Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Wednesday, January 14, 2009

Fotós film extraordinaire: Transsiberian

Csodás ötlet jutott az eszembe: össze kéne gyűjteni azokat a filmeket, ahol a fotózás kiemelt szerepet kap. Hát nem ragyogó? :) Irjatok kommentbe fotós filmet!
De nem ezt akartam irni eredetileg, csak késő van és bagoj módjára ilyenkor támadnak a legpazarabb ötleteim. (bár egyesek szerint ha ez pazarnak számit, akkor jobban tenném, ha aludnék inkább.)
Szóval fotós filmet akarok ajánlani. A cime: Transsiberian. A filmet egy videotéka poszterén láttam meg és mivel régi vágyam, hogy egyszer megtegyem a Moszkva-Vladivosztok távot, azonnal rácuppantam. Gondoltam, ami a vonaton játszódik, nagyon rossz már nem lehet. De kellemes meglepetések sora ért. Avagy mit szóltok Ben Kingsley-hez, aki egy némi magánvállalkozói szellemmel is megáldott régivágású ruszki zsarut alakit :D de a legeslegjobb, hogy a film főszereplője egy fotós csaj.
(hatásszünet)
Persze szép, csinos, okos és tehetséges, szóval azonnal lehet vele azonosulni. Ráadásul egy Canon 400D lóg a nyakában, gyakorlatilag a teljes film alatt, természetesen szigorúan az egyik oldalt CANON, másik oldalt EOS DIGITAL feliratot villantó, jól ismert pánttal kifelé.
A vázon kitobi van, amellyel bámulatos módon rázoomol a százötven méternyire köröző keselyűre úgy, hogy az kitölti a teljes képkockát, de csak miután egy 50/1.4-et megszégyenitően krémes bokeh hátteres portrét készit egy orosz néniről. De a legcsudálatosabb ebben a felállásban, amikor a 400D keresőjén keresztül mutatják a cselekményt: a márnököknek sikerült a vázba egy régivágású mikroprizmás keresőt beleépiteniük :DD a pontos nevét nem tudom, a Prakticámban látok olyat, kép mellékelve. Szóval mindenki azonnal tegyen panaszt a Canonnál, hogy ilyen keresőt szeretnénk, különben találkozunk a biróságon.
De nem csak ilyen könnyed móka és kacagás ám a film, bár néhány vidám percet szerez az is, amikor főhősnőnk a kitobit egy Canon 70-200/f4 L objektivre cseréli csak úgy lazán. A film ugyanis egy idillinek tűnő tájképfotózás során vesz egy thrillerszerű fordulatot és onnan már nincs megállás a cselekményben és a fényképezőgép a benne lévő fotókkal végig kulcsszerepet játszik. Egy fotó ráadásul perdöntő bizonyiték gyanánt is szolgál, nagy hálára késztetve ezáltal két ország rendőrségét.
Szóval fotós témájú filmnek elmegy, vonatosnak is, az összbenyomás egészen kellemes, a bakik annyira feltűnőek, hogy már aranyosak, úgyhogy ajánlom, Canonpártiaknak mindenképp, már csak márkahűségbeli kötelességből is. És várom a fotós filmeket!


42 comments:

 1. *******off: bagoly :) sajnálom, nagyon bökte a szememet, a kommentet töröld nyugodtan :) *******

  ReplyDelete
 2. Michelangelo Antonioni: Nagyítás. Alapmű.

  ReplyDelete
 3. Szia!

