellenére cselekszem, amikor ezt a nagyon hosszú választ bepötyögöm. Ez a vita ugyanis annyira értelmetlen, hogy nem érdemel több hozzászólást. Pár pontra azonban válaszolnék.

  Az éttermes analógiád azért nem elfogadható, mert 1. te itt nem fizetsz azért, hogy a képeket nézegesd és 2. én nem azért fotózom, hogy neked tetsszék. Ez az, amit képtelen vagy megérteni. Nem a te kedvedért készülnek ezek a fotók, hanem a sajátomért. És ezért nem tartozom sem neked, sem másnak felelősséggel, válaszokkal. Ezért értelmetlen a kifakadásod. Olyan, mintha egy vadidegen ember konyhájára bemennél és elkezdenéd pocskondiázni, amit magának és barátainak főz. Ugye, most már érthető, miért kezdek dühbe gurulni? Egy konyhából téged úgy kipenderítenének, hogy a lábad sem érné a földet. Ez a blog is hasonló. Attól, hogy neten van, még nem jelenti azt, hogy neked készült.

  Az is nevetséges, amit a képözönről és a jó képek elnyomásáról írsz. Ha ennyire szíveden viseled a neked kedves képek sorsát, nosza, tegyél érte! Ne nézegesd ennyire intenzíven az én képeimet, nézd inkább azokat. És ne pocsékold az időt egy ilyen gáz blogon, menj, ajnározd a neked tetsző fotókat! Terjeszd a hírüket, népszerűsítsd őket, műveld a népet! Az, hogy engem szidsz, semmire nem vezet.
  Tehetségtelenség. Jó vicc ez is. Ki Soha nem állítottam, hogy tehetséges volnék, mivel nem tartom magam fotós tehetségnek. És nem azért fotózom, mert tehetségesnek tartom magam. (Tehetségem meglétén vagy hiányán amúgy még soha nem gondolkoztam el, mert teljesen lényegtelennek tartom.) Azért fotózok, mert örömöm telik benne, és ennek abszolút semmi köze nincsen a tehetséghez vagy annak hiányához. Úgy csinálsz, mintha én és a hozzám hasonlók ifjú titánként, tehetségükben és tudásukban magabiztosan özönlenénk el a világot és kényszerítenénk rá a képeinket. Közben lófaszt, már elnézést. Azért csináljuk, mert jólesik, és senkit nem kérünk rá, hogy nézze. Az internet pedig – megnyugtatlak – elég nagy ahhoz, hogy az én galériám és blogom is elférjenek rajta, anélkül, hogy bárki köreit megzavarnák.

  Innen nézve nagyon nagy bunkóságnak tartom, hogy idejössz és elkezdesz ugatni olyasmiért, amit azért csinálok, mert szeretem. Ha megfelelési vágyból, pénzért vagy hatalmas művészi vénám fitogtatásából tenném, akkor jogos volna a kritikád. Ha elcsakliznám a megbízásaidat és fenyegetve éreznéd magad, akkor is. De itt nem erről van szó. Bevallom, nem értem, hogy jössz te ahhoz, hogy a hobbimért szidalmazol. Azért, hogy te éktelen haragra gerjedsz a képeim láttán – bocs, de magánügy, rám egyáltalán nem tartozik, ebben ha akarnék se tudnék neked segíteni. Ha nem tetszik, ne nézd, vagy ha mégis kényszert érzel rá, akkor tanuld meg feldolgozni magadban, hogy ilyen fotók voltak, vannak és lesznek. Ahogy az amerikai mondaná: get over it.

  Végül a NOL linkeléses megjegyzésedhez fűznék hozzá egy rövidet. Soha életemben nem jártam a NOL-on, még kevésbé reklámoztam ott a blogomat vagy bármi mást. Nem tudom és nem is érdekel, hogyan került oda a link.

  ReplyDelete
 15. Közlemény: az elfajuló vitát ezennel lezártam. Folytatódik a fotós blog :) este kiteszem a következő játék alapanyagát is.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!