Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Wednesday, January 7, 2009

Karácsonyi játék - eredmények

Update: sajnos ehhez a poszthosz elvesztek a fotók. 

A karácsonyi szünet alatt is izzottak a számítógépek és kreativitásban sem volt hiány. 18 képet kaptam a játékra, mindenkinek köszönöm a hozzájárulást! Mindegyik melléklet egy teljesen új oldalát mutatta meg az alapképnek, és olyan megoldások születtek, amelyek álmomban sem jutottak volna eszembe. Nem is szaporitom a szót, jöjjenek a feldolgozások. Elsőként az alapképet mutatom meg, mindenféle módosítás nélkül, utána vegyes sorrendben a feldolgozásokat. A blogsablonnak megfelelően kicsinyitenem kellett a képeken, hogy kiférjenek az oldalra. Az összes fotó megtekinthető 'beérkezési' méretében az Indafotón. Ha valaki nem szeretné a saját feldolgozását az én nevem alatt látni, szóljon és kiszedem.

Polgár Ádám, aki leírást is készített az eljárásról:

    * A három képből (jpegből) készítettem egy HDR képet, miután mindegyiket 1500 szélesre átméreteztem. Úgysincs szükség a nagy felbontásra, és így a gép is gyorsabban dolgozik velük.
    * Mivel a kép -tükröződést részét leszámítva- tele van apró, oda nem illő dolgokkal (szemeteszsák, öntözőkanna, csatorna, kuka, villanyoszlop stb) gondoltam hogy logikailag megfelezem a képet. A tükröződést leszámítva mindent átnyomtam fekete fehérre. Így a szép színekből is maradt valami, valamint az érdektelen dolgok a háttérbe szorultak.
    * A kép ketté bontásához kijelöltem a tökröződést, majd elmentettem a kijelölést. Invertálása után FF-é alakítottam a tájat. Image->Adjustment-> Hue/Satur... parancsnál, levettem minimumra a Saturationt, majd a Levelsel kontrasztosabbra állítottam a képet. A színesen hagyott tükröződő felületen is babráltam kicsit a színekkel.
    * Innentől már csak a képet akartam némi effektel izgalmasabbá tenni.  Egy új fehér réteget hoztam létre, majd ehhez vinnyeta hatást adtam a Filter->Disort->Lens Correction, Vignette  parancsával.
    * Ezt a réteget még kicsit módosítottam a Filter->Disort->Glass szűrővel, majd a réteget Multiply módba állítottam és az átlátszóságát lejebb vettem.
    * A vinnyetált terület alatt van egy kis kizoomolás hatás is. Ehhez az elipszises kijelölésel kijelöltem a kép vinnyettálást nem érintő területét, majd invertáltam. Eztuán a Select->Feather 15. És következett SelectFilter->Blur->Radial Blur minimális értékkel kb 5.
    * Utolsó elötti lépésként a FF táj mőgé került egy fémes textúra réteg Multiply módban, melynek átlátszósága 25%
    * A képet miután elmentettem jpegben még egy két helyen szükséges volt a Healing Brushal kiigazítani, illetbe a Smudgéval elmaszatolni.

Röviden ennyi, azt hiszem az kiderült hogy Photoshoppal készült. A HDR-hez pedig Photomatixot használtam.

Szilvi, aki szintén írt a képhez:


HDR-t még sosem csináltam, most sem tettem. Inkább készítettem egy olyan verziót, ami a nagyszülőknél tölött nyaralást idézi fel egy régi fiókból előszedett, megkopott fényép segítségével. Aki szereti az ilyeneket, az csak írja be a keresőbe, hogy "worn photo overlay" és kap egy csomó letölthető réteget, amit egyszerűen csak ráhúzhat a fotójára. Az én verzióm innen való:
http://rainbowgimpscrap.blogspot.com/2008/08/regtett-fot.html

Még egyszer nagyon-nagyon köszönöm ezt a sok munkát! Remélem, másnak is érdekes és hasznos lesz látni, mennyiféleképpen éljük meg ugyanazt a képet. Klassz volt, köszi :))))


18 comments:

 1. Varázslatosak a képek. Köszi az élményt Mindenkinek. Ilyen játékot gyakrabban kellene hirdetned, Réka :-) Sokat lehet belőle tanulni.