  A Prakticádban lévő lencsét, úgy hívják, hogy FRESNEL lencse. Abban az időben, amelyik gép így oldotta meg az élességbeállítás segítését, úgy hívták, hogy "feresnellencsés"

  Főfüge

  ReplyDelete
 4. Mindenkit megelőzök.:))
  Talán az egyik leghíresebb ilyesmi témájú film Fellini/Mastroianni: La Dolce Vita/Az Édes Élet című alkotása, ahol is a főszereplő egy bukott írót, később paparazzót alakít. Azt hiszem, hogy a paparazzi szót -mely előbbi többesszáma- is innen vette át a nagyérdemű.
  Aztán ott van még Richard Donner Omen című filmje, melyben egy fotós segít Gregory Peck-nek a rejtély megoldásában, s aki áldozatává is válik a felvételein található furcsa "hibának".
  És talán meg lehet még említeni a közelmúltból a Mementó című filmet, melyben a főhős rövidtávú memória zavarban szenved, és a magára írogatott feljegyzésekkel, valamint a polaroid képeivel próbál a valóság felszínén maradni.
  Asztaaa! Micsoda fogalmazás... Úgy látszik, hogy nekem is késő van.:))

  ReplyDelete
 5. Helló! Nem rossz ötlet... Sajnos most film nem jut eszembe. Pont most kedden ecseteltem egy kollégámnak, hogy milyen jó lenne benevezni a Transsiberian Expresszre és fotózni. Nézett furán... Ez idén nem fér bele, májusban motorral irány Kijev, onnan Csernobil és fotó ezerrel. A vonyat meg majd egyszer...

  ReplyDelete
 6. köszi!
  Z: tudom, hogy bagoly.

  ReplyDelete
 7. Szia Rékuc!
  Figyelmedbe ajánlom.Hatalmas film:
  "War Photographer"

  James Nactwey, (ötszörös Robert Capa aranymedál)
  amerikai fotoriporter életéről, munkájárol szól a film.
  Magyar nyelvü verziórol nem tudok.
  Torrentről elérhető...

  Üdv: Petersz

  ReplyDelete
 8. Kollégám végigment a Transz-Szibériai Expresszel mikor Kínából ment Moszkvába, azt mondja igen unalmas. Ettől persze még én is bevállalnám, egy fix 50-el, nagylátóval és egy 70-200-al.

  Fotós filmnek pedig ajánlom a thaiföldi Shuttert, J horror stílus. A kiinduló pont kicsit sabolonos - fura árnyak az előhívott képeken - de nekem nagyon bejött.

  ReplyDelete
 9. én is a Nagyítás-t tudom ajánlani...
  igazi elgondolkozós művészfilm, tehát aki egy kis könnyed kikapcsolódásra vágyik, az ne nézze meg, mert csalódni fog :)

  ReplyDelete
 10. Régen láttam, mai napig keresem melyik film is lehetett. Egy japán cég reklámkampányához készített képeket egy fotós, mégpedig úgy, hogy meglepte a modelleket és közben fotózta őt. A modell tudta hogy fotózni fogja, de meglepődött azon hogyan, azt hitte nem része a fotózásnak ami történik. A fotós pedig kattintgatott. Beszervezett valakit aki molesztálta, az egyiket leöntötte egy vödör vízzel stb. Meglepődött arcok készültek száétment sminkkekkel. Akkor nagyon bejött, megnézném most is de fogalmam sincs hogyan is keressem...

  ReplyDelete
 11. Isten városa (City of God). Ajánlom mindenkinek, nagyon jó film. :)

  ReplyDelete
 12. kedves Rékuc, ajánlom figyelmedbe "A szépség és a szőr" c. filmet.
  Nicole Kidman ebben a filmben mindennél gyönyörűbb. Imádom.
  a film nincs túlpontozva az imdb-n : www.imdb.com/title/tt0422295/
  de ezt azóta nem veszem figyelembe mióta a Ford Fairlane kalandjai is le lett ott húzva :)

  a film röviden (port.hu)

  "Diane Arbus magányos feleség és anya. Egyik nap a New York-i lakásának ablakából megpillant egy maszkos alakot, akiről kiderül, hogy ő a titokzatos új szomszéd. Diane vonzódni kezd a különös férfihoz, és elhatározza, hogy lefényképezi. Találkozásuk gyökerestül felforgatja az asszony életét. Felébreszti benne a vágyat a fotóművészet iránt. Diane végül a huszadik század meghatározó művésze lesz. A Patricia Bosworth regényéből készült film a híres fényképész képzeletbeli portréját festi meg."

