Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, January 13, 2009

Canon terápia a rémálomutazás alatt

Edgarleo fotóstárs vérfagyasztó történetét olvashatjátok alant, fűszerezve egy kis napsugárral arról, hogy fényképezőgépünk mindig jól jöhet :) Bevallom, én irigykedem, mert régóta szeretnék eljutni Novosibirskbe, és az Ázsiában olcsón bevásárolt objektívek is elindították a nyálelválasztásomat. Kalandra fel!

Az olcsó repjegy (értsd: 40 ezerrel olcsóbb, mint bármely más társaság) miatt választottam az Aeroflotot. Először, és utoljára!
BP-Moszkva-HK [Hong Kong, a szerk.] útvonal.
Moszkvából már eleve 2,5 órás késéssel indultunk, aztán Minsk-et elhagyva, de még Ulan Bator előtt a gép visszafordult, majd erőteljesen süllyedni és lassulni kezdett.
"small technical problem", szóval leállt az egyik hajtómű. Kényszerleszállás Novoszibirszkben, ahol betereltek minket egy fűtetlen váróba, és ránk zárták az ajtót.
"this plane is dead" és aztán semmi.
Zéró információ, kb. ugyanennyi kapcsolat. Se wifi, se telefon lefedettség. Az utasok között voltak oroszok, franciák, norvégok, kolumbiaiak, kínaiak, és én egyedül magyar.
Ezek közül a kínaiak voltak a legjobban kiakadva, ők egymást heccelve szinte szétrúgták az üvegajtót.
A helyi ruszkik az ócsárolást, szidalmakat, köpködéseket, kiabálásokat szótlanul és idegesítő közönnyel nézték.
Azt, hogy ügyvéd, embassy, meg hasonlók, azt felejtsd el.
Kaptunk helyette géppisztolyos katonákat, akik gondosan ügyeltek arra, hogy még véletlenül se merészkedjünk ki a -20 fokba.
6 óra után jutott eszükbe, hogy a kisgyerekeseket kiviszik pihenni egy közeli szállóba. De nekik is volt egy órás sorbanállásuk, mert emigráltatni kellett őket. Nem lehet ám csak úgy elhagyni a "reptér" területét.
10 órás várakozás után hozták be a gépről a kaját, és 13 óra múlva tudtunk továbbmenni. Meg kellett várni, amíg Moszkvából utánunk küldenek egy másik gépet.
Gondolhatod, hogy milyen volt a hangulat.
Néha előkerült valami alkalmazott-szerűség, aztán foghegyről odavetették, hogy ne hőzöngjünk. Örüljünk, hogy életben vagyunk.
Én már rengeteget repültem, de most először életemben tényleg féltem a re-startoláskor.
Nagyon sok ember szállásfoglalása ugrott, az enyém megmaradt, de csak a hotel jóindulatán múlott. (karácsonyi szezon közepe)
Visszafelé 4 órás késés, elveszett poggyász, és úgy összességében a teljes beleszarás mindenbe.
Putyinország.:))
Az esetről szóló kis cikkecske linkjét betettem a képek alá.
Ennél többet nem találtam róla a neten.
[...] Komolyan mondom, hogy akkortól kezdtem megnyugodni, amikor elővettem a gépemet, és kerestem a váróban a témákat.
A keresőn keresztül mintha egy teljesen másik világból szemléltem volna a eseményeket, és ez tökre megnyugtatott. Canon terápia.:)
Viszont HK-ban sikerült tök jó áron bevásárolnom obikból.
A régóta vágyott sigma 10-20, a canon ef 70-200L f4, igaz IS nélkül ("a legolcsóbb fehér"), és a fix 50 f1,8 immáron itt figyelnek nálam.:))

Ha valakinek van hasonlóan izgalmas fotós útibeszámolója, szívesen kiteszem!13 comments:

 1. Olcso husnak hig a leve...
  m

  ReplyDelete
 2. Haha. Ha valaki sokat repült, akkor azért képben kell legyen hogy micsoda különbségek vannak légitársaságok között. Én még a KLM-et se szeretem, ha tehetem Swiss-el vagy Lufthansával megyek. Aeroflotra pedig a fenti sztori ismerete nélkül se ültem volna soha, ezek után meg pláne.

  ReplyDelete
 3. Akkor sohasem lesz ilyen kalandokban részed :) Sok mindent tanulhatott, amire egy steril, kényelmes környezetben nem lenne lehetősége.
  Erre a repülésre 50 év múlva is emlékezni fog, s mosolyogva meséli majd, egy normál repülőút pedig hamarosan a feledés homályába kerül...

  ReplyDelete
 4. Slan-al értek egyet. Bennem direkte feltámadt a kisördög, hogy most már megnézem magamnak azt a híres Aeroflotot :)

  ReplyDelete
 5. Hát ja, bungee jumpingolni se fogok pedig az is tuti életreszóló élmény, csakúgy mint egy vakbél műtét :P :D

  ReplyDelete
 6. Nekem is van obim HK-ból. Megfigyeléseim szerint jelentős az alsóbb kategóriás cuccok Európában sem kerülnek többe. Spórolni igazán a profi cuccokon lehet.
  (Én speciel tengeren túli repülésnél a Lufthansát kerülöm, kényelmetlen és a kiszolgálás épp csak felülmúlja a fapados színvonalat.)