  ReplyDelete
 2. jaja, kérünk mééééééééég:D

  ReplyDelete
 3. bakker, nagyon jók! ja az a fenti imi nem én vagyok!
  Merengés :D majdnem behaltam

  ReplyDelete
 4. Nagyon jók lettek! Gratula minden "játékosnak"! Ha választanom kéne, nem is tudom melyikre szavaznék, mindnek megvan a maga varázsa és hordozza a művész kézjegyeit.
  Az külön érdekes, hogy a döntő többség (beleértve engem is) a HDR mellett döntött... talán a három expo volt csábító? Legközelebb legyen 1db .jpeg :)))
  ui.: mégegyszermégegyszermégegyszer!!!

  ReplyDelete
 5. Gratulálok, itt is látsizk, hogy mindannyian mennyire másképp látjuk a világot :D

  De szerintem midnenkinek le kellett volna írnia, hogy mit is csinált az alap képekkel... :s

  ReplyDelete
 6. hmm. jók lettek a képek. nekem imi feldolgozása tetszik talán legjobban, de tényleg el lehet mondani hogy ahány ember annyiféle feldolgozás. remélem lesz még ilyen akció :)

  ReplyDelete
 7. most látom, hogy milyen visszafogott voltam az utómunkát illetpően :)

  ReplyDelete
 8. Nagyon jók lettek, a két leírás meg külön tök jó, mind a kettő nagyon hasznos. Megpróbálkoztam vele én is, de aztán nem tetszett, ami kijött belőle és feladtam. De ha lesz még ilyen (legyen légyszi!), akkor mindenképp részt veszek.

  ReplyDelete
 9. Nagyon jók lettek a képek! Gratula az egész csapatnak. Nem is tudom melyik tetszik a legjobban, tök jó, hogy szinte mindenki máshogy látta ugyanazt a témát. Remélem lesz még hasonó. Egy ideje nagy szerelmem a HDR, örülök, hogy pont ebben kellett "megmérkőzni".

  Látom a néhányotok leírta a készítés lépéseit. Akkor én is megosztanám.

  Gondolom a Photomatix alap egy normális HDR-hez, lehet nem is nagyon létezik jobb (én legalábbis nem ismerek) nála.
  Anyit csináltam, hogy beállítottam egy nekem tetsző képvilágot ami még nem anyira extrém fantasy-s de azért mégis másabb mint egy átlag naplementés tükröződés, de úgy éreztem hiányzik valami. A Luminosity -10; -5; 0; +5; +10 állásában elmentettem tif-ben az aktuális képet, majd az öt új fotót újból beolvastam mint HDR kép (gyanítom ez felesleges, biztos vannak jobb megoldások de csak így jött ki amit szerettem volna).
  No ez már jobban tetszett. Itt megint jött a játék a csúszkákkal, majd PS.
  A sokszoros feldolgozás miatt itt már erősen lágyult a kép, kapott egy kis globális élesítést is, majd a további zajosodást elkerülendő a Sharpen Tool-lal végigmentem csak a fákon és a csónakon újból.
  Ezután jött a fölösleges részek levágása és a keretezés. Úgy nagyjából ennyi.

  Várjuk a következő feladatot. ;)

  ReplyDelete
 10. Most akkor mutasd meg, Te hogy csinálnád (esetleg leírással)! Érdekes lenne! :D

  ReplyDelete
 11. öröm látni a feldolgozott fotókat, és a tagok örömködő reakcióit.
  Jó erre az oldalra jönni.

  ReplyDelete
 12. tényleg, Rékuc feldolgozás miért nem került bele?

  ReplyDelete
 13. Csupán azért, mert Rékucnak ebbe a képbe anno beletört a bicskája :) bármit tettem vele, sokkal szarabb lett, mint az itt látható változatok bármelyike. Szóval Rékuc ezúttal félreáll és szorgalmasan emelgeti a baseballsapkáját a résztvevőknek :)
  Lesz még ilyen játék. Valaki javasolta, hogy legyen nyeremény is, és egy tökjó nyereményt is javasolt, de én úgy gondolom, hogy akkor túlságosan versenyszerű lenne a dolog és nem biztos, hogy azt szeretném. Nem tudom, ti mit szóltok hozzá: legyen tétje egy-egy ilyen kihivásnak vagy maradjon csak egyszerű játék?

  ReplyDelete
 14. egyértelműen csak játék. a nyeremény max. egy dícséret a részedről! :)

  ReplyDelete
 15. szerintem is inkább csak játék, bár ha lehet nyerni egy 70-200L-t akkor lehet nyeremény is :)

  ReplyDelete
 16. @[imi]: Igen, a fenti Imi én vagyok:) Üdv drusza:)))

  ReplyDelete
 17. Nálam Tipcsi, Maylo, Szilvi a sorrend. :)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!