  ReplyDelete
 13. A szépség és a szőr - Diane Arbus képzeletbeli portréja (Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus)

  Nicole Kidman, Robert Downey Jr.

  majd még eszembejut pár :)

  ReplyDelete
 14. petersz!

  Én ugyan ezt akartam ajánlani:D Már meg is fogalmaztam magamban a felvezetőt, de mondom elötte gyorsan belefutok a kommentekbe.:D
  Hát nem beelőztél...:D
  Szóval, lényeg a lényeg ez tényleg nagyon jó film, főleg a fényképezőre szerelt kis kamera szemszögéből...

  ReplyDelete
 15. hú de jó sok ajánlás, lesz mit néznem, szuper :)
  meg még van egy film, ahol Christopher Reeve (Superman) játszik egy rokkant csávót, akinek az a szórakozása, hogy az ablakból kukkolja a szomszédokat, és meglát egy gyilkosságot. Vagy ő nem fotózik, csak néz távcsővel? És Hitchcook-nak nincs valami hasonló filmje? Ezeknek mindjárt utánanézek :)

  ReplyDelete
 16. A cuccot, amivel a régi manuális objektívek élesség állítását volt hivatott segíteni, mérőékes vagy mikroprízmás mattüvegnek hívják és van olyan ami beszerelhető 400D-be. (Csak felesleges tájfotózáshoz kittobival:-) A dolognak akkor van értelme, ha manuális optikát használsz, de leginkább makrófotózásnál, mert ott manuálisan kell élességet állítani.

  www.fotonlog.hu/2007/08/manulis-optika-hasznlata-digitlis-tkr.html

  ReplyDelete
 17. The Killing Fields: megrázó, igaz történet Kambodzsáról és a Vörös Khmerekről. Az egyik mellékszereplő John Malkovich, aki egy fényképészt alakít. Ebben a filmben található a legizgalmasabb filmelőhívásos jelenet, amit láttam.

  The dogs of war: ez fotós szemmel inkább vicces... Christopher Walken zsoldost alakít, aki a film elején fotóriporternek álcázza magát egy afrikai országban. Csak arra emlékszem, hogy elég mókás volt, ahogy össze-vissza kattintgatott. :-)

  ReplyDelete
 18. b++++++++++++++++++++
  lehet ilyet a 400D-be?
  akkor a 350D-be is lehet...
  mivel az most tartalék gép, lehet be kéne próbálkozni vele
  (csak kérdés, mennyi értelme volna a viszonylag kicsi keresőben, a prakticának is akkora batár keresője van, hogy kényelmesen körbe lehet nézelődni benne :D)
  váoooooooooooooooooooo-o-o-o-o-o
  másik alternativa, hogy a 350D-t átalakitani infrázásra... még gondolkodom :)

  ReplyDelete
 19. Pókember 1-2?
  Peter Parker fotózással keresi a kenyerét. :) Vagy az nem ér..?

  ReplyDelete
 20. na jó de mennyit fotózik ténylegesen?
  még ha lemakrózná a pókhálókat, akkor még-még...

  ReplyDelete
 21. A dicsőség zászlaja(Flags of Our Fathers)

  most még ez jutott az eszembe.
  de van még sok. majd gondolkozom :D

  ReplyDelete
 22. e1: Nekem is a City of God ugrott be elsőnek. Valami nagyon jó film! www.imdb.com/title/tt0317248/

  Rékuc: Az a Christopher Reeves film a Rear Window, ami tényleg egy Hitchcoch feldolgozás.

  A Spy Game-ben Brad Pitt is fotózgatott.

  ReplyDelete
 23. Femme Fatal. Antonio Banderas fotózgat benne.

