Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, January 12, 2009

Brutális HDR kihívás

Már régóta meg akarom mutatni ezt az oldalt, ugyanis innen szedtem az utómunka-játék ötletét. A szerző egy nagyon jó alapkép-sorozatot publikált feldolgozásra és az eredmények enyhén szólva is hihetetlenek. Nagyon sokféle interpretáció született. Sajnos a képek egy része már nem érhető el, de a megmaradókból is bőven lehet mazsolázni. Jó nézegetést!


6 comments:

 1. Great! Kár, hogy sokan nem írják oda, milyen módszerrel jutottak el az eredményhez.. De már maga a látvány is megéri :)

  ReplyDelete
 2. Hát ha a saját munkamenetemet nézem, akkor ez eléggé lehetetlen. Pl. a tone mapping-ben leheletnyi mennyiségeket tologatom a csúszkákat, addig, amíg a szememnek 'jólesik' az eredmény, és ritkán jegyzem meg, hogy melyik csúszka pontosan hol állt, amikor mentek.
  De abban elég biztos vagyok, hogy a RAW fájlokba is belenyúltak sokan, pl. a színegyensúlyt változtatták HDR-ezés leőtt, és ezt le lehet írni, mert ezen nagyon sok múlik.

  ReplyDelete
 3. Szia Réka!
  Nem is ide kéne írnom, de mégis...
  HDR meg utómunka, ez mind nagyon jó, és ismerve Téged, Neked ez az igazi tereped.
  De korábban már szó esett a manuális beállításokról is, ami azt engedi tovább fejteni, hogy a helyszínen, az adott körülményeket, a gép tudását, és a sajátunkat kihasználva mit lehet kihozni egy adott szituból. Mert ezt meg lehet úgyis közelíteni, hogy a fényképezés az valójában egy adott pillanat befagyasztása.
  Szóval lehetne egy olyan "verseny" is, ahol mindenki csak érintetlen, nyers képpel indulhatna.
  Akkor nem lehetne a pc előtt a szürkeségből "kékórát" varázsolni, és talán ez is megmozgatna néhány embert. Fény derülhetne arra is, hogy valaki egy kis kompakttal esetleg tehetségesebb, mint egy frissen felkapaszkodott, milliós cuccal rohangáló dilettáns világfi.
  Csak egy ötlet volt, és bocsánat az off-ért.:))

  ReplyDelete
 4. szia edgarleo!
  Teljesen jogos, amit írsz, és egyet is értek. Fontos, hogy egy fotós képes legyel elkapni a pillanatot, a fényt, a perc varázsát, a hangulatot
  Viszont az ilyesmire ott van a hagyományos fotópályázatok terepe, ez mindenki előtt nyitva áll (tudom, te elvesztetted a hited bennük és én sem pályázom soha, de azt hiszem, mi egy elenyésző kisebbséget képviselünk).
  Szóval ha indítanék egy játékot egy adott témában, pl. harmat, vagy ellenfény, vagy tudomisén, akkor nem tennék egyebet, mint a valódi fotópályázatok utánzása.
  Én nem ezt szeretném. Engem nagyon érdekel az 'egy képből mi hozható ki' dolog, mert ez nem elsősorban valaki PS tudásáról, hanem inkább látásmódjáról, hangulatáról, lelkivilágáról árulkodik és ez nagyon érdekes! Mert nagyon látványosan illusztrálja azt, hogy ahányan vagyunk, annyiféleképpen fogjuk fel a világot.
  A jeges Duna témában amúgy az érintetlen képek kedvelői is kiélhetik magukat, úgyhogy hajrá :)

  ReplyDelete
 5. Oxi, értve...
  A hongkongi képeim linkjét meg majd küldöm. Csak előbb átszaladok rajtuk a PS-sel.;)

  ReplyDelete
 6. Azt értem, hogy nehéz leírni lépésről-lépésre egy hdr kép elkészültét, de van esetleg mégis valahol egy olyan leírás, tutorial, bármi, ami segítene épkézláb hdr képet összehozni? Már próbálkozom egy ideje, de egyszerűen rettenetes a végeredmény mindig. Köszönöm a segítséget előre is!

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!