  ReplyDelete
 7. báró Csekonics13 January, 2009 13:56

  Nem semmi sztori.
  Én nem mernék Aeroflottal repülni, pedig elég sokat utazok a munkám miatt. (Igaz nem is a volt 'SZU'-ba).
  (Rémlik a sztori, mikor azért zuhant le a gépük, mert a kis Szerjózsát a pilóta bácsi ölébe ültették, ő meg elkezdte tekergetni a botkormányt? - Pilóta bácsi meg nem vette észre hogy véletlenül a robotpilótát is sikerült kikapcsolni.)

  ReplyDelete
 8. Hát először is köszönöm Rékának a nyilvánosságot!
  Mint ahogy a beszámoló elejéből is kiderül, arányaiban igen jelentős volt az árkülönbség a többi társasághoz képest. Mondjuk most már tudom, hogy miért.:))
  Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy viszonylag gyorsan kellett döntenem, és közeli volt az indulási időpont.
  Amúgy én a legjobban azon lepődtem meg, hogy ezt egy nemzetközi járattal adták elő. Mert ha mondjuk van egy belföldi, szibériai kisgép (mint a napokban a helikopter), és az valahol leesik, az tényleg nem egy publikus esemény.
  Itt sem maga a probléma volt a gond, hanem a probléma kezelése.
  Azért egy technikai-, vagy bármely más vis major eseményt lehet ám úgy is kommunikálni az utasok felé, hogy abból ne csak felháborodás, hanem megértés süljön ki.
  És igen, nagyon igaza van Slan-nak. Ezeket a szovjet helyiségneveket én utoljára az áltisiben hallottam, de az biztos, hogy Novoszibirszket soha nem felejtem el.:)
  Az obikról annyit, hogy kb. 0,65-0,7-es szorzóra jött ki az ár az itthonihoz képest.
  Igaz, hogy ez így elsőre nem úgy hangzik, mint a "mennyit tudsz engedni a feléből", de figyelembe véve, hogy egy év alatt hová gyengült a forint, nem olyan rossz.
  Na meg már ha ott voltam, akkor külön jó ez így.
  A szállásom ára simán visszajött.
  Amúgy például Japánban rosszabbul jártam volna, mert tavaly év végére a Yen minden más valutával szemben jobban erősödött 2007. karácsonyához képest.
  A terápia pedig tényleg működik.:) Óriási dolog!
  Először én is vertem a tamtamot, kérdésekkel bombáztam mindenkit, aztán eszembe jutott, hogy itt és most úgysem lehet semmit csinálni... csak fényképezni.:)
  De talán a legfontosabb: "We're staying alive!"

  ReplyDelete
 9. Ja, csak ha nem jon ossze a leszallas, akkor a jo "kalandok" helyett (ami igazabol egy varoteremben valo uldogeles...) lesz egy kis szines hir.
  Nekem nem kene

  ReplyDelete
 10. Csimasz: látod? Van, aki Lufthansával repülne, van, aki azt is kerüli.
  Erről most a '88-as Rain Man jutott eszembe. "Quantas nem zuhant le":))
  De talán nem is ez a lényeg.
  Ami meg a "mi lett volna, ha..." dolgokat illeti, én most annak örülök, hogy mosolygok az egészen, és megoszthatom Veletek a "kalandjaimat".
  Ha másképpen értem volna földet, akkor valószínűleg egy rövid nekrológot olvashatnátok by Rékuc...:))

  ReplyDelete
 11. úristen a sigma 10-20!! hogyé az ára odakint?

  ReplyDelete
 12. @[imi]: ha csak azt vettem volna, akkor úgy 85 körül lett volna. (itthon asszem 117 körül van a legjobb ár). De mivel még hozzácsaptam néhány dolgot, így kb. 81-re jött ki.
  De kint is nagy a szórás. Sokan felhívták a figyelmemet, hogy sok a bóvli, ami ebben a formában nem igaz. Van az is, de azért a komolyabb cuccoknál nincs ilyen veszély. Mondjuk nem árt tudni, hogy mit keres az ember, és hogy mire kell odafigyelni.
  Meg az árak is nagyon változóak. Sokan nem engednek semmit, másoknál lehet alkudozni. Aztán mondjuk az egyik helyen az obi olcsó, de a kiegészítőkkel próbálnak lehúzni, vagy bármi mással.
  De összességében inkább ott költöm el a pénzem, mint itthon. Még egy egyszerű 77-es uv szűrő is többezer forinttal olcsóbb kint, és nem gagyi.

  ReplyDelete
 13. Rivera: hogy kinek melyik légitársaság jön be, az teljesen a korábbi tapasztalatok függvénye. Én most Dél-Koreában vagyok és szerencsétlenségemre Lufthansa-val jöttem. AnTalk véleményét osztom, pocsék színvonalú kiszolgálást adnak az Európán belüli járataikon is ill. a távolsági járatokon is. Kevés és gyenge kaja, nem túl szorgos személyzet, satöbbi. A Vietnam Airlines nagyságrendekkel jobb szolgáltatást nyújt.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!