  ReplyDelete
 24. a war photographer tényleg ász!! kár hogy nincs hozzá magyar felirat, (vagy legalább egy rendes angol)...esetleg ha valaki tud ilyet annak örülnék :)

  ReplyDelete
 25. @Rékuc: 300D-tol 50D-ig mindegyikbe lehet ilyet, szerintem van ertelme, bar picit fajdalmas (~50ehuf, ami mar egy fel obi). 400D-nel a fokusz visszajelzest elfelejtheted, 40D-nel megmarad, tobbrol nem tudok.

  ReplyDelete
 26. Fókuszvisszajelzés nélkül fityfiritty. Villogás-csipogás nélkül elveszett ember vagyok. Még egyszer, egyetlen képen sem jött össze a manuális fókusz, sajnálom, ennyire béna és vaksi vagyok, nem megy, AF függő vagyok, anélkül tapodtat sem.
  Pedig igen szeretem ám ezt a tekerős karikás keresőt, de valami kell - főleg egy digit képnél - ami jelzi, hogy állj, mostjó. Sajnos nekem kell ennyi mankó.

  ReplyDelete
 27. Sziasztok, én kb 20 éve vadászok egy filmre, amiben egy francia nyugdíjazás előtti öregúr egy polaroid géppel kalandozik. Egy farmon játszódik és az elején a vonat hoz a bácsinak egy új robogót és innen elszabadulnak az események. Ha valaki ráismert a filmre nagy-nagy jutalom :)
  Nem annyira vágom a témát, de talán a mattüveg és az af csipogása között nincs összefüggés. Nekem Nikon gépem van és most meg is nézem létezik-e ilyen kereső.

  ReplyDelete
 28. @peresztrojka:

  itt a film amit keresel:

  Petites fugues, Les
  www.imdb.com/title/tt0078080/
  meg is jelent dvd-n

  artfilm.ch/petitesfugues.php

  ReplyDelete
 29. Sziasztok! Az én jelöltem a Baraka (Világok arca). A www.port.hu oldalon fenn van az ismertetője. Igaz, hogy ebben a filmben a főszereplő nem fotózik, sőt egyáltalán nincs semmilyen főhős, de remélem ez nem kizáró ok. Műfajilag nem nagyom tudom hova tenni, tanán a diaporáma áll hozzá a legközelebb, csak itt mozgóképekből építkeznek. Aki szereti a fotózást annak érdemes megtekintenie. Minden képkockája megállná a helyét a NatGeo hasábjain és az aláfestő zenéje is nagyon eltalált.

  ReplyDelete
 30. Ilyen szempontból Jean-Pierre Jeunet filmjei is megállják a helyüket. Bár még csak az Amelie csodálatos életét és a Túl hosszú jegyességet láttam tőle, de mind a kettő annyira megragadott képileg hogy el sem hittem. Bár ehhez kellett egy jó operatőr is....de kezdünk elmenni offba :)

  ReplyDelete
 31. A War photographer tényleg jó, ha esetleg valakinek kell felirat, akkor van hozzá angol és még néhány más nyelven is (ha valaki érti valamelyiket).

  www.opensubtitles.org/en/search/sublanguageid-all/idmovie-210

  ReplyDelete
 32. Maga a film kicsit beteg... Talán nem is kicsit... Miután megnéztem azt mondtam, hogy "ÁÁÁÁhhhh ez kész!" De ülepedett egy picit, és azóta azt mondom, hogy okés... A címe: Rekviem egy álomért... A film zenéje valami hihetetlen, a képekről nem is beszélve. Hatásos: nagylátó, átmenetes szűrők néhol, és azok a színek... hmmm :) Az elején még szinte idillikus... De a vége felé már nagyon agyament. Egyszer mindenképpen érdemes megnézni...

  ReplyDelete
 33. - Hátsó Ablak, de nem a Superman változat hanem a Hitchcock film. Mely állítólag Robert Capa és Ingrid Bergman szerelmi élete inspirálta.

  - Salvador. Oliver Stone filmje egy háború fotósról.

  - Shutter. Ez egy thaiföldi horror, és a lényege hogy két fiatal a fényképezéseik során különös dolgokat kapnak lencsevégre. Az amerikai remake tavaly készült el.

  - Különvélemény. Spielberg filmje 2054-ben játszódik de élvezet nézni amint a volt neje még mindig a papíros technológiát használja. A nagyon jól felszerelt kis labort is láthatjuk.

  - Sötét Kamra. Ezt miért nem sorolta fel eddig senki. Robin Williams (igen a komikus) első rossz fiú szerepe. Teljes egészében a fotózásról szól, még kicsit etikai téren is. Remek kamera szögek is vannak benne, melyek bevisznek a fényképező és a filmelőhívóba is.

  - A Vadon foglyai. Anthony Hopkins egy gazdag milliárdos, Elle McPerson a nála fiatalabb modell felesége, Alec Baldwin pedig a fotósa. Hárman elindulnak Alaszkába fotózkodni de Hopkins karaktere szerint a fotós megakarja őt ölni.

  - Paparazzi. Mel Gibson producere ennek a jó kis thrillernek mely a szakma fotósait nem éppen jó színben tüntette fel. Gibson a baráti köréből szemezgetett történeteket a film anyagához.

  ReplyDelete
 34. Végigolvastam, de nem is gondoltam volna, h ennyi filmet összehozunk, teszek ide még egyet én is, nagy kedvencem:

  A Szív Hídjai - Clint Eastwood főszer./rend. - Meryl Streep főszer.

  Clint az NG fotósát alakítja benne, vagány, magányos farkas, és egyik munkája során szerelembe esik egy érett családos asszonyba Meryl-be. Komoly darab!

  ReplyDelete
 35. azert nem 50e HUF egy ilyen focusing screen...
  egesz pontosan 72 dollar + shipping
  en a sajatomat kb 2 eve innen vettem:
  haodascreen.com/sifs.aspx

  es igy kell beszerelni:
  www.camerahacker.com/Tools/Installing_Haoda_Screen.shtml

  ReplyDelete
 36. aranyember: azért én nem fogom belehekkelni a gépembe, még egy szenzortisztítást is inkább a szervizzel végeztetek el :) de elolvastam a linket és aki nálam egy kicsit tökösebb, annak nagyon hasznos lehet, jó a leírás, köszi!

  ReplyDelete
 37. @pekmester: Kedves mester, nagyon köszönöm a linkeket. Remélem egyszer viszonozhatom a szívességet és a figyelmedet.

  ReplyDelete
 38. Most akadtam egy kifejezetten fotós filmre
  Annie Leibovitz - Life through a lens

  Megtekinthető netes minőségben:
  www.dailymotion.com/video/x5rdmu_annie-leibovitz-life-through-a-lens_creation

  gondolom sokaknak nem kell őt bemutatni, a Rolling Stone magazin híres fotósa. Akit érdekel a neten rengeteg infót megtalál róla.

  ReplyDelete
 39. A Convoy című film, nekem a kamionok miatt alapból nagy kedvenc, ott is a Kacsa mellett, a másik fő szereplő, Melissa, egy fotós csaj :D

  Láttam egy Paparazzi(talán ez a címe is)-król szóló romantikus vígjáték szerű filmet, ami nagyon tetszett, de azóta nem találom sehol én sem, pedig nagyon aranyos film. ...és a szívem szakadt meg, mikor a nagy telével ellátott gépet a sziklához vágja a testőr :o

  ReplyDelete
 40. Max Pezzali - Il Mondo Insieme A Te
  Igaz, ez egy video klipp, de sztem nagyon jó a fotósról szóló történet, és a dal sem utolsó ;)

  www.youtube.com/watch?v=E_zB7s4b7SU

  ReplyDelete
 41. Véres gyémánt

  és van ez amit nem láttam, de még a címét is csak hollandul tudom:PxD : Zommer Hitte

  ReplyDelete
 42. TeEgnap este láttam a Movies24-en: Nora Roberts szentélye ...nem rossz film...